Nyt fra byrådetNyt fra byrådet

Nyt fra byrådet den 22. marts 2021

Her kan du læse om, at Solrød Kommune er klar til en endnu grønnere affaldsordning, at Solrød Kommune og Solrød Gymnasium fornyr stærkt parløb, og at Solrød Center nu får et nyt grønt og aktivt mødested. Du kan også læse om, at der snart kommer nye affaldsspande i Solrød Center, og det betyder, at centergæsterne skal til at sortere deres affald. Endelig kan du læse om, at beskyttelsen af Solrød Kommunes kyst rykker et skridt nærmere, og at Morten Scheelsbeck tager over for Hans Odder i Solrød Byråd.

Når referatet fra byrådsmødet ligger klar, kan du læse det her.

Solrød Kommune er klar til en endnu grønnere affaldsordning      

Trods en kort tidsfrist er Solrød Kommune klar til at imødekomme regeringen og et bredt flertal i Folketingets krav til en udvidet og grønnere affaldsordning, hvor borgerne også skal sortere fødevarekartoner og tekstiler.

Som en del af den grønne omstilling og for at nedbringe CO2-udledningen har regeringen og et bredt flertal i Folketinget besluttet, at der skal genanvendes langt mere. Et af midlerne til at nå det mål er, at danskerne skal sortere deres husholdningsaffald endnu mere, og som en af de få kommuner i landet er Solrød også klar til at løfte opgaven med at rulle ændringerne i affaldsordningen ud allerede til sommer.

Byrådet har nemlig på byrådsmødet den 22. marts vedtaget at sende et nyt regulativ for husholdningsaffald i høring, som skal sikre, at Solrød Kommune er klar til at rulle ændringerne i affaldsordningen ud fra den 1. juli 2021 og fremefter. Regulativet er i høring fra den 23. marts 2021 til og med den 20. april 2021.

”Der er ingen tvivl om, at øget genanvendelse af husholdningsaffaldet er en vigtigt måde til, at vi i endnu højere grad kan sætte gang i den nødvendige grønne omstilling, og i Solrød Kommune er vi allerede rigtig godt på vej. I slutningen af 2020 lå vores genanvendelsesprocent på hele 57 procent, hvilket er meget tæt på det mål, som regeringen og et bredt flertal i Folketinget har sat for genanvendelse i 2030. Det kan vi godt være stolte af. Den grønne omstilling er vor tids største udfordring, og det er derfor også nødvendigt, at vi i endnu højere grad tænker affald som en ressource. Derfor er det også super dejligt at opleve solrøddernes store engagement, og jeg er overbevist om, at solrødderne også kommer til at tage ændringerne med sortering af fødevarekartoner og tekstiler til sig,” siger borgmester Niels Hörup.

Den udvidet affaldsordning medfører, at solrødderne skal til at sortere affald i ti fraktioner i stedet for de otte, som de sorterer i nu. De nye fraktioner er fødevarekartoner, som skal sorteres senest fra 1. juli og tekstiler, som skal sorteres senest fra 1. januar 2022. Ordningen medfører ikke, at solrødderne får flere affaldsspande, da fødevarekartonerne skal sorteres sammen med plast, og tekstilerne skal sorteres i en pose.

Det er en ordning, som Solrød Kommune allerede har rigtig gode erfaringer med, fordi flere borgere i Havdrup og Solrød Strand i en tidsperiode på fem måneder har prøvet kræfter med en forsøgsordning med regeringens nye sorteringskrav.

”Vi kan konstatere, at forsøget med at sortere de nye fraktioner har været en stor succes. Borgerne har taget ordningen til sig, og erfaringerne er, at det har været intuitivt at sortere både fødevarekartoner og tekstiler. De praktiske erfaringer, vi har fået med den nye måde at sortere affald på, gør, at vi som nogle af de første i landet bliver klar til at sortere i de nye fraktioner,” siger borgmester Niels Hörup.

Solrødderne er gode til at sortere
En analyse af kommunens nuværende affaldsordning, som blev rullet ud den 1. marts sidste år, viser, at mængden af borgernes restaffald er halveret, og at genanvendelsesprocenten er steget fra 31,2 procent i 2019 til 57 procent i slutningen af 2020. 

Det vil sige, at Solrød Kommune allerede ligger over den nationale målsætning om at genanvende 50 procent af danskernes husholdningsaffald senest i 2022 stigende til 55 procent i 2025, 60 procent i 2030 og 65 procent i 2035.

 

Fakta: Sådan bliver den nye ordning
Den kommende affaldsordning betyder, at:

  • Fødevarekartoner sorteres sammen med plast (dvs. at der ikke kommer nye affaldsspande)
  • Tekstiler samles ind i poser ved fortovet hos enfamilieboliger
  • Haveaffald bliver hentet hele året
  • Papbeholder bliver obligatorisk.
  • Tekstiler samles ind i beholdere ved fælles bebyggelser
  • Der kommer miljøkasser ved alle enfamilieboliger, hvor adgangsforholdene tillader det
  • Der kommer miljøskabe ved bebyggelser, der ikke har miljøkasser
  • Småt elektronik kan lægges i en pose på låg som supplement til de røde miljø-kasser

 

 

Solrød Kommune og Solrød Gymnasium fornyer stærkt parløb

En ny partnerskabsaftale mellem Solrød Kommune og Solrød Gymnasium skal sikre et fortsat stærkt samarbejde med afsæt i kommunens dannelsesstrategi. 

Siden Solrød Gymnasium i sammenhæng med Solrød Bibliotek blev opført i 1978 har samarbejdet mellem kommunen og gymnasiet været både godt, stærkt og nedskrevet på papir, og sådan bliver det ved med at være. Solrød Byråd har nemlig på byrådsmødet den 22. marts godkendt en ny partnerskabsaftale mellem parterne, som er gældende, indtil andet besluttes.

”Kommunens mangeårige parløb med Solrød Gymnasium er kun blevet stærkere med årene, og det afspejler vores nye partnerskabsaftale også. Vi har indgået en dynamisk aftale, der tager udgangspunkt i, at den skal være med til at understøtte Solrød Kommunes dannelsesstrategi, som skal ruste vores børn og unge til at klare sig godt i livet. Og det er i virkeligheden det vigtigste i denne aftale – at vi sammen skaber nogle gode rammer og muligheder for vores børn og unge,” siger Kim Sunesen, formand for Familie- og uddannelsesudvalget.  

Partnerskabsaftalen skal fx sikre en styrket indsats i forbindelse med overgangen fra folkeskole til gymnasium, og at kommunens børn og unge har et kendskab til, hvad gymnasiet som uddannelsesinstitution er for en størrelse lige så vel som, at kommunens børn og unge får kendskab til mulighederne med en erhvervsuddannelse via kommunens samarbejde med Tektanken.

Det stærke parløb mellem Solrød Kommune og Solrød Gymnasium understøttes bl.a. via flere konkrete samarbejdsinitiativer og snitflader, der har grobund i dannelsesstrategien, som fx en stærk sparring mellem lærere fra gymnasiet, folkeskolerne og 10Solrød, brobygningsforløb og talenthold for de store folkeskoleelever. Samtidig står der fx også i aftalen, at der skal udarbejdes en fælles strategi for musik- og kulturlivet på tværs af børne- og ungeområdet, gymnasiet og kultur- og fritidsområdet.  

Herudover indeholder aftalen også en række specifikationer i forhold til fx gymnasiets brug af kommunale lokaler og faciliteter.

  

 

Nu får Solrød Center et nyt grønt og aktivt mødested

Den lidt kedelige plads mellem Genoptræningscenteret, Solrød Bibliotek og Kulturhus og Solrød Rådhus står over for en forvandling, der skal gøre pladsen til en hyggelig og indbydende, grøn oase, hvor borgere i alle aldre har lyst til at opholde sig.

En rekreativ, grøn oase sprudlende af biodiversitet og liv, hvor borgere i alle aldre kan mødes til alt lige fra en spontan hyggesnak og madpakkespisning til planlagt genoptræning. Det er fremtidsplanerne for den lidt kedelige plads mellem Genoptræningscenteret, Solrød Bibliotek og Kulturhus og Solrød Rådhus. Et flertal i byrådet har derfor på byrådsmødet den 22. marts 2021 vedtaget at sætte ca. 6 mio. kr. af til at forvandle pladsen til et hyggeligt og indbydende aktivt mødested, hvor unge som ældre året rundt kan opholde sig i både kort og lang tid til både spontane og planlagte arrangementer.

”Den nye plads er til alle dem, der går en tur i centeret og får lyst til et hvil i smukke, grønne omgivelser. Den er til dem, der er i gang med et genoptræningsforløb i Genoptræningscenteret, som kan lave deres øvelser udenfor på pladsen. Den er til dem, der lige har lånt en god bog eller været til et foredrag på Solrød Bibliotek og Kulturhus, som gerne vil spise den medbragte madpakke omringet af buske og blomster, og sådan kunne jeg blive ved. Kort sagt, dette nye hyggelige mødested er til alle de mange borgere, der dagligt kommer i og omkring Solrød Center, og udover at være et hyggeligt mødested vil pladsen også skabe mere liv i den ende af Solrød Center,” siger borgmester Niels Hörup.

Skitsen til pladsen, der har fået arbejdstitlen ’Solrød Plads’, vedtog et flertal i byrådet allerede i november 2020, og fremtidsplanerne om en grøn og frodig oase er sket på baggrund af drøftelser med en lang række interessenter. Der er kommet input til pladsen fra Solrød Centerforening, Solrød Center grundejerforening, Ældrerådet, Ældresagen, Handicaprådet/DH, Solrød Strand Grundejerforening, Uglegårdsskolen og Solrød Gymnasium, og også Solrød Kommunes afdelinger Genoptræningscenteret og Kultur og Fritid har været inddraget i processen.

Med forvandlingen fra en lidt kedelig plads til frodig og hyggelig grøn oase, går Solrød Plads fra at være et område, som primært bruges som transportzone for gående og cyklende, til at være et sted, hvor borgere året rundt har lyst til at opholde sig med plads til bevægelse og oplevelser. Pladsen får flere forskellige typer af beplantning med bl.a. fokus på biodiversitet og kommer til at indeholde tre hævede elementer med både trapper, loungemøbler og terrassedæk, hvor man fx kan sidde ned eller ligge og slappe af eller være aktiv med fx trappetræning. Det ene hævede element blive et hyggeligt lille springvand, hvor vandet kommer ud af den ”paddehat”, der er en del af det nuværende store springvand på pladsen.  Pladsen skal fungere uanset anvendelse af de omkringliggende bygninger.

Forskønnelsen af pladsen er en del af Helhedsplanen for Solrød Center, som blev vedtaget af et enigt byråd i 2015, og designet kommer derfor til at harmonere med den igangværende renovering af centeret, som i efteråret blev evalueret med et flot resultat.

Det er forventningen, at planerne for pladsen kan projekteres og udbydes i 2. kvartal 2021 og med forventet opstart omkring 1. august 2021.

  

 

Nu skal der sorteres: Solrød Center får nye affaldsspande

Inden sommerferien bliver der sat nye affaldsspande op i Solrød Center, som betyder, at centergæsteren skal sortere i plast, glas og dåser, restaffald og cigaretskodder samtidig med, at de kan sætte pantflasker ved affaldsbeholderne.

Snart er det slut med at smide alt i en skraldespand, når turen går til Solrød Center, og indkøbslisten, slikposen eller mundbindet skal smides ud. Byrådet har nemlig på byrådsmødet den 22. marts 2021 vedtaget, at frigive 400.000 kr. til, at der kan blive sat nye affaldsspande op i den vestlige del af Solrød Center på strækningen fra S-togsbanen til Solrød Bibliotek og Kulturhus og på den anden side af S-togsbanen.

Det betyder, at centergæsterne fremover skal sortere deres affald i plast, glas og dåser samt restaffald samtidig med, at der kommer et rum til cigaretskodder, og der er mulighed for at sætte pantflasker ved beholderne. Affaldsspandene med de tre beholdere bliver placeret, så det er let for alle at komme hen til dem, også for borgere i kørestol. De kommer desuden til at have punktskrift så også blinde og svagtseende kan orientere sig og finde den rigtige beholder. De nye spande bliver formentlig sat op inden sommerferien.

”Vi sorterer allerede alle sammen vores affald på hjemmefronten, og det er kun naturligt, at vi også vænner os til at sortere vores affald, når vi fx skal en tur i centeret. Derfor vedtog parterne bag budgetaftalen i 2021, at vi skal indføre affaldssortering i Solrød, Jersie og Havdrup centre, og det er nu også vedtaget af byrådet. Nu begynder vi i første omgang med en del af Solrød Center, så vi kan danne os nogle solide erfaringer, inden ordningen bliver rullet ud i resten af centeret og i vores to andre centre i Havdrup og Jersie,” siger borgmester Niels Hörup.

Centergæsterne kan blive bedre til at sortere
Allerede nu har Solrød Kommune gjort sig nogle erfaringer med affaldssortering i Solrød Center. Som et forsøg har der nemlig været stillet en af de nye affaldsspande op i Solrød Center henover de seneste tre måneder. Forsøget viser desværre, at det ikke er let for solrødderne at bryde vanen med at smide alt i en skraldespand. De samme erfaringer har andre kommuner gjort sig.

”Det er klart, at det kan være svært at bryde gamle vaner med at smide alt affald i den samme affaldsspand. Solrødderne har dog vist en meget stor vilje og lyst til at sortere på hjemmefronten, så jeg er absolut optimistisk i forhold til, at det også kan lykkes at sortere mere, når vi er i det offentlige rum som fx Solrød Center,” siger Niels Hörup. 

Byrådet vedtog også på byrådsmødet, at principperne for sortering i det offentlige rum som forventes snart at komme som et lovkrav, bliver de principper, der videreføres i resten af Solrød Center og de øvrige centre. Desuden besluttede byrådet, at der skal laves en samlet evaluering af brugen af de nye affaldsspande i centeret samt af økonomien i ordningen efter et år.

 

 

Nu rykker beskyttelsen af Solrød Kommunes kyst et skridt tættere på

Til sommer begynder arbejdet med at kystsikre området vest for Solrød Strandvej, og det kan medføre trafikale gener. Samtidig har et flertal i byrådet godkendt planerne for kystsikring af området øst for Strandvejen, efter at projektet har været sendt i høring hos berørte borgere og virksomheder.

Køge Bugt er af staten udpeget som et af de ti områder i Danmark, hvor risikoen for oversvømmelser er størst. Derfor har Solrød Kommune lavet en plan, der skal beskytte borgernes ejendomme og værdier mod vandmasserne, og nu rykker sikringen af Solrød Kommunes kyst et skridt tættere på.

Byrådet har nemlig på byrådsmødet den 22. marts 2021 behandlet to sager vedr. kystsikringsprojektet. I den ene sag har byrådet vedtaget at frigive en anlægsbevilling til at sætte gang i etableringen af kystsikringen af et stort område vest for Strandvejen. I den anden sag har et flertal i byrådet godkendt planerne for den del af kystbeskyttelsesprojektet, som har med området øst for Strandvejen at gøre, efter at projektet har været i høring hos berørte borgere og virksomheder. 

”Alt i alt er vi rigtig godt på vej med den kystsikring, der skal beskytte både borgernes ejendomme, værdier og offentlige institutioner mod klimaforandringerne og de ekstreme vejrsituationer, som finder sted oftere og oftere. Det er en rigtig rar tanke, og jeg glæder mig både på byrådets og borgernes vegne over, at den første del af kystsikringen ser ud til kunne nå at blive færdig til november i år. Samtidig vil jeg rose repræsentanterne fra de tre store grundejerforeninger i strandområdet og Danmarks Naturfredningsforening, som har været meget involveret i processen,” siger borgmester Niels Hörup. 

Kystsikringen af området vest for Strandvejen forventes at blive sat i gang i juni 2021 og afsluttet i november 2021. Arbejdet medfører, at en del af cykelstien og rabatten på Strandvejen vil være spærret af i byggeperioden. Samtidig bliver Holmehusvej spærret helt for gennemkørsel i forbindelse med arbejdet.

Der er meget mere information om kystbeskyttelsesprojektet på www.solrod.dk under fanen ’aktuelle projekter’ og emnet ’kystbeskyttelse’. Her er der også videoer, der forklarer betalingsmodellen og de specifikke anlæg til kystbeskyttelse.

Fakta
Solrød Kommune har i samarbejde med repræsentanter fra grundejerforeninger langs med kysten og Danmarks Naturfredningsforening udarbejdet et forslag til en plan for kystsikring af Solrød Kommune. Planen er delt op i tre delområder: 

Område A, der dækker fra Karlstrup Mosebæk til Ventegodtsvej

Område B, der dækker fra Ventegodtsvej til Skensved Å

Område C, der dækker området vest for Strandvejen

 

  

Ny mand i byrådet: Morten Scheelsbeck tager over for Hans Odder

Efter 12 år i Solrød Byråd er den konservative byrådspolitiker Hans Odder trådt ud af byrådet og har overladt pladsen til den 38-årige suppleant Morten Scheelsbeck.

Da byrådsmødet 22. marts 2021 løb af stablen i Solrød Kommune var det med en ny mand i byrådsgruppen. 38-årige Morten Scheelsbeck har nemlig overtaget det konservative byrådsmedlem Hans Odders plads, efter han af arbejdsmæssige årsager er trådt ud af byrådet efter 12 år i lokalpolitik.

”Vi er flere i byrådet, der allerede kender Morten rigtig godt, fordi han tidligere har været en del af byrådet. Jeg kender Morten som en meget engageret politiker, og på byrådets vegne ønsker jeg ham hjerteligt velkommen tilbage i byrådet. Samtidig vil jeg gerne vil takke Hans for hans store engagement i byrådsarbejdet – vi har ikke altid været enige, men vi har altid haft et rigtig godt samarbejde og en god tone imellem os, og jeg har meget stor respekt for ham,” siger borgmester Niels Hörup.

Morten Scheelsbeck, der tidligere har siddet i Solrød Byråd fra 2013-2017, er blevet medlem af Familie- og Uddannelsesudvalget.

”Det var fire spændende år, da jeg sidst var en del af byrådet, og jeg har glædet mig rigtig meget til at kaste mig over byrådsarbejdet igen. Jeg brænder for hele paletten af politiske områder, men som far til tre børn på 2, 4, og 7 år har jeg en særlig interesse i dagtilbuds- og skoleområdet, som jeg jo også har personlige erfaringer med gennem mine børn,” siger Morten Scheelsbeck.

Morten Scheelsbeck blev en del af Solrød Byråd den 1. marts 2021, som også er datoen for Hans Odders udtræden af byrådet.