Referat
Udvalg: Økonomi-, teknik- og miljøudvalget
Mødedato: 22-05-2018
Mødested: Lokale 130A, Solrød Rådhus
81. Dagsorden til dialogmøde med HovedMED-udvalget den 22. maj 2018 kl. 15.30-17.00 i kantinenÅbn/luk punkt
Sagsnummer: 00.01.00-A00-3-18
Dagsorden til dialogmøde med HovedMED-udvalget den 22. maj 2018 kl. 15.30-17.00 i kantinen
Beslutningstema
Indstilling
Beslutning
Tiltrådt.
Sagsfremstilling
Økonomi-, teknik- og miljøudvalget skal som en del af procedure og tidsplan for budgetlægning 2019-2022 tilrettelægge dialogmøder med institutioner/bestyrelser/afdelinger, og udvalget vedtog den 23. april 2018 dagsorden for dialogmøde med HovedMED-udvalget.
Mødet har en dialogbaseret form med udgangspunkt i administrationens 4 nye værdier for kommunen som organisation set fra en medarbejdervinkel. De 4 værdier er:
- Fællesskab
- Bevægelse
- Ansvar
- Indflydelse
Som bilag er vedlagt en beskrivelse af administrationens 4 værdier samt spørgsmål.
Dialogmødet varetages af medarbejderrepræsentanter fra HovedMED-udvalget.
Høring
Sagen har ingen høringspligt.
Økonomi
Sagen har ingen bevillingsmæssige konsekvenser.
Kompetence til afgørelse
Økonomi-, teknik- og miljøudvalget.
Bilag
82. Forslag til deltagelse og dagsorden til dialogmøde med grundejerforeninger og landsbylaug den 11. juni kl. 15.30-17.00Åbn/luk punkt
Sagsnummer: 00.01.00-A00-3-18
Forslag til deltagelse og dagsorden til dialogmøde med grundejerforeninger og landsbylaug den 11. juni kl. 15.30-17.00
Beslutningstema
Indstilling
- Forslag til deltagere godkendes.
- Forslag til dagsorden godkendes.
Beslutning
Tiltrådt.
Sagsfremstilling
Økonomi-, teknik- og miljøudvalget skal som en del af procedure og tidsplan for budgetlægning 2019-2022 tilrettelægge dialogmøder med institutioner/bestyrelser/afdelinger.
Økonomi-, teknik- og miljøudvalget vedtog den 22. januar mødeplanen for 2018. Af denne fremgår det, at der skal afholdes dialogmøde med grundejerforeninger og landsbylaug mandag den 11. juni kl. 15.30-17.00.
Formålet er at drøfte væsentlige lokale problemstillinger med udgangspunkt i grundejerforeninger og landsbylaugs erfaringer og input.
Ad 1. Administrationen foreslår, at følgende foreninger og laug inviteres:
Paraplyforeninger, grundejerforeninger:
- Karlstrup Strands Grundejerforening
- Grundejerforeningen Admiralparken
- Grundejerforeningen Ejegården
- Jersie Strands Grundejerforening
- Solrød Strands Grundejerforening
- Grundejerforeningen Ulvemosen
- Søndre Jersie Strands Grundejerforening
- Solrød Center Grundejerforening
- Grundejerforeningen Trylleskoven
- Fællesgrundejerforeningen Maglekæret
Landsbylaug:
- Karlstrup Landsbylaug
- Gl. Havdrup Landsbylaug
- Jersie Landsbylaug
- Solrød Landbylaug
- Kirke Skensved Landsbylaug
- Naurbjerg Landsbylaug
Ad 2. Administrationen foreslår følgende dagsorden:
- Velkomst
- Orientering om ny affaldsordning fra 2020 i Solrød Kommune
- Status på udarbejdelse af indsatsplan for oversvømmelse fra Køge Bugt
- Byudvikling: orientering om kommende plantiltag i byer og landsbyer
- Emner fra grundejerforeninger og landsbylaug
- Eventuelt
Høring
Sagen har ingen høringspligt.
Økonomi
Sagen har ingen bevillingsmæssige konsekvenser.
Kompetence til afgørelse
Økonomi-, teknik- og miljøudvalget.
83. Havdrup Vest - anmodning om igangsætning af tillæg til Lokalplan 206.1 - ændring af arealanvendelsen for en del af etape 5 fra boligformål til offentlige formålÅbn/luk punkt
Sagsnummer: 01.02.05-P00-4-18
Havdrup Vest - anmodning om igangsætning af tillæg til Lokalplan 206.1 - ændring af arealanvendelsen for en del af etape 5 fra boligformål til offentlige formål
Beslutningstema
Økonomi-, teknik- og miljøudvalget skal tage stilling til at igangsætte udarbejdelsen af tillæg til Lokalplan 206.1, Havdrup Vest, med henblik på at ændre arealanvendelsen for en del af etape 5 fra boligformål til offentlige formål i form af regnvandsbassin samt rekreative formål.
Indstilling
Administrationen indstiller, at:
- Der igangsættes en lokalplanproces med henblik på at tillade etableringen af et forsyningsbassin med rekreative elementer på en del af etape 5.
- Der ikke afholdes forudgående dialogmøde.
- Forslaget udsendes i offentlig høring i en periode på 4 uger.
Beslutning
Tiltrådt.
Sagsfremstilling
I Havdrup Vest er det kun etape 5 (se kortbilag) af den kommunalt ejede del, der endnu mangler at blive solgt. Efter planen skal etapen sælges i 2018 og kommer forventeligt til at indeholde 20-24 boliger. Arealet er ca. 9300 m2.
Klimascreeningen af etape 5 viser potentielle problemer med vand i terræn og risiko for, at fremtidig bebyggelse på den sydlige del af etape 5 vil have problemer med oversvømmelser. For at minimere denne risiko bliver en del af etape 5 derfor friholdt for bebyggelse, og et nyt bassin til regnvand etableres i samarbejde med KLAR Forsyning.
Der etableres et forsyningsbassin på den syd-østlige del af etape 5 på et ca. 1200 m2 stort areal (se bilag Etape 5). Dermed har den del af etape 5, som skal sælges til boligbyggelse, et areal på ca. 8.100 m2.
Hvor etableringen af et forsyningsbassin er en forudsætning for igansætte bebygningen af etape 5 i 2018, så er det samtidig en mulighed for Solrød Kommune for at skabe merværdi i området ved at tilføre forsyningsbassinet nogle rekreative elementer, som vil komme beboerne i Havdrup Vest til gavn. Eksempler på mulige rekreative tiltag kan være platforme, broer samt beplantning af forskellig art.
Lokalplan 206.1, som er gældende for området, tillader dog udelukkende anvendelse af etape 5 til boligformål. Administrationen foreslår derfor, at en lokalplanproces med udarbejdelsen af et lokalplantillæg til lokalplan 206.1 igangsættes, således at det rette plangrundlag ti letablering af basinnet kan skabes.
I budget 2018 er salgsindtægten for etape 5 estimeret til 4.800.000 kr. Administrationen vurderer, at det trods et mindre areal til bebyggelse er muligt at indfri budgetmålet.
Høring
Det anbefales, at der ikke afholdes borgermøde i lokalplanprocessen, og at lokalplanen kun udsendes i offentlig høring i en periode på 4 uger.
Økonomi
Sagen har ingen bevillingsmæssige konsekvenser.
Kompetence til afgørelse
Økonomi-, teknik- og miljøudvalget.
Bilag
84. Høringsudkast til sundhedspolitikÅbn/luk punkt
Sagsnummer: 29.00.00-P22-1-17
Høringsudkast til sundhedspolitik
Beslutningstema
Byrådet skal tage stilling til høringsudkast til ny sundhedspolitik og den videre proces.
Indstilling
Administrationen indstiller, at:
- Høringsudkast til den ny sundhedspolitik godkendes.
- Udkast til ny sundhedspolitik sendes i bred offentlig høring.
- Den videre proces for udvikling af ny sundhedspolitik godkendes.
Beslutning
Anbefales.
Social-, sundheds- og fritidsudvalget, 15. maj 2018, pkt. 62:
Anbefales.
Fraværende: Jytte Willendrup.
Social-, sundheds- og fritidsudvalget, 15. maj 2018, pkt. 62:
Anbefales.
Fraværende: Jytte Willendrup.
Familie- og uddannelsesudvalget, 14. maj 2018, pkt. 54:
Anbefales.
Anbefales.
Sagsfremstilling
Administrationen har udarbejdet et høringsudkast til en ny opdateret sundhedspolitik (bilag 1), som hermed forelægges til drøftelse, inden udkastet sendes i høring.
Den nye sundhedspolitik skal erstatte Solrød Kommunes første sundhedspolitik fra 2007. Udarbejdelsen af en ny sundhedspolitik skal sikre, at kommunens sundhedspolitik er tidssvarende i forhold til de politiske holdninger og værdier samt den nyeste viden om sundhedsudfordringer og løsninger. Sundhedspolitikken skal sætte ramme og retning for arbejdet med sundhed og forebyggelse i Solrød Kommune de kommende 8-10 år og danne grundlag for konkrete sundhedsindsatser.
Sundhedspolitikken skal ses i sammenhæng med Solrød Kommunes øvrige politikker, strategier og planer, der på forskellig vis berører indsatsen på sundhedsområdet.
Udkastet til ny sundhedspolitik er blevet til på baggrund af en politisk proces, der blev igangsat med en debataften i byrådet den 9. april 2018, hvor byrådsmedlemmerne kom med input til sundhedspolitikken. Aftenen blev indledt med et fagligt oplæg om sundhed og forebyggelse. For at understøtte debatten havde administrationen udarbejdet et faktaark om sundhed og sundhedsudfordringer i Solrød Kommune (bilag). Bidragene fra debataftenen blev samlet til fem principper for arbejdet med sundhed i Solrød Kommune og fem overordnede indsatsområder (se bilag). Disse blev præsenteret på Byrådets Time den 30. april 2018 og indgår i udkastet til den nye sundhedspolitik.
De fem principper for arbejdet med sundhed:
1. Ansvar for egen sundhed
Det enkelte menneske bærer et centralt ansvar for eget liv og sundhed. Solrød Kommune møder borgeren med respekt og uden løftede pegefingre.
2. Sundhed for alle
Alle skal have mulighed for at leve et sundt liv. Vi skal sikre rammer som understøtter, at alle har denne mulighed.
3. Tidlig og rettidig indsats
Vi sætter tidligt og forebyggende ind, før problemerne vokser sig større.
4. Fokus på kvalitet og effekt
Vi tager afsæt i den bedste aktuelle viden og dokumentation. Vi tør også tage en chance og afprøve indsatser på baggrund af sund fornuft og de bedste erfaringer.
5. Sundhed løftes på tværs
Alle politik- og fagområder skal bidrage til øget sundhed. Vi spiller sammen på tværs. Sundheden skal løftes i samspil med det omkringliggende samfund og de lokale aktører.
De fem overordnede indsatsområder:
1. Sunde børn, unge og familier i trivsel.
2. Mental sundhed og fællesskaber.
3. En sund arbejdsstyrke.
4. Sunde rammer om borgernes liv.
5. Aktiv aldring og mere sundhed i det nære.
Administrativ understøttelse
Administrativt i kommunen er der nedsat en tværgående sundhedsgruppe bestående af ledere/ledelsesrepræsentanter fra forskellige fag- og forvaltningsområder på tværs af børne-, unge-, voksen- og ældreområdet. Sundhedsgruppen bidrager til at styrke indsatsen på sundhedsområdet ved at udvikle nye tiltag og fremme samarbejdet på tværs. I forhold til den nye sundhedspolitik varetager sundhedsgruppen en koordinerende funktion og har bidraget til udviklingen af indsatsområderne ud fra fagområdernes forskellige perspektiver.
Høring og den videre proces
Administrationen indstiller, at udkastet til ny sundhedspolitik sendes i bred offentlig høring fra 29. maj 2018 eller snarest derefter til 24. juni 2018. Det foreslås således, at udkastet sendes i høring og kvalificering hos relevante interessenter, herunder råd, forældre- og skolebestyrelser, lokale foreninger, praktiserende læger og andre lokale sundhedsaktører samt hos kommunens afdelinger og institutioner. Det foreslås endvidere, at udkastet lægges på Solrød Kommunes hjemmeside og Facebook med henblik på borgerhøring, og at der orienteres om høringen i lokalpressen.
Høringssvarerne vil efter høringsperioden blive gennemgået og drøftet i sundhedsgruppen med henblik på færdiggørelse af sundhedspolitikken. Det reviderede udkast vil herefter blive forelagt til behandling i fagudvalgene i september-oktober 2018, hvorefter politikken forelægges til endelig godkendelse i Byrådet den 8. oktober 2018.
Når sundhedspolitikken er godkendt, udarbejder administrationen et forslag til konkrete indsatser og projekter, som kan bidrage til realiseringen af politikken. Et samlet indsatskatalog under den nye sundhedspolitik forventes at blive forelagt de relevante fagudvalg til politisk godkendelse i januar 2019.
Høring
Sagen har ingen høringspligt.
Økonomi
Sagen har ingen bevillingsmæssige konsekvenser.
Kompetence til afgørelse
Byrådet.
Bilag
85. Idrætsanlægsfonden - 1. runde anlægsansøgningerÅbn/luk punkt
Sagsnummer: 04.00.00-P24-1-18
Idrætsanlægsfonden - 1. runde anlægsansøgninger
Beslutningstema
Byrådet skal tage stilling til ansøgninger til Idrætsanlægsfonden 2018.
Indstilling
Administrationen indstiller, at:
- Anlægsbevilling med tilhørende rådighedsbeløb på 16.000 kr. frigives i overensstemmelse med indstillingerne fra Idræts-/erhvervsklubben Team Solrød.
- Restrådighedsbeløbet på 641.000 indgår i 2. ansøgningsrunde.
Beslutning
Anbefales.
Social-, sundheds- og fritidsudvalget, 15. maj 2018, pkt. 66:
Anbefales.
Fraværende: Jytte Willendrup.
Social-, sundheds- og fritidsudvalget, 15. maj 2018, pkt. 66:
Anbefales.
Fraværende: Jytte Willendrup.
Sagsfremstilling
Med denne sag behandles ansøgninger til årets 1. ansøgningsrunde til Idrætsanlægsfonden. I Solrød Kommunes Idrætsanlægsfond er der i 2018 et rådighedsbeløb på 657.000 kr. Tilskud til foreninger udbetales med moms, på grund af momsrefusionen betyder dette, at der kan udbetales tilskud til foreninger på 791.500 kr. Tilskud til kommunale anlæg kan maksimalt udgøre 657.000 kr. eks. moms.
I bestemmelserne for puljen fremgår det, at fondsmidlerne kan anvendes til at støtte anlæg, ombygning og renovering af idræts/motionsfaciliteter, som kommer borgere i Solrød Kommune til gode. Ansøgning af fondsmidlerne er principielt åbne for alle borgere, i såvel organiseret som i selvorganiseret idrætsregi. Det er et krav for tildeling af støtte, at der ydes mindst 20 % medfinansiering fra andre ikke-kommunale kilder. Medfinansieringen kan f.eks. bestå af penge, grunde, bygninger, levering af varer eller tjenesteydelser. Medfinansiering via reklameindtægter/sponsorater accepteres under forudsætning af, at Solrød Kommunes retningslinjer på området overholdes. Oplysninger om eventuelle afledte driftsudgifter, herunder personaleressourcer, skal indgå i ansøgningerne med oplysning om, hvorledes de tænkes afholdt. Alle modtagere af støtte skal inden et år efter tildelingen indsende regnskab for projektet. Midler, der ikke anvendes i overensstemmelse med ansøgningen, vil ikke blive udbetalt eller vil blive krævet tilbagebetalt til Solrød Kommune.
Bestyrelsen i Team Solrød har i indeværende års 1. ansøgningsrunde til Idrætsanlægsfonden, behandlet nedenstående 7 ansøgninger til fonden og anbefaler Solrød Kommunes Byråd følgende:
Ansøger | Projekt | Projektbeløb | Ansøgt beløb | Team Solrøds indstilling til Byrådet |
Havdrup Petanque Klub | Kuppel til petanquebaner | kr. 166.500 | kr. 133.200 | kr. 0 |
Havdrup Petanque Klub | Etablering af strømkabel | kr. 38.000 | kr. 30.400 | kr. 0 |
Ejegårdens Grundejerforening | Mål og bordebænkesæt til boldbane | kr. 34.435 | kr. 27.550 | kr. 0 |
Havdrup fodbold | Vaskeri i Havdrup Idrætscenter | kr. 52.500 | kr.42.000 | kr. 0 |
Havdrup fodbold | Vandhane ved Tennisbane | kr. 30.500 | kr. 24.400 | kr. 0 |
Jersie United | Spillerboks til opvisningsbane | kr. 24.000 | kr. 19.200 | kr. 19.200 |
Paraplyorganisationen Solrød Vandsport | Etablering af fælles klubhus | kr. 4.456.300 | kr. 750.000 | kr. 0 |
I alt | kr. 4.802.235 | Kr. 1.026.750 | kr. 19.200 |
Tilskuddet fra Idrætsanlægsfonden vil i dette tilfælde være 19.200 kr. inkl. moms.
Team Solrød anbefaler, at administrationen bemyndiges til at viderebehandle ansøgningerne i dialog med ansøgerne.
Administrationen indstiller at byrådet følger Team Solrøds anbefaling af ansøgningerne, som herunder uddybet.
Havdrup Petanque Klub - Kuppel til petanquebanerne | Det er ikke fra ansøgers side tilstrækkeligt belyst, hvilke afledte driftsomkostninger etableringen af kuplen vil have (strøm, opvarmning, vedligeholdelse), hvem der afholder disse omkostninger, samt hvilke tilladelser anlæggelse af den ønskede kuppel evt. kræver. |
Havdrup Petanque Klub - Bedre elektriske muligheder til petanquefaciliteterne | Det vurderes umiddelbart ikke at ansøgningen opfylder kriterierne til støtte fra Idrætsanlægsfonden, om at støtte anlæg, ombygning eller renovering af idræts-/motionsfaciliteter, og af den årsag bør afvises. Det bør undersøges hvad udfordringen ved de eksisterende forhold er, således at foreningens problematik kan imødekommes på bedst mulige vis. |
Ejegårdens Grundejerforening - Mål og bordebænkesæt til boldbane | Det vurderes at ansøgningen ikke imødekommer kriterierne for støtte fra Idrætsanlægsfonden, da den ikke i tilstrækkelig grad belyser den del af projektet, som omhandler klargøring af banearealet, og af den årsag bør afvises. Der efterspørges en samlet ansøgning der også belyser denne del af projektet. |
Havdrup Fodbold - Etablering af Vaskesøjle i Havdrup Idrætscenter | Det vurderes at ansøgningen ikke imødekommer kriterierne for støtte fra Idrætsanlægsfonden, om at støtte anlæg, ombygning eller renovering af idræts-/motionsfaciliteter |
Havdrup Fodbold - Etablering af vandhane ved Tennisbanerne | Forholdene omkring etableringen af anlægget er ikke fuldt belyst, herunder hvilken påvirkning det vil have på arealets eksisterende forhold, og af den årsag bør afvises. Det anbefales at projektet kvalificeres i samarbejde mellem foreningen og Idrætssektionen, inden ansøgning genbehandles. |
Jersie United - Indkøb af udskiftningsbænk | Det vurderes at ansøgningen opfylder Idrætsanlægsfonden krav til ansøgninger, og i den forbindelse bør tilsagn om støtte gives. |
Paraplyorganisationen Solrød Vandsport - Etablering af nyt fælles klubhus | Det endelig projektoplæg er ikke defineret endnu og dermed heller ikke bragt til Byrådets stillingtagen endnu. Af den årsag bør ansøgningen afvises. |
I vedlagte bilag har administrationen kort beskrevet de enkelte ansøgninger, samt uddybet vurderingen yderligere.
Høring
Sagen har ingen høringspligt.
Økonomi
Sagen har ingen bevillingsmæssige konsekvenser, da rådighedsbeløbet er afsat i budget 2018 og støtte gives med betingelse af, at fremtidige driftsudgifter afholdes af ansøger.
Kompetence til afgørelse
Byrådet.
Bilag
86. Donation til LokalarkivetÅbn/luk punkt
Sagsnummer: 21.00.00-Ø34-1-18
Donation til Lokalarkivet
Beslutningstema
Byrådet skal tage stilling til et legat på 28.900 kr. fra Velux Fonden til Lokalarkivets aktiviteter. Donationen skal bruges til bevarelse af landkort over Solrød Kommune.
Indstilling
Administrationen indstiller, at:
- Udgiftsbevilling og tilsvarende indtægtsbevilling på i alt 23.842 kr. godkendes. Beløbet er lavere end legatet på grund af et fratræk for moms på 17,5 %.
- Merforbrug på 5.057 kr. afholdes inden for Lokalarkivets eget budget.
Beslutning
Anbefales.
Social-, sundheds- og fritidsudvalget, 15. maj 2018, pkt. 65:
Anbefales.
Fraværende: Jytte Willendrup.
Social-, sundheds- og fritidsudvalget, 15. maj 2018, pkt. 65:
Anbefales.
Fraværende: Jytte Willendrup.
Sagsfremstilling
Lokalhistorisk Forening som driver Solrød Kommunes Lokalarkiv, har ansøgt om legat hos Velux Fonden for at kunne bevare de gamle landkort over hele Solrød Kommune og ydermere kunne udstille dem til glæde og gavn for Solrød Kommunes borgere. Lokalarkivet planlægger en udstilling af de gamle landkort. Ansøgningen til Velux Fonden er vedlagt som bilag.
Lokalarkivet har allerede anvendt de 28.900 kr., da de ikke var opmærksomme på, at der skal betales 17,5 % fondsmoms af donations beløbet. Der er således et merforbrug på 5.057 kr. Administrationen har drøftet udfordringen med Lokalarkivet og anbefaler på denne baggrund, at merforbruget afholdes inden for Lokalarkivets eget budget. Lokalarkivet er indforstået med dette.
Høring
Sagen har ingen høringspligt.
Økonomi
Sagen har bevillingsmæssige konsekvenser i form af en udgiftsbevilling på 23.842 kr. og en indtægtsbevilling på 23.842 kr.
Kompetence til afgørelse
Byrådet.
Bilag
87. Etablering af yderligere kapacitet på dagtilbudsområdetÅbn/luk punkt
Sagsnummer: 82.06.01-A00-1-18
Etablering af yderligere kapacitet på dagtilbudsområdet
Beslutningstema
Byrådet skal orienteres om kapacitetsudfordringer på dagtilbudsområdet på kort og lang sigt i Strandområdet og Havdrup og tage stilling til løsningsforslag for at kunne opfylde pasningsgarantien.
Indstilling
Administrationen indstiller, at:
- Orienteringen tages til efterretning.
- Der bygges 1 børnehavegruppe og 1 vuggestuegruppe til Tryllehytten inkl. udvidelse af udearealer og flytning af parkeringspladser med en samlet udgift til anlæg på 6.900.000 kr. Heraf frigives anlægsbevilling med tilhørende på 450.000 kr. i 2018 til projektering, brugerproces og udbudsmateriale finansieret af kassebeholdning. I budget 2019 indarbejdes rådighedsbeløb på 6.450.000 kr. til projektets realisering.
- Der opsættes midlertidigt pavillonbyggeri pr. 1. januar 2019 ved Lindebo frem til Ny Lindebo er klar. Anlægsbevilling med tilhørende rådighedbeløb på 880.000 kr. frigivet med 755.000 kr. i 2018 til opsætning og 125.000 kr. i 2020 til nedtagning af pavillon finansieret af kassebeholdningen.
- Meromkostninger til leje og drift af pavillonbyggeri på 328.100 kr. i 2019 finansieres med 119.500 kr. af eksisterende budget og indarbejdes i budget 2019.
- Ny Lindebo udvides med 2 børnegrupper til 5 børnehavegrupper og 3 vuggestuegrupper. En yderligere anlægsudgift på 7.300.000 kr., der indarbejdes i budget 2019, samt en merudgift til afledt drift på 196.700 kr., der indarbejdes fra budget 2020.
Beslutning
Anbefales.
Familie- og uddannelsesudvalget, 14. maj 2018, pkt. 53:
Anbefales.
Familie- og uddannelsesudvalget, 14. maj 2018, pkt. 53:
Anbefales.
Sagsfremstilling
Byrådet behandlede på mødet den 30. april 2018 en sag vedrørende udfordringer i Strandområdet med at overholde pasningsgarantien som følge af, at flere børn er flyttet til Solrød Kommune end forventet i de seneste to års befolkningsprognoser samtidig med at udvidelsen af Bølgen er blevet forsinket.
Af sagen fremgik endvidere, at der var behov for yderligere analyse af pladsbehov i Strandområdet i de kommende år og en tilsvarende vurdering af pladsbehov i Havdrup på kort og lang sigt.
Administrationen har derfor arbejdet yderligere med vurdering af kapacitetsbehov i dagtilbud ud fra en prognose over, hvornår de nye boliger er indflytningsklar og fordelt befolkningsudviklingen pr. måned i årene frem. Derudover er undersøgt, hvor mange solrødbørn, der passes i andre kommuner, og hvor mange børn fra andre kommuner, der passes i Solrød Kommune. Dertil kommer en opgørelse af omfanget af forældre, der modtager tilskud til pasning af egne børn, som alternativ til kommunal dagtilbud.
Administrationen vil i forbindelse med budgetopfølgningen pr. 30. april 2018 genberegne den afsatte demografipulje på dagtilbudsområdet i lyset af det højere børnetal i 2018. Samtidig justeres dagplejens budget som følge af midlertidig udvidelse jf. denne sag og byrådets godkendelse den 30. april 2018.
For at sikre en overholdelse af pasningsgarantien foreslår administrationen følgende tiltag:
Løsningsforslag i Strandområdet
Med ansættelse af to dagplejere, som godkendt af Byrådet den 30. april 2018, samt ekstra opnormering af børnehavepladser frem til, at pavillon er klar i august/september 2018 sikres den nødvendige kapacitet. Pavillonen forventes at blive anvendt frem til 1. marts 2019.
Ud fra prognoserne vil der mangle yderligere kapacitet på 0-2 års og 3-5 års området fra 1. januar 2020. Administrationen foreslår derfor, at Tryllehytten udvides med 1 børnehavegruppe og 1 vuggestuegruppe. Udvidelsen sker i forlængelse af indgangsområdet, således at legepladsen ikke berøres, hvilket medfører flytning af parkeringsarealet. Indhakket mod børnehavens legeplads inddrages i institutionens areal. Der etableres et større legeareal ved at udvide Tryllehyttens matrikel ud mod Troldmands Allé, så legearealet kan rumme de ekstra børn. Samlet udgift er estimeret til 6,9 mio. kr.
Løsningsforslag i Havdrup
I Havdrup er der også et øget behov for pladser bl.a. som følge af salg grunde er gået hurtigere en forventet i sidste års befolkningsprognose samt forventning om realisering af etape 7 i Havdrup Vest med 100 boliger.
Ny Lindebo forventes klar til ibrugtagning den 1. januar 2020. Den hurtigere tilflytning giver kapacitetsudfordringer i Havdrup distrikt frem til, at Ny Lindebo er klar. Derudover vil de kommende års videre udbygning kræve en større kapacitet end tidligere forventet, hvorfor administrationen anbefaler, at Ny Lindebos fysiske rammer allerede nu udvides fra de planlagte 6 børnegrupper til 8 børnegrupper fordelt med 3 vuggestuegrupper og 5 børnehavegrupper. Den forventede merudgift til anlæg, der er estimeret til 7,3 mio. kr., indarbejdes i budget 2019. Der vil blive en merudgift til afledt drift (varme, vand, el, rengøring, renovation, måtteleje) på 196.700 kr. årligt fra 2020.
På kort sigt frem til 1. januar 2020 foreslår administrationen, at der midlertidigt ansættes 2 dagplejere i tidsbegrænsede stillinger fordelt med en dagplejer fra 1. oktober 2018 og en dagplejer fra 1. januar 2019. Udgiften er indarbejdet i budgetopfølgning pr. 30. april 2018. Ventelisten vil fortsat blive fulgt tæt, idet det ikke kan udelukkes, at der kan blive behov for yderligere en dagplejer i 2019.
Endvidere opsættes en pavillon med en børnehavegruppe pr. 1. januar 2019 på Lindebos areal frem til overflytning til Ny Lindebo. Udgifter til pavillon estimeres til 880.000 kr. til opsætning og nedtagning af pavillon og 328.100 kr. til leje og drift af pavillon i 2019, hvoraf 119.500 kr. kan finansieres af eksisterende budget. Udgift til personale i pavillonen finansieres af demografipuljen på dagtilbudsområdet.
Høring
Sagen har ingen høringspligt.
Økonomi
Sagen har bevillingsmæssige konsekvenser.
Anlægsbevilling med tilhørende rådighedsbeløb til udvidelse af Tryllehytten på 450.000 kr. i 2018 finansieret af kassebeholdningen og rådighedsbeløb 6.450.000 kr. afsættes i budget 2019.
Anlægsbevilling med tilhørende rådighedsbeløb til pavillon ved Lindebo på 755.000 kr. i 2018 og 125.000 kr. i 2020 finansieres af kassebeholdningen.
Leje og drift af pavillon på 328.100 kr., heraf kan 119.500 kr. finansieres af eksisterende budget indarbejdes i budget 2019.
Rådighedsbeløb på 7.300.000 kr. til udvidelse af Ny Lindebo fra 6 til 8 børnegrupper afsættes i budget 2019.
Kompetence til afgørelse
Byrådet.
Bilag
88. Etablering af vinterberedskabsplads på Åsvej - anlægsbevillingÅbn/luk punkt
Sagsnummer: 02.00.00-G01-140-17
Etablering af vinterberedskabsplads på Åsvej - anlægsbevilling
Beslutningstema
Byrådet skal tage stilling til frigivelse af anlægsbevilling til etablering af vinterberedskabsplads på Åsvej.
Indstilling
Administrationen indstiller, at:
- Anlægsbevilling på 3 mio. kr. med tilhørende rådighedsbeløb frigives.
- Administrationen bemyndiges til at udbyde anlægopgaverne og indgå kontrakter med valgte entreprenører.
Beslutning
Anbefales.
Sagsfremstilling
Baggrund
Sommeren 2016 viste støjmålinger, at det ikke er muligt at drive vinterberedskab fra kommunens materielplads i Solrød Landsby. Solrød Kommune har for vinteren 2016/2017 og vinteren 2017/18 derfor lejet lade og gårdsplads på Nordmarksvej til kommunens vinterberedskab. Løsningen er imidlertid ikke langtidsholdbar eller praktisk i forhold til arbejdets udførelse. Derfor er pladsen på Åsvej nødvendig.
Der er i anlægsbudgettet for 2018 afsat 3 mio. kr. til etablering af en ny vinterberedskabsplads ved Åsvej. Byrådet bevilgede og frigav endvidere i november 2017 500.000 kr. til projektering og forberedelse af vinterberedskabspladsen fra opsparede og ikke-anvendte driftsmidler til vinterberedskab 2017. Denne sag drejer sig om frigivelse af de 3 mio. kr. i anlægsbudget 2018 til gennemførelse af projektet.
Vinterberedskabsplads, Åsvej
Med midlerne fra november 2017 har administrationen foretaget jordbundsanalyser og vurderinger af afledning af skyllevand fra vinterberedskabspladsen. Der er desuden foretaget indledende jordarbejder og planering af pladsen. Endvidere er pladsens udformning og indretning blevet yderligere projekteret, markedet for halbyggeri, belægningsarbejder, indhegning og forsyninger er blevet undersøgt. Endelig er konkrete forslag til løsninger og priser blevet indhentet. Med afsæt i disse forarbejder ser projektet nu ud som følger:
- Der indhegnes en plads på ca. 3.000 m2 plads, se kortbilag. Den præcise placering af pladsen kan ændres en smule, hvis støjvolden langs motorvejen skal forlænges af hensyn til fremtidigt byggeri på Cordoza-grunden.
- Bundsikring af pladsen færdiggøres, og pladsen dækkes af affræset asfaltmateriale fra Tåstrupvej.
- På pladsen etableres en åben, uisoleret stålhal til opbevaring af udstyr, saltlager og skylleplads.
- Skyllevandet opsamles efter gennemløb af sedimentfang og olieudskiller i et tankanlæg, hvor saltholdigt skyllevand opbevares og genanvendes i saltblandeanlæg. Overskydende skyllevand udledes efter nærmere anvisning til vandløbet skæringsstreget eller bortskaffes via slamsuger i de sjældne situationer, hvor saltkoncentrationer og skyllevandsmængder vil overstige godkendte mængder til vandløbet.
- Ud over opbevaring af saltblandeanlæg, parkering af plove, speedere og andet vintermateriel er det tanken, at den nye plads på Åsvej gradvist benyttes til at udfase opbevaring af kommunens vejudstyr, brøndgods og andet udstyr fra den gamle materialplads i Solrød Landsby.
- Arbejdet gennemføres sommer/efterår 2018.
Udgifter
Udgifterne til projektets gennemførelse forventes at fordele sig som følger:
Beskrivelse | Udgift (kr.) |
Hegn, port, stålhal inkl. bund | 2.500.000 |
Jordarbejder, olieudskiller, tankanlæg osv. | 500.000 |
Jordprøver, rådgivning, landinspektører, tilslutninger og udforudsete | 500.000 |
I alt | 3.500.000 |
Udgifter til pladsdrift afholdes inden for nuværende budget, hvorfor der ikke skal afsættes nye midler til afledt drift.
Risici
De væsentligste risici vurderes at være:
- I første omgang befæstes pladsen ikke, men dækkes af affræset asfalt. Rettidig afretning og tromling vil forventeligt holde pladsen tør og anvendelig i en årække - men det kan på sigt vise sig nødvendigt at befæste pladsen.
- Pladsen har en øde beliggenhed. Selv om pladsen hegnes, er der risiko for indbrud.
- Tidsplanen er stram og dermed følsom i forhold til forlængede leveringstider.
- Der er afsat beskedne midler til uforudsete udgifter, da der er indhentet tilbud på de fleste opgaver, og da byggeriet forholdvis ukompliceret.
Høring
Sagen har ingen høringspligt.
Økonomi
Sagen har ingen bevillingsmæssige konsekvenser, da rådighedsbeløb er afsat i Budget 2018.
Kompetence til afgørelse
Byrådet.
Bilag
89. Helhedsplan for Havdrup Bymidte - anlægs- og tillægsbevillingÅbn/luk punkt
Sagsnummer: 01.00.05-P20-7-16
Helhedsplan for Havdrup Bymidte - anlægs- og tillægsbevilling
Beslutningstema
Byrådet skal tage stilling til forhøjelse og frigivelse af anlægsbevilling til "Vi hjerter Havdrup" på 1.615.000 kr. samt frigivelse af 850.000 kr. fra pulje til trafikregulering og hastighedsdæmpende foranstaltninger.
Indstilling
Administrationen indstiller, at:
- Tillægsbevilling til anlægsbevilling på 1.615.000 kr. med tilhørende rådighedsbeløb frigives og finansieres af kassebeholdningen.
- Anlægsbevilling med tilhørende rådighedsbeløb på 850.000 kr. frigives til trafikale forbedringer, finansieret fra pulje til trafikregulering og hastighedsdæmpende foranstaltninger i 2018.
- Udgift til driftsomkostninger på 50.000 kr. årligt indarbejdes i budget 2019-2022.
Beslutning
Anbefales.
Sagsfremstilling
Byrådet besluttede den 21. august 2017 at frigive en anlægsbevilling på 3 mio. kr. til byrumsfornyelse i Havdrup bymidte som et led i realiseringen af Helhedsplan for Havdrup Bymidte.
Efter Byrådets møde den 21. august 2017 er projektet blevet detailprojekteret, og entreprisen har været sendt i udbud.
Der er kommet fem tilbud fra entreprenører på gennemførelse af anlægsopgaven, se bilag.
Alle indkomne tilbud er konditionsmæssige og vurderes kvalitetsmæssigt at opfylde kravene til projektet, hvilket vil bidrage til visionen om, at bymidten skal være et sted, som gør borgerne i Havdrup stolte af deres by – ”Vi hjerter Havdrup”.
Alle indkomne tilbud er konditionsmæssige og vurderes kvalitetsmæssigt at opfylde kravene til projektet, hvilket vil bidrage til visionen om, at bymidten skal være et sted, som gør borgerne i Havdrup stolte af deres by – ”Vi hjerter Havdrup”.
Alle indkomne tilbud er dog højere end oprindeligt budgetteret, hvorfor det er en forudsætning for projektets realisering, at der bevilges yderligere midler til projektet. Projektet er udviklet i et samarbejde med KLAR Forsyning og kan kun gennemføres i den nuværende form med deltagelse fra såvel Solrød Kommune som KLAR Forsyning. Det er derfor ligeledes en forudsætning for gennemførelsen af projektet, at KLAR Forsyning også godkender en højere anlægsudgift.
Administrationen, KLAR Forsyning og rådgiver har været i dialog med den valgte entreprenør OK Nygaard med henblik på at finde besparelser, og derved er der fundet godt 1. mio. kr., hvor de godt 300.000 kr. vedrører Solrød Kommunes andel, de resterende vedrører KLAR Forsynings andel.
At anlægsbudgettet er højere end oprindeligt budgetteret, skyldes en lang række forhold. Af overordnede årsager kan fremhæves, at overslag er lavet ud fra to år gamle erfaringstal, som med den generelt høje anlægsaktivitet i Danmark desværre ikke længere holder. Dette er bl.a. omkring delleverancer som eksempelvis beton-, træ- og stålarbejder til byrumsinventaret, der i de indkomne tilbud har vist sig en del højere end oprindeligt budgetteret. Endvidere er den gode kvalitet og høje standard i projektet fastholdt, bl.a. for at leve op til helhedsplanens anbefalinger samt at bibeholde de indarbejdede idéer og forslag fra projektgruppen og borgere fra Havdrup, som har deltaget aktivt i projektudviklingen.
Uddybende forklaring
Det har været et stort ønske at bevare det særlige byrumsinventar, som er tegnet til projektet, og tilfører både særlig karakter og legeværdi til området. Inventaret er udført med materialer af høj kvalitet for at sikre en lang holdbarhed og unikt udtryk for projektet. Der er arbejdet meget med belægningerne i projektet for at skabe et udendørs hjem til borgerne i Havdrup, og det har ligeledes krævet valg af relativt dyre materialer at opnå denne effekt.
Der er lagt vægt på at udvikle et særligt vejanlæg, som gennem utraditionelle virkemidler skal sænke farten og øge sikkerheden i og omkring byrummet. Trafikafviklingen skal samtidig også fungere optimalt, hvorfor det har været nødvendigt at gå op i kvalitet på vejbelægningerne. Udførslen af et sådant vejanlæg kræver en mere kompleks anlægsproces, hvilket afspejles i prisen.
Endelig er der under projekteringen blevet afdækket en usikkerhed i forhold til i hvor høj grad de eksisterende bundopbygninger kan genanvendes, og derfor er udbuddet udført med fuld ny bund.
Gennem projekteringen er det blevet afklaret, at entreprisens omfang af både byrumsfornyelse og regnvandshåndtering øger kompleksiteten og dermed prisen grundet mange forskellige fagopgaver og omfattende koordinering.
Kompleksiteten i at arbejde i et byrum, der samtidig skal fungere og kun må være til gene for såvel erhvervsdrivende som handlende og pendlerne i absolut minimal grad, medfører en længere og dyrere anlægsfase.
Der er slutteligt en høj anlægsaktivitet i hele hovedstadsområdet, hvilket afspejles i de indkomne tilbud.
Udgifter
Hovedudgifterne til realisering af Solrød Kommunes andel af projektet er knyttet til følgende poster:
Beskrivelse | Udgift (kr.) |
Entreprenørudgifter, byrumsinventar, belægningsudgifter, gartnerarbejde mv. | 4.165.000 |
Tilkøb (belysning mv.) | 180.000 |
Rådgivning og uforudsete udgifter | 1.770.000 |
Solrød Kommunes andel af projektet i alt | 6.115.000 |
Foreslået finansiering
Beskrivelse | Beløb (kr.) |
Frigivet 1. mio. kr. i 2017 og 2. mio. kr. i 2018 til Helhedsplan for Havdrup Bymidte | 3.000.000 |
Tilsagn fra Movia | 300.000 |
Tilsagn fra Superbrugsen | 350.000 |
Bidrag fra puljen til trafikregulering og hastighedsdæmpende foranstaltninger til vejomlægninger (foreslået frigivet) | 850.000 |
Foreslået tillægsbevilling | 1.615.000 |
I alt | 6.115.000 |
Risici
De væsentligste risici vurderes at være:
- Projektet gennemføres i samarbejde med KLAR Forsyning og igangsættes først når deres godkendelse foreligger. Evt. forsinket igangsætning kan medføre fordyrelser.
- 10% afsat til uforudsete udgifter vurderes at række - men der kan være nye overraskelser.
Sammenlignelige projekter
Administrationen har vurderet muligheden for at genudbyde entreprisen med henblik på at modtage lavere tilbud. I denne sammenhæng er de indkomne tilbud sat i forhold projektets krav og kompleksitet samt den nuværende anlægsaktivitet, og da de øvrige fire bud var en del højere end det valgte, er konklusionen, at det ikke kan forventes, at et genudbud vil medføre lavere tilbud på anlægsopgaven.
Afledt drift
En realisering af projektet vil forventeligt medføre en forhøjet afledt drift af bymidten, da der her kommer et større areal med grønt, mere byrumsinventar end i dag samt et vejareal, der erstattes af belægninger, på forventeligt 50.000 kr. pr. år i forhold til i dag.
Tidsplan
Projektet udføres i samarbejde med KLAR Forsyning, og en forudsætning for igangsættelse af anlægsarbejdet er, at KLAR Forsyning godkender deres del af projekt-økonomien. Igangsætning af anlægsfasen er derfor ikke fastlagt endnu, men kan blive sidste på sommeren med en anlægsperiode på godt fire måneder.
Anbefaling
Det er administrationens anbefaling, at projektet gennemføres i den høje kvalitet og det omfang, der er udbudt, da dette er væsentligt i forhold til helhedsplanens anbefaling og til visionen om, at bymidten skal være et sted, som gør borgerne i Havdrup stolte af deres by – ”Vi hjerter Havdrup”.
Samtidig er valget af de dyrere materialer med til at sikre en længere holdbarhed dermed reducere driftsokostningerne i forhold til billigere materialer.
Høring
Sagen har ingen høringspligt.
Økonomi
Sagen har bevillingsmæssige konsekvenser, da der anmodes om tillægsbevilling til anlægsbevilling med 1.615.000 kr. fra kassebeholdningen. Udgift til driftsomkostninger på 50.000 kr. årligt indarbejdes i budget 2019-2022.
Kompetence til afgørelse
Byrådet.
Bilag
90. MeddelelserÅbn/luk punkt
Sagsnummer: 00.22.04-P35-61-17
Meddelelser
Indstilling
Meddelelser til orientering:
- Se bilag.
Beslutning
Taget til efterretning.
Bilag
- Sikkerhedspolitik - IT- og informationssikkerhed
- Træskulpturer fra Jersie Strand Grundejerforenings fond
- Henvendelse til ØU - Fritidshusejerne - Turisme, feriehusudlejning, vækst og arbejdspladse
- Afgørelse fra Planklagenævnet - Klagesag - Endelig vedtagelse af lokalplan nr. 603.9 for Trylleskov Strand og lokalplan nr. 603.29 Troldmands Allé
91. Lukket: Lukket punkt: MeddelelserÅbn/luk punkt
Sagsnummer: 00.22.04-P35-61-17
92. Lukket: Lukket punkt: Digital godkendelse af referatÅbn/luk punkt
Sagsnummer: 00.22.04-P35-50-17