Referat
Udvalg: Økonomi-, teknik- og miljøudvalget
Mødedato: 12-12-2016
Mødested: Lokale 125B, Solrød Rådhus
174. Lokalplan for etagehuse på Troldmands Allé - forslagÅbn/luk punkt
Sagsnummer: 01.02.05-P16-1-16
Lokalplan for etagehuse på Troldmands Allé - forslag
Beslutningstema
Økonomi-, teknik- og miljøudvalget skal tage stilling til forslag til Lokalplan 603.29 med henblik på udsendelse i offentlig høring.
Indstilling
Administrationen indstiller, at:
- Forslag til Lokalplan 603.29 for etageboliger på storparcel 3 samt 6 og 7, Trylleskov Strand godkendes med henblik på udsendelse i offentlig høring i 8 uger fra den 15. december 2016.
- Forslag til Lokalplan 603.29 ikke miljøvurderes.
- Der ikke afholdes borgermøde om lokalplanforslaget.
Beslutning
Tiltrådt.
Sagsfremstilling
På byrådsmødet den 25. januar 2016 godkendte Byrådet salget af storparcellerne 3, 6 og 7 med henblik på opførelse af etageboliger. Ialt blev 11 storparceller udbudt samtidigt i offentligt udbud med budfrist den 6. december 2015. Heraf blev de 7 storparceller langs Troldmands Allé solgt til en bygherre som var mest fordelagtigt for Solrød Kommune, der nu skal realiseres for de tre storparceller 3, 6 og 7.
Lokalplanforslaget
Lokalplanområdet omfatter storparcellerne 3, 6 og 7 og er afgrænset af S-banen mod vest, Cementvej mod syd, Troldmands Allé mod øst og Trylleskov Allé mod nord. Storparcel 6 og 7 bindes sammen af en intern vej og et poolområde, der er fælles for de 7 storparceller langs Troldmands Allé.
På byrådmødet i novenber 2016 godkendte byrådet forslag til Rammelokalplan 603.9 for Trylleskov Starnd, som afløser rammelokalplan 603.2 fra 2007. Rammelokalplan 603.9 åbner mulighed for, at der kan opføres 3 etager + penthouse etage på storparcel 3 og for at der kan opføres 4 etager + penthouse på storparcel 6 og 7. I tilknytning til den nye rammelokalplan godkendte byrådet forslag til Kommuneplantillæg nr. 14, som hæver rammerne til de nødvendige etager og bebyggelselsesprocenter.
På storparcellerne opføres i alt 164 boliger. Alle boliger vil få enten en stor altan eller en terrasse. Den øverste etage på alle ti bygninger vil blive udført som en penthouse-etage med kun to boliger med altan hele vejen rundt. Dermed fylder den øverste etage ikke så meget som de øvrige etager, hvilket vil give bygningerne et lettere udseende. De kommende beboere vil være medejere af et fællesområde med swimmingpool og omklædningshus.
Administrationen anbefaler, at lokalplanforslaget vedtages med henblik på udsendelse i offentlig høring i 8 uger fra den 15. december 2016.
Kommer der indsigelser eller væsentlige bemærkninger i høringsperioden, forventes lokalplanen at blive forelagt på Byrådets møde i marts 2017. Såfremt der ikke kommer indsigelser eller væsentlige bemærkninger i høringsperioden, vil lokalplanen blive vedtaget endeligt af administrationen i slutningen af februar 2017, jf. Byrådets beslutning af 14. december 2015.
Miljøvurdering
Ifølge Lov om miljøvurdering af planer og programmer forpligtes offentlige myndigheder til at foretage miljøvurdering af planer og programmer, hvis de kan få en væsentlig indvirkning på miljøet. På baggrund af en screening af lokalplanforslaget har administrationen vurderet, at der ikke skal foretages en ny miljøvurdering. Dette begrundes i, at hele bydelen Trylleskov Strand samlet er blevet meget grundigt miljøvurderet i 2009. På den baggrund indstiller administrationen, at lokalplan 603.29 ikke miljøvurderes.
Text
Høring
Administrationen og projektudvikler afholdt den 8. november 2016 et orienterings- og dialogmøde for interesserede ejere og lejere i og omkring området.
Det anbefales, at lokalplanforslaget udsendes i offentlig høring i 8 uger fra den 15. december 2016, og at der ikke afholdes offentligt møde i høringsperioden, da der allerede har været afholdt dialogmøde om planforslaget forud for den offentlige høring.
Økonomi
Sagen har ingen bevillingsmæssige konsekvenser.
Text
Kompetence til afgørelse
Økonomi-, teknik- og miljøudvalget.
Bilag
175. Tillæg til spildevandsplanen - endelig vedtagelseÅbn/luk punkt
Sagsnummer: 06.00.05-P00-14431-14
Tillæg til spildevandsplanen - endelig vedtagelse
Beslutningstema
Byrådet skal tage stilling til endelig vedtagelse af tillæg nr. 1-2016 til Solrød Kommunes Spildevandsplan 2014-2026. Tillægget muliggør frivillig kloakering af 11 ejendomme i det åbne land.
Indstilling
Administrationen indstiller, at tillægget til Solrød Kommunes gældende spildevandsplan godkendes endeligt.
Beslutning
Anbefales.
Sagsfremstilling
Spildevandsplan 2014-2026
Byrådet vedtog i juni 2014 Spildevandsplan 2014-2026 for Solrød Kommune. Alle kommuner er forpligtet til at lave en spildevandplan, som skal sikre, at der ikke udledes miljøskadelig spildevand til vandløb, havmiljø og grundvandet. Spildevandsplanen sætter mål for håndteringen af spildevand i kommunen samt indsatser, som skal iværksættes for opfyldelsen af de besluttede mål. Spildevandsplanen er vedhæftet som bilag.
Af spildevandsplanen fremgår det, at der for 62 ejendomme i det åbne land ikke stilles krav om at forbedre spildevandsrensningen, da forurening fra ejendommene vurderes at påføre en begrænset belastning af kommunens vandløb.
Forslag til tillæg nr. 1-2016 til Solrød Kommunes Spildevandsplan 2014-2026
Med tillæg nr. 1-2016 etableres den planmæssige ramme for, at KLAR Forsyning på frivillig basis kan kloakere 11 af disse 62 ejendomme i det åbne land. Tillægget giver desuden KLAR Forsyning hjemmel til erhverve sig rettigheder til etablering af ledningsanlæg på 3. parts ejendom via ekspropriation, hvis dette måtte blive relevant.
Kloakeringen af de 11 ejendomme foregår ved etablering af en minipumpestation på hver ejendom. Pumpestationerne forbindes til det offentlige kloaksystem via hovedtrykledninger. Forbindelsen mellem de enkelte ejendomme etableres ved, så vidt det er muligt, at lægge hovedledningerne langs kanten af markarealer.
Text
Høring
Forslaget til tillæg blev godkendt af Byrådet den 19. september 2016. Forslaget har været i offentlig høring i perioden 21. september 2016 til 16. november 2016. Solrød Kommune har modtaget én henvendelse i høringsperioden fra en af de ejendomme, som bliver berørt af arbejdet. Henvendelsen, som er af afklarende karakter, er blevet besvaret af KLAR Forsyning og har ikke udløst yderligere bemærkninger.
Henvendelsen har ikke medført ændringer i tillægget.
Økonomi
Sagen har ingen bevillingsmæssige konsekvenser.
Text
Kompetence til afgørelse
Byrådet.
Bilag
176. Vandforsyningsplan 2016-2026 - forslagÅbn/luk punkt
Sagsnummer: 13.02.00-P15-19615-11
Vandforsyningsplan 2016-2026 - forslag
Beslutningstema
Byrådet skal tage stilling til det fremlagte forslag til Vandforsyningsplan 2016-2026 for Solrød Kommune.
Indstilling
Administrationen indstiller, at:
- Byrådet godkender forslag til Vandforsyningsplan 2016-2026 for Solrød Kommune.
- Forslaget sendes i offentlig høring i 8 uger.
Beslutning
Anbefales.
Økonomi-, teknik- og miljøudvalget, 21. november 2016, pkt. 163: Udsat.
Økonomi-, teknik- og miljøudvalget, 21. november 2016, pkt. 163: Udsat.
Fraværende i Økonomi-, teknik og miljøudvalget, 21. november 2016: Claus Redder Madsen, Per Hauge.
Sagsfremstilling
Sagen genoptages fra Økonomi-, teknik- og miljøudvalgets møde den 21. november 2016.
Solrød Kommune er forpligtet til at sikre rent vand til borgere og virksomheder i kommunen. I vandforsyningsloven er det fastsat, at kommunerne skal udarbejde planer for, hvorledes vandforsyningen skal tilrettelægges. En vandforsyningsplan skal bl.a. indeholde redegørelser for forventet fremtidigt behov for vand, placering af vandforsyningsanlæg og tidsplan for renovering og udbygning. Vandforsyningsplanen er et retningsgivende værktøj for den kommunale myndighed, de almene vandværker, enkeltindvindere og borgere og udgør grundlaget for Solrød Kommunes planlægning af vandforsyningen for perioden 2016-2026.
Den gamle vandforsyningsplan er udløbet, og der er lavet et forslag til en ny vandforsyningsplan, der skal i 8 ugers offentlig høring.
Staten har udarbejdet en ny metode til vurdering af vandværkerne, hvor en række parametre såsom tilstanden af boringer og vandbehandlingsanlæg, råvands- og drikkevandskvalitet, forsyningskapacitet og vandforbrug samt forsyningssikkerhed vurderes som god, acceptabel eller problematisk. Denne vurderingsmetode er indarbejdet i vandforsyningsplanen sådan, at borgerne til hver en tid kan gå ind på kommunens hjemmeside og se vurderingen af deres vandværk. Ligeledes er forsyningsstrukturen opdateret, og der er foreslået nye indsatser.
Indsatser
Indsatserne er udarbejdet i samarbejde med vandværkerne og afspejler typisk de problematikker, der dukker op ved tilsyn hos vandværkerne. Indsatserne i planen er sammenfattet nedenfor:
Nødforsyningsledning
Etablering af nødforsyningsledning til Solrød Vandværk til et større vandværk i Køge eller Greve Kommune. Ledningen skal gøre det muligt reelt at nødforsyne forbrugerne på Solrød Vandværk i tilfælde af en større forurening på vandværket eller lignende.
Tilslutnings- og udledningstilladelser
Ingen af vandværkerne har på nuværende tidspunkt tilslutnings- eller udledningstilladelser til udledning af skyllevand. Tilladelserne udarbejdes i løbet af planperioden.
Boringsnære Beskyttelsesområder (BNBO)
For at øge beskyttelsen af vandværkernes boringer er det en mulighed at udlægge BNBO. BNBO er et beregnet beskyttelsesområde, hvor man kan pålægge lodsejeren restriktioner i forhold til arealanvendelsen. BNBO’erne skal i denne planperiode beregnes, så der kan tages stilling til, om det er en relevant beskyttelse for boringerne i kommunen.
Beredskabsplaner
Skabelon til beredskabsplaner er udarbejdet. Beredskabsplanerne skal indarbejdes og vedligeholdes.
Kampagne for grundvandsbeskyttelse
Vandrådet for vandværkerne i Solrød Kommune vil øge opmærksomheden for grundvandsbeskyttelse ved at udarbejde en kampagne.
Indsats mod vandspild
Flere af vandværkerne har et vandspild, der kan minimeres. Der er igangsat en kortlægning af ledningsnettet, og dette arbejde skal færdiggøres. Der skal på baggrund af kortlægningen for hvert vandværk udarbejdes en plan for opsporing og minimering af vandspild. Indsatsen iværksættes inden planperiodens udløb.
Indvindingstilladelser
Vandforsyningernes forsyningsområder og struktur styres gennem vandforsyningsplanen, mens indvindingens størrelse og påvirkning af miljøet reguleres gennem indvindingstilladelserne. Indvindingstilladelserne er i gang med at blive fornyet, idet mange af dem på grund af en lovændring løber ud. I vandforsyningsplanen er beskrevet, at der ses befolkningstilvækst i nogle områder. Der er taget højde for dette ved udarbejdelse af vandindvindingstilladelserne. På byrådsmødet den 10. oktober 2016 blev besluttet at forlænge vandforsyningernes indvindingstilladelser som ansøgt. Dette betyder blandt andet, at Solrød Vandværk har fået forøget størrelsen af deres indvindingstilladelse for at imødekomme befolkningstilvæksten. Senest primo 2017 vil det sidste vandværk og alle mindre vandforsyningsanlæg, som har en tilladelse, der løber ud, have fået nye indvindingstilladelser.
Vandforsyningernes forsyningsområder og struktur styres gennem vandforsyningsplanen, mens indvindingens størrelse og påvirkning af miljøet reguleres gennem indvindingstilladelserne. Indvindingstilladelserne er i gang med at blive fornyet, idet mange af dem på grund af en lovændring løber ud. I vandforsyningsplanen er beskrevet, at der ses befolkningstilvækst i nogle områder. Der er taget højde for dette ved udarbejdelse af vandindvindingstilladelserne. På byrådsmødet den 10. oktober 2016 blev besluttet at forlænge vandforsyningernes indvindingstilladelser som ansøgt. Dette betyder blandt andet, at Solrød Vandværk har fået forøget størrelsen af deres indvindingstilladelse for at imødekomme befolkningstilvæksten. Senest primo 2017 vil det sidste vandværk og alle mindre vandforsyningsanlæg, som har en tilladelse, der løber ud, have fået nye indvindingstilladelser.
Text
Høring
Administrationen har samarbejdet med de almene vandværker i kommunen om planen.
I henhold til lovgivningen skal vandforsyningsplanen sendes i 8 ugers offentlig høring, inden den kan endelig godkendes.
Økonomi
Sagen har ingen bevillingsmæssige konsekvenser.
Text
Kompetence til afgørelse
Byrådet.
Bilag
177. Status på mål og indsatser i Solrød Kommunes Klimaplan 2010-2025Åbn/luk punkt
Sagsnummer: 13.03.00-G00-1-16
Status på mål og indsatser i Solrød Kommunes Klimaplan 2010-2025
Beslutningstema
Økonomi-, teknik- og miljøudvalget skal orienteres om status på mål og indsatser i Solrød Kommunes Klimaplan 2010-2025 med fokus på perioden 2010-2014.
Indstilling
Administrationen indstiller, at orienteringen tages til efterretning.
Beslutning
Tiltrådt.
Sagsfremstilling
Solrød Kommune har en ambitiøs klimaplan. Den fremlagte opfølgning viser, at vi er over de satte mål i forhold til implementering.
Byrådet vedtog den 26. oktober 2009 Solrød Kommunes Klimaplan 2010-2025. Klimaplanen beskriver mål og indsatser inden for hovedsektorerne varmeforsyning, elforsyning og transport. Mål og indsatser vedrørende varmeforsyningen i Klimaplanen er overført fra Solrød Kommunes Varmeplan 2008. Det fremgår af varmeplanen, at den skal revideres hvert 4. år, men i og med at varmeplanen blev integreret i Klimaplanen i 2009, følger den revisionen af Klimaplanen. Det er ikke et lovkrav at varmeplanen skal revideres. Klimaplanen indeholder ikke faste revisionsintervaller, men er opdelt i målperioderne 2010-2014 og igen fra 2015-2025. Nærværende orientering giver en status på klimaplanens kortsigtede mål og indsatser for perioden 2010-2014.
Som hidtidig vil administrationen i fremtiden udarbejde statusrapporter (’Status på energi- og klimaindsatsen i Solrød Kommune’) hvert andet år. Rapporterne indeholder en status over udledningen af drivhusgasser i forhold til de langsigtede målsætninger for 2025 og samler op på de konkrete projekter, der aktuelt arbejdes med. I rapporterne inkluderes de projekter, som kommunen har direkte indflydelse på, som eksempelvis etablering af solvarme, Solrød Biogas med flere.
Status på mål og indsatser for perioden 2010-2014
I klimaplanen fremgår det, at målet for 2014 er en reduktion i den årlige drivhusgasudledning på 34.200 tons. Dette forudsatte bl.a. etableringen af et biogasanlæg. Inklusiv idriftsættelsen af Solrød Biogas med fuld virkning fra 2016 er der gennemført en reduktion på 47.211 tons om året. Dermed er indsatsmålet for 2014 mere end nået.
I klimaplanen præsenteredes 22 forslag til indsatser frem mod 2014. I vedhæftede bilag gøres en kort status på indsatserne. Af oversigten fremgår det, at 12 indsatser er igangsat, mens 13 indsatser endnu ikke er igangsat. Af de samlede 22 indsatser er 1 indsats færdigafsluttet, mens de resterende indsatser videreføres eller igangsættes i målperioden 2015-2025.
Text
Høring
Sagen har ingen høringspligt.
Økonomi
Sagen har ingen bevillingsmæssige konsekvenser.
Text
Kompetence til afgørelse
Økonomi-, teknik- og miljøudvalget.
Bilag
178. Beskæftigelsesplan 2017Åbn/luk punkt
Sagsnummer: 15.00.15-P15-1-16
Beskæftigelsesplan 2017
Beslutningstema
Byrådet skal tage stilling til Beskæftigelsesplan 2017 med politiske mål for beskæftigelsesindsatsen.
Indstilling
Administrationen indstiller, at:
- Beskæftigelsesplanen med politiske mål for beskæftigelsesindsatsen i 2017 vedtages.
- De opstillede mål i Beskæftigelsesplan 2017 indsættes i Mål og Økonomi 2017-2020 som gældende politiske mål på området.
Beslutning
Anbefales.
Sagsfremstilling
Kommunerne er forpligtet til hvert år at udfærdige en beskæftigelsesplan for det kommende år, som Byrådet skal godkende. Beskæftigelsesplanen er en plan for, hvordan kommunerne vil tilrettelægge beskæftigelsesindsatsen.
Beskæftigelsesområdet har de seneste år været præget af mange reformer, der har sat dagsordenen for indsatsen samt en lav ledighed. Den lave ledighed betyder, at beskæftigelsesindsatsen i 2017 og i de kommende år vil blive kendetegnet af det paradoks, at der både er en gruppe af ledige med andre problemer ud over ledighed, som har svært ved at få fodfæste på arbejdsmarkedet og et arbejsmarked, som har svært ved at finde kvalificeret arbejdskraft.
Mål og prioriteringer i indsatsen for 2017
Hvert år udmelder beskæftigelsesministeren fire politiske ministermål. Ud over de fire ministermål har Solrød Kommune valgt to lokalpolitiske mål, som er relevante i forhold til kommunens lokale udfordringer.
Beskæftigelsesplan 2017 indeholder således følgende overordnede ministermål og lokalpolitiske mål:
- Virksomhederne skal sikres den nødvendige og kvalificerede arbejdskraft (ministermål)
- De der kan selv, skal selv, hurtigst muligt (lokalpolitisk mål)
- Flere flygtninge og familiesammenførte skal være selvforsørgende (ministermål)
- Flere unge skal have en uddannelse (ministermål)
- En arbejdsmarkedsrettet sygedagpengeopfølgning (lokalpolitisk mål)
- Færre borgere på kanten af arbejdsmarkedet (ministermål)
Som følge af de udmeldte ministermål og de lokale udfordringer i Solrød Kommune har administrationen udarbejdet en plan med overordnede målsætninger, resultatmål og særligt prioriterede indsatser for 2017. Nedenfor opridses kort de overordnede målsætninger fokuspunker.
Virksomhederne skal sikres den nødvendige og kvalificerede arbejdskraft (ministermål)
Solrød Kommune ønsker at fremstå som en kompetent og pålidelig rekrutterings- og sparringspartner for virksomheder i Solrød Kommune og omegn. Udgangspunktet for virksomhedssamarbejdet er individuelt og relationelt orienteret i forhold til den enkelte virksomhed og virksomhedskonsulent. Fokus er at give virksomhederne en let og direkte kontakt og - i det omfang lovgivningen tillader det - oplevelsen af et ubureaukratisk samarbejde.
I 2017 vil der særligt være fokus på at få ledige borgere i arbejde inden for områder med høj beskæftigelse, og øge den virksomhedsvendte aktivering for borgere med problemer ud over ledighed.
De der kan selv, skal selv, hurtigst muligt (lokalpolitisk mål)
Ledige borgere i Solrød Kommune vil blive mødt med forventning om bred søgning af job fra første dags ledighed, og krav om dokumentation for en bred søgning af job efter 3 måneders ledighed. Ved bred søgning menes både geografisk såvel som i typen af stillinger, der søges. Jobparate kontanthjælpsmodtagere samt uddannelsesparate vil blive mødt med krav om deltagelse i nytteindsats fra dag ét.
Der vil blive nedsat et "hurtig-i-job-udvalg" i forhold til A-dagpengemodtagere, der udviser manglende motivation, undvigeadfærd, har gentagen ledighed, har ledighed over et år eller har andre omfattende problemer end ledighed.
Flere flygtninge og familiesammenførte skal være selvforsørgende (ministermål)
Integrationsindsatsen i Solrød Kommune er helhedsorienteret og er et tværfagligt samarbejde mellem kommunens integrations- og virksomhedskonsulenter, boligmedarbejdere og familiekonsulenter. I 2016 intensiverede Job- og SocialCenteret det jobrettedeindsats over for flygtninge. Denne indsats fortsættes i 2017.
Solrød Kommune har et mål om, at 60 % af kommunens flygtninge i den 3-årige integrationsperiode skal være selvforsørgende. I marts 2016 var det kun 6 %, der var dette, og i september 2016 var det 40 %.
Flere unge skal have en uddannelse (ministermål)
De unge kan deles i to grupper - dem der kan selv og dem som har problemer ud over ledigheden. I Solrød Kommune er andelen af offentligt forsørgede unge, der ikke kan selv, størst.
De unge der er uddannelsesparate, vil blive mødt med krav om at begynde en uddannelse, og skal så vidt muligt forsørge sig selv frem til uddannelsesstart. Hvis de ikke er selvforsørgende, skal de arbejde for deres ydelse i nytteindsats.
Unge der har problemer ud over ledigheden vil blive mødt med en koordineret og tværfaglig indsats, som på sigt kan bringe dem i uddannelse eller arbejde. I 2017 vil der være særligt fokus på brugen af virksomhedvendt aktivering få timer om ugen, brugen af revalidering og EGU (erhvervsuddannelse som indeholder meget praktik og kun lidt teori), brugen af nyt frivilligt mentorkorps, en særlig håndholdt indsats for en udvalgt gruppe unge samt et tættere samarbejde med Produktionsskolen.
En arbejdsmarkedsrettet sygedagpengeopfølgning (lokalpolitisk mål)
Solrød Kommune har i de seneste år oplevet en stigning i antallet af borgere på sygedagpenge og i jobafklaringsforløb. Derudover har Solrød Kommune flere længerevarende sygedagpengeforløb end i de sammenlignelige kommuner. Målet er at reducere den gennemsnitlige varighed på sygedagepengeforløbene med 3 uger.
Allerede i 2016 er der igangsat en del indsatser mhp. at reducerede den gennemsnitlige varighed. Der vil i 2017 fortsat være fokus på en tidlig indsats, på borgere med gentagende sygemeldinger, der er sygemeldt fra ledighed og selvstændige. Desuden vil der være fokus på rimelige krav til afklaringsniveau af arbejdsevne før beslutninger i rehabiliteringsteamet. I 2016 er der udviklet et særligt forløb i forhold til borgere med stress med stor effekt i forhold til de sygemeldte borgere. Der vil i 2017 blive udviklet forløb til borgere med smerteproblemer.
Færre borgere på kanten af arbejdsmarkedet (ministermål)
Borgere på kanten af arbejdsmarkedet er borgere med andre problemer ud over ledighed i sådan en grad, at borgerne er i risiko for at miste tilknytningen til arbejdsmarkedet og ende på permanent offentlig forsørgelse. Disse borgere tilbydes en særlig håndholdt og tværfaglig indsats, som er med til at udvikle deres arbejdsevne og bringe dem tættere på arbejdsmarkedet og selvforsørgelse.
I 2017 vil der b.la. være fokus på en hurtig afklaring, øget brug af virksomhedsvendt aktivering, etablering af småjob, særlig håndholdt indsats, hurtigere afklaring og rimelige krav til afklaringsniveau af arbejdsevne før beslutninger i rehabiliteringsteamet.
Text
Høring
Høringssvar fra Handicaprådet er vedlagt som bilag.
Handicaprådets høringssvar giver ikke anledning til ændringer.
Beskæftigelsesplanen blev forelagt på sidste Handicaprådsmøde.
Økonomi
Sagen har ingen bevillingsmæssige konsekvenser.
Text
Kompetence til afgørelse
Byrådet.
Bilag
179. Solrød Produktionsskoles ansøgning om øget tilskudÅbn/luk punkt
Sagsnummer: 18.17.00-Ø40-1-16
Solrød Produktionsskoles ansøgning om øget tilskud
Beslutningstema
Byrådet skal tage stilling til en ansøgning fra Solrød Produktionsskole, hvor skolen ønsker dobbelt grundtilskud og fritagelse for husleje i 2017 og årene fremover.
Indstilling
Administrationen indstiller, at:
- Solrød Produktionsskole gives et ekstra tilskud i 2016 på 368.000 kr., som finansieres af budgetsikkerhedspuljen.
- Solrød Produktionsskole præsenterer et grundlag for, hvordan skolen kan drives økonomisk bæredygtigt fremadrettet, herunder afdækker, hvordan omkostningerne kan reduceres ved fx sammenlægning med omkringliggende produktionsskoler, øgning af års-elevtallet mv.
Beslutning
Anbefales med den bemærkning, at Økonomi-, teknik- og miljøudvalget senest på mødet i april 2017 får en redegørelse vedrørende indstillingens punkt 2.
Sagsfremstilling
Solrød Produktionsskoles bestyrelse søger Solrød kommune om dobbelt grundtilskud og fritagelse for husleje i 2017 og årene fremover til stabilitering af økonomien (se evt. vedlagte bilag). Dette svarer til 805.775 kr. årligt i tilskud. Ansøgningen beskriver et forventet underskud på 744.987 kr. i 2016, og som følge deraf en egenkapital på -20.798 kr. ved udgangen af 2016. Det bemærkes, at Solrød Produktionsskole desuden havde underskud i 2015 på 904.626 kr.
Det beskrives i ansøgningen, at det det er nødvendigt for Solrød Produktionsskole at have en egenkapital, dels for at kunne være modstandsdygtig, men også for at kunne have et råderum til at implementere den spændende faglige udvikling skolen er i færd med. Skolen har i 2015 og 2016 haft ekstra udgifter ifm. ansættelsesophør, der har påvirket økonomien.
Solrød Kommune har i 2016 ydet et kommunalt grundtilskud til kommunen på 475.290 kr. I budget 2017 er der afsat 504.000 kr. til det kommunale grundtilskud. Grundtilskuddet er statsligt fastlagt jf. Lov om Produktionsskoler, og Byrådet har mulighed for at yde yderligere tilskud, hvis det skønnes relevant. Byrådet må dog ikke give tilskud - herunder i form af huslejeordninger, der kan være konkurrenceforvridende. Det skønnes ikke at være et problem, såfremt sagens indstilling følges. Udover grundtilskuddet er der i 2017 afsat et budget på 1.338.000 kr. til ordinære elever på produktionsskoler.
Solrød Produktionsskole har netop holdt 25 års jubilærum, og der har gennem årene været indskrevet mere end 1000 unge i aldersgruppen fra 15 – 25 år. Medio november 2016 har der i 2016 været 68 elever på Solrød Produktionsskole, og ud af dem er de 25 fra Solrød kommune.
Produktionsskolens formål jf. lovgivningen er at tilbyde undervisningsforløb, der er baseret på praktisk arbejde og produktion. Tilbuddet gives til unge under 25 år, som ikke har gennemført en ungdomsuddannelse, og som ikke umiddelbart har forudsætninger for at påbegynde en sådan uddannelse. Tilbuddet skal styrke deltagernes personlige udvikling og forbedre deres muligheder i uddannelsessystemet og på det almindelige arbejdsmarked. Tilbuddet tilrettelægges med særligt henblik på, at den unge opnår kvalifikationer, der kan føre til gennemførelse af en erhvervskompetencegivende ungdomsuddannelse. Solrød Produktionsskole tilbyder endvidere undervisning i de prøveforberedende fag dansk og matematik og fører op til folkeskolens afgangsprøve.
Administrationens vurdering
Job- og Socialcenteret har gennem det seneste halve år haft en øget fokus på brugen af Solrød Produktionskole og afdækket behovet for evt. at tilkøbe andre forløb på skolen. Der arbejdes fortsat med afdækningen af evt. særlige målgrupper, som kunne tilgodeses indenfor Produktionsskolens rammer.
Som følge af ansøgningen har administrationen indhentet og vurderet de seneste 3 års regnskaber, forventet budget 2017 samt handleplan for allerede igangsatte og fremadrettede tiltag ift. stabilisering af elevtallet på skolen samt afholdt møde med lederen. Administrationen har derudover afholdt møde på tværs af forskellige afdelinger indenfor kommunen ift. behovsafdækning i brugen af skolen, herunder en faglig vurdering af eksisterende tilbud, tiltag og andre behov.
Administrationen har bedt Produktionsskolen om en handlingsplan for årene fremover, hvilken er vedlagt som bilag. Solrød Produktionsskole har derudover udarbejdet to scenarier for 2017, et stabilt (lavt) elevtal på 24 Årselever og 1 person på STU vil give et underskud på kr. 346.701, mens et elevtal på 30 årselever + 3 STU-elever vil give et overskud på kr. 594.659. En mindre positiv tilgang af elever, kan derfor forventes at sikre rentabiliteten på Solrød Produktionsskole.
Administrationen ser positivt på Produktionsskolens allerede eksisterende tiltag, blandt andet ift. justering i de faglige linjers indhold og henstiller til opmærksomhed på, at det kræver tid før større ændringer slår igennem på rekrutteringen af elever. Det er vurderingen, at Solrød Produktionsskole har kompetente lærerkræfter såvel som relevante faglige linjer, hvoraf flere nye linjer forventes at kunne tiltrække flere elever. Særligt Produktionskolens centrale placering på Solrød gamle skole tæt ved offentlig transport og skolens begrænsede størrelse vurderes væsenlig for en del af målgruppen. Derudover er det samtidig en fordel at have en produktionsskole geografisk placeret indenfor Solrød Kommunes grænser.
Efter ansøgningen er modtaget er der indgået finanslovsaftale for 2017, hvori skoleydelsen til produktionsskoleelever nedsættes væsentligt. Hjemmeboende unge under 18 år får i dag 690 kr. om ugen og over 18 år 890 kr. om ugen. Dette nedsættes til 350 kr. Udeboende får i dag 1651 kr. hvilket nedsættes til 1250 kr. om ugen. Administrationen vurderer, at denne nedsættelse kan risikere at påvirke elevtallet i negativ retning, det er derfor et væsentligt opmærksomhedspunkt for bestyrelsen.
Administrationen indstiller, at Solrød Produktionsskole gives et ekstraordinært tilskud svarende til underskuddet for 2016, samt det forventede underskud for 2017, med et stabilt - lavt - Årselevtal. Hermed har Solrød Kommune bakket op om omstillingen, men der lægges samtidig op til, at skolen videre frem formår at tiltrække de elever, som vil sikre Solrød Produktionsskole en økonomisk stabilitet fremover.
Solrød Produktionsskole opfordres til at afdække sammenlægningsmuligheder med omkringliggende produktionsskoler samt yderligere tiltag i forhold til at øge antallet af årselever mhp. at at sikre større driftssikkerhed fra 2018. Sammenlægning af produktionskoler er set i Greve og Høje Taastrup, hvor produktionsskolerne er sammenlagte med aktiviteter på flere martrikler.
Text
Høring
Sagen har ingen høringspligt.
Økonomi
Sagen har bevillingsmæssige konsekvenser. Det ekstraordinære tilskud på kr. 368.000 finansieres af budgetsikkerhedspuljen.
Text
Kompetence til afgørelse
Byrådet.
Bilag
180. Puljemidler til at nedbringe ventetid til genoptræningÅbn/luk punkt
Sagsnummer: 29.21.04-A00-4-16
Puljemidler til at nedbringe ventetid til genoptræning
Beslutningstema
Byrådet skal godkende en indtægts- og udgiftbevilling på 300.280 kr til at nedbringe ventetiden til genoptræning.
Indstilling
Administrationen indstiller, at:
- Der i 2017 gives en udgiftbevilling på 100.093 kr samt en indtægtsbevilling på 100.093 kr. til genoptræning
- Der i 2018 gives en udgiftbevilling på 100.093 kr samt en indtægtsbevilling på 100.093 kr. til genoptræning
- Der i 2019 gives en udgiftbevilling på 100.093 kr samt en indtægtsbevilling på 100.093 kr. til genoptræning
Beslutning
Anbefales.
Social-, sundheds- og fritidsudvalget, 5. december 2016, pkt. 111: Anbefales.
Social-, sundheds- og fritidsudvalget, 5. december 2016, pkt. 111: Anbefales.
Fraværende i Social-, sundheds- og fritidsudvalget - 5. december 2016: Hans Odder og Henning Christiansen.
Sagsfremstilling
Sundheds- og Ældreministeriet har i forbindelse med satspuljeaftalen for 2016-2019 afsat midler over en treårig periode til nedbringelse af ventetiden til genoptræning. I den forbindelse har Solrød Kommune haft mulighed for at søge i alt 300.280 kr.
Ventetiden til genoptræning efter sygehusindlæggelse har haft stor fokus siden opgaven i 2007 blev overdraget til kommunerne, på landsplan såvel som lokalt i Solrød. Fagligt er det af stor betydning, at borgerne hurtigt kommer til genoptræning efter operation evt. fortsætter den træning, der er igangsat på sygehuset.
Kommunerne har været udfordret af, at antallet af borgere med en genoptræningsplan i samme periode har været stærkt stigende. I Solrød blev der i 2007 henvist omkring 200 borgere, i 2015 var tallet 739 borgere.
Ventetiden på genoptræning var gennemsnitligt i 2012 på 20 dage, gennem 2013 og 2014 blev der afprøvet forskellige løsninger, der også havde en nogen effekt. Et pilotprojekt blev igangsat i 2015, med henblik på at nedbringe ventetiden til genoptræning yderligere. I pilotprojektet er der allokeret ressourcer til en fagperson, der styrer og fordeler indtaget af genoptræningsplaner, i modsætning til tidligere hvor gruppen af terapeuter selv fordelte genoptræningsplanerne.
Projektet har resulteret i, at arbejdsgangene er forsimplet, og der er reduceret i ventetiden. Desuden har fagpersonen mulighed for at foretage en faglig vurdering og prioritering af borgerne, så borgerne kommer til i den rækkefølge, det fagligt er mest relevant. Den reelle ventetid er i 2015 bragt ned på 4 dage, hvilket lever op til de forpligtigelser kommunen har i forhold til Sundhedsaftalen.
Midlerne er derfor søgt med henblik på at fortsætte pilotprojektet i yderligere 3 år med en forventning om at fastholde den korte ventetid til træning.
Midlerne skal bruges til løn til den medarbejder, der varetager opgaven og fordeles ligeligt over alle 3 år fra 2017 til og med 2019.
Text
Høring
Sagen har ingen høringspligt.
Økonomi
Sagen har bevillingsmæssige konsekvenser, da beslutningen medfører en udgiftbevilling på 100.093 kr. og en indtægtsbevilling på 100.093 kr. i 2017, 2018 og 2019.
Text
Kompetence til afgørelse
Byrådet.
Bilag
181. Brugertilfredshedsundersøgelse på ældreområdet 2016Åbn/luk punkt
Sagsnummer: 00.01.00-P20-1-16
Brugertilfredshedsundersøgelse på ældreområdet 2016
Beslutningstema
Byrådet skal orienteres om brugertilfredshedsundersøgelsen på ældreområdet 2016.
Indstilling
Administrationen indstiller, at orienteringen tages til efterretning.
Beslutning
Anbefales.
Social-, sundheds- og fritidsudvalget, 5. december 2016, pkt. 112: Anbefales.
Social-, sundheds- og fritidsudvalget, 5. december 2016, pkt. 112: Anbefales.
Fraværende i Social-, sundheds- og fritidsudvalget - 5. december 2016: Hans Odder og Henning Christiansen.
Sagsfremstilling
Byrådet vedtog den 18. marts 2013 et overordnet koncept for brugertilfredshedsundersøgelser i Solrød Kommune. Den første brugertilfredshedsundersøgelse på ældreområdet blev gennemført i
2013. Da undersøgelserne gennemføres med et treårigt interval, skal der således gennemføres en brugertilfredshedsundersøgelse på ældreområdet i indeværende år.
Undersøgelsen på ældreområdet er opdelt i to dele: Den ene del er gennemført hos beboerne på plejehjemmet Christians Have, både den kommunale del og den private del, Aleris. Den anden del er gennemført blandt brugerne af hjemmeplejen.
Brugertilfredshedsundersøgelsen blev gennemført i perioden 2. september 2016 til 30. september 2016.
I alt har 341 ud af 545 borgere besvaret brugertilfredshedsundersøgelsen, hvilket giver en samlet svarprocent på 62,57 pct.
Hovedkonklusioner fra brugertilfredshedsundersøgelsen generelt
Formålet med brugertilfredshedsundersøgelsen er at måle tilfredsheden hos beboerne på Christians Have samt hos borgere, der modtager hjemmepleje i Solrød Kommune.
Samlet set er der generelt stor tilfredshed blandt borgerne. Alle spørgsmål er præget af en klar overvægt af tilfredse eller meget tilfredse svar. Således svarer 89 pct. af beboerne på Christians Have, at de er tilfredse eller meget tilfredse med at bo på Christians Have, og 83 pct. af borgerne, der modtager hjemmepleje, svarer, at de er tilfredse eller meget tilfredse samlet set med den hjemmepleje, som de modtager.
Hovedkonklusioner fra Christians Have
Samlet set er tilfredsheden meget høj blandt beboerne på Christians Have. De to centrale temaer fra spørgeskemaet, den personlige pleje og den praktiske hjælp, får begge en meget høj vurdering af tilfredsheden. Således svarer 84 pct., at de er enten tilfredse eller meget tilfredse med den personlige pleje samlet set, og 78 pct. svarer, at de er tilfredse eller meget tilfredse med den praktiske hjælp samlet set. Dertil er ingen beboere meget utilfredse med nogen af områderne.
Resultatet af interviewene med medarbejderne og lederne peger på følgende forklaringer på de positive resultater: At medarbejderne har et stort fokus på at kende beboerne og deres behov, samt at der er en øget bevidsthed hos personalet om vigtigheden af kommunikation til beboerne.
Til trods for, at der ikke er nogen spørgsmål i undersøgelsen, der er bedømt med en meget lav tilfredshed, så er der alligevel nogle områder, hvor tilfredsheden er lavere, og dermed kunne angive potentielle udviklingspunkter. Disse områder er: beboernes indflydelse på madplanen, hjælpen til toiletbesøg, hjælpen til at blive vasket samt aktiviteterne for den kommunale del af Christians Have. Her skal særligt tilfredshedsheden med aktiviteterne fremhæves, da der her ses en væsentlig forskel på tilfredsheden mellem de to dele af Christians Have, den kommunale del og Aleris.
På den kommunale del svarer 46 pct. af beboerne, at de er tilfredse eller meget tilfredse med aktiviteterne, hvor det tilsvarende tal er 93 pct. på Aleris.
Ved målingen i 2013 svarede 62 pct. på den kommunale del, at de var tilfredse eller meget tilfredse med aktiviteterne, hvor det tilsvarende tal for Aleris var 76 pct.
Resultatet af interviewene med medarbejdere og lederne peger på, at der er en mere målrettet tilgang til at hæve tilfredsheden med aktiviteterne på Aleris, bl.a. gennemføres der løbende simple tilfredshedsmålinger på fem forskellige trivselsparametre, herunder bl.a. aktiviteterne. I forbindelse med en af disse undersøgelser kunne ledelsen på Aleris se, at der var sket et fald i tilfredsheden med aktiviteterne. Derfor iværksatte Aleris flere forskellige tiltag for at opnå en højere tilfredshed, blandt andet ansættelse af en fast aktivitetsmedarbejder.
Aleris arbejder ligeledes med at tale med beboerne om aktiviteterne, sådan at borgerne bliver bevidste om aktiviteterne.
Aleris har derudover, til forskel fra den kommunale del af Christians Have, en større brug af egenbetaling til visse aktiviteter. Brugen af egenbetaling giver en udvidet mulighed for niveau af aktiviteter, men også en ulighed i beboernes muligheder.
Begge dele af Christians Have fortæller dog, at det bredere aldersspænd i beboersammensætningen har gjort det udfordrende at udbyde aktiviteter, som alle aldersgrupper oplever interessant. Samme problematik gør sig gældende i forhold til at tilbyde en madplan, der appellere bredt. De yngre og mere friske borgere stiller andre krav til sammensætningen af madplanen, end de ældre beboere gør.
Hovedkonklusioner fra Hjemmeplejen
Samlet set er tilfredsheden meget høj blandt borgerne, der modtager hjemmepleje. De to centrale temaer fra spørgeskemaet, den personlige pleje og den praktiske hjælp, får begge en meget høj vurdering af tilfredsheden. Således svarer 77 pct. af borgerne, at de er tilfredse eller meget tilfredse med den personlige pleje, som de modtager, og 67 pct. er tilfredse eller meget tilfredse med den praktiske hjælp, som de modtager.
Det spørgsmål, der i undersøgelsen får den højeste andel af utilfredse borgere, er spørgsmålet om rengøring, hvor 12 pct. angiver at være utilfredse eller meget utilfredse.
Resultatet af interviewene med medarbejderne og ledelsen peger på følgende forklaringer på de positive resultater: At hjemmeplejen har arbejdet med at skabe en balance imellem den enkelte borgers særlige behov og den service, den enkelte plejer at få. Dertil kommer, at medarbejdernes højere uddannelsesniveau og en satsning på efteruddannelse har gjort, at medarbejderne er i bedre stand til at forstå kerneopgaven og omsætte den til praksis.
Resultatet af interviewene med medarbejderne og ledelsen peger på følgende forklaringer på de mindre positive resultater: At borgerne ofte udtrykker utilfredshed med det lavere serviceniveau i weekenderne, samt at der er et behov for forventningsafstemning vedrørende rengøringen mellem borger og hjemmeplejen.
Text
Høring
Sagen er sendt i høring i Ældrerådet og Handicaprådet. Høringssvar foreligger ved sagens behandling.
Økonomi
Sagen har ingen bevillingsmæssige konsekvenser.
Text
Kompetence til afgørelse
Byrådet.
Bilag
182. Pulje til Særligt Tilrettelagt Virksomhedsforløb - tillægsbevillingÅbn/luk punkt
Sagsnummer: 15.20.00-P20-2-16
Pulje til Særligt Tilrettelagt Virksomhedsforløb - tillægsbevilling
Beslutningstema
Byrådet skal godkende en indtægts- og udgiftsbevilling på 1.284.500 kr. fordelt over 2017-2019 til særlig tilrettelagt virksomhedsindsats for borgere på kanten af arbejdsmarkedet.
Indstilling
Administrationen indstiller, at:
- Byrådet i 2017 giver en udgiftsbevilling på 629.750 kr. samt en indtægtsbevilling på 314.875 kr. med en finansiering af kassebeholdningen på 314.875 kr.
- Byrådet i 2018 giver en udgiftsbevilling på 654.750 kr. samt en indtægtsbevilling på 314.875 kr. med en finansiering af kassebeholdningen på 314.875 kr.
- Byrådet i 2019 giver en indtægtsbevilling på 654.750 kr., der tilføres kassen.
Beslutning
Anbefales.
Sagsfremstilling
Der er søgt og bevilliget midler til en ekstraordinær indsats ift. virksomhedsvendt aktivering af borgere på kanten af arbejdsmarkedet.
I løbet af 2016 har der vist sig meget gode effekter af en fokuseret, tværgående og håndholdt indsats i forhold til at bringe flygtninge i job. Job- og SocialCenteret ønsker derfor at udbrede denne metode til borgerne på kanten af arbejdsmarkedet, og har derfor søgt og fået bevilliget et tilskud på 1.284.500 kr. fra Beskæftigelsesministeriets pulje, Særlige indsatser, jf. bilag 1. Denne særlige indsats er også beskrevet som særlig prioriteret indsats i beskæftigelsesplanen for 2017.
Med tildeling af puljemidlerne deltager Solrød Kommune i Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekrutterings projekt om Særlig Tilrettelagt Virksomhedsforløb - også kaldet STV-projektet. Projektets løbetid er 1. januar 2017 til 31. december 2018. En detaljeret projektbeskrivelse kan læses i bilag 2.
Formålet med STV-projektet er at øge andelen af udsatte borgere, der deltager i en virksomhedsrettet indsats eller opnår ordinære timer. Målgruppen er borgere i ressourceforløb samt aktivitetsparate kontanthjælpsmodtagere. Pr. juni 2016 har Solrød Kommune 63 borgere i ressourceforløb samt 110 aktivitetsparate kontanthjælpsmodtagere.
Til formålet knytter der sig følgende tre underliggende indikatorer for, hvorvidt formålet opnås:
- Opbygning af kapacitet i Jobcenterets virksomhedsindsats: At der skabes et større og mere varieret udbud af virksomhedspladser.
- Mening og retning for borgerne: At den virksomhedsrettede indsats bringer borgerne tættere på arbejdsmarkedet.
- Kompetenceudvikling i Jobcenteret: At jobcentermedarbejderne forbedrer deres kompetencer i forhold til at anvende den virksomhedsrettede indsats mod ordinært job til udsatte borgere.
Da projektet er et implementeringsprojekt, er formålet desuden, at den virksomhedsrettede indsats for udsatte borgere videreføres efter projektets afslutning.
Den 10. oktober 2016 godkendte Byrådet en tillægsbevilling vedrørende tilskud til mere virksomhedsrettet indsats for personer i ressourceforløb, hvor puljemidlerne ophører den 1. april 2017. Da formålet i de to projekter er sammenfaldende, for så vidt angår ressourceforløbsmodtagerne, vil der indgå en koordinering og samkøring af de to projekter i den overlappende periode.
Med deltagelse i STV-projektet vil der også blive sat fokus på, at sagsbehandlerne forud for en virksomhedsindsats inddrager de tværfaglige samarbejdspartnere, og det er hensigten, at omdrejningspunktet i de komplekse og tværfaglige sager fremadrettet skal være den beskæftigelsesrettede indsats for den enkelte borger, og at de øvrige områder koordineres i forhold hertil.
Der er givet projektmidler til ansættelse af projektleder og finansiering af lidt virksomhedskonsulentarbejde. Derudover er Job- og SocialCenteret medfinansierende med eksisterende personale i virksomhedsteamet og hos mentorerne.
Text
Høring
Sagen har ingen høringspligt.
Økonomi
Sagen har bevillingsmæssige konsekvenser i 2017, 2018 og 2019, da der finansieres udgifter af kommunens kassebeholdning i 2017 og 2018, som først bliver finansieret fuldt ud ved tilskudsudbetalingen i 2019. Samlet set er sagen dog udgiftsneutral.
For 2017 søges der om en udgiftsbevilling på 629.750 kr. (til projektledelse og virksomhedskonsulent) samt en indtægtsbevilling på 314.875 kr.
For 2018 søges der om en udgiftsbevilling på 654.750 kr. (til projektledelse, virksomhedskonsulent og revision) samt en indtægtsbevilling på 314.875 kr.
For 2019 søges om en indtægtsbevilling på 654.750 kr. der tilføres kassen.
Projektets egenfinansiering finansieres inden for beskæftigelsesområdets budgetrammer i 2016, 2017 og 2018.
Text
Kompetence til afgørelse
Byrådet.
Bilag
183. Havdrup Skole, etape I - anlægsbevillingÅbn/luk punkt
Sagsnummer: 82.06.04-P20-1-16
Havdrup Skole, etape I - anlægsbevilling
Beslutningstema
Byrådet skal tage stilling til frigivelse af en anlægsbevilling til opførelse af 1. etape af renovering af Havdrup Skole.
Indstilling
Administrationen indstiller, at:
- Anlægsbevilling med tilhørende rådighedsbeløb på 18.020.000 kr. frigives til opførelse af etape I Havdrup Skole.
- Anlægsbevilling på 18.020.000 kr. fordeler sig med 9.400.000 kr. i 2017 og 8.620.000 kr. i 2018 (Prisfremskrevet til 2018-priser).
Beslutning
Anbefales.
Familie- og uddannelsesudvalget, 5. december 2016, pkt. 71: Anbefales.
Familie- og uddannelsesudvalget, 5. december 2016, pkt. 71: Anbefales.
Fraværende i Familie- og uddannelsesudvalget - 5. december 2016: Bo Nygaard Larsen.
Sagsfremstilling
Skoleudbygningsplanen 2017-2020 bygger på følgende principper:
- Mest muligt skal kunne rummes inden for eksisterende rammer, gerne med nytænkning af multianvendelse af lokaler, herunder de fysiske konsekvenser i forbindelse med skolereformen.
- Ved optimering af lokaleanvendelse sammen med energioptimering tilstræbes samtidig en reduktion af omkostninger til bygningsdrift og vedligehold.
- Det skolepolitiske mål omhandlende, at skolens fysiske rammer og undervisningsmiljø skal være tilpasset målene for den pædagogiske virksomhed og udvikling.
I Solrød Kommunes Skoleudbygningsplan for 2016-2019 blev det besluttet, at der i 2016 skulle udarbejdes en helhedsplan for Havdrup Skole. En helhedsplan, hvis intentioner var at give løsningsforslag til en bygningsmæssig afhjælpning af de udfordringer, skolen står med, f.eks. nedslidning af Bygning F og faglokaler, mangel på undervisningslokaler til naturfag, mangel på samling af Håndværk og Design m.m.
Forslag til helhedsplan blev præsenteret for Byrådet den 20. juni 2016. Det er efterfølgende i forbindelse med budgettet for 2017-2020 besluttet at realisere helhedsplanens forslag 1, som indeholder 3 etaper. Etape I er en tilbygning på 640 m2.
For at sikre at undervisningen generes mindst muligt, startes i januar 2017 med projektering af tilbygning til Bygning M indeholdende nye faglokaler for fysisk/kemi, biologi og natur/teknik/geografi.
Bygning M er oprindeligt planlagt således, at den er forberedt for en tilbygning, foruden at den etablerede varme- og ventilationskapacitet også kan dække denne nye tilbygnings behov. Den nye tilbygning udføres som en 1 etages bygning, hvor faglokaler placeres nordvendt, så de sol- og opvarmningsmæssigt er placeret optimalt. Mod syd placeres et fælles ankomst- og læringsrum, som kan udnyttes fagvist eller i fællesskab. Der indrettes også 2 toiletter, som sammen med eksisterende toiletter i bygning M kan dække behovet.
Projektering, udbudsproces og tidsplan
Efter proces med behovsafklaring med skoleledelse og personale samt udarbejdelse af byggeprogram i samarbejde med ekstern rådgiver, udbydes projektet som totalrådgiverudbud med en efterfulgt hovedentreprise.
I overensstemmelse med kommunens udbudspolitik vil resultat af udbud i form af vindende projektløsning og entreprenør blive forelagt Byrådet før sommerferien 2017.
Byggeriet forventes at stå færdigt ultimo 3. kvartal 2018.
Der ønskes en frigivelse af midler for årene 2017 og 2018 på i alt 18.020.000 kr.
Text
Høring
Sagen har ingen høringspligt.
Økonomi
Sagen har ingen bevillingsmæssige konsekvenser, da rådighedsbeløbene er afsat fordelt med 9.400.000 kr. i budget 2017 og 8.620.000 kr. i budget 2018 (2018-priser).
Text
Kompetence til afgørelse
Byrådet.
Bilag
184. Parkbo, ombygning og renovering - anlægsbevillingÅbn/luk punkt
Sagsnummer: 82.07.00-S00-1-16
Parkbo, ombygning og renovering - anlægsbevilling
Beslutningstema
Byrådet skal tage stilling til frigivelse af anlægsbevilling til ombygning og renovering af Parkbo.
Indstilling
Administrationen indstiller, at anlægsbevilling med tilhørende rådighedsbeløb på 4.600.000 kr. frigives.
Beslutning
Anbefales.
Familie- og uddannelsesudvalget, 5. december 2016, pkt. 70: Anbefales.
Familie- og uddannelsesudvalget, 5. december 2016, pkt. 70: Anbefales.
Fraværende i Familie- og uddannelsesudvalget - 5. december 2016: Bo Nygaard Larsen.
Sagsfremstilling
På baggrund af befolkningstilvæksten i Solrød Kommune står kommunen over for kapacitetsproblemer på dagtilbudsområdet, hvor der er et nettokapacitetsbehov i Strandområdet i 2021 på i alt 144 0-5 årige. En af de institutioner, hvor Byrådet har besluttet at udvide kapaciteten, er Parkbo, hvor ombygningen medfører en øget kapacitet på 10 vuggestuebørn og 12 børnehavebørn. Desuden medfører ombygningen en bedre funktionel indretning af institutionen. Ombygningen af børnehaven skal bl.a. skabe bedre opsynsmuligheder mellem rummene, hvor vægge flytttes, så små rum kan indrettes til større grupperum/lokaler.
Vuggestuedelen ombygges for at skabe plads til endnu en vuggestuegruppe. Toiletforhold ombygges, og ventilation og brandalarmeringsanlæg mv. opgraderes.
Projektering, udbudsproces og tidsplan
Projektet udbydes i hovedentreprise på baggrund af udbudsmateriale, der udarbejdes i et samarbejde med institutionen, administrationen og ekstern rådgiver.
Henset at der er tale om en forholdvis mindre ombygning af eksisterende institution og i overensstemmelse med kommunens udbudpolitik er det administrationens anbefaling, at administrationen godkender projektmaterialet, udbyder projektet og vælger entreprenør.
Projektering starter primo 2017 og ombygning ultimo 1. kvartal 2017 med aflevering medio 3. kvartal 2017.
Der er afsat 4.600.000 kr. i budget 2017 til projektet.
Text
Høring
Sagen har ingen høringspligt.
Økonomi
Sagen har ingen bevillingsmæssige konsekvenser, da rådighedsbeløb er afsat i budget 2017.
Text
Kompetence til afgørelse
Byrådet.
Bilag
185. Bølgen, opførelse af tilbygning - anlægsbevillingÅbn/luk punkt
Sagsnummer: 82.06.04-P20-2-16
Bølgen, opførelse af tilbygning - anlægsbevilling
Beslutningstema
Byrådet skal tage stilling til frigivelse af en anlægsbevilling til forundersøgelser og udarbejdelse af udbudsmateriale til opførelse af en tilbygning til daginstitutionen Bølgen.
Indstilling
Administrationen indstiller, at anlægsbevilling med tilhørende rådighedsbeløb på 650.000 kr. frigives.
Beslutning
Anbefales.
Familie- og uddannelsesudvalget, 5. december 2016, pkt. 69: Anbefales.
Familie- og uddannelsesudvalget, 5. december 2016, pkt. 69: Anbefales.
Fraværende i Familie- og uddannelsesudvalget - 5. december 2016: Bo Nygaard Larsen.
Sagsfremstilling
På baggrund af befolkningstilvæksten i Solrød Kommune står kommunen over for kapacitetsproblemer på dagtilbudsområdet, hvor der er et nettokapacitetsbehov i strandområdet i 2021 på i alt 144 0-5 årige. En af de institutioner, hvor Byrådet har besluttet at udvide kapaciteten, er Bølgen. Institutionen udvides med 36 vuggestuebørn og 66 børnehavebørn.
I forbindelse med budgettet 2017-2020 besluttede Byrådet at etablere den kommende udvidelse som en selvstændig bygning, men ved forberedende drøftelser med intitutionen har der siden vist sig store fordele ved at bygge ny og gammel bygning sammen. Administrationen indstiller derfor at etablere en sammenhængende bygning. Fordelene ved at etablere en sammenhængende bygning er bl.a., at ledelse, personalefaciliteter samt køkken tænkes sammen.
Ved at sammenbygge vil man udnytte personaleressourcerne bedre, herunder ved dækning af sygdom, ferie og andet. Samtidig vil der skabes et større fællesskabs- og ansvarsfølelse både børn og voksne imellem.
Det nye personale vil blive introduceret og indført i samme pædagogiske profil, som Bølgen har i dag, med fokus på bl.a. idræt og bevægelse.
Personalefaciliteter tænkes placeret centralt i institutionen, da det giver bedre muligheder for samarbejde og fællesskab. Der bør etableres faciliteter til afholdelse af møder samt faciliteter til udefrakommende konsulenter, f.eks. høre-tale pædagog.
Ved en sammenbygning vil de eksisterende køkkenfaciliteter til madproduktion med fordel kunne udvides til at håndtere produktion af mad til hele institutionen. Det vil betyde en fysisk udvidelse af køkkenet samt en udvidelse af køkkeninventar. Ved denne løsning vil Bølgen kun have et produktionskøkken i stedet for to.
Sammenbygningen vil samtidig betyde, at de tekniske installationer - primært varmeanlæg, lysstyring, brugsvand og elinstallationer - ligeledes sammenføres.
Administrationen forventer ikke, at det vil have budgetmæssige konsekvenser at opføre udvidelsen som sammenbygning fremfor et selvstændigt byggeri.
Projektering, udbudsproces og tidsplan
Efter proces med behovsafklaring hos brugere (forældreråd) og institutionspersonale samt udarbejdelse af byggeprogram i samarbejde med ekstern rådgiver, udbydes projektet i en totalrådgiver konkurrence indeholdende arkitektforslag med efterfølgende projektering og udbud i en hovedentreprise.
I overensstemmelse med kommunens udbudspolitik vil den resulterende løsningsbeskrivelse forelægges Byrådet inden sommerferien 2017 sammen med anmodning om frigivelse af midler til færdigprojektering, entreprenørudbud og udførelse.
Byggeriet forventes at stå færdigt ultimo 3. kvartal 2018.
Administrationen anbefaler, at der frigives 650.000 kr. til forundersøgelser og udarbejdelse af udbudsmateriale.
Text
Høring
Sagen har ingen høringspligt.
Økonomi
Sagen har ingen bevillingsmæssige konsekvenser, da rådighedsbeløbet afsat i budget 2017.
Text
Kompetence til afgørelse
Byrådet.
Bilag
186. Flasken 1, renovering af husvildebolig, etape I - anlægsbevillingÅbn/luk punkt
Sagsnummer: 82.07.00-S00-2-16
Flasken 1, renovering af husvildebolig, etape I - anlægsbevilling
Beslutningstema
Byrådet skal tage stilling til frigivelse af en anlægsbevilling med tilhørende rådighedsbeløb til renovering af kommunens husvildebolig på Flasken 1 i Solrød Landsby.
Indstilling
Administrationen indstiller, at anlægsbevilling med tilhørende rådighedsbeløb på 385.000 kr. frigives til 1. etape af renovering af husvildeboligen Flasken 1.
Beslutning
Anbefales.
Social-, sundheds- og fritidsudvalget, 5. december 2016, pkt. 113: Anbefales.
Social-, sundheds- og fritidsudvalget, 5. december 2016, pkt. 113: Anbefales.
Fraværende i Social-, sundheds- og fritidsudvalget - 5. december 2016: Hans Odder og Henning Christiansen.
Sagsfremstilling
Husvildeboligerne på Flasken 1, Solrød Landsby er i dag i kritisk stand, som nødvendiggør en renovering og vedligeholdelse for at sikre den fortsatte drift af stedet. Bygningen, der er i 3 etager, er indrettet med 4 lejligheder. Byrådet har i forbindelse med vedtagelsen af budget 2017-20 afsat i alt 1.980.000 kr. over 4 år.
I 2017 igangsættes og færdiggøres renovering og udskiftning af 4 køkkener. Der skal yderligere udføres en del andre reparationsarbejder på bygningen, som vil blive udført af flere omgange i årene 2017 – 2020.
Administrationen anmoder om 385.000 kr. til udførelsen af 1. etape af renoveringen i 2017.
Text
Høring
Sagen har ingen høringspligt.
Økonomi
Sagen har ingen bevillingsmæssige konsekvenser, da rådighedsbeløbet er afsat i 2017.
Text
Kompetence til afgørelse
Byrådet.
187. Nye lokaler til hjemmepleje/sygepleje - anlægsbevillingÅbn/luk punkt
Sagsnummer: 82.04.00-Ø00-1-16
Nye lokaler til hjemmepleje/sygepleje - anlægsbevilling
Beslutningstema
Byrådet skal tage stilling til frigivelse af en anlægsbevilling til nye lokaler til hjemmeplejen/sygeplejen samt mødefaciliteter til Byrådet.
Indstilling
Administrationen indstiller, at:
- Lokaler til hjemmepleje/sygepleje samt mødefaciliteter etableres på 1. sal over biblioteket.
- Anlægsbevilling med tilhørende rådighedsbeløb på 11.400.000 kr. frigives.
- Anlægsbevilling med tilhørende rådighedsbeløb på 600.000 kr. til inventar som finansieres af kassebeholdningen frigives.
- Anlægsbevilling med tilhørende rådighedsbeløb på 875.000 kr. til parkeringspladser som finansieres af kassebeholdningen frigives.
Beslutning
Anbefales med den bemærkning, at bevillingerne i indstillingens punkt nr. 3 og nr. 4 finansieres af budgetsikkerhedspujlen for 2016. Muligheden for selvstændig indgang til mødelokalet for byrådsmedlemmer i eksempelvis arkivet undersøges.
Social-, sundheds- og fritidsudvalget, 5. december 2016, pkt. 114: Anbefales.
Social-, sundheds- og fritidsudvalget, 5. december 2016, pkt. 114: Anbefales.
Fraværende i Social-, sundheds- og fritidsudvalget - 5. december 2016: Hans Odder og Henning Christiansen.
Sagsfremstilling
I forlængelse af budgetaftalen for 2017-20 er der afsat et rådighedsbeløb på 11,4 mio. kr. med henblik på at skabe bedre faciliteter for medarbejderne i hjemmeplejen og hjemmesygeplejen. Det er samtidig aftalt, at det endelige valg af placering sker i forbindelse med frigivelse af anlægsbevillingen. Det er desuden aftalt, at der i den endelige løsning skal indgå mødefaciliteter, der også kan bruges til byrådsmedlemmernes møder.
Baggrunden for behovet for nye lokaler til Hjemmepleje og Sygepleje skyldes det stigende antal ældre borgere, der har behov for praktisk hjælp og pleje, der medfører et behov for flere ansatte. Området er i vækst i øjeblikket, og der forventes fortsat vækst i de kommende år. De udkørende medarbejdere i Hjemmeplejen og Sygeplejen har i dag arbejds- og omklædningsfaciliteter på Christians Have Plejecenter, hvor pladsen er trang med mange arbejdsmiljømæssige udfordringer. Det drejer sig bl.a. om manglende kontorarbejdspladser til planlæggere, manglende IT-station-arbejdspladser til brug for den daglige dokumentation, manglende plads til opbevaring af såvel rene som snavsede uniformer, ingen omklædnings-, og badefaciliteter, for få toiletter og utilstrækkelige mødefaciliteter til de ca. 65 medarbejdere, der dagligt møder ind.
Administrationen har gennem 2016 afdækket forskellige muligheder for ny placering, præsenteret for Byrådet i juni 2016. I august 2016 blev Byrådet præsenteret for 2 geografiske placeringer: Udnyttelse af råhus-arealet på 1. sal over biblioteket eller en tilbygning på Hal C i Solrød Idrætscenter. I budgetaftalen aftalte Byrådet, at der skulle ske en uddybning af fordele og ulemper i forbindelse med de 2 løsninger, samt at der skulle indarbejdes en mulighed for mødefaciliteter til Byrådets medlemmer.
For at skabe plads til et mødelokale målrettet Byrådet, er der skitseret en tredje løsning, idet løsningen ved Idrætscentret er meget komprimeret i forvejen set i forhold til hjemme- og sygeplejensbehov, og fordi, der ikke er udvidelsesmuligheder i Idrætscentret, hvis løsningen fastholdes på een etage.
De tre forslag er beskrevet i vedlagte bilag. Fordele/ulemper i de 3 forslag er i bilaget vurderet for hvert forslag og for 8 forskellige parametre. For overblikkets skyld er der herunder skitseret på et overordnet niveau med + for overvejende fordele og - for overvejende ulemper:
1. sal over biblioteket | Idrætscenter samt 1. sal over bibliotek til mødelokale | Idrætscentret i 2 etager | |
Geografisk placering | + | - | - |
Indretning | + | - | - |
Mødecenter | + | + | - |
Parkering tjenestebiler | + | - | - |
Parkering personale | + | + | + |
Fremtidssikring | + | - | + |
Tidsplan | + | - | - |
Økonomi | + | + | - |
Det anbefales derfor, at ombygge 1. salen på Solrød Bibliotek til brug for Hjemmeplejen og Sygeplejen samt indrette til mødefaciliteter til Byrådsmedlemmer, der fleksibelt kan anvendes af såvel hjemmepleje som øvrige ansatte på Rådhuset i dagtimerne . I alt et bruttoetageareal på 715 m2. Når antallet af kvadratmeter bliver større end løsningen i Idrætscentret, så skyldes det de ydre rammer, som "råhuset" på 1.salen over biblioteket sætter, hvor der i forvejen er lys- og ventilationsskakter, som gennemskærer bygningen. De flere kvadratmeter giver dog en bedre fremtidssikring, idet løsningen indenfor rammerne af de 715 m2 forventes at kunne tilgodese hjemme- og sygeplejens pladsbehov i flere år end løsningen ved Idrætscentret.
Kvadratmeterprisen til aptering af råhus-arealet på 1. salen over biblioteket kan synes høj, men som det ses af bilag 2, så er der en del forhold på 1. salen, som udløser ekstra udgifter. Disse udgifter vil opstå uanset, hvad 1. salen kunne tænkes anvendt til.
Hjemmeplejen og Sygeplejen har et stort behov for at være i tæt samarbejde, så arealet over biblioteket ombygges til nye fælles faciliteter, som kan rumme fremmøde af 65 medarbejdere med administrative kontorer og pc-arbejdspladser, køkkenfaciliteter, bad, grupperum, depotrum samt cykelparkering.
I medfør af at hjemme-/sygeplejen flyttes til biblioteket, vil der kunne opstå problemer med parkering, idet området i forvejen er under pres, og da det forventes, at der til tider er op til 25 personer ad gangen, der skal parkere. I forvejen er der udvidet det antal parkeringspladser, som arealet på 1. sal af biblioteket udløser jf. lokalplan 303.1, Solrød Gymnasium. Men det foreslås dog alligevel, at der udvides med i alt 25 stk. p-pladser.
Parkeringspladserne etableres ved rådhusparkeringen som en ny række med 19 p-pladser mod Solrød Byvej. Herudover vil det være muligt med opstregning yderligere at etablere 6 p-pladser på den eksisterende rådhus p-plads. Budgetpris: 875.000 kr.
Hjemme- og sygeplejen råder over 15 tjenestebiler som ønskes samlet på et sted.
Ved Genoptræningscentret er der p-pladser til 7 tjenestebiler og 2 el-biler. De øvrige 6 tjenestebiler foreslås parkeret på centerparkeringen ved indgangen til Genoptræningscentret.
I forslag fra juli 2016 blev der ikke medregnet nyt inventar, hvilket vil være nødvendigt, idet en stor del ikke hensigtsmæssigt kan genanvendes, hvis pladsen skal optimeres, anslået til 600.000 kr.
Projektering, udbudsproces og tidsplan
Projekteringen færdiggøres første kvartal 2017 i samarbejde med ekstern rådgiver. Byggeriet udbydes som en hovedentreprise, som ventes udbudt i starten af 2. kvartal 2017. Henset at Byrådet har godkendt byggeriets placering samt principielle udformning og i overensstemmelse med kommunens udbudspolitik, er det administrationens anbefaling at resultat af udbud godkendes af administrationen.
Byggeriet forventes at stå færdigt ultimo 2017.
Administrationen foreslår, at rådighedsbeløbet på 11.400.000 kr. frigives til udførelse af projektet og at midlerne til de angivne p-pladser samt nyt inventar finansieres af kassebeholdningen.
Text
Høring
Sagen har ingen høringspligt.
Økonomi
Sagen har bevillingsmæssige konsekvenser, da der i budget 2017 er afsat rådighedsbeløb på 11.400.000 kr. Rådighedsbeløb på i alt 1.475.000 kr. til inventar og parkeringspladser finansieres af kassebeholdningen.
Text
Kompetence til afgørelse
Byrådet.
Bilag
188. Havdrup Vest, etape 2 og 3 - anlægsbevillingÅbn/luk punkt
Sagsnummer: 13.06.02-G10-15891-14
Havdrup Vest, etape 2 og 3 - anlægsbevilling
Beslutningstema
Byrådet skal tage stilling til frigivelse af anlægsbevilling til salgsudgifter i forbindelse med grunde i Havdrup Vest etape 2 og 3.
Indstilling
Administrationen indstiller, at:
- Anlægsbevilling med tilhørende rådighedsbeløb i 2016 på 285.000 kr. til salg af grunde Havdrup Vest Etape 2, frigives.
- Anlægsbevilling med tilhørende rådighedsbeløb i 2016 på 763.000 kr. til salg af grunde Havdrup Vest Etape 3, frigives.
Beslutning
Anbefales.
Sagsfremstilling
Havdrup Vest etape 2
Salg og udstykning af 18 parcelhusgrunde i etape 2 i Havdrup Vest er under forberedelse med henblik på udbud i sommeren 2017. Hermed søges frigivelse af 285.000 kr. til delvis finansiering af udstykning, ejendomsmægler og salgsomkostninger. Indtægstbevilling og bevilling af yderligere omkostninger vil blive søgt i 2017 og 2018 io forbindelse med udbud af grundene.
Havdrup Vest etape 3
Byrådet godkendte den 5. oktober 2015 et købstilbud fra Domea på 10.200.000 kr. Tilbuddet indeholdt opførelse af 35 stk. almene familieboliger i etape 3 i Havdrup Vest. Den 25. januar 2016 besluttede Byrådet at revidere antallet af boliger til 44 stk. med henblik på at få opført flere mindre boliger. Der søges om, at anlægsbevillingen til arkæologi, advokat, salgsomkostninger samt udstykninsomkostninger på 763.000 kr. bliver frigivet.
Text
Høring
Sagen har ingen høringspligt.
Økonomi
Sagen har ingen bevillingsmæssige konsekvenser, da rådighedsbeløb er afsat i budget 2016.
Text
Kompetence til afgørelse
Byrådet.
Bilag
189. Trylleskov Strand, salgsomkostninger storparcel 23 - anlægsbevillingÅbn/luk punkt
Sagsnummer: 13.06.02-G10-15891-14
Trylleskov Strand, salgsomkostninger storparcel 23 - anlægsbevilling
Beslutningstema
Byrådet skal tage stilling til frigivelse af anlægsbevilling til omkostninger ved salg af storparcel 23 til almene boliger i Trylleskov Strand.
Indstilling
Administrationen indstiller, at salgsomkostninger til storparcel 23 med tilhørende rådighedsbeløb i 2016 på 305.000 kr. frigives.
Beslutning
Anbefales.
Sagsfremstilling
Byrådet godkendte den 5. oktober 2015 et købstilbud fra Domea på 18.180.000 kr for storparcel 23, Tryllekskov Strand. Tilbuddet indeholdt opførelse af 62 almene familieboliger på storparcellen.
Den 25. januar 2016 besluttede Byrådet at forøge antallet af boliger fra 62 til 71 boliger med henblik på at få flere mindre boliger.
Der søges om frigivelse af 305.000 kr. til afholdelse af udstyknings- og advokatomkostninger.
Text
Høring
Sagen har ingen høringspligt.
Økonomi
Sagen har ingen bevillingsmæssige konsekvenser, da rådighedsbeløb er afsat i budget 2016.
Text
Kompetence til afgørelse
Byrådet.
Bilag
190. Lukket: Lukket punkt: MeddelelserÅbn/luk punkt
Sagsnummer: 00.13.06-A50-9724-15