Referat
Udvalg: Økonomi-, teknik- og miljøudvalget
Mødedato: 24-01-2022
Mødested: Lokale 130 A, Solrød Rådhus
1. Godkendelse af dagsordenÅbn/luk punkt
Sagsnummer: 85.02.02-P35-47-21
Godkendelse af dagsorden
Indstilling
Administrationen indstiller, at forslag til dagsorden godkendes.
Beslutning
Tiltrådt.
2. Godkendelse af etablering af § 60a selskab omkring depotdrift af hjælpmidlerÅbn/luk punkt
Sagsnummer: 88.00.00-Ø54-4-21
Godkendelse af etablering af § 60a selskab omkring depotdrift af hjælpmidler
Beslutningstema
Byrådet skal tage stilling etablering af § 60-fællesskab omkring depotdrift af genbrugshjælpmidler. Dertil skal Byrådet tage stilling til den tilknyttede økonomi samt udpegning af bestyrelsesmedlem og suppleant til selskabet.
Indstilling
Administrationen indstiller, at
- Vedtægterne for § 60-fællesskabet godkendes på betingelse af de øvrige kommuner også godkender vedtægterne.
- Byrådet udpeger et medlem til bestyrelsen blandt Byrådets medlemmer.
- Byrådet udpeger en suppleant til bestyrelsen blandt Byrådets medlemmer.
- Der gives en tillægsbevilling til ydelser fra hjælpemiddeldepot, udgifter til etableringsfasen samt drifttilskud til § 60-fællesskabet på 1.093.945 kr. i 2022 finansieret af forventet mindreudgift til indkøb af hjælpemidler.
- Der gives en tillægsbevilling til indskud i §60 selskabet på 321.000 kr. til dækning af udgift til overdragelse af aktiver fra Zealand Care A/S, der finansieres af kassebeholdningen.
- Der gives en udgiftsbevilling til deponering på 4.805.000 kr., som følge af § 60-fællesskabets indgåelse af lejeaftale af lokaler til hjælpemiddeldepot, der finansieres af kassebeholdningen.
Beslutning
Anbefales.
Sagsfremstilling
Zealand Care har pr. 31. marts 2022 opsagt deres kontrakt med Solrød Kommune om at drive hjælpemiddeldepot. Administrationen har derfor siden medio 2021 arbejdet med at finde en anden løsning.
Byrådet fik den 29. november 2021 forelagt baggrunden for og hensigten med dannelse af et § 60-fællesskab omkring depotdrift af genbrugshjælpmidler. Byrådet bemyndigede i den forbindelse administrationen til at arbejde videre med det forberedende arbejde med dannelsen af fællesskabet i samarbejde med 6 andre kommuner. Advokatfirmaet Horten bistår kommunerne juridisk og har repræsenteret kommunerne i forhandlingerne med Zealand Care. Sagen fra 29. november 2021 er vedlagt som bilag 1.
I denne sag skal der træffes beslutning om endelig godkendelse af § 60-fællesskabets vedtægter, den tilknyttede økonmi, og der skal udpeges et medlem og en suppleant til bestyrelsen.
Samarbejdskommunerne er Greve, Faxe, Halsnæs, Lejre, Dragør og Ringsted. Hvis kommunerne pr. 1. april 2022 skal kunne sikre en stabil drift omkring opbevaring, vask, vedligehold og udbringning af hjælpemidler, er det nødvendigt, at alle kommuner nu godkender selskabskonstruktionen med tilhørende økonomi, samt at § 60-fællesskabet stiftes pr. 15. marts 2022.
Etablering af § 60-fællesskabet
Jf. Styrelsesloven § 60a kan kommuner indgå aftaler om kommunale fællesskaber. Disse aftaler kan indgås uden Ankestyrelsens godkendelse, hvis fællesskabet opfylder kriterierne i revisorlovens §1a, stk. 1, nr. 4. Det vil sige, at det skal være en lille virksomhed, som i to på hinanden følgende regnskabsår på balancetidspunktet ikke overskrider følgende størrelsesgrænser
- En balancesum på 44 mio. kr.
- En nettoomsætning på 89 mio. kr.
- Et gennemsnitligt antal heltidsbeskæftigede i løbet af regnskabsåret på 50.
Det er revisionsselskabet BDO's vurdering, at fællesskabet med den foreslåede aktivitet, budgetforslag og forventning til åbningsbalance ikke overskrider disse grænser for, at fællesskabet kan etableres efter §60a.
Det nye selskab skal sikre, at borgerne får leveret, samlet og opstillet de nødvendige hjælpemidler i deres hjem. Når behovet for hjælpemidler er ophørt, skal hjælpemidlerne afhentes hos borgeren. Derefter bliver hjælpemidlerne serviceret og rengjort efter de generelle infektionshygiejniske retningslinjer fra Sundhedsstyrelsen og Statens Seruminstitut samt producentens anvisninger. Herudover skal der ske ombytning af hjælpemidler i takt med ændring i borgerens funktionsevne samt reparationer af borgerens hjælpemidler.
Arbejdet for mulig etablering af selskabet har omfattet følgende opgaver:
- Det formelle grundlag for etablering af et § 60-fællesskab i form af vedtægter.
- Overtagelse af eksisterende lejekontrakt samt afdækning af indhold og evt. risici i denne.
- Overtagelse af leasingkontrakter på biler samt afdækning af vilkår og evt. risici i kontrakterne.
- Værdifastsættelse af inventar og udstyr på depotet.
- Virksomhedsoverdragelse af medarbejdere fra Zealand Care.
Administrationen vurderer, at § 60-fælleskabet vil være det bedste alternativ til Zealand Care i forhold til økonomi og kvalitet. Samarbejdet formodes at kunne medføre nogle synergieffekter kommunerne imellem i de kommende år. Det kan fx være i form af fælles indkøbsaftaler, minimering af reservedelslager, minimumsbeholdninger af hjælpemidler samt effektivisering af driften.
Principper for etablering af fællesskabet
Det fælles hjælpemidddeldepot hviler på en række principper:
- Serviceniveauet for den enkelte kommune, som det kommer til udtryk i de indgåede kontrakter med Zealand Care, videreføres i fællesskabet.
- Det fælles hjælpemiddeldepot etableres i en organisationsform med størst mulig effektivitet og fleksibilitet samt med anvendelse af færrest muligt administrative ressourcer.
- Driftsopgaver, som kommunerne i dag får løst af Zealand Care, overføres uændret til det nye fællesskab.
- Ansvaret for visistering af hjælpemidler itl borgerne ligger fortsat hos den enkelte kommune, ligesom den enkelte kommune indkøber og ejer sine egne hjælpemidler.
- Den enkelte kommunes afregningsmodel jf. de indgåede kontrakter med Zealand Care anvendes om grundlag for kommunernes afregning af de leverede ydelser i det nye fællesskab.
- Fællesskabet har ikke til formål at oparbejde et overskud. Over tid skal fællesskabets økonomi hvile i sig selv, og der forestår en opgave for bestyrelsen og direktør med effektivisering i fællesskabet.
- Der skal ansættes en direktør til at drive det nye fællesskab.
Vedtægter for § 60-fællesskabet
§60-fællesskabet skal fra 1. april 2022 drive hjælpemiddeldepot på vegne af de syv kommuner, der indtræder i fællesskabet. Kommunerne er nået til enighed om vedtægter for §60-fællesskabet. Vedtægterne tilhørende 3 bilag er vedlagt som bilag til sagen.
De væsentligste forhold er:
- Den enkelte kommunes ejerandel opgøres på grundlag af indbyggertallet i henhold til Folkeregisteret og opgøres første gang pr. 1. april 2022. Solrøds ejerandel er ud fra indbyggertallet pr. 1. oktober 2021 opgjort til 10,7 %.
- Udgifter til fællesskabet finansieres af den enkelte kommune ved dels en grundbetaling, der dækker faste omkostninger, herunder eventuelle underskud i fællesskabet, dels aktivitetsafregning. Grundbetalingen fordeles efter ejerandele.
- Ledelsen består af en bestyrelse og en direktør. Hver kommune udpeger et bestyrelsesmedlem, som udpeges af og blandt kommunalbestyrelserne. Herudover udpeger kommunerne to eksterne bestyrelsesmedlemmer med relevante kompetencer for fællesskabets opgavevaretagelse og ledelse. Der udpeges tilsvarende suppleanter.
- De to eksterne bestyrelsesmedlemmer varetager posterne som formand og næstformand i bestyrelsen.
- Selskabets bestyrelse godkender revisionsselskab for §60-fællesskabet. Der vil inden stiftelsen ca. 1. marts 2022 blive konkurrenceudsat en revisionsaftale.
Borgmestrene har drøftet, hvordan selskabet kan sikres en god opstartsperiode med fokus på sikker drift og et tydeligt fokus på at opnå de aftalte effektiviseringsmuligheder, der over en periode på 2-3 år kan nedbringe det ekstra grundbidrag. Borgmestrene har derfor aftalt, at en måde at sikre dette på er at udpege netop borgmestrene til bestyrelsen for selskabet, og på den baggrund anbefaler administrationen dette. Det skal bemærkes, at forslaget til vedtægter for selskabet ikke kræver, at det er borgmesteren der udpeges, så der kan efterfølgende udpeges nye bestyrelsesmedlemmer, når selskabet er etableret og den aftalte effektivisering er implementeret.
Overtagelse af eksisterende lejekontrakt samt afdækning af indhold og evt. risici i denne
Der har været dialog med udlejer af lokalerne på Greve Main 3, hvor depotet er placeret. Udlejer er indforstået med at overdrage lejekontrakten til §60-fællesskabet og fortsætte den på samme vilkår som Zealand Cares gældende lejekontrakt. Kontrakten omfatter parkeringspladser, lokaler til lager samt 1.400 m2 kontor.
Hortens vurdering er, at lejekontrakten generelt set bærer præg af at være en fornuftig forhandlet lejekontrakt, og at den for flere forhold er decideret lejervenlig og således indeholder bestemmelser til fordel for lejer, som en udlejer oftest vil søge at undgå. Lejekontrakten kan fra lejers side tidligst opsiges til fraflytning den 31. december 2030, hvilket medfører, at §60-Fællesskabet som indtrædende lejer vil hæfte for den fulde lejebetaling og andre betalinger i henhold til lejekontrakten som minumum indtil dette tidspunkt.
Greve Kommune har en interesse i at fremleje 80% af kontorlokalerne, idet kommunen mangler lokaler til medarbejdere på plejeområdet. Såfremt dette godkendes politisk i Greve Kommune, vil det minimere lejeomkostningerne for fællesskabet og dermed reducere driftsunderskuddet. Der vil blive fremlagt en sag om lokaler til politisk behandling i Greve Kommune i februar 2022.
Overtagelse af leasingkontrakter på biler - vilkår og risici i kontrakterne
Der har været dialog med leasingselskabet Opendo A/S, hvor Zealand Care har leaset bilerne. Der er tale om 17 varevogne, hvor leasingkontrakten typisk løber i 5 år. Leasingperioden er fastsat for at minimere omkostninger til skader samt sikre, at bilerne er på et miljø- og standsmæssigt ordentlig niveau. Der har været planlagt løbende rul af bilerne. Leasingselskabet er indforstået med at overdrage eksisterende kontrakter og forlængelse af konttrakter til fællesskabet. Umiddelbart inden overdragelsen gennemfører FDM, på vegne af leasingselskabet, skadessyn og opgørelse af kørte kilometre for alle biler. Der udarbejdes refusionsopgørelse, som betales af Zealand Care.
Værdifastsættelse af inventar og udstyr på depotet
Zealand Care har etableret sit moderselskab i bygningen primo 2020. Indbo, inventar og maskiner er i stor udstrækning nyindkøbt i forbindelse med etableringen. Der er indgået aftale om, at § 60-fællesskabet kan overtage alt indbo, inventar og maskiner til en pris, der ligger under den samlede værdi. Den tilbudte pris er betinget af, at lejekontrakten for lokaler bliver overtaget af § 60-Fællesskabet.
Virksomhedsoverdragelse af medarbejdere fra Zealand Care
Der skal virksomhedsoverdragges 33 driftsmedarbejdere og 6 administrative medarbejdere fra Zealand Care til § 60-fællesskabet. Medarbejderne varetager opgaver inden for administration, lagerhåndtering, kørsel, vask og reparation. en stor del af medarbejderne er ikke omfattet af en overenskomst. Det vil de blive i forbindelse med overdragelse til fællesskabet. Der overføres alene de medarbejdere, som skal til for at betjene de syv kommuner, som indtræder i § 60-fællesskabet.
Økonomi
Udliceteringen af hjælpemiddelopgaven har sikret Solrød Kommune økonomiske stordriftsfordele indtil nu. Fremadrettet må der forventes udgiftsstigninger veddr. hjælpemiddeldepotdriften, dels fordi depotet ikke var rentabel for Zealand Care, og dels fordi antallet af borgere med behov for hjælpemidler er i stigning bl.a. som følge af den demografiske udvikling. Det er derfor, der som udgangspunkt ses et driftsunderskud, det er dog forventningen at den nye ledelse og bestyrelse kan effektivisere driften med færre udgifter til følge.
I forbindelse med etablering af § 60-fællesskabet er der i samarbejde med den nuværende direktør i Zealand Care udarbejdet budget for 2022 og 2023. Med udgangspunkt i dette budget forventes det, at Solrød Kommune vil have en udgift til den aktivitetsbaserede håndtering af hjælpemidler på 1,86 mio. kr. i 2022 og 1,953 mio. kr. i 2023. Revisionsselskabet BDO har gennemgået økonomien i selskabet, og BDO's rapport er vedlagt som bilag til sagen. I BDO rapporten ses, at § 60-fællesskabet forventes at have et driftsunderskud på 5,5 mio. kr. i 2022 og 6,9 mio. kr. i 2023. Der er pt. alene udarbejdet budget for 2022 og 2023. Solrød Kommunes andel af driftsunderskud er i 2022 på 587.350 kr. og i 2023 på 735.815 kr. Af hensyn til likviditeten i fællesskabet indbetaler alle kommuner grundbidrag (andel af driftsunderskud) for 2022 ved selskabets stiftelse pr. 15. marts 2022.
Der kan opstilles følgende driftsøkonomi for 2022 og 2023:
Budget 2022 | Budget 2023 | |
Forventet udgift til aktivitetsbaseret afregning | 1.860.000 | 1.953.000 |
Andel af driftsunderskud | 587.350 | 735.815 |
Etableringsfasen - andel af udgift til rådgivere | 105.395 | 0 |
Samlet driftsudgift | 2.552.745 | 2.688.815 |
Afsat til hjælpemiddeldepot inkl. pulje til etablering i budget 2022-2025 | 1.458.800 | 958.800 |
Forventet merudgift | 1.093.945 | 1.730.015 |
Solrød Kommune har i 2021 optimeret og effektiviseret hjælpemiddelområdet, og budgettet blev nedskrevet i forbindelse med budgetopfølgningen pr. 30. september 2021. Det forventede mindreforbrug er ikke taget ud af budget 2022 og i budgetoverslagsårene 2023-2025. Mindreforbruget forventes at kunne dække merudgifter ved etablering og drift af depotet.
Overdragelse af aktiver
§ 60-fællesskabet skal købe de eksisterende aktiver af Zealand Care til en værdi af 3 mio. kr. Solrød Kommunes andel heraf er 321.000 kr. Dette vil være et indskud i § 60-fællesskabet og er dermed en balancepost. Solrød Kommune får pengene retur, hvis selskabet en gang opløses. Der skal ikke gives driftsbevilling til indskud, idet dette er en udgift på finansforskydning, men der skal stadigvæk gives en udgiftsbevilling, som foreslås finansieret af kassebeholdningen.
Deponering i forbindelse med § 60-fællesskabet indgåelse af lejekontrakt
Det er en kommunal opgave at servicere borgerne med fornødne hjælpemidler, hvorfor indgåelsen af lejemålet vil være omfattet af lånebekendtgørelsens § 3, hvilket betyder, at lejemålet skal medregnes, som kommunal lånoptagning i de syv deltagende kommuner. Såfremt værdien af lejemålet ikke kan rummes i kommunens låneramme, skal der foretages en deponering svarende til lejemålets værdi. Samlet set skal de syv kommuner i alt deponere 44,9 mio. kr., heraf skal Solrød Kommune deponere 4,8 mio. kr. Dette er en udgift på finansforskydninger, som foreslås finansieret af kassebeholdningen. Deponeringen vil blive frigivet med 1/25 del over de efterfølgende 25 år. Et notat om deponering er vedlagt sagen.
Høring og inddragelse
Sagen sendes i høring i Handicapråd og Ældreråd.
Finansiering
Sagen har bevillingsmæssige konsekvenser. Der gives en tillægsbevilling til hjælpemiddeldepot på 1.093.945 kr. i 2022 finansieret af mindreudgifter på hjælpemiddelområdet. Der gives en tillægsbevilling under finansforskydninger på 321.000 kr. til indskud i § 60-fællesskabet og 4.805.000 kr. til deponering jf. lånebekendtgørelsen finansieret af kassebeholdningen. De økonomiske konsekvenser i 2023 og frem indarbejdes i budgetforslaget for 2023-2026.
Kompetence til afgørelse
Bilag
- Referat af pkt. 165 i Byrådet 2021
- § 60a-fællesskab - Vedtægter af 06.01.2021
- § 60a-fællesskab - Bilag 3.3 - Beskrivelse af kompetenceoverførte opgaver
- § 60a-fællesskab - Bilag 4.4 - Oversigt over ejerandele (foreløbige indbyggertal)
- § 60a-fællesskab - Bilag 5.4 - Beskrivelse af ydelser omfattet af grundbidrag henholdsvis aftaler
- Notat fra BDO § 60 Hjælpemidler 07.01.2022
- § 60a-fællesskab - Notat om deponering 06.01.22
- Ældrerådets høringssvar vedr etablering af §60 selskab
- Handicaprådets høringssvar vedr. etablering af § 60a selskab
3. Godkendelse af nye vejnavne i Havdrup Vest etape 7Åbn/luk punkt
Sagsnummer: 01.00.05-G00-2-21
Godkendelse af nye vejnavne i Havdrup Vest etape 7
Beslutningstema
Byrådet skal tage stilling til vejnavne på nye veje i Havdrup Vest etape 7.
Indstilling
Administrationen indstiller, at vejene i Havdrup Vest etape 7 navngives Violhaven, Mælkebøttehaven og Valmuehaven ud fra principperne redegjort for i sagsfremstillingen.
Beslutning
Anbefales.
Sagsfremstilling
I den nye bydel Havdrup Vest mangler der kun at blive udviklet og bygget i den private etape 7, se bilag. Siden 2010 er de kommunale etaper Kamillehaven, Timianhaven, Hyldeblomsthaven og Syrenhaven blevet bebygget med i alt 157 boliger. I etape 7 er der mulighed for opførelse af op til 103 boliger. Udbygningen af området sker med udgangspunkt i en strukturplan fra 2012, som fastlægger de overordnede principper for placering af veje, grønne områder og boliger.
Lokalplanen for etape 7 blev vedtaget den 20. december 2021. Bygherrer forventes at påbegynde byggemodningen af området, herunder etableringen af veje, i første kvartal af 2022. I den forbindelse skal vejene på grunden navngives.
Vejnavne fastsættes af Byrådet efter reglerne i adresseloven og tilhørende bekendtgørelse om vejnavne og adresser. Det er et lovkrav, at kommunen navngiver nye veje.
Byrådet besluttede i maj 2009 på baggrund af indkomne forslag i forbindelse med en konkurrence, at navngivningen af boligområderne i Havdrup Vest skulle tage udgangspunkt i planter, der vokser i området. Ved den efterfølgende bearbejdelse af vejnavne fremkom en liste indeholdende følgende vejnavne: Røllikehaven, Kamillehaven, Perikum-/Perikonhaven, Hyldeblomsthaven, Timianhaven og Mælkebøttehaven. Siden er også Syrenhaven, Violhaven og Valmuehaven føjet til listen.
Af ovenstående vejnavne er Kamillehaven, Hyldeblomsthaven, Timianhaven og Syrenhaven allerede brugt til veje i området.
Administrationen foreslår, at den gennemgående vej og de blinde stikveje i området navngives Violhaven. Violen er almindelige i store dele af landet, ligesom de også ses i mange haver.
De to sydligste af vejene B er ikke blinde og har boliger på begge sider af vejen. Det giver udfordringer i forhold til at navngive vejene med samme navn som den gennemgående vej, da det kan skabe forvirring omkring systemet for husnummeringen. Derfor anbefaler administrationen, at disse to veje gives to selvstændige vejnavne.
Den sydligste af de to foreslår administrationen at navngive Mælkebøttehaven. Mælkebøtte er kendt af de fleste og kan findes i alle dele af landet.
Den anden af de to veje foreslåes navngivet Valmuehaven. Valmuer er indeholdt i den benyttede engblanding i Havdrup Vest.
I ovenstående forslag til vejnavne er hensyn til overskuelighed og fremkommelighed for bl.a. redningskøretøjer vurderet.
Høring og inddragelse
I 2009 blev der afholdt en konkurrence om navngivning af vejene i det nye byområde Havdrup Vest. Vinderforslaget var at navngive vejene efter planter, der vokser i området.
Finansiering
Kompetence til afgørelse
Bilag
4. Orientering om katalog for byrumsinventar for Solrød Center og justering af retningslinjer for udeserveringÅbn/luk punkt
Sagsnummer: 01.00.00-P20-5-21
Orientering om katalog for byrumsinventar for Solrød Center og justering af retningslinjer for udeservering
Beslutningstema
Byrådet skal orienteres om Byrumskatalog for inventar i Solrød Center som led i realiseringen af Helhedsplanen for Solrød Center og justering af retningslinjerne for udeservering i Solrød Center.
Indstilling
Administrationen indstiller, at orienteringen tages til efterretning.
Beslutning
Anbefales.
Sagsfremstilling
Orienteringssagen om katalog for byrumsinventar og justering af retningslinjer for udeservering blev behandlet på Økonomi-, teknik- og miljøudvalget den 4. oktober 2021, men udsat, da der var enkelte bemærkninger, som nu er præciseret og indarbejdet i byrumskataloget.
I forbindelse med fornyelsen af Solrød Center og Centergaden har der i samarbejde med Solrød Centerforening været et ønske om også at få et løft af det byrumsinventar, der anvendes af de erhvervsdrivende, herunder i forbindelse med udeservering. Solrød Centerforening havde også et ønske om at gøre det mere gennemskueligt, hvilket inventar man kan få godkendt og dermed opnå ensartede vilkår for de erhvervsdrivende.
I samarbejdet med Solrød Centerforening er der i forsommeren 2021 udarbejdet et byrumskatalog, som er retningsgivende for så vidt angår gadeskilte, parasoller, plantekasser og møbler. Byrumskataloget hænger sammen med retningslinjerne for udeserveringen i Solrød Center og vedrører ikke midlertidige anvendelser af byrummet, hvor fx. pavilloner kan opsættes i forbindelse med et loppemarked (ikke omfattet af retningslinjerne for udeserveringen). Byrumskataloget er vedlagt som bilag.
Byrumskataloget har givet anledning til mindre justeringer af retningslinjerne for udeserveringen i Solrød Center. Her refereres nu til byrumskataloget bl.a. i forhold til hvilke møbler og andet inventar (herunder parasoller) der må anvendes i forbindelse med udeservering. Ændringerne i retningslinjerne for udeservering i Solrød Center fremgår af vedlagte notat.
De justerede retningslinjer for udeservering i Solrød Center og Byrumskataloget for Solrød Center er tilgængelige på Solrød Kommunes hjemmeside.
Det er ikke et lovkrav at have et byrumskatalog.
Høring og inddragelse
Byrumskataloget er udarbejdet i samarbejde med Solrød Centerforening.
Finansiering
Kompetence til afgørelse
Bilag
5. Godkendelse af dannelse af børnehaveklasser i skoleåret 2022/23Åbn/luk punkt
Sagsnummer: 17.20.01-A21-1-21
Godkendelse af dannelse af børnehaveklasser i skoleåret 2022/23
Beslutningstema
Byrådet skal tage stilling til antallet af børnehaveklasser på Solrød Kommunes folkeskoler i skoleåret 2022/23.
Indstilling
Administrationen indstiller, at:
- Der oprettes i alt 11 børnehaveklasser, heraf 2 klasser på Havdrup Skole, 5 klasser på Uglegårdsskolen og 4 klasser på Munkekærskolen.
- Byrådet dispenserer for styrelsesvedtægtens rammer for klassedannelse ved oprettelse af 2 klasser på Havdrup Skole og oprettelse af 4 klasser på Munkekærskolen, idet klassekvotienten på begge skoler overstiger 25.
- Indkommende dispensationsansøgninger godkendes.
Beslutning
Tilbagesendes til behandling i Familie- og uddannelsesudvalget.
Beslutning fra Familie- og uddannelsesudvalget, 18. januar 2022, pkt. 8:
- Regine Hjort Hovmøller (I), Henrik Boye (I), Hanne Bache Vognbjerg (A), Annette Fynbo Blem (A), Ina Lindemark (H) og Mads Silberg (C) kunne ikke anbefale administrationens indstilling og stillede følgende ændringsforslag:
- Der oprettes 13 børnehaveklasser skoleåret 2022/23, dvs. 3 klasser på Havdrup Skole, 5 klasser på Uglegårdsskolen og 5 klasser på Munkekærskolen.
- Finansieringen af merudgiften på 716.000 kr. i budget 2022 sker gennem puljen til et generelt løft af folkeskolen for 2022.
- Finansieringen af afledte konsekvenser i 2023 og efterfølgende år sker gennem den demografipulje, som er afsat til skolerne.
- Alle 16 dispensationsansøgninger godkendes.Forslaget sendes i høring hos skolebestyrelser på Havdrup Skole, Uglegårdsskolen og Munkekærskolen samt hos UngSolrøds bestyrelse. Sagen genoptages på Familie- og uddannelsesudvalgets møde den 9. februar 2022.
Kim Sunesen (V) kunne ikke støtte ændringsforslaget. Han anbefalede administrationens oprindelige indstilling og savnede finansiering af ændringsforslaget i sin helhed.
Sagsfremstilling
Hvert år i januar måned skal Byrådet tage stilling til oprettelse af antallet af børnehaveklasser for det kommende skoleår. Der er i alt indskrevet 275 børn til børnehaveklasserne den 1. august 2022. Der er søgt om en anden skole end distriktsskolen på vegne af 16 børn. Denne form for ansøgninger kaldes dispensationsansøgninger.
I forhold til den økonomiske styring af kommunens udgifter på folkeskoleområdet er det udgangspunktet, at dannelsen af klasser på de enkelte skoler følger de principper, som er gældende i Styrelsesvedtægten for Solrød Kommunes skolevæsen, jf. afsnittet om Frit skolevalg side 9 og bilag 5.
I Styrelsesvedtægten er en maksimal klassekvotient for børnehaveklasser sat til 25 elever, da der skal være plads til tilflyttere i skoledistriktet, uden at dette udløser ekstra klasser i det pågældende skoleår. Jf. Folkeskolelovens § 17 må elevtallet i grundskolens klasser normalt ikke overstige 28, og det betyder, at der kan gives plads til tre yderligere elever fra skoledistriktet i løbet af skoleåret.
I budgettet for 2022 er der på baggrund af befolkningsprognosen indregnet oprettelse af 11 børnehaveklasser. Den samlede merudgift ved oprettelse af én børnehaveklasse udgør i skoleåret 2022/23 291.666 kr. i perioden 1. august til den 31. december 2022 (5 mdr. af skoleåret). Oprettelse af én ekstra børnehaveklasse vil derefter medføre en merudgift på ca. 700.000 kr. pr. skoleår i alle de år, der er et ekstra spor.
Den enkelte skole får tildelt budget til børnehaveklasserne ud fra en teknisk tildelingsmodel. Det vil sige, at skolerne får tildelt beløb både pr. klasse og pr. elev.
Forslag til dannelse af børnehaveklasser i 2022/23
Administrationen har udarbejdet tre forslag til dannelse af børnehaveklasser i 2022/23. Administrationen anbefaler forslag 1.
Forslag 1:
Der oprettes i alt 11 børnehaveklasser. Alle 16 dispensationsansøgninger godkendes.
Der oprettes: 2 klasser på Havdrup Skole, 5 klasser på Uglegårdsskolen og 4 klasser på Munkekærskolen. Fordelingen af børnehaveklasser indebærer, at klassekvotienten på Munkekærskolen kommer til at være 25,5 elever per klasse. Klassekvotienten på Havdrup Skole kommer til være 26 elever per klasse. Forslaget indebærer derved, at Byrådet skal dispensere fra Styrelsesvedtægtens rammer for klassedannelse både i forhold til Munkekærskolen og Havdrup Skole.
Administrationen anbefaler forslag 1 på baggrund af:
- De 11 børnehaveklassers elevtal møder tilnærmelsesvist styrelsesvedtægternes rammer for klassedannelse.
- I forhold til Havdrup Skole er der med oprettelsen af 2 klasser større mulighed for, at klasserne får en god kønsfordeling samt god mulighed for etablering af sociale relationer. Ved oprettelsen af 3 klasser med lav klassekvotient vil det være sværere at skabe en god balance. Dertil er der ved små klasser stor risiko for klassesammenlægning, hvis blot enkelte børn fra årgangen flytter skole.
- Forslaget er i overensstemmelse med budget 2022, hvor der er indregnet 11 børnehaveklasser.
Forslag 2:
Der oprettes 12 børnehaveklasser. Alle 16 dispensationsansøgninger godkendes.
Der oprettes: 2 klasser på Havdrup Skole, 5 klasser på Uglegårdsskolen og 5 klasser på Munkekærskolen. Fordelingen af børnehaveklasser indebærer, at klassekvotienten på Havdrup Skole kommer til være 26 elever per klasse. Forslaget indebærer derved, at Byrådet skal dispensere fra Styrelsesvedtægtens rammer for klassedannelse i forhold til Havdrup Skole.
Administrationen gør i forbindelse med forslag 2 opmærksom på, at:
- Klassekvotienten på Munkekærskolen bliver 20,4, hvilket er væsentligt lavere end 25,5. Når der oprettes en ekstra børnehaveklasse medfører det som udgangspunkt et ekstra spor på Munkekærskolen fra børnehaveklasse og frem til, at eleverne går ud af skolen. Det betyder, at der er en merudgift i skoleåret 2022/23 på 291.666 kr. i perioden 1. august til den 31. december 2022 (5 mdr. af skoleåret) og en merudgift på ca. 700.000 kr. pr. skoleår i alle de år, der er et ekstra spor.
- Der skal findes et klasselokale til det ekstra spor på Munkekærskolen. Munkekærskolen er udfordret på lokalekapaciteten og en femte 0. klasse betyder, at klassen vil blive placeret i et SFO-lokale og således et andet sted end de øvrige 0. klasser. Klassen vil således ikke have klassefællesskab sammen med de øvrige klasser på klassetrinene hele vejen til 9. klasse. Det er en udfordring, idet mange aktiviteter sker på tværs af klasserne indenfor samme klassetrin.
- Munkekærskolen er bygget til at være 4 sporet, og der vil således være øgede anlægsudgifter forbundet ved at øge antallet af klasser på de enkelte klassetrin.
Merudgiften for en ekstra børnehaveklasse udgør for et helt skoleår ca. 700.000 kr.
For skoleåret 2022/23 vil en ekstra børnehaveklasse udgøre en merudgift 291.666 kr., som er 5/12 af den fulde udgift, gældende for perioden 1. august - 31. december 2022.
Fra 1. klasse og til og med 9. klasse vil oprettelse af én ekstra klasse hvert skoleår udgøre en merudgift mellem 700.000-800.000 kr.
Forslag 3:
Der oprettes 13 børnehaveklasser. Alle 16 dispensationsansøgninger godkendes. Der oprettes: 3 klasser på Havdrup Skole, 5 klasser på Uglegårdsskolen og 5 klasser på Munkekærskolen.
Administrationen gør i forbindelse med forslag 3 opmærksom på, at:
- Budget 2022 hviler på et forventet behov for 11 børnehaveklasser. Forslag 3 indebærer, at der skal oprettes to ekstra klasser og dermed to ekstra spor med de dertilhørende omkostninger. Merudgiften for de to ekstra børnehaveklasser i forslag 3 udgør ca. 583.332 kr. i perioden 1. august - 31. december 2022. Fra skoleåret 2023/24 vil de to ekstra børnehaveklasse hvert år udgøre ca. 1.400.000 kr. indtil klasserne ophører efter 9. klasse.
- Øvrige bemærkninger til forslaget er belyst i de to ovenstående forslag.
For både forslag 2 og 3 gælder det, at finansieringen af merudgiften skal ske inden for Familie- og uddannelsesudvalgets egen bevillingsramme.
Høring og inddragelse
Sagen har ingen høringspligt.
Finansiering
Sagen har ingen bevillingsmæssige konsekvenser, hvis administrationens indstilling om forslag 1 følges.
Kompetence til afgørelse
Bilag
6. Godkendelse af tilskud til projekt 'Praksisnært kompetenceløft - forebyggelse af brug af antipsykotisk medicin' - tillægsbevillingÅbn/luk punkt
Sagsnummer: 27.42.00-P20-2-21
Godkendelse af tilskud til projekt 'Praksisnært kompetenceløft - forebyggelse af brug af antipsykotisk medicin' - tillægsbevilling
Beslutningstema
Byrådet skal tage stilling til et tilskud på i alt 1.423.550 kr. fra Socialstyrelsen til projekt: 'Praksisnært kompetenceløft - forebyggelse af brug af antipsykotisk medicin'.
Indstilling
Administrationen indstiller, at:
1. Udgiftsbevilling på 1.423.550 kr. og indtægtsbevilling på 1.423.550 kr. i 2022 godkendes.
2. Projektet får fuld overførselsret mellem årene 2022-2023, hvor projektet gennemføres.
Beslutning
Anbefales.
Beslutning fra Social-, sundheds- og fritidsudvalget, 17. januar 2022, pkt. 3:
Anbefales.
Sagsfremstilling
Baggrund og formål
Solrød Kommune har fået bevilget midler fra Socialstyrelsens ansøgningspulje: 'Praksisnært kompetenceløft til nedbringelse af antipsykotisk medicin' (se bilag med tilskudsbrev).
Borgere med demens, der har udadreagerende adfærd, får i nogle tilfælde ordineret antipsykotisk medicin for at prøve at mindske den udadreagerende adfærd. Imidlertid er der ikke god evidens for effekten af antipsykotisk medicin hos borgere med demens, og medicinen kan have flere bivirkninger (se bilag med puljeopslag). I stedet anbefales det at arbejde på at forbedre trivslen for borgere med demens og herigennem mindske udadreagerende adfærd.
Derfor har administrationen udarbejdet et projekt i ældreplejen, hvor der er fokus på at styrke medarbejdernes kompetencer til at forbedre trivslen hos borgere med demens og herigennem forebygge brugen af antipsykotisk medicin for denne gruppe af borgere (se bilag med ansøgning).
Der er af Socialstyrelsen givet tilsagn på 705.743 kr. i 2021 og 717.807 kr. i 2022, hvilket samlet udgør 1.423.550 kr. Da tilsagnsskrivelsen er kommet medio december, indarbejdes indtægtsbevillingen for 2021 i budget 2022. Projektet forventes igangsat i begyndelsen af 2022 og afsluttes 31. maj 2023, og derfor er det nødvendigt med fuld overførselsret af midlerne fra 2022 til 2023.
Kort om projektet
Målgruppen af medarbejdere i projektet er ledere og medarbejdere på demens-afdelingerne på Plejecenter Christians Have - både på den kommunale og private del af plejecenteret. Derudover indgår ledere og medarbejdere fra Rehabiliteringsafsnittet og to yderligere afdelinger på plejecenteret, der egentlig ikke er målrettet borgere med demens, men hvor medarbejderne oplever udfordringer med beboere med demens-symptomer.
I projektet samarbejdes der med konsulentvirksomheden Type2dialog, som har stor ekspertise i undervisning af medarbejdere i ældreplejen i forhold til håndtering af borgere med demens og forebyggelse af udadreagerende adfærd. Undervisningen tilrettelægges i høj grad som sparring og supervision i medarbejdernes hverdag. Målet med den praksisnære undervisning er, at den nye viden og de nye redskaber nemt kan integreres i arbejdet med borgerne og herved føre til forbedret håndtering af beboerne med demens, så deres trivsel øges.
Det er ikke et lovkrav at gennemføre projektet og at tage imod tilsagnet fra Socialstyrelsen.
Høring og inddragelse
Sagen er sendt i høring i Handicap- og Ældrerådet. Høringssvar forventes at foreligge ved sagens behandling.
Finansiering
Sagen har bevillingsmæssige konsekvenser, da beslutningen medfører en udgiftsbevilling på 1.423.550 kr. og indtægtsbevilling på 1.423.550 kr. i 2022.
Kompetence til afgørelse
Bilag
7. Godkendelse af tilskud til projekt 'Mere hjemlighed på Plejecenter Christians Have' - tillægsbevillingÅbn/luk punkt
Sagsnummer: 27.42.00-P20-1-21
Godkendelse af tilskud til projekt 'Mere hjemlighed på Plejecenter Christians Have' - tillægsbevilling
Beslutningstema
Byrådet skal tage stilling til et tilskud på i alt 326.500 kr. fra Socialstyrelsen til projekt: 'Mere hjemlighed på Plejecenter Christians Have'.
Indstilling
Administrationen indstiller, at:
1. Udgiftsbevilling på 326.500 kr. og indtægtsbevilling på 326.500 kr. i 2022 godkendes.
2. Projektet får fuld overførselsret mellem årene 2022-2023, hvor projektet gennemføres.
Beslutning
Anbefales.
Beslutning fra Social-, sundheds- og fritidsudvalget, 17. januar 2022, pkt. 4:
Anbefales.
Sagsfremstilling
Baggrund og formål
Solrød Kommune har af Socialstyrelsen fået tildelt midler fra ansøgningspuljen 'Mere hjemlighed på plejehjem' (se bilag med tilskudsbrev).
Midlerne går til det ansøgte projekt, som har til formål at skabe endnu mere hjemlighed på Plejecenter Christians Have (se bilag med ansøgning).
Der er givet tilsagn på 79.959 kr. i 2021 og 246.541 kr. i 2022, hvilket samlet udgør 326.500 kr. Da tilsagnsskrivelsen er kommet medio december 2021, indarbejdes indtægtsbevillingen for 2021 i budget 2022. Projektet starter op i begyndelsen af 2022 og afsluttes 30. april 2023, og det er derfor nødvendigt med fuld overførselsret af midlerne fra 2022 til 2023.
Kort om projektet
Projektets mål er at etablere flere fleksible hyggekroge, der både kan være til gavn for beboere og pårørende på Plejecenter Christians Have. Overordnet er der to delprojekter:
1. Indretning af mindre rum ud fra reminiscens-metoden
Reminiscens-metoden har fokus på at bruge genstande og omgivelser til at stimulere erindring og vække minder. To mindre rum på Plejecenter Christians Have vil med udgangspunkt i arbejdet med reminiscens blive indrettet som i ’gamle dage’. Det er erfaringen, at det netop opleves som hjemligt af beboerne, og det kan inspirere til mange aktiviteter og hyggestunder at få vækket minder til live.
2. Indretning af et stort café-område til mindre hyggekroge
På Plejecenter Christians Have er der et stort caféområdet, som anvendes til større arrangementer for beboerne på plejecenteret. Imidlertid står caféen ofte tom om eftermiddagen, aftenen og i weekenden, hvor de pårørende kan gøre brug af rummet. I caféen vil der som følge af projektet blive etableret en stor foldevæg, så caféen kan lukkes af ud til den tilstødende gang, der bruges meget som gennemgang på plejecenteret. Herved kan der indrettes et mere uforstyrret rum. Desuden vil caféen blive udstyret med nogle mindre, mobile skillevægge, så de pårørende kan indrette caféen i mindre, hyggelige rum ved besøg.
Tilsammen giver tiltagene beboere og pårørende langt bedre muligheder for aktiviteter og samvær i hyggelige, uforstyrrede rum.
Proces omkring indretningen
Indretningen varetages af Dansk Center for Reminiscens i samarbejde med beboere, pårørende og medarbejdere på Plejecenter Christians Have. Ved opstart og undervejs i projektet vil beboere, pårørende og medarbejdere således blive inddraget i processen for at skabe hyggekroge, der er til størst mulig gavn for brugerne.
Det er ikke et lovkrav at gennemføre projektet og at tage imod tilsagnet fra Socialstyrelsen.
Høring og inddragelse
Sagen er sendt i høring i Handicap- og Ældrerådet. Høringssvar forventes at foreligge ved sagens behandling.
Under udarbejdelse af projektansøgningen er beboere på Plejecenter Christians Have og deres pårørende blevet inviteret til at komme med ideer, og de vil også blive involveret i den videre gennemførelse af projektet.
Finansiering
Sagen har bevillingsmæssige konsekvenser, da beslutningen medfører en udgiftsbevilling på 326.500 kr. og indtægtsbevilling på 326.500 kr. i 2022.
Kompetence til afgørelse
Bilag
8. Godkendelse af tilskud - Hold Hjernen Frisk - tillægsbevillingÅbn/luk punkt
Sagsnummer: 21.10.00-A00-4-21
Godkendelse af tilskud - Hold Hjernen Frisk - tillægsbevilling
Beslutningstema
Byrådet skal tage stilling til et tilskud på ialt 33.000 kr. fra puljen Hold Hjernen Frisk til et aktivitetsforløb på Solrød Bibliotek og Kulturhus.
Indstilling
Administrationen indstiller, at tilskuddet på 33.000 kr. modtages, og at indtægtsbevilling på 33.000 kr. og samlet udgiftsbevilling på 71.775 kr., heraf egenfinansiering fra Solrød Bibliotek og Kulturhus på 38.775 kr. godkendes.
Beslutning
Anbefales.
Beslutning fra Social-, sundheds- og fritidsudvalget, 17. januar 2022, pkt. 5:
Anbefales.
Sagsfremstilling
Solrød Bibliotek og Kulturhus og Solrød Aktivitets- og Frivilligcenter gennemførte et aktivitetsforløb i 2021 under puljen Hold Hjernen Frisk. Forløbet var udsolgt med venteliste.
Aktivitetsforløbet henvender sig til seniorer i alderen 60-75 år.
Forløbet er demensforebyggende og har til formål at skabe fællesskab og motivation hos målgruppen. I projektet mødes seniorerne ni gange, hvor de i fællesskab udforsker hjernens potentiale og udfordrer den med aktiviteter, den måske ikke har prøvet før.
Aktiviteterne er:
- Foredrag
- Fællessang
- Keramik
- Sansetur i skoven
- Senioryoga
- Brætspilscafé
- Besøg af Menneskebiblioteket
- Fælleslæsning og fortælling
- Afdansningsbal
Projektet fik gode tilbagemeldinger fra deltagere. En deltager i forløbet i 2021 skriver: ”Tak for nogle dejlige og velforberedte mandage. Jeg nød det meget, og håber I får mulighed for at gentage kurset for andre”.
Solrød Kommune har fået mulighed for at lave et nyt forløb i 2022, da Solrød Bibliotek og Kulturhus har ansøgt og modtaget et tilskud fra puljen Hold Hjernen Frisk til projektet Støv Hjernen Af! på 33.000 kr. Heraf skal betales 17,5 % til momsudligningen svarende til 5.775 kr. Projektet har et samlet budget på 66.000 kr. Med udgiften til momsudligning giver dette en samlet udgift på 71.775 kr. Forskellen mellem de 71.775 kr. og de 33.000 kr, 38.775 kr. er Solrød Bibliotek og Kulturhus' egenfinansiering. Ved ansøgning om tilskud fra puljen er der krav om medfinansiering på minimum 50 %. Medfinansieringen fra Solrød Bibliotek og Kulturhus er primært lønudgifter i forbindelse med planlægning og afvikling af aktiviteter.
Tilskuddet er primært afsat til foredragsholdere. Derudover er tilskuddet også afsat til workshops, forplejning og materialer.
Forløbet planlægges med opstart primo marts ift rekruttering af deltagere ud fra de gældende cvoid-19 restriktioner.
Det er ikke et lovkrav at gennemføre projektet og at modtage tilsagnet fra Hold Hjernen Frisk puljen.
Høring og inddragelse
Sagen har ingen høringspligt.
Finansiering
Sagen har bevillingsmæssige konsekvenser i form af en indtægtsbevilling på 33.000 kr. og samlet udgiftsbevilling på 71.775 kr., heraf egenfinansiering på 38.775 kr. fra Solrød Bibliotek og Kulturhus.
Kompetence til afgørelse
Bilag
9. Godkendelse af tilskud fra Slots- og Kulturstyrelsens pulje BOGglad – tillægsbevillingÅbn/luk punkt
Sagsnummer: 00.30.00-S00-7-21
Godkendelse af tilskud fra Slots- og Kulturstyrelsens pulje BOGglad – tillægsbevilling
Beslutningstema
Byrådet skal tage stilling til et tilskud på samlet 40.000 kr. fra Slots- og Kulturstyrelsens pulje BOGglad til Solrød Bibliotek og Kulturhus.
Indstilling
Administrationen indstiller, at tilskuddet på 40.000 kr. modtages, og at indtægtsbevilling på ialt 40.000 kr. og samlet udgiftsbevilling på 63.000 kr., heraf egenfinansiering fra Solrød Bibliotek og Kulturhus på 23.000 kr. godkendes.
Beslutning
Anbefales.
Beslutning fra Social-, sundheds- og fritidsudvalget, 17. januar 2022, pkt. 6:
Anbefales.
Sagsfremstilling
Solrød Bibliotek og Kulturhus har i samarbejde med dagtilbuddene Parkbo, Poppelbo, Birkebo, Eventyrhaven og Krudthuset modtaget tilsagn om et tilskud fra Slots- og Kulturstyrelsens pulje BOGglad.
Tilskuddet går til projektet "Hånd i hånd - med børnehaven på tur til litteraturens univers".
Projektets formål er:
- At forny institutionernes bogsamlinger og give børnene let adgang til alderssvarende litteratur af god kvalitet
- At skabe en læsekultur i institutionerne og styrke læseglæden gennem gode erfaringer med litteratur i en tidlig alder
- At styrke det lokalt forankrede samarbejde mellem biblioteket og institutionerne
Tilskuddet på 40.000 kr. dækker indkøb af bøger, som udvælges via medinddragelse af børn og pædagoger. Bøgerne ejes herefter af institutionerne.
Egenfinansieringen fra Solrød Bibliotek og Kulturhus er forventede lønudgifter til møder med børn og pædagoger, indkøb og klargøring af bøger samt afholdelse af små læselyst-aktiviteter.
Det er ikke et lovkrav, at gennemføre projektet og at modtaget tilsagnet fra Slots- og Kulturstyrelsen.
Høring og inddragelse
Sagen har ingen høringspligt. Børn og pædagoger inddrages i udvælgelsen af bøger til indkøb.
Finansiering
Sagen har bevillingsmæssige konsekvenser i form af en indtægtsbevilling på 40.000 kr. og en samlet udgiftsbevilling på 63.000 kr, heraf egenfinansiering på 23.000 kr. fra Solrød Bibliotek og Kulturhus.
Kompetence til afgørelse
Bilag
10. MeddelelserÅbn/luk punkt
Sagsnummer: 85.02.02-P35-58-21
Meddelelser
Indstilling
Meddelelser til orientering:
- Se bilag.
Beslutning
Taget til efterretning.
Bilag
- Udlændinge- og Integrationsministeriets decisionsskrivelse vedr. beretning om revision af Solrød Kommunes årsregnskab 2020
- Indbyggertal - Januar 2022
- Decisionsskrivelse vedr. beretning om revision af de sociale regnskaber for 2020 på områder med statsrefusion for Solrød Kommune
- Samlet referat Grønt Råds Møde med borgmesteren den 25. november 2021.pdf
11. Lukket: MeddelelserÅbn/luk punkt
Sagsnummer: 85.02.02-P35-47-21
12. Digital godkendelse af referatÅbn/luk punkt
Sagsnummer: 85.02.02-P35-47-21
Digital godkendelse af referat
Indstilling
Administrationen indstiller, at referatet godkendes digitalt.
Beslutning
Tiltrådt.