Referat
Udvalg: Økonomi-, teknik- og miljøudvalget
Mødedato: 14-03-2016
Mødested: Lokale 125B, Solrød Rådhus
29. Lokalplan for Kystområdet, Solrød StrandÅbn/luk punkt
Sagsnummer: 01.02.05-P00-4921-15
Lokalplan for Kystområdet, Solrød Strand
Beslutningstema
Byrådet skal tage stilling til endelig vedtagelse af Lokalplan 316.4 for Kystområdet, Solrød Strand, med tilhørende Tillæg nr. 8 til Kommuneplan 2013-2025.
Indstilling
Administrationen indstiller, at:
- Lokalplan 316.4 for Kystområdet, Solrød Strand med tilhørende Tillæg nr. 8 til Kommuneplan 2013-2025 vedtages med de ændringer, der er redegjort for i sagsfremstillingen.
Beslutning
Anbefales.
Sagsfremstilling
Byrådet besluttede på møde den 5. oktober 2015, at forslag til Lokalplan 316.4 for Kystområdet, Solrød Strand, med tilhørende Tillæg nr. 8 til Kommuneplan 2013-2025 skulle fremlægges i offentlig høring i perioden fra den 16. oktober 2015 til den 11. december 2015. Det blev samtidig besluttet, at der skulle afholdes borgermøde om lokalplanforslaget den 16. november 2015.
Lokalplanens placering og baggrund
Lokalplanområdet er afgrænset ved Tangvej mod nord, Østre Grænsevej mod syd, kysten mod øst og bebyggelsen ud til Solrød Strandvej i vest.
Kystområdet i Solrød Strand har siden 2007 været omfattet af Lokalplan 316.2, der indeholder en række bestemmelser, der har til formål at sikre områdets karakter med en fortid som sommerhusområde med varieret arkitektur, der ikke dominerer de grønne omgivelser. En række af disse bestemmelser har dog givet anledning til utilsigtede udfordringer for borgere, der vil bygge i området. Det er på den baggrund, at Lokalplan 316.4 er udarbejdet med henblik på at udvide byggemulighederne, men samtidig sikre, at områdets karakter fastholdes.
Høring
Ved høringsfristens udløb var der indkommet 42 skriftlige høringssvar med bemærkninger og ændringsforslag til lokalplanforslaget.
De indkomne høringssvar omhandlede primært følgende punkter:
- Forbud mod at fælde træer med stammeomkreds over 80 cm. (16 høringssvar)
- Udvidede byggemuligheder - primært 2 etager (16 høringssvar)
- Vejudvidelsesdeklarationer/vendepladser (11 høringssvar)
- Bebyggelse øst for strandbeskyttelseslinjen i forbindelse med faciliteter ved Østre Strandvej mv. (8 høringssvar)
- Minimum grundstørrelser på 650 m2 (6 høringssvar)
Udover de indkomne høringssvar modtog Solrød Kommune en underskriftindsamling, hvor beboere i 197 boliger (primært inden for lokalplanområdet) har skrevet under på modstand mod følgende:
- Forslagets § 6.3, § 6.5 og § 6.12 i sin helhed med tilladelse til opførelse af bygninger i 2 fulde etager med en maksimal facadehøjde på 6,5 meter og med terrasser på indtil 30 m2 i 1. sals højde.
- Forbuddet mod at fælde træer med omkreds over 80 cm på egen grund jf. afsnittet "Bevaringsværdige træer" side 11 samt § 8.5.
- Ingen anlæg af vendeplads mod vejlaugets ønske.
- Bortfald af højdegrænseplan mod vej jf. lokalplan 316.2, bilag D, rettelsesblad 29. juni 2009.
Følgebrev og skabelon til underskriftindsamling samt oversigt over adresser for underskrivere er vedlagt sagen som bilag.
Administrationens kommentarer hertil
Administrationen har følgende kommentarer til ovenstående høringssvar:
1.
Bestemmelsen om at forbyde fældning eller unødig beskæring af større træer i lokalplanområdet var indeholdt i lokalplanforslaget for at sikre en bevarelse af områdets grønne karakter. Det anføres i flere høringssvar samt i underskriftindsamling, at såvel redegørelse som bestemmelse (§ 8.5) bør tilrettes/slettes, da et forbud mod at fælde/beskære træer med stammeomkreds over 80 cm vil have en række uhensigtsmæssige konsekvenser. Administrationen tager disse synspunkter til efterretning. Administrationen har desuden vurderet, at det vil være vanskeligt for kommunen at håndhæve bestemmelsen.
Ændringer som følge af høringssvar:
På ovenstående baggrund anbefaler administrationen, at lokalplanforslagets § 8.5 om forbud mod at fælde/beskære større træer udgår af lokalplanen, samt at afsnittet om bevaringsværdige træer tilrettes i overensstemmelse med dette.
2.
I høringssvar og underskriftindsamling er der flere, som bekymrer sig over de udvidede byggemuligheder og i særdeleshed de forventede gener ved bygninger i 2 etager.
Administrationen har på denne baggrund revurderet lokalplanforslagets bestemmelser i forhold til de udvidede byggemuligheder med udgangspunkt i bekymringen over 2 etager med høje monotone facader og indbliksgener.
Ændringer som følge af høringssvar:
Administrationen anbefaler, at bestemmelserne justeres således, at såfremt der ønskes opført en bolig i 2 etager, skal denne placeres mindst 7,5 meter fra naboskel. Ved at flytte bygningen længere væk fra naboskel, vil bygningen syne mindre og lavere for naboerne. Samtidigt vil potentielle indbliksgener fra vinduer i 2. etage reduceres som følge af, at disse flyttes 7,5 meter fra skel i modsætning til lokalplanforslagets bestemmelse om 5 meter. Dog bevares, i lighed med bestemmelserne for kviste på tage af 1½ plans boliger, muligheden for et bygningsmæssigt fremspring i 2 etager på 40% af den samlede facadelængde i en afstand af 5 meter fra naboskel. Denne bestemmelse vil betyde, at en høj facade brydes og vil fremstå varieret. Mod vejbyggelinjen vil der ligeledes blive tilladt fremspring i 2 etager på op til 40% af facadens længde.
3.
I flere høringssvar samt underskriftindsamling udtrykkes der et generelt ønske om, at der ikke skal anlægges vendepladser på vejene mod vejens eget ønske. Samtidig anføres det, at vejudvidelsesdeklarationerne har eksisteret i 30-40 år uden, at kommunen har gjort brug af dem. Derfor bør de tillades ophævet.
Administrationen tager de indkomne høringssvar til efterretning og anbefaler på den baggrund, at alle vejudvidelsesdeklarationer i lokalplanområdet ophæves af Solrød Kommune.
Administrationen understreger dog, at Solrød Kommune fortsat vil kunne gennemføre etablering af vendepladser af hensyn til trafiksikkerheden eller, hvis grundejerne ønsker det. Uden vejudvidelsesdeklarationerne vil dette dog kræve ekspropriation og dermed udgifter til kommunen.
Ændringer som følge af høringssvar:
Administrationen anbefaler, at afsnit om vejudvidelsesdeklarationer ændres i redegørelsen og udgår af bestemmelser og bilag. Det anbefales således, at alle vejudvidelsesdeklarationer i lokalplanområdet ophæves af Solrød Kommune.
4.
Foreningen Køge Bugt Naturstrand anbefalede i høringsperioden foreningens medlemmer at indsende høringssvar med udgangspunkt i en foreslået skabelon. Således er der i høringsperioden indkommet 8 enslydende høringssvar, der alle udtrykker modstand mod, at lokalplanforslaget muliggør bebyggelse øst for strandbeskyttelseslinjen. Samtidig gives der udtryk for, at lokalplanforslaget er specialdesignet til at muliggøre Solrød Pier-projektet, der er udarbejdet af Solrød Kajakklub, Solrød Strands Grundejerforening m.fl.
Administrationen vurderer, at indholdet i de indkomne høringssvar i høj grad skyldes en misforståelse vedrørende lokalplanforslagets indhold. Således fremgår det tydeligt af lokalplanens § 6.1, at der ikke må opføres nogen form for bebyggelse øst for strandbeskyttelseslinjen. Desuden har Solrød Pier-projektet og lokalplanforslaget ingen sammenhæng. Når det beskrives, at lokalplanforslaget imødekommer fremtidige udviklingsmuligheder for vandaktiviteter på Østre Strandvej , er der udelukkende tale om at anvendelsesbestemmelserne udvides for matr. nr. 59b, 59i og 59k på Østre Strandvej, således at der på ejendommene kan indrettes klublokaler, omklædningsfaciliteter mv. for sports- og fritidsklubber, kiosk, café, restauration og lignende. Eventuel ny bebyggelse til dette vil dog ikke kunne opføres øst for strandbeskyttelseslinjen jf. § 6.1.
Ændringer som følge af høringssvar:
På den baggrund anbefaler administrationen ikke, at der foretages ændringer i lokalplanen som følge af de indkomne høringssvar om bebyggelse øst for strandbeskyttelseslinjen.
5.
Det anføres i flere høringssvar, at man ved at tillade udstykning ned til 650 m2 modsiger lokalplanens formålsbestemmelse om, at bebyggelsen ikke skal dominere de grønne områder. Minimumsgrundstørrelsen i Lokalplan 316.2 var 700 m2.
Baggrunden for at ændre minimumsgrundstørrelse fra 700 m2 til 650 m2 er, at der i Lokalplan 316.2 var indskrevet en dispensationsmulighed for udstykning af grunde ned til 600 m2. Administrationen vurderer, at det er uhensigtsmæssigt at indskrive en sådan dispensationsmulighed i lokalplanens bestemmelser. Denne tilføjelse til bestemmelsen er derfor ikke med i Lokalplan 316.4, hvilket ligger til grund for bestemmelsen om minimum- grundstørrelse på 650 m2. Administrationen tager dog de indkomne høringssvar til efterretning.
Ændringer som følge af høringssvar:
Administrationen anbefaler på denne baggrund, at minimumgrundstørrelsen i lokalplanområdet fastsættes til 700 m2.
Udover de ovenfor beskrevne hovedpunkter i høringssvarene er der i høringsperioden indkommet enkelte høringssvar, der giver anledning til mindre justeringer af lokalplanen. Disse høringssvar og ændringsforslag fremgår af det vedlagte høringsnotat, der indholder et resumé og kommentarer til de indkomne høringssvar.
Alle høringssvar, referat fra borgermøde den 16. november 2015 samt den endelige lokalplan er ligeledes vedlagt som bilag.
Økonomi
Sagen har ingen bevillingsmæssige konsekvenser.
Kompetence til afgørelse
Byrådet.
Kompetence til afgørelse
Byrådet.
Bilag
30. Nye skilteregler for Solrød Kommune, kommuneplantillæg nr. 9 - Endelig vedtagelseÅbn/luk punkt
Sagsnummer: 01.02.03-P15-12399-15
Nye skilteregler for Solrød Kommune, kommuneplantillæg nr. 9 - Endelig vedtagelse
Beslutningstema
Byrådet skal tage stilling til endelig vedtagelse af nye skilteregler for Solrød Kommune.
Indstilling
Administrationen indstiller, at:
- Temahæfte om skiltning, tillæg nr. 9 til Kommuneplan 2013-2025, vedtages med de ændringer, der er redegjort for i sagsfremstillingen.
- Facadeudvalget for Solrød Center nedlægges i forbindelse med vedtagelsen af temahæftet.
- "Regler for facader & skiltning i Solrød Center" og "Retningslinjer for erhvervs- og butiksskiltning langs Karlstrup Strandvej, Solrød Strandvej og Jersie Strandvej" erstattes af temahæftet.
Beslutning
Anbefales med den bemærkning, at retningslinje punkt nr. 6.1.3 ændres således, at "eller helt undgås" udgår.
Sagsfremstilling
Byrådet besluttede på møde den 7. december 2015, at forslag til temahæfte om skiltning, tillæg nr. 9 til Kommuneplan 2013-2025, skulle fremlægges i offentlig høring i perioden fra den 18. december 2015 til den 12. februar 2016. Byrådet besluttede endvidere, at der skulle inviteres til to møder med tilmelding henholdsvis onsdag den 20. januar 2016 om morgenen og torsdag den 21. januar 2016 om aftenen.
Hensigten med temahæftet om skiltning er, at retningslinjerne skal bidrage til at sikre en mere ensartet udformning af butiks- og erhvervsskiltning, forbedre helhedsoplevelsen af facaderne mod gader og veje samt forhindre uhensigtsmæssig placering og mængde af skiltning. Således indeholder temahæftet regler for, hvordan skiltning må opsættes, hvilken type skiltning (pyloner, facadeskilte, henvisningsskilte, udhængsskilte m.m.), størrelsen på skiltningen, farver, belysning af skilte m.m. Reglerne varierer alt afhængigt af, hvilket område vi befinder os i, og hvem skiltningen er rettet imod (gående, bilister, osv.).
Lokalplaner (herunder byplanvedtægter), som indeholder bestemmelser om skiltning, er fortsat gældende. Men temahæftet erstatter ved sin endelige vedtagelse "Regler for facader & skiltning i Solrød Center" samt "Retningslinjer for erhvervs- og butiksskiltning langs Karlstrup Strandvej, Solrød Strandvej og Jersie Strandvej" som administrationsgrundlag.
Forud for temahæftet om skiltning vedtog Byrådet den 24. august 2015 en helhedsplan for Solrød Center med en række anbefalinger, dels til fysiske forandringer i centret, dels til et styrket samarbejde mellem centrets aktører. Helhedsplanen lægger blandt andet op til en mere synlig og ensartet skiltning inspireret af en traditionel gågade med et stærkt identitetsfællesskab, herunder anbefales også at der arbejdes med belysningen af arkader og med sidestræderne/passagerne. Helhedsplanen anbefaler, der udarbejdes en samlet strategi for Solrød Centers visuelle identitet, som både skal dække den grafiske og arkitektoniske profil. Alt fra centrets fælles logo, udformningen af løse skilte, facadeskilte, pyloner og ankomstporte bør gennemtænkes ud fra en filosofi om, at centret i højere grad skal udstråle det, som er særligt for Solrød (stranden, det ferieagtige liv og det grønne).
Solrød Strand Grundejerforening har oplyst, at de sammen med Solrød Centerforening påtænker at udskrive en designkonkurrence om et nyt fælles design for Solrød Center. Tidshorisonten er ikke afklaret, men når resultatet foreligger, vil behov for justering og/eller præcisering af retningslinjerne for Solrød Center blive vurderet.
Høringssvar og bemærkninger fra borgermødet drejede sig hovedsageligt om Solrød Center samt Solrød Strandkirke:
- Løs skiltning og fremkommelighed i centret.
- Æstetik, kvalitet af skiltningen og forskønnelse af centret (herunder centrets bagside samt beplantning).
- Markering af adgange/tilkørsler til Solrød Center samt strækning på Solrød Strandvej ud for centret (fælles løsninger, fx som skilt eller kunstværk).
- Nødvendigheden af reklameskiltning for Solrød Center - der er andre muligheder for markedsføring (ny visuel identitet m.m.).
- Fælles digitale skilte/informationstavler som samarbejde mellem centerforeningen, kirken, kommunen, bibliotek m.fl. med informationer om arrangementer i kommunen.
- Mulighed for at opsætte bannere og informationstavler mod Mosevej ved Solrød Strandkirke.
De skriftlige høringssvar og bemærkninger drejer sig hovedsageligt om:
- Hvilken kvalitet skiltene har, og hvordan de påvirker gadebilledet negativt.
- Udformning og placering af pyloner - herunder forslag om, at pyloner kun tillades tidsbegrænset (som forsøg).
- Markering af Solrød Center med fx flagstænger ved adgangsveje og på en del af Strandvejen, større plakater på hegn ved indgange, bannerreklame på taget af DSB bygning m.m.
- Digitale/elektroniske storskærme/informationstavler på udvalgte steder i Solrød Center/kommunen.
- Hensyntagen til færdslen, herunder fremkommelighed og trafiksikkerhed i øvrigt.
- Forbud mod skiltning i midterrabat (Strandvejen) samt mod sæsonbetonet skiltning hele året (fx for jordbær).
- Helhedsplanen for Solrød Center (ensartet, visuel identitet for butikkerne i Solrød Center), herunder designkonkurrence om skiltningen i Solrød Center.
- Belysning af skilte/pyloner.
De skriftlige høringssvar er vedlagt som bilag i deres fulde ordlyd og er ligeledes opsummeret i høringsnotatet.
Administrationen foreslår på den baggrund, at temahæftet om skiltning ændres på følgende områder:
- Retningslinjer om pyloner tilpasses, så den maksimale bredde justeres fra 1 m til 1,5 m (for at imødekomme høringssvar samt grundet en vurdering af at 1,5 x 6 m giver bedre proportioner), og det tilføjes, at belysning foretrækkes som spots i terræn (og ikke som indefra belyste pyloner) for at reducere gener.
- Mulighed for opsætning af fælles digitale informationstavler centrale steder i kommunen.
- Mulighed for reklameflagstænger indarbejdes samt markering af strækning ud for Solrød Center langs Solrød Strandvej (mellem Solrød Byvej og Mosevej).
- Skiltning for sæsonbetonede varer skal nedtages uden for sæson.
- Forbud mod løse skilte i midterrabat langs Strandvejen.
- Det præciseres, hvilken type skiltning temahæftet regulerer (ikke færdselsskilte), og at de officielle færdselstavler ikke må sammenblandes med øvrig skiltning.
Der foretages derudover mindre redaktionelle ændringer af temahæftet, der præciserer retningslinjer og illustrationer. Udkast til det endelige temahæfte om skiltning er vedlagt som bilag.
Facadeudvalg for Solrød Center
Facadeudvalget har indtil nu haft til opgave at udarbejde skilteregler og behandle skiltningen i Solrød Center. Udvalget blev oprindeligt sammensat af en repræsentant for Solrød Center Grundejerforening (ejerne), Solrød Centerforening (brugerne) og en repræsentant for Byrådet. I dag er Facadeudvalget repræsenteret ved to personer, henholdsvis én, som repræsenterer både Solrød Centerforening og Solrød Center Grundejerforening, samt en repræsentant fra administrationen (for Byrådet). Oprindeligt blev Facadeudvalget nedsat for at skulle udarbejde skilteregler for hver enkelt bygning i centret i takt med, centret blev udbygget. I dag er Solrød Center tæt på at være fuldt udbygget.
Administrationen anbefaler af hensyn til ensretning af sagsbehandlingen for alle ansøgninger om skiltning, at Facadeudvalget for Solrød Center nedlægges med vedtagelsen af temahæftet. Således bliver ansøgningsproceduren ens for alle i kommunen, og sagsbehandlingstiden optimeres. Solrød Centerforening vil dog blive hørt i særlige tilfælde, fx forud for dispensationer i centret.
Høring
Forslag til temahæfte om skiltning, tillæg nr. 9 til Kommuneplan 2013-2025, har været i offentlig høring i perioden fra den 18. december 2015 til den 12. februar 2016.
I offentlighedsperioden indkom ti høringssvar. Et resumé af høringssvarene med administrationens kommentarer hertil samt oplæg til beslutning fremgår af høringsnotatet, som er vedlagt som bilag.
Der blev i høringsperioden inviteret til to møder med tilmelding, men grundet få tilmeldinger blev mødet den 20. januar 2016 aflyst, og de få tilmeldte blev tilbudt alternativt møde. Mødet den 21. januar 2016 blev afholdt med fem deltagere. Referatet af mødet den 21. januar 2016 er vedlagt som bilag.
Økonomi
Sagen har ingen bevillingsmæssige konsekvenser.
Kompetence til afgørelse
Byrådet.
Kompetence til afgørelse
Byrådet.
Bilag
31. Kommuneplan 2017-2029 - Proces og tidsplanÅbn/luk punkt
Sagsnummer: 01.02.03-P15-12611-15
Kommuneplan 2017-2029 - Proces og tidsplan
Beslutningstema
Byrådet skal tage stilling til proces og tidsplan for den kommende kommuneplanrevision.
Indstilling
Administrationen indstiller, at:
- Forslag til proces for Kommuneplan 2017-2029 godkendes.
- Forslag til tidsplan for Kommuneplan 2017-2029 godkendes.
- Kommuneplanforslaget sendes i høring i fagudvalgene med henblik på behandling i Økonomi-, teknik- og miljøudvalget.
Beslutning
Anbefales.
Sagsfremstilling
Byrådet skal hvert fjerde år tage stilling til en kommuneplan, og første skridt er en planstrategi. Solrød Kommuneplan 2013-2025 står nu over for en revision, som skal være gennemført inden udgangen af 2017 (4 år efter sidste revision i 2013). Planstrategi 2015 og Den Grønne Dagsorden er et oplæg til kommuneplanrevisionen. Planstrategi 2015 og Den Grønne Dagsorden er vedlagt som bilag.
Af planstrategien fremgår Byrådets beslutning om, at Kommuneplan 2013-2025 skal konsekvensrettes med udgangspunkt i planstrategiens temaer. Der skal dermed foretages en temarevision frem for en fuld revision.
Planstrategi 2015 og Den Grønne Dagsorden har været i offentlig høring fra den 4. september 2015 til den 30. oktober 2015. Der blev afholdt cafémøde om planstrategien den 28. september 2015. I debatperioden modtog administrationen 17 skriftlige idéer, forslag eller bemærkninger. På cafémødet blev der desuden fremlagt en række kommentarer.
Byrådet vedtog planstrategien endeligt den 25. januar 2016 uden ændringer. Ved den endelige vedtagelse besluttede Byrådet, at høringssvar behandles i forbindelse med kommuneplanrevisionen. Høringsnotatet er vedlagt som bilag.
Proces
Administrationen starter arbejdet op med at revidere Kommuneplan 2013-2025 ud fra det grundlag, som Byrådet har besluttet ovenfor. Der tages udgangspunkt i samme inddeling og opbygning af den kommende Kommuneplan 2017-2029 som i den gældende Kommuneplan 2013-2025. Når administrationen har udarbejdet et forslag til Kommuneplan 2017-2029, fremlægges forslaget til behandling i fagudvalgene, derefter i Økonomi-, teknik- og miljøudvalget og til slut i Byrådet.
Administrationen starter arbejdet op med at revidere Kommuneplan 2013-2025 ud fra det grundlag, som Byrådet har besluttet ovenfor. Der tages udgangspunkt i samme inddeling og opbygning af den kommende Kommuneplan 2017-2029 som i den gældende Kommuneplan 2013-2025. Når administrationen har udarbejdet et forslag til Kommuneplan 2017-2029, fremlægges forslaget til behandling i fagudvalgene, derefter i Økonomi-, teknik- og miljøudvalget og til slut i Byrådet.
I kommuneplanforslagets høringsperiode påtænker administrationen, at borgerinddragelsen kan ske på anden vis end de hidtil traditionelle borgermøder. Byrådet skal tage stilling til forslag til borgerinddragelse i forbindelse med behandlingen af kommuneplanforslaget.
Tidsplan
Kommuneplanforslaget foreslås udarbejdet i indeværende år og forelagt udvalgene i december 2016. Herefter skal forslaget fremlægges i offentlig høring i 8 uger, forløbigt planlagt fra januar 2017 og frem. Forslag til overordnet tidsplan er vedlagt som bilag.
Efter høringsperioden samles der op på de indkomne forslag og bemærkninger, hvorefter kommuneplanen rettes til og indstilles til endelig vedtagelse, foreløbigt planlagt til maj 2017. Igen behandles planen i både fagudvalg, Økonomi-, teknik- og miljøudvalget samt Byrådet.
Efter endelig vedtagelse offentliggøres den endelige Kommuneplan 2017-2029 (via den digitale platform).
Digital kommuneplan
Solrød Kommune har tilsluttet sig den fælles kommunale digitaliseringsstrategi, som betyder, at den kommende Kommuneplan skal gøres digital.
Dette betyder, at kommuneplanforslag samt endelig vedtaget kommuneplan kun vil være tilgængelig i en digital platform (en særskilt hjemmeside, der lever op til det statslige digitale plansystem, hvor alle planer samt udvalgte informationer fra planerne, kort m.m. skal registreres). Planen eller dele af den kan printes ud fra hjemmesiden, hvis brugeren ønsker det.
Høring
Sagen har ingen høringspligt.
Økonomi
Sagen har ingen bevillingsmæssige konsekvenser.
Kompetence til afgørelse
Byrådet.
Kompetence til afgørelse
Byrådet.
Bilag
32. Kontraktforlængelse - Kommunens Vej og ParkentreprenørÅbn/luk punkt
Sagsnummer: 85.02.00-A00-19858-13
Kontraktforlængelse - Kommunens Vej og Parkentreprenør
Beslutningstema
Byrådet skal tage stilling til om der skal gøres brug af option på kontrakforlængelse på 2 år med kommunens entreprenør på vej- og parkområdet.
Indstilling
Administrationen indstiller, at kommunens nuværende kontrakt på vej- og parkydelser frem til 30. september 2016, forlænges med yderligere 2 år frem til 30. september 2018.
Beslutning
Anbefales.
Sagsfremstilling
Efter gennemførelse af et EU-udbud indgik Solrød Kommune fra den 1. oktober 2013 kontrakt med OKNygaard om drift, vedligehold og renhold af kommunens grønne områder og veje, pleje af beskyttede naturområder og en række opgaver vedrørende vandløb, akutopgaver og øvrige serviceopgaver. Hertil blev der indgået aftale om vintertjeneste på kommunens veje og stier.
I henhold til den indgåede kontrakt har Solrød Kommune en option på at forlænge kontrakten i yderligere 2 år, jf. kontraktens afsnit 25. Såfremt kommunen vælger at gøre brug af denne mulighed, skal entreprenøren have besked om kommunens ønske om kontraktforlængelse senest ½ år før udløb af den oprindelige kontrakt, som udløber 30. september 2016.
Administrationen har efter første og andet driftsår udarbejdet en kvalitetsrapport pr. år. Kvalitetsrapporterne har indikeret en fortsat stigende kvalitet på de samlede arbejder, og at der fra entreprenørens side er blevet taget hånd om problemstillinger, som i samarbejde med administrationen, oftest er blevet løst til en forbedret kvalitet.
På nuværende tidspunkt samarbejder kommunens entreprenør og administration om at ændre procedure for renhold og ukrudtsbekæmpelse, da kontraktens beskrivelser har vist sig ikke at være præcise nok til at definere et bestemt niveau i forhold til forventningerne til både samarbejdet og opgaveløsningen. Der vil blive sikret et mindsteantal fejninger af kommunens veje og stier i kombination med kontraktens tilstandkrav. Hertil har OKNygaard igangsat en tilfredshedsundersøgelse i centerområderne i både Solrød og Havdrup for at få afstemt forventningerne blandt brugere og interessenter i forhold til de eksisterende serviceindsatser i centrene. I drøftelse med administrationen, vil der efterfølgende blive tilrettet, hvis det kan give en merværdi.
Sammen med andre praktiske justeringer i relation til det kontraktlige samarbejde mellem OKNygaard og Solrød Kommune, er dette er et eksempel på løbende justeringer i samarbejdet, hvor entreprenøren har taget ejerskab i forhold til opgavens løsning, og samarbejdet med administrationen har været konstruktivt i forhold til at forbedre borgerens oplevelse af den samlede udliciterede driftsopgave.
Vedlagt sagen findes kvalitetsrapporter fra de to første driftsår, som mere detaljeret beskriver udfordringer og justeringer siden 2013.
Administrationen vurderer, at entreprenøren opfylder kontrakten og at samarbejdet forløber tilfredstillende. Derfor anbefales det, at kontrakten med OKNygaard forlænges frem til 30. september 2018.
Forlængelsen medfører ingen budgetmæssige ændringer bortset fra kontraktgrundlagets almindelige prisjusteringer.
Økonomi
Sagen har ingen bevillingsmæssige konsekvenser.
Kompetence til afgørelse
Byrådet.
Kompetence til afgørelse
Byrådet.
Bilag
33. Beretning om natur og miljøområdet 2015Åbn/luk punkt
Sagsnummer: 09.00.00-P21-1-16
Beretning om natur og miljøområdet 2015
Beslutningstema
Økonomi-, teknik- og miljøudvalget skal godkende beretning om natur og miljøområdet for 2015.
Indstilling
Administrationen indstiller, at beretningen godkendes.
Beslutning
Tiltrådt.
Sagsfremstilling
Solrød Kommune skal som tilsyns- og godkendelsesmyndighed en gang om året indsende en beretning til Miljøstyrelsen om det seneste kalenderårs miljøtilsyn udført på virksomheder og landbrug samt angive oplysninger om udarbejdede miljøgodkendelser.
Der blev i 2015 gennemført 27 tilsyn på virksomheder og landbrug, hvor miljøforholdene er blevet gennemgået. Tilsyns- og godkendelsesarbejde er omfattet af brugerbetaling og udregnes efter medgået tid. I 2015 blev der opkrævet 21.454 kr. Oversigt over tilsynene fremgår af nedenstående tabel.
Virksomhedstype | Udgiftsfremmede tjenesteydelser (kr.) | Virksomheder omfattet af brugerbetaling pr. 1.1.2015 | Tilsynsbesøg, totalt | Faktisk besøgte virksomheder | Opkrævet bruger-betaling (kr.) | Antal revurderinger af godkendelser |
Kapitel 5 (i) | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 |
Godkendelsespligtige jf. bilag 2 | 0 | 11 | 5 | 5 | 2.933 | 0 |
Bilag 1 | 0 | 28 | 7 | 5 | 4.013 | 0 |
Autoværksteder | 0 | 26 | 7 | 6 | 9.569 | 0 |
§ 42 | 0 | 0 | 1 | 1 | 0 | 0 |
Dyrehold med mere end 75 DE | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 |
Dyrehold med mellem 3 DE – 75 DE & landbrug m. § 16 tilladelse | 0 | 9 | 7 | 6 | 4.939 | 0 |
Andet* | 0 | 0 | 18 | 0 | 0 | 0 |
I alt | 0 | - | 21.454 | 0 |
* tilsyn med klagesager, støj mv.
Solrød Kommune opfylder hermed kravene for målopfyldelse i 2015 i henhold til reglerne i Bekendtgørelse om Miljøtilsyn. Det er Administrationens vurdering, at virksomhederne samarbejder om at forebygge miljøproblemer, og at uhensigtsmæssige miljøforhold sædvanligvis bliver udbedret efter en konstruktiv dialog, og evt. blot med få bemærkninger fra kommunens side.
Administrationen har for 2015 indarbejdet tilsynsberetningen i en samlet årsberetning. I denne konkluderes, at der i 2015 ikke har været væsentlige jordforureninger, grundvandsforureninger, vandløbsforureninger mv. Der har til gengæld været brugt mange ressourcer på at myndighedsbehandle den nye jernbane, Solrød Biogas, VEKS og Weber Saint Gobain Danmark A/S.
Driftsopgaver er i 2015 forløbet hensigtsmæssigt, og der er igangsat en lang række indsatser i den nyligt vedtagne spildevandsplan, affaldsplan, naturkvalitetsplan, og risikostyringsplan for oversvømmelser fra Køge Bugt.
Høring
Høring
Sagen har ingen høringspligt.
Økonomi
Sagen har ingen bevillingsmæssige konsekvenser.
Kompetence til afgørelse
Økonomi-, teknik- og miljøudvalget.
Kompetence til afgørelse
Økonomi-, teknik- og miljøudvalget.
Bilag
34. Tilskud til Natur- og Friluftsprojekter 2016Åbn/luk punkt
Sagsnummer: 01.05.00-Ø00-1-15
Tilskud til Natur- og Friluftsprojekter 2016
Beslutningstema
Økonomi-, teknik- og miljøudvalget skal tage stilling til fordelingen af tilskud til natur- og friluftsprojekter 2016.
Indstilling
Administrationen indstiller, at tilskudspuljen fordeles således:
Projekt: | Beløb: |
Genoprettelse af natur på Grundejerforeningens Haworthorps legeplads | 8.000 kr. |
Udstyr til affaldsindsamling under Danmarks Naturfredningsforening | 3.762 kr. |
Færdiggørelse af stiprojektet "Syv-høje-stien" | 11.338 kr. |
I alt | 23.100 kr. |
Beslutning
Tiltrådt.
Sagsfremstilling
I lighed med tidligere er der på Budget 2016 afsat et beløb til tilskud til natur- og friluftsprojekter udført af tredje mand, dvs. foreninger, organisationer og borgere i Solrød Kommune. Tilskud til natur- og friluftsprojekter bevilliges i henhold til Naturbeskyttelseslovens § 55. Solrød Kommune har på Budget 2016 afsat 23.100 kr. til dette formål. Ansøgningsfristen for 2016-puljen var den 29. januar 2016.
Solrød Kommune har modtaget tre ansøgninger:
Ansøger | Projekt | Anslået pris | Ansøgt beløb |
Grundejerforeningen Haworthorp v. Tracy Mikkelsen | Genoprettelse af natur på grundejerforeningens legeplads: Grundejerforeningen ønsker at plante træer og bærbuske til glæde for legepladsens brugere. Desuden ønsker de et borde-bænkesæt. | 10.220 kr. | 8.000 kr. |
DN-Solrød v. Egon Petersen | Udstyr til affaldsindsamling: Der ansøges om indkøb af gribestænger og holderinge til anvendelse i forbindelse med Danmarks Naturfredningsforenings årlige affaldsindsamlingsdag. | 3.762 kr. | 3.762 kr. |
Søren Enevoldsen | Færdiggørelse af stiprojekt "Syv-høje-stien": Projektet fik støtte fra puljen i 2015, men har vist sig at være dyrere at gennemføre end beregnet. Bl.a. har det været nødvendigt at fjerne et gammelt hegn og at beskære træer og buske i et ufremkommeligt terræn. | 15.000 kr. | 15.000 kr. |
Administrationen vurderer, at alle projekter ligger inden for de områder, der kan bevilliges tilskud til. På baggrund af at "Syv-høje-stien" sidste år modtog 25.000 kr fra tilskudspuljen, indstiller admininistrationen, at de to første projekter modtager de fulde ansøgte beløb, mens "Syv-høje-stien" modtager de resterende midler i puljen.
Med ovenstående begrundelse indstiller administrationen, at tilskudsmidlerne i 2016 fordeles således:
Projekt: | Tildelt beløb: |
Genoprettelse af natur på Grundejerforeningens Haworthorps legeplads | 8.000 kr. |
Udstyr til affaldsindsamling under Danmarks Naturfredningsforening | 3.762 kr. |
Færdiggørelse af stiprojektet "Syv-høje-stien" | 11.338 kr. |
I alt | 23.100 kr. |
Økonomi
Sagen har ingen bevillingsmæssige konsekvenser.
Kompetence til afgørelse
Økonomi-, teknik- og miljøudvalget.
Kompetence til afgørelse
Økonomi-, teknik- og miljøudvalget.
Bilag
35. Overførsel af ØD-midler, puljemidler og anlægsmidler fra 2015 til 2016Åbn/luk punkt
Sagsnummer: 00.00.00-S00-1-16
Overførsel af ØD-midler, puljemidler og anlægsmidler fra 2015 til 2016
Beslutningstema
Byrådet skal godkende overførsel af uforbrugte ØD-bevillinger, driftsmidler udenfor ØD-rammen, driftspuljemidler og restrådighedsbeløb på anlæg fra og afregning af moms på tilskud fra 2015 til 2016.
Indstilling
Administrationen indstiller, at Byrådet giver bevilling i 2016 til:
- ØD - driftsoverførsler på 10.970.773 kr.
- Driftsmidler uden for ØD-rammen på 691.419 kr.
- Driftspuljemidler på 1.569.905 kr.
- Restrådighedsbeløb på 34.797.000 kr. i udgift og 45.239.000 kr. i indtægt, samt til momsafregning på 2.905.000 kr.
- Nettofinansiering af kassebeholdning på 5.695.097 kr.
Beslutning
Anbefales.
Familie- og uddannelsesudvalget, 7. marts 2016, pkt. 16:
Anbefales.
Fraværende: Bo Nygaard Larsen.
Social-, sundheds- og fritidsudvalget, 7. marts 2016, pkt. 40:
Anbefales.
Fraværende: Henrik T. Larsen.
Sagsfremstilling
Reglerne for økonomisk decentralisering giver adgang til, ved årets udgang, at få overført uforbrugte ØD-driftsbudgetmidler (fremover kaldet ØD-midler) til næste budgetår med op til 5% af områdets korrigerede budgetramme for det pågældende år. Merforbrug (underskud) overføres fuldt ud, og skal altid følges op af en handleplan, der sikrer at underskuddet indhentes.
Udover 5% overførslen, har Byrådet tidligere besluttet, at der skal ske fuld overførsel på områderne Strandrensning, Vintertjeneste samt på kursuskoordinatorbudgettet på skoleområdet. Disse overførsler fremgår alle af Bilag 1.
Puljemidler - med eller uden ekstern finansiering - overføres som hovedregel fuldt ud. Puljeoverførslerne fremgår af Bilag 2.
Driftsmidler udenfor ØD-rammen eller ØD-overskud over 5% kan overføres med Byrådets godkendelse og fremgår af Bilag 2.
Anlægsbevillinger/rådighedsbeløb overføres efter behov. Disse overførsler fremgår af Bilag 3 samt notat hertil.
Alle overskud/uforbrugte bevillinger har forøget kassebeholdningen ultimo 2015, men vil - ved godkendt genbevilling - belaste kassebeholdningen for 2016.
Nedenfor er overskud/underskud ultimo 2015 opgjort pr. overførselsregel
ØD-midler, driftsbevillinger med overførselsadgang på op til 5 %
Opgørelsen viser, at der er et faktisk oparbejdet overskud på 11.909.625 kr., hvoraf overførslen på op til 5 % beløber sig til 10.970.773 kr.
Fordeling af overførsel på udvalgsområder: | Kr. |
Økonomi-, teknik-, og miljøudvalget inkl. beredskab | 6.445.108 |
Familie- og uddannelsesudvalget | 3.504.716 |
Social-, sundheds- og fritidsudvalget | 1.020.949 |
I alt | 10.970.773 |
Overskuddet påvirker ultimo likviditeten for 2015 i positiv retning, men servicerammen for 2016 påvirkes i negativ retning med 10.970.773 kr.
Puljemidler
Overskuddet for 2015 på puljemidler med statslig finansiering udgør 447.442 kr., og på puljemidler med kommunal finansiering 1.122.463 kr. Der er således samlet set et overskud på 1.569.905 kr. på puljemidler, der indstilles overført til 2016. Specifikation heraf fremgår af Bilag 2.
Overførsel af driftsmidler udenfor ØD-rammen
Der er øvrige områder med specifik bevilling, hvor der resterer midler ved udgangen af 2015, der skal overføres for at arbejdet kan blive gennemført i 2016. Derudover anbefales, at Dagplejens overskud over 5% af ØD-rammen overføres til etablering af vindfang. Samlet set overføres 691.419 kr. til 2016. Specifikation fremgår af Bilag 2.
Anlæg (rådighedsbeløb)
Et anlægsprojekt kan gennemføres, når Byrådet har godkendt anlægsbevilling til det konkrete projekt. Anlægsbevillingen er flerårig - dvs. gældende i den periode, hvor anlægsprojektet gennemføres. En forudsætning for, at Byrådet kan give anlægsbevilling er, at der i budgettet er afsat et rådighedsbeløb til finansiering af det pågældende projekt.
Rådighedsbeløbene er étårige, og hvis et anlægsprojekt bliver forsinket, således at hele rådighedsbeløbet ikke kan nå at blive anvendt i det budgetår, hvor det er afsat, er det en forudsætning for færdiggørelse af anlægsprojektet, at Byrådet godkender overførsel af det resterende rådighedsbeløb til det følgende budgetår.
Opgørelsen af rådighedsbeløb på de uafsluttede anlæg for 2015, der forventes færdiggjort i 2016, beløber sig til 25.847.000 kr. i udgift, og 35.492.000 kr. i indtægt på "andre anlæg", samt 8.950.000 kr. i udgift og 9.747.000 kr. i indtægt på udstykninger. Samlet set overføres 34.797.000 kr. i udgift og 45.239.000 kr. i indtægt, som indstilles genbevilget i 2016. Bilag 3 viser specifikationen af rådighedsbeløbene, og i notatet til Bilag 3 er begrundelserne for den ønskede overførsel beskrevet.
I forbindelse med færdiggørelse af projekt Greenline, kunstgræsanlæg i 2016 skal der betales 2.905.000 kr. i moms af de modtagne fondsmidler. Beløbet søges derfor overført til 2016.
Høring
Sagen har ingen høringspligt.
Økonomi
Sagen har bevillingsmæssige konsekvenser.
Overførsel af uforbrugte budgetmidler fra 2015 til 2016 medfører at der skal gives (gen)bevilling på ØD-drift med 10.970.773 kr., på overførsler udenfor ØD-rammen med 691.419 kr., og på puljemidler med 1.569.905 kr.
På rådighedsbeløb/anlægsbevillinger skal der genbevilges med 25.847.000 kr. i udgift på "andre anlæg" og 35.492.000 kr. i indtægt, og på udstykninger med 8.950.000 kr. i udgift og 9.747.000 kr. i indtægt. Nettobeløbet for overførsel af rådighedsbeløb udgør således 10.442.000 kr. i indtægt.
I forbindelse med færdiggørelse af projekt Greenline, kunstgræsanlæg i 2016, skal der betales 2.905.000 kr. i moms af de modtagne fondsmidler. Budgettet hertil - der er en finansforskydningspost - søges derfor overført til 2016.
Totalt set udgør de ønskede overførsler 5.695.097 i udgift, der finansieres af kassebeholdningen, af det tilsvarende mindreforbrug i 2015.
Kompetence til afgørelse
Byrådet.
Bilag
36. Principper for økonomistyring 2016Åbn/luk punkt
Sagsnummer: 00.01.10-S00-1-16
Principper for økonomistyring 2016
Beslutningstema
Byrådet skal godkende ændrede "Principper for Økonomistyring".
Indstilling
Administrationen indstiller, at "Principper for Økonomistyring 2016" godkendes.
Beslutning
Anbefales.
Sagsfremstilling
Byrådet fastsætter de nærmere regler for indretningen af kommunens kasse- og regnskabsvæsen i et regulativ. Dette regulativ er en instruks til administrationen, som beskriver den virksomhed der udøves inden for kommunens kasse- og regnskabsvæsen og fastlægger forskrifter for hensigtsmæssige og betryggende forretningsgange.
Solrød Kommunes regulativ for kasse- og regnskabsvæsen benævnes "principper for Økonomistyring".
Som supplement til "Principper for Økonomistyring" udarbejdes et antal bilag, der i detaljeret form beskriver hvordan principperne i praksis udmøntes. Disse bilag godkendes løbende af Direktionen.
Byrådet vedtog den 24. november 2014 de nuværende principper. Siden da er der opstået et behov for en redaktionel gennemgang og revidering af enkelte af afsnittene i principperne, ligesom der er skrevet nye afsnit ind.
De væsentligste ændringer er:
Afsnit 2.2 Økonomisk decentralisering
Afsnittet bestod i 2014 udgaven af økonomisk decentralisering og overførselsregler. Nu deles afsnittet op i 2.2 Økonomisk decentralisering, hvor de overordnede rammer beskrives, samt 2.4 Overførsel mellem årene, hvor grundlaget for overførsler og overførselsreglerne beskrives.
Afsnit 2.4 Overførsel mellem årene
For at sikre en bedre økonomistyring og minimere usikkerheden i forhold til overholdelse af servicerammen som følge af overførslerne kan svinge meget fra år til år nedsættes overførselsadgangen på ØD-midler fra 5 % til 3 %. Den samlede ØD-overførsel fra 2015 til 2016 udgør 2,4%, og det er få ledelsesområder, der har et overskud på over 3%. Det vil fortsat være muligt at få overført mere end 3%, hvis det godkendes specifik af Byrådet.
Endvidere præciseres reglerne for overførsel af statsligt eller kommunalt finansierede puljemidler, og der lægges op til at overførselssagen fra 2016 og frem bliver fremlagt for fagudvalg og Økonomiudvalg/Byråd som en særskilt dagsordenssag - i stedet for den tidligere praksis, hvor overførselssagen var en del af dagsordenssagen om kommunens årsregnskab.
Afsnit 4.2 Budgetansvar
I dette afsnit præciseres den enkelte leders budgetansvar - herunder at budgetansvaret ikke kan delegeres.
Afsnit 4.3 Økonomisk ledelsestilsyn
I dette afsnit er ledernes økonomiske ledelsestilsyn tydeliggjort, herunder krav til dokumentation af dette.
Afsnit 4.4 Væsentlige indtægtsområder
Nyt afsnit om procedure for opkrævning/betaling samt tilsyn med alle væsentlige indtægtsområder.
Høring
Sagen har ingen høringspligt.
Økonomi
Sagen har ingen bevillingsmæssige konsekvenser.
Kompetence til afgørelse
Byrådet.
Byrådet.
Bilag
37. Kontrolgruppen - Årsrapport for 2015Åbn/luk punkt
Sagsnummer: 32.45.04-K07-1-16
Kontrolgruppen - Årsrapport for 2015
Beslutningstema
Byrådet skal orienteres om Kontrolgruppens arbejde og effekt af indsatsen i 2015 samt godkende årsrapporten.
Indstilling
Administrationen indstiller, at Kontrolgruppens Årsrapport for 2015 godkendes.
Beslutning
Anbefales.
Sagsfremstilling
I forbindelse med vedtagelsen af budget 2015 gav Byrådet en bevilling til opnormering af kontrolindsatsen i Solrød Kommune. På den baggrund blev der 1. januar 2015 ansat en kontrolmedarbejder på 35 timer i en foreløbig periode på to år.
Effekten af kontrolindsatsen skal fremlægges for Byrådet i en årlig rapport, der redegør for, hvilke initiativer og indsatser der er arbejdet med i det forgangne år, og hvilke Kontrolgruppen planlægger at arbejde med i det efterfølgende år. Derudover skal den indeholde en opgørelse over det økonomiske provenu, der er resultat af årets kontrolindsats.
Det samlede kommunale økonomiske provenu af Solrød Kommunes kontrolindsats i 2015 er på 1.329.001 kroner. Hertil kommer, at indsatsen også har givet statslige besparelser på områder med delvis statsrefusion samt besparelser på Udbetalings Danmarks myndighedsområder. Således er det samlede provenu på 1.565.296 kroner. I sagsfremstillingen til Byrådet vedrørende bevillingen til kontrolindsatsen blev den kommunale besparelse i 2015 anslået til 1.200.000 kroner.
Kontrolgruppens opgave er at forebygge socialt bedrageri og stoppe socialt bedrageri så tidligt som muligt, så det sikres, at sociale ydelser i Solrød Kommune udbetales på et korrekt grundlag. Det vil sige, at borgeren får de ydelser de er berettiget til - hverken mere eller mindre.
Opgaven løses i tæt samarbejde med kollegaerne på tværs af organisationens faggrupper.
Indsatser i 2015
Indsatser i 2015
Der er i 2015 modtaget 91 anmeldelser eller henvendelser vedrørende mistanke om socialt bedrageri. Heraf var 34 interne og 57 eksterne. De eksterne kommer fra Udbetaling Danmark, borgere, andre kommuner, SKAT, Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering / Lufthavnstilsynet mfl.
Anmeldelserne fordeler sig således: 38 sager om økonomisk fripladstilskud til enlige forsørgere, 6 sager om sygedagpenge, 18 sager om kontanthjælp/sort arbejde, 1 sag om flexjob/plejevederlag og resten er CPR sager, sagsoplysning for Udbetaling Danmark eller anmeldelser, der ikke omhandler kommunale sociale ydelser, og derfor er sendt videre til relevante myndigheder. På nuværende tidspunkt er der 19 aktive sager og 9 nye anmeldelser, der venter på behandling.
Uanmeldt virksomhedskontrol
Kontrolgruppen har hjemmel i retssikkerhedsloven til at foretage uanmeldte kontrolbesøg på virksomheder i Solrød Kommune og i andre kommuner efter tilsagn fra den konkrete kommune. I 2015 har Kontrolgruppen været på tre uanmeldte kontrolbesøg, som en del af undersøgelsen af en kontrolsag.
Økonomisk friplads
I 2015 har der derudover været særlig fokus på enlige forsørgere, der får økonomisk friplads i daginstitutioner. En del af de anmeldelser Kontrolgruppen har modtaget, omhandler netop retten til sociale ydelser som enlig forsørger. Gennemgangen af alle sager har medvirket til at belyse, om Solrød Kommunens enlige forsørgere får udbetalt økonomisk fripladstilskud på et korrekt grundlag. Resultatet var, at 20 borgere tilkendegav selv, at de ikke længere var enlige forsørgere og 17 borgere reagerede ikke på forespørgslen og fik af den grund stoppet deres status som enlig forsørger. Projektet gav desuden anledning til at undersøge yderligere 15 sager nærmere, dels ud fra modtagne anmeldelser, men også ud fra kriterier som samlivsstatus eller enlige mødre med nyfødte børn.
Bopælsregistrering
En anden indsats i 2015 er sket i samarbejde med Folkeregistret. Borgerne skal være bopælsregistreret, der hvor de opholder sig, sover og har deres ejendele. Borgere, der ingen bopæl har, skal som udgangspunkt bopælsregistreres på den adresse, der er deres faste opholdssted. Der har været fokus på at få de 17 personer, der ved årets begyndelse var registreret ”uden fast bopæl”, ind på et fast opholdssted eller bopælsadresse. Resultatet af projektet er, at der nu kun er 2 personer tilbage, hvor det på nuværende tidspunkt ikke har været muligt at klarlægge et fast opholdssted. Kontanthjælpen er stoppet i 2 af sagerne, da de ikke havde ophold i Solrød Kommune og 1 person er blevet samlevende, så sociale ydelser i form af enlig ydelser til den anden part er stoppet. De øvrige personer har fået en bolig, eller er blevet samlevende med en person uden for kommunegrænsen.
Indsatser i 2016
Indsatsområderne for 2016 vil i nogen grad være præget af initiativer, som kommunen er underlagt, dels i forhold til Udbetaling Danmark og dels i forhold til Økonomiaftalen mellem regeringen og KL. Denne aftale pålægger kommunerne at deltage i en løbende landsdækkende effektmåling af kontrolindsatsen. Ud over det daglige samarbejde med Udbetaling Danmark om oplysning af sager og samtaler med borgere på deres myndighedsområder, skal kommunen fremover deltage i to årlige kampagner. Omfanget af den arbejdsindsats, som dette samarbejde vil kræve, er endnu ikke kendt. Den ene kampagne er rettet mod kontrolindsatsen, den anden er en informationskampagne.
Udover at behandle de anmeldelser og henvendelser som Kontrolgruppen løbende modtager, samt understøtte Udbetaling Danmark med sagsoplysning, er det planlagt at gennemføre to projekter i 2016:
- Fuldtidssygemeldte selvstændige i enkeltmandsvirksomheder
Dette projekt er valgt for at synliggøre om sygedagpenge til selvstændige i Solrød Kommune udbetales på et korrekt grundlag. Erfaringen fra andre kommuner viser, at der er et stort behov for at lave uanmeldte virksomhedskontroller i forhold til denne målgruppe, ligesom indsatsen i andre kommuner har givet stort økonomisk provenu.
- Kontanthjælpsmodtagere med en lille arbejdsindtægt
Erfaringen fra nogle kontrolsager i 2015 viser, at det vil være relevant at se på den gruppe borgere, der modtager kontanthjælp og samtidig har en lille arbejdsindtægt ved siden af. Dette er for at undersøge, om de muligvis arbejder flere timer end oplyst til Job- og Socialcentret og dermed ikke er berettiget til den kontanthjælp, de modtager.
Høring
Sagen har ingen høringspligt.
Økonomi
Sagen har ingen bevillingsmæssige konsekvenser.
Kompetence til afgørelse
Byrådet.
Bilag
38. Jobrotationsprojekt mellem Job- og SocialCenteret og kommunens daginstitutionerÅbn/luk punkt
Sagsnummer: 85.11.04-G01-2-15
Jobrotationsprojekt mellem Job- og SocialCenteret og kommunens daginstitutioner
Beslutningstema
Byrådet skal tage stilling til tillægsbevillinger til jobrotationsydelse i forbindelse med, at Jobcenter Solrød har modtaget tilsagn om tilskud på 1.238.717 kr. til jobrotation. Samlet set over perioden 1. januar 2016 til 31.juli 2017 er projektet udgiftsneutralt.
Indstilling
Administrationen indstiller, at:
- Byrådet giver udgiftsbevilling i 2016 på 782.347 kr., med finansiering af kommunens kassebeholdning.
- Byrådet giver en indtægtsbevilling på 1.238.717 kr. og en udgiftsbevilling på 456.370 kr. i 2017 (nettoindtægt 782.347 kr.), hvorved projektet er udgiftsneutralt, set over de 2 budgetår 2016 og 2017.
Beslutning
Anbefales.
Sagsfremstilling
Jobcenter Solrød har ansøgt Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering (STAR) om tilskud fra satspuljen til jobrotation til særlige grupper med videregående uddannelse.
Den 21. juli 2015 er der modtaget tilsagn om et maksimalt tilskud på 1.238.717 kr. til dækning af 60% af kommunens forventede udgifter til jobrotationsydelser inden for det pågældende jobrotationsprojekt i tilskudsperioden 20. maj 2015 til 31. juli 2017 (se bilag). Den planlagte projektperiode løber fra 1. januar 2016 til 31. juli 2017.
Rammer for jobrotationsordningen
Private og offentlige arbejdsgivere kan under den normale jobrotationsordning få udbetalt en jobrotationsydelse af jobcenteret til dækning af vikarlønudgifter, når arbejdsgiveren ansætter en ledig som vikar for faglærte og ufaglærte medarbejdere, der midlertidigt deltager i videreuddannelse og opkvalificering.
Private og offentlige arbejdsgivere kan under den normale jobrotationsordning få udbetalt en jobrotationsydelse af jobcenteret til dækning af vikarlønudgifter, når arbejdsgiveren ansætter en ledig som vikar for faglærte og ufaglærte medarbejdere, der midlertidigt deltager i videreuddannelse og opkvalificering.
Jobcenteret kan søge om tilskud fra STARs satspulje til jobrotation til særlige grupper med videregående uddannelser, som ellers ikke er omfattet af den normale jobrotationsordning.
Jobrotation er ikke nævnt specifikt i Beskæftigelsesplan 2016, men understøtter den generelle beskæftigelsesrettede indsats.
Jobrotationsordningens formål er overordnet, at virksomhederne får støtte til at opkvalificere og kompetenceudvikle deres medarbejdere, samtidig med, at ledige får oparbejdet erhvervserfaring og bringes tættere på arbejdsmarkedet.
Jobrotationsprojektet
Jobcenter Solrød har i samarbejde med Skole & Dagtilbud (som arbejdsgiver) ansøgt om tilskud til jobrotationsprojekt i forbindelse med efteruddannelse af medarbejdere i kommunens dagtilbud (undtagen dagplejen).
Jobcenter Solrød har i samarbejde med Skole & Dagtilbud (som arbejdsgiver) ansøgt om tilskud til jobrotationsprojekt i forbindelse med efteruddannelse af medarbejdere i kommunens dagtilbud (undtagen dagplejen).
Den forventede effekt af dette jobrotationsprojekt er, at kompetenceudviklingen af medarbejderne på sigt vil øge kvaliteten af den pædagogiske indsats i kommunens dagtilbud, uden at dagligdagen i institutionerne belastes af personalefravær i projektets løbetid, da der kan ansættes vikarer for de berørte medarbejdere. Ydermere understøttes den beskæftigelsesrettede indsats ved, at man rekrutterer til vikariaterne blandt kommunens ledige.
Økonomi
De samlede udgifter til jobrotationsydelser er beregnet til 2.064.528 kr. fordelt over projektperioden. Derudover er der en forventet udgift på 15.000 kr. til revisionspåtegning ved projektets afslutning.
De samlede udgifter til jobrotationsydelser er beregnet til 2.064.528 kr. fordelt over projektperioden. Derudover er der en forventet udgift på 15.000 kr. til revisionspåtegning ved projektets afslutning.
Der er givet tilsagn om et tilskud på 1.238.717 kr. fra STARs satspulje til jobrotation til dækning af 60% af udgiften til jobrotationsydelserne - jf. tilskudsbetingelserne. Kommunens egenfinansiering er således 40%.
Da jobrotationen er en del af den generelle beskæftigelsesindsats, kan egenfinansieringen findes indenfor rammerne af budgetterne til beskæftigelsesindsatsen i 2016 og 2017.
Tilskuddet udbetales ultimo 2017 efter afslutning af projektet.
En detaljeret oversigt over projektets økonomi er vedlagt i bilag.
Høring
Sagen har ingen høringspligt.
Økonomi
Sagen har bevillingsmæssige konsekvenser i 2016 og 2017, da der finansieres udgifter af kommunens kassebeholdning i 2016, som først bliver finansieret ved tilskudsudbetalingen i 2017.
Der søges om udgiftsbevilling til jobrotationsydelse på 782.347 kr. i 2016.
For 2017 søges der om en udgiftsbevilling på 456.370 kr. (der består af 15.000 kr. til revisionsbistand, udgifter på 760.616 kr. og forventet mindreudgift på 319.246 kr.) samt en indtægtsbevilling på 1.238.717 kr., i alt netto 782.347 kr. Samlet set for 2016 og 2017 er sagen derfor udgiftsneutral.
Egenudgiften finansieres inden for budgetrammerne i 2016 og 2017 på beskæftigelsesområdet. Posterne i 2017 indarbejdes i det tekniske budgetgrundlag for 2017-2020.
Kompetence til afgørelse
Byrådet.
Bilag
39. Ajourføring af Solrød Kommunes Fritids- og kulturpolitikÅbn/luk punkt
Sagsnummer: 18.00.00-G01-2-16
Ajourføring af Solrød Kommunes Fritids- og kulturpolitik
Beslutningstema
Byrådet skal godkende forslag til ajourført Fritids- og kulturpolitik for Solrød Kommune.
Indstilling
Administrationen indstiller, at det forelagte udkast godkendes.
Beslutning
Anbefales.
Social-, sundheds- og fritidsudvalget, 7. marts 2016, pkt. 32:
Anbefales.
Fraværende: Henrik T. Larsen.
Sagsfremstilling
Social-, sundheds- og fritidsudvalget har på mødet den 13. april 2015 besluttet at ajourføre Solrød Kommunes Fritids- og kulturpolitik.
Fritids- og kulturpolitikken blev senest vedtaget i oktober 2006. Den indeholder visioner og overordnede politiske mål, og desuden er der fokus på udvalgte områder, som børneliv, ungeliv, seniorliv, idrætsliv og kulturliv.
Social-, sundheds- og fritidsudvalget ønsker, at der sker en let ajourføring af Fritids- og kulturpolitikken til de mange nye tiltag og tendenser, der findes på området, eksempelvis frivillighed, selvorganiserede aktiviteter og integration. Den nuværende struktur i publikationen skal ikke ændres væsentligt, og omfanget ønskes ikke voldsomt forøget.
Ønsker til en ajourført Fritids- og kulturpolitik har også været til drøftelse i Folkeoplysningsudvalget, som ikke havde særlige ønsker ud over de allerede nævnte.
Administrationen har på den baggrund udarbejdet forslag til ny udgave, som forelægges udvalget til godkendelse.
Høring
Høring
Sagen har ingen høringspligt.
Økonomi
Sagen har ingen bevillingsmæssige konsekvenser.
Kompetence til afgørelse
Byrådet.
Kompetence til afgørelse
Byrådet.
Bilag
40. Fremtidig cafedrift i Solrød IdrætscenterÅbn/luk punkt
Sagsnummer: 20.10.00-G10-1-16
Fremtidig cafedrift i Solrød Idrætscenter
Beslutningstema
Byrådet skal tage stilling til den videre proces for sikring af fremtidigt cafetilbud i Solrød Idrætscenter.
Indstilling
Administrationen indstiller, at Ejendomscenteret overdrages opgaven med at udbyde driften af cafe i Solrød Idrætscenter fra 1. januar 2017.
Beslutning
Anbefales.
Social-, sundheds- og fritidsudvalget, 7. marts 2016, pkt. 30:
Anbefales.
Fraværende: Henrik T. Larsen.
Sagsfremstilling
I byrådets budgetaftale for 2016 og de efterfølgende år indgår det, at cafeteriet i Solrød Idrætscenter lukker i sin nuværende driftsform senest den 1. januar 2017, mens 2016 anvendes til ”at finde bæredygtige løsninger på driften af cafeteriet i samarbejde med foreningerne.”
Ved de første sonderinger i Solrød Idrætsunion og i Folkeoplysningsudvalget har de adspurgte foreninger ikke tilkendegivet nogen interesse for at overtage driften, men har i stedet peget på at driften kan udbydes til en kommerciel forpagter. Administrationen har derefter spurgt direkte i større idrætsforeninger samt hos ÆldreSagen og Solrød 60+, men alle svar har peget på, at det er en for stor opgave at pålægge frivillige.
Administrationen foreslår derfor, at cafedriften udbydes til en privat forpagter, og at udbuddet varetages af Ejendomscenteret, som i forvejen varetager forpagtningskontrakter for drift af cafeer i Havdrup Hallen og Jersie Hallen samt de kommunale strandkiosker.
Høring
Høring
Sagen har ingen høringspligt.
Økonomi
Sagen har ingen umiddelbare økonomiske konsekvenser.
Kompetence til afgørelse
Byrådet.
Kompetence til afgørelse
Byrådet.
41. Skoleårets planlægning 2016/17Åbn/luk punkt
Sagsnummer: 17.02.00-P21-1-15
Skoleårets planlægning 2016/17
Beslutningstema
Byrådet skal tage stilling til forslag om tildelings- og planlægningsgrundlag vedrørende skoleåret 2016/17.
Indstilling
Administrationen indstiller, at:
- Forslaget om tildeling og planlægning af skoleåret 2016/17 godkendes.
- Mindreudgiften på 385.000 kr. tilgår budgetsikkerhedspuljen.
- Ændringerne indregnes i budgetforslag 2017-2020.
Beslutning
Anbefales.
Familie- og uddannelsesudvalget, 7. marts 2016, pkt. 14:
Anbefales.
Fraværende: Bo Nygaard Larsen.
Sagsfremstilling
Skoleåret dækker perioden 1. august 2016 - 31. juli 2017. Det går derfor ind over to budgetår med henholdsvis 5/12 af budget 2016 og 7/12 af budget 2017.
På bagrund af principperne i den tildelingsmodel, som Byrådet godkendte den 24. februar 2014 samt beslutninger fra handlekataloget vedrørende budget 2016, er der udarbejdet forslag til tildeling af ressourcer til skolerne for kommende skoleår.
Tildelingsmodellen består af en række grundelementer:
- Timer til den fagopdelte og understøttende undervisning jf. Folkeskoleloven. Her præciseres timer til fag og understøttende undervisning for de enkelte årgange.
- Pulje til budgetsikkerhed og holddeling - herunder timer til vejlederfunktioner, SSP, pædagogisk læringscenter mv. Skolen tildeles 4,47 årstimer pr. elev.
- Pulje til inklusion, supplerende støtte og specialundervisning (kaldet ISP-puljen). Skolerne tildeles 10,72 årstimer pr. elev.
- Et samlet årligt timetal på 1.950 til undervisning af kommunens flygtningebørn.
- Vikarressourcer svarende til 5% af den samlede undervisningstid.
Som følge af Byrådets beslutning ved budgetvedtagelsen for 2016 er følgende tre elementer ændret:
- Puljen til budgetsikkerhed og holddeling mv. er nedsat med 10%. Puljen anvendes for det første som en budgetsikkerhedspulje i forhold til at kunne dække udgifter til medarbejderes seniordage, omsorgsdage, udgifter til læreres aldersreduktion, langtidssygdom mv., som der fremover ikke tildeles ressourcer til. Ca. 70% af puljen vil fremover gå til disse udgiftsposter. Dernæst anvendes de resterende 30% af puljen til holddeling, to-lærerordninger, til ressourcepersoner (læse- og matematik, natur- og teknikvejledere, IKT–vejledere, AKT-vejledere m.fl.) samt lejrskole, den åbne skole, mv. Rammen anvendes for det tredje til kompetenceudvikling og øvrige udviklingsarbejder. Endelig har skolerne i helt ekstraordinære situationer valgt at bruge midlerne til en ekstra klassedannelse udover det antal klasser, som tildelingsmodellen beregner.
- Svømmeundervisningen er blevet nedsat til nu kun at omfatte én årgang.
- Ændret fordeling mellem lærere og pædagoger i tildelingen til den understøttende undervisning. Fremover tildeles timer med udgangspunkt i, at lærerne varetager undervisningen i 40% af tiden og at pædagogerne står for de sidste 60%. Hidtil har der været en ligelig fordeling mellem lærere og pædagoger. Da det er en tildelingsmodel, kan den enkelte skole træffe beslutninger om andre fordelinger. Opgaven er som bekendt at kunne skabe en sammenhængende og varieret skoledag herunder bl.a sikre, at eleverne har mulighed for faglig støtte og fordybelse.
Resultatet af tildelingen i forhold til indeværende skoleår 2015/16 ses nedenfor:
Almene lærernormeringer til fagopdelt og understøttende undervisning | Pædagog-normeringer til understøttende undervisning | Elevtal 1. - 9. klasse | Antal klasser (almen) | |
Planlægning skoleåret 2015/16 | 195,10 | 11,46 | 2.307 | 104 |
Planlægning skoleåret 2016/17 | 194,00 | 13,68 | 2.346 | 106 |
Normeringerne til skoleåret 2016/17 svarer til 197,00 incl. 3 skoleledere.
Som det fremgår af tabellen stiger elevtallet med 39 elever og der sker samtidig en tildeling til yderligere to klasser.
De ønskede reduktioner fra handlekataloget, som vedrører tildelingsmodeller er i kr. følgende:
- Puljen til budgetsikkerhed og holddeling reduceres med kr. 303.000 kr. i 2016.
- Budgettet til svømmeundervisningen reduceres med kr. 95.000 kr. i 2016.
- Tildelingen til den understøttende undervisning reduceres med kr. 203.000 i 2016.
Der er således i alt indregnet besparelser for 601.000 kr. i normeringstildelingerne i perioden 1. august til 31. december 2016, svarende til 1.442.000 kr. for et helt skoleår.
Resultatet af planlægningen fordeler sig således på skolerne:
Havdrup | Uglegård | Munkekær | |
Lærernormeringer til fagopdelt og understøttende undervisning | 42,39 | 80,87 | 70,74 |
Pædagog-normeringer til understøtende undervisning | 2,79 | 6,42 | 4,47 |
Elevtal 1. - 9. klasse | 505 | 1045 | 796 |
Skolerne tildeles lønbudget til de beregnede normeringer i overensstemmelse med principperne i lønsumsstyring.
Endelig skal bemærkes, at der i forhold til elevtalsprognosens elevtal på 2.369 elever i skoleåret er 23 elever færre end forventet. Dette genererer et overskud på skolernes demografipulje på 924.000 kr. for skoleåret 2016/17 - hvoraf de 385.000 kr. vedrører budgetår 2016.
Høring
Sagen har ingen høringspligt.
Økonomi
Sagen har bevillingsmæssige konsekvenser.
Mindreudgiften på 385.000 kr. i 2016 tilgår budgetsikkerhedspuljen.
Kompetence til afgørelse
Byrådet.
Bilag
42. Færdiggørelse af ny beplantning på sidearealer, Solrød- og Jersie Strandvej - AnlægsbevillingÅbn/luk punkt
Sagsnummer: 05.01.15-P20-13303-14
Færdiggørelse af ny beplantning på sidearealer, Solrød- og Jersie Strandvej - Anlægsbevilling
Beslutningstema
Byrådet skal tage stilling til frigivelse af anlægsbevilling på 675.000 kr. til afslutning og færdiggørelse af ny beplantning på sidearealerne mellem cykelsti og vejbaner på Solrød Strandvej.
Indstilling
Administrationen indstiller, at anlægsbevilling på 675.000 kr. med tilhørende rådighedsbeløb i 2016 frigives.
Beslutning
Anbefales.
Sagsfremstilling
Byrådet godkendte den 6. oktober 2014 principiel ændring af beplantning på strandvejen fra lave buske til engelsk græs og bøgehække (bilag 1). Den ændrede beplantning kan ses udført på store dele af Solrød og Jersie Strandvej.
For at afslutte projektet skal den nærværende anlægssag sikre færdiggørelse af den resterende strækning fra Mosevej til Vestre Grænsevej efter samme principper som det allerede udførte.
Høring
Sagen har ingen høringspligt.
Økonomi
Sagen har ingen bevillingsmæssige konsekvenser, da rådighedsbeløb på 675.000 kr. er afsat i budget 2016.
Kompetence til afgørelse
Byrådet.
Kompetence til afgørelse
Byrådet.
Bilag
43. Havdrup Vest - Byggemodning, vejanlæg etape 1c og 3 - AnlægsbevillingÅbn/luk punkt
Sagsnummer: 13.06.04-P00-6069-15
Havdrup Vest - Byggemodning, vejanlæg etape 1c og 3 - Anlægsbevilling
Beslutningstema
Byrådet skal tage stilling til frigivelse anlægsbevilling til byggemodning og vejanlæg for etape 1C og 3 i Havdrup Vest.
Indstilling
Administrationen indstiller, at:
- Anlægsbevilling med tilhørende rådighedsbeløb i 2016 på 2,4 mio. kr. til projektering, tilsyn og færdiggørelse af vejanlæg, etape 1C - Kamillehaven, i Havdrup Vest, frigives.
- Anlægsbevilling med tilhørende rådighedsbeløb i 2016 på 6,509 mio. kr. til projektering, tilsyn og råbyggemodning af vejeanlæg, etape 3 - Havdrup Allé, i Havdrup Vest, frigives.
- Anlægsbevilling på 4,3 mio. kr. i udgift i 2016 og 4,3 mio. kr. i indtægt i 2018, frigives til byggemodningsbidrag i forbindelse med etablering af fjernvarmehovedledning, og finansieres af kommunekassen.
- Administration bemyndiges til at godkende projekt, udbud og licitationsresultat inden for frigivet anlægsbevilling.
- Fremadrettede årlige driftsudgifter til vejbelysning på 9.545 kr. og vejvedlighold på i 38.133 kr. indarbejdes i budget fra 2017.
Beslutning
Anbefales.
Sagsfremstilling
Byrådet har på møde den 5. oktober 2015 besluttet at sælge område, Havdrup Vest, Etape 3, til almene boliger. Byrådet besluttede den 25. november 2013 at igangsætte færdiggørelse af Etape 1a og 1b i Havdrup vest (se bilag 1, etapeopdeling).
Færdigbyggemodningen af Etape 1a og 1b har fremmet salgseffekten. Alle 21 parcelhusgrunde i Etape 1a og 1b er blevet solgt.
Købere efterspørger flere grunde til salg i området, og administrationen ønsker Etape 1c færdigbyggemodnet for at fremme salget i området. Etape 1c omfatter 9 parcelhusgrunde, og omfatter ca. 180 m vej og ca 50 m sti i eget trace, som forbinder området med det øvrige Havdrup.
Råbyggemodning af etape 3 omfatter etablering af ca. 540 m vej som fortsættelse af Havdrup Allé mod nord til fremtidig tilslutning til Havdrup Centervej, idet den endelige tilslutning til Havdrup Centervej dog afventer etablering af det nye kryds Havdrupcentervej/Kildevej /Havdrup Alle, som er planlagt til udførelse in 2017, hvor færdiggørels af Havdrup Alle også forventes færdigudført.
Råbyggemodning omfatter jordarbejder, vejafvanding, grusbærelag, kantsten og grundliggende asfaltarbejder. Råbyggemodning af Etape 3 omfatter også ledningsarbejder, herunder fjernvarme til området jf. Byrådsbeslutning af februar 2015, hovedvandledninger, el og kloak, og administrationen vil arbejde på at give udbydere af internet og telefoni mulighed for at deltage i samfinansierede gravearbejder sammen med de øvrige ledningsejere som et økonomisk incitament til udbredelse af effektiv internetforbindelse i området.
Projektets vedtagelse indebærer, at Solrød Kommune skal opkræve byggemodningsbidraget fra køber som kommunale udlæg. Det forventes at blive 4,3 mio. kr., som Solrød Kommune skal have i udlæg frem til bydelens færdiggørelse, jf. byrådets beslutning i februar 2015 vedr. godkendelse af fjernvarmeforsyning af den nye bydel, Havdrup Vest.
Den nye offentlig vej Havdrup Allé afleder driftsudgifter til vejbelysning på 9.600 kr. og vejvedlighold på i 38.200 kr. som indarbejdes i budgettet fra 2017.
Høring
Sagen har ingen høringspligt.
Sagen har ingen høringspligt.
Økonomi
Sagen har bevillingsmæssige konsekvenser:
Til vejanlæg, Etape 1 er afsat et rådighedsbeløb på 2,4 mio. kr i budget 2016.
Til vejanlæg, Etape 3 er afsat et rådighedsbeløb på 6,509 mio. kr. i budget 2016.
Rådighedsbeløb på 4,3 mio. kr. i udgift i 2016 og 4,3 mio. kr. i indtægt i 2018 til byggemodningsbidrag ifm. fjernvarme til området, finansieres af kassebeholdningen.
Driftsudgifter til vejbelysning på 9.545 kr. og vejvedlighold på i 38.133 kr. indarbejdes i budgettet fra 2017.
Kompetence til afgørelse
Byrådet.
Kompetence til afgørelse
Byrådet.
Bilag
44. Lukket: Lukket punkt: Købstilbud på storparcel 15 i Trylleskov Strand - Anlægs- og tillægsbevillingÅbn/luk punkt
Sagsnummer: 13.06.02-G10-9710-15
45. Lukket: Lukket punkt: Købstilbud på Storparcel 20/21 i Trylleskov Strand - Anlægs- og tillægsbevillingÅbn/luk punkt
Sagsnummer: 13.06.02-G10-9710-15
46. Lukket: Lukket punkt: MeddelelserÅbn/luk punkt
Sagsnummer: 00.13.06-A50-9716-15