Referat
Udvalg: Økonomi-, teknik- og miljøudvalget
Mødedato: 23-08-2021
Mødested: Lokale 130 A, Solrød Rådhus
124. Godkendelse af dagsordenÅbn/luk punkt
Sagsnummer: 85.02.02-P35-48-20
Godkendelse af dagsorden
Indstilling
Administrationen indstiller, at forslag til dagsorden godkendes.
Beslutning
Tiltrådt.
Fraværende: Henning Christiansen.
125. Godkendelse af revisionsberetninger vedr. regnskab 2020Åbn/luk punkt
Sagsnummer: 00.32.10-K01-5-21
Godkendelse af revisionsberetninger vedr. regnskab 2020
Beslutningstema
Byrådet skal tage stilling til revisionsberetninger vedr. regnskab 2020 og den endelige godkendelse af årsregnskabet for 2020.
Indstilling
Administrationen indstiller, at:
- Revisionsberetning nr. 1 vedr. årsregnskab 2020, revisionsberetning nr. 2 vedr. revision af de sociale udgifter, der er omfattet af statsrefusion mv. 2020, og revisionsberetning nr. 3 vedr. revisionens formål og omfang samt ansvar for regnskabsaflæggelsen godkendes.
- Regnskabet for 2020, der består af "Årsberetning 2020" inkl. revisionspåtegnelse og "Årsberetning 2020, Bilagshæfte", godkendes.
Beslutning
Anbefales.
Fraværende: Henning Christiansen.
Sagsfremstilling
Byrådet besluttede på mødet den 26. april 2021 at oversende regnskab 2020 til revision. Der er ikke foretaget ændringer i det regnskabsmateriale, som Byrådet fik til behandling af sagen bortset fra, at revisionspåtegningen er indsat på side 229-232 i "Årsberetning 2020". Regnskabet er tilgængeligt på kommunens hjemmeside. Den endelige godkendelse af regnskab 2020 sker i forbindelse med Byrådets behandling af denne sag og besvarelse af de indkomne bemærkninger fra revisionen.
Kommunens revision (EY) har fremsendt følgende revisionsberetninger til Byrådets behandling:
- Revisionsberetning nr. 1 af 15. juni 2021 vedrørende revision af årsregnskabet 2020.
- Revisionsberetning nr. 2 af 15. juni 2021 vedrørende revision af de sociale udgifter, der er omfattet af statsrefusion mv. 2020.
- Revisionsberetning nr. 3 af 15. juni 2021 vedrørende revisionens formål og omfang samt ansvar for regnskabsaflæggelsen.
Det fremgår af revisionens påtegning af årsregnskabet, at det er EY's opfattelse, at årsregnskabet i alle væsentlige henseender er rigtigt, dvs. udarbejdet i overensstemmelse med bekendtgørelse om kommuners budget og regnskabsvæsen, revision mv.
Revisionsberetning nr. 1
Revisionen har givet anledning til en revisionsbemærkning, der er generel for alle landets kommuner, som har implementeret KSD (Kommunernes Sygedagpengesystem) i 2020. KSD er en del af det landsdækkende monopolbrud på digitaliseringsområdet, hvor alle landets 98 kommuner skal implementere systemet.
Revisionsberetningen fremgår af punkt 3.1.1. Baggrunden er, at der i revisorerklæringen for KSD er forbehold, idet der er konstateret mere end 100 fejl i beregningerne i KSD i erklæringsperioden. Solrød Kommune kan ikke gøre noget administrativt for at fjerne revisionsbemærkningen. Bemærkningen består frem til det tidspunkt, hvor kommunen får en ISAE 3402 erklæring fra en uafhængig revisor vedrørende applikationskontroller i KSD, der dækker et kalenderår, og som er uden forbehold, der vurderes at kunne skabe sikkerhed vedrørende fuldstændigheden og nøjagtigheden i grundlaget for udbetaling af sociale ydelser.
Administrationen har fulgt op på, om der sker fejl- eller dobbeltudbetalinger ved at lave et rapportudtræk, som viser aller udbetalinger på CPR, CVR og SE-nummer. Borgere eller virksomheder, der har haft særligt mange eller høje udbetalinger bliver udtaget til kontrol. Der er i notat "Status på KDS (Kommunernes Sygedagpengesystem)" givet en status på implementeringen af KSD i Solrød Kommune.
Revisionsberetning nr. 2
Der er i revisionen af de sociale udgifter ikke fundet fejl og mangler af en sådan væsentlighed eller karakter, at det har givet anledning til revisionsbemærkninger.
Der er som led i den løbende revision fulgt op på revisionsbemærkninger fra tidligere år. På Beskæftigelsesministeriets ressortområde er fulgt op på bemærkningen fra 2019 vedr. jobafklaringsforløb, der anses for afsluttet, idet kommunen har styrket ledelsestilsyn og ledelsesinformationen og generelt har haft et øget fokus på området. På Social- og Ældreministeriets ressortområde er fulgt op på bemærkningen fra 2019 vedr. udbetaling af tabt arbejdsfortjeneste og merudgifter efter servicelovens §§ 41 og 42, der anses for afsluttet, idet kommunen har forbedret sagsbehandlingen på området.
Revisionsberetning nr. 3
EY blev efter udbudsprocedure i 2019 valgt som revisor for Solrød Kommune for regnskabsåret 2020 og omfatter revision af årsregnskab 2020, 2021, 2022 og 2023. Der er i beretningen klarlagt ansvarsforhold for regnskabsaflæggelsen og revisionens formål og omfang. Revisionsberetningen er alene udarbejdet til brug for Byrådet og forudsættes ikke anvendt af andre.
Høring og inddragelse
Sagen har ingen høringspligt.
Finansiering
Kompetence til afgørelse
Bilag
126. Orientering om ny dato for dialogmøde mellem det lokale erhvervsliv og Økonomi-, teknik- og miljøudvalgetÅbn/luk punkt
Sagsnummer: 00.01.00-A00-20318-20
Orientering om ny dato for dialogmøde mellem det lokale erhvervsliv og Økonomi-, teknik- og miljøudvalget
Beslutningstema
Økonomi-, teknik- og miljøudvalget skal orienteres om ny dato for dialogmødet med det lokale erhvervsliv. Mødet skulle have været afholdt den 19. april 2021, men dialogmødet blev udsat på grund af Covid-19. Den nye mødedato er mandag den 4. oktober 2021 kl. 16.00-17.30.
Indstilling
Administrationen indstiller, at orienteringen tages til efterretning.
Beslutning
Mødet udsættes til 2022 og erstates med et kick-off-møde med Solrød Erhvervsservice den 29. september 2021.
Fraværende: Henning Christiansen.
Sagsfremstilling
Økonomi-, teknik- og miljøudvalget skal som en del af procedure og tidsplan for budgetlægning 2021-2024 tilrettelægge dialogmøder med institutioner/bestyrelser.
Økonomi-, teknik- og miljøudvalget skulle have holdt dialogmøde med det lokale erhvervsliv den 19. april 2021, men dialogmødet blev udsat på grund af Covid-19. Den nye mødedato er mandag den 4. oktober 2021 kl. 16.00-17.30.
Økonomi-, teknik- og miljøudvalget har på mødet den 15. marts 2021 godkendt følgende dagsorden for dialogmødet:
- Velkomst og præsentation af deltagerne.
- Drøftelse af eventuelle indkomne emner fra de lokale erhvervsorganisationer.
- Omorganisering af erhvervsindsatsen i Solrød Kommune, herunder Solrød Kommunes samarbejde med det lokale og regionale erhvervsfremmesystem.
- Den digitale omstilling.
- Hvad er det lokale erhvervslivs behov for understøttelse i forbindelse med den kommende genåbning efter corona?
Høring og inddragelse
Sagen har ingen høringspligt.
Finansiering
Kompetence til afgørelse
Økonomi-, teknik- og miljøudvalget.
127. Godkendelse af lokalplan for Poppelvej 1Åbn/luk punkt
Sagsnummer: 01.02.05-P00-6-17
Godkendelse af lokalplan for Poppelvej 1
Beslutningstema
Byrådet skal tage stilling til endelig vedtagelse af Lokalplan 317.5 for Poppelvej 1.
Indstilling
Administrationen indstiller, at lokalplan 317.5 for Poppelvej 1 vedtages endeligt med de ændringer, der er beskrevet i sagsfremstillingen.
Beslutning
Anbefales.
Fraværende: Henning Christiansen.
Beslutning fra Byrådet, 21. juni 2021, pkt. 91:
Sagen tilbagesendes til fornyet behandling i Økonomi-, teknik- og miljøudvalget.
Fraværende: Dina Oxfeldt og Claus Redder Madsen.
Beslutning fra Økonomi-, teknik- og miljøudvalget, 14. juni 2021, pkt. 101:
Anbefales.
Supplerende sagsfremstilling
Ved behandling af sagen den 21. juni 2021 havde Byrådet drøftelser om facadehøjder, der førte til, at sagen blev sendt til fornyet behandling.
På denne baggrund anbefaler administrationen, at den endelige lokalplan suppleres med følgende:
- Bygningers facadehøjde fastsættes til 4 meter inklusive trempel på max. 1 meter. En trempel er en forhøjelse af facaden over etageadskillelsen og er placeret under tagkonstruktionen.
Udkast til den endelige lokalplan er vedlagt som bilag.
Sagsfremstilling
Økonomi-, teknik- og miljøudvalget besluttede den 19. april 2021 at sende forslaget til lokalplan 317.5 for Poppelvej 1 i høring i to uger.
Ejendommen er omfattet af Lokalplan 701.1 Strandvejen, delstrækning A. Det følger af lokalplanen, at udstykning af grunde der er mindre end 700 m2 kan lade sig gøre ved udarbejdelse af en ny lokalplan. Grunden er samlet på 845 m2, og derfor kræver en udstykning, at der udarbejdes en ny lokalplan. Ifølge lokalplan 701.1 må en ejendom på delstrækning A anvendes, så det udelukkende benyttes til boligformål. Forslaget til lokalplan ligger indenfor rammerne af kommuneplanen.
Lokalplanen giver mulighed for fortætning af Poppelvej 1, hvilket følger af kommuneplanens strategi for fortætning i udvalgte boligområder i området mellem Strandvejen og Køge Bugt Motorvejen. Lokalplanen muliggør desuden, at den eksisterende bebyggelse udelukkende anvendes til bolig, og at et bagvedliggende, fritliggende enfamilieshus opføres.
Ændringer fra lokalplanforslaget
Administrationen vurderer på baggrund af de indkomne høringssvar, at der bør foretages følgende ændringer til lokalplanen:
- Præcisering af maksimal størrelse for tagterrasser. Den maksimale størrelse for tagterrasser fastsættes til 15 m2, så denne svarer til lokalplanerne for de omkringliggende boligområder.
- Krav til parkeringspladser ændres fra 1,5 til 2 pr. bolig.
Høring og inddragelse
Lokalplanforslaget har været sendt i høring i to uger. De indkomne høringssvar er vedlagt som bilag. Administrationens bemærkninger til høringssvarene er ligeledes vedlagt som bilag.
Høringssvarene har givet anledning til præcisering af størrelse på tagterrasser for ny bebygggelse. Parkeringskravene for ny bebyggelse er ændret fra 1,5 parkeringsplads til 2 parkeringspladser pr. bolig. Desuden fastsættes facadehøjden til max. 4 meter inklusive trempel på max. 1 meter.
Der har tidligere været afholdt dialogmøde med naboer omkring mulig bebyggelse. Referatet af dialogmødet er vedhæftet som bilag.
Finansiering
Kompetence til afgørelse
Bilag
128. Godkendelse af indstilling om opløsning af HMN Naturgas I/SÅbn/luk punkt
Sagsnummer: 00.22.00-A30-1-21
Godkendelse af indstilling om opløsning af HMN Naturgas I/S
Beslutningstema
Byrådet skal tage stilling til opløsning af det kommunale fællesskab Hovedstadsregionens og Midt-Nords Naturgasselskab I/S.
Indstilling
Administrationen indstiller, at en opløsning af det kommunale fællesskab Hovedstadsregionens og Midt-Nords Naturgasselskab I/S godkendes.
Beslutning
Anbefales.
Fraværende: Henning Christiansen.
Sagsfremstilling
Bestyrelsen og repræsentantskabet for Hovedstadsregionens og Midt-Nords Naturgasselskab I/S (tidligere HMN Naturgas I/S, herefter ”Selskabet”) har besluttet at indstille til ejerkommunerne, at Selskabet opløses med henblik på udlodning af den resterende kapital til ejerkommunerne snarest muligt herefter.
Baggrund
Selskabet har siden 2016, hvor den daværende regering fremkom med en ny forsyningsstrategi, der bl.a. indebar, at de regionale gasdistributionsnet skulle samles (konsolideres) i ét statsligt selskab, arbejdet mod at afhænde og afvikle sine aktiviteter.
I 2017 solgte Selskabet sit kommercielle handelsselskab til et konsortium bestående af SEAS-NVE og Eniig (nu Norlys). I 2018 frasolgte Selskabet sit gasdistributionsnet til staten (Energinet) med virkning fra 1. april 2019, og i 2019 frasolgte Selskabet sine gastankstationer til Nature Energy.
Siden da har Selskabet arbejdet med at afvikle de resterende aktiviteter, og afviklingen forventes på nuværende tidspunkt at kunne afsluttes i løbet af 2021.
I lyset af det forestående kommunalvalg vurderes det hensigtsmæssigt at få nedlagt den nuværende organisation med udgangen af 2021, så det undgås, at der efter kommunalvalget skal udpeges et nyt repræsentantskab og en ny bestyrelse, som kun skal fungere for en kort periode og med begrænset aktivitet.
Selskabet har løbende udloddet provenu fra salget af aktiviteter til ejerkommunerne:
- I 2018 udloddede Selskabet 1 mia. kr. til ejerkommunerne.
- I 2019 udloddede Selskabet 1,4 mia. kr. til ejerkommunerne.
- I 2021 udloddede Selskabet 0,5 mia. kr. til ejerkommuner.
En eventuel resterende kapital udloddes til ejerkommunerne snarest muligt efter opløsning, forventeligt i 2022.
Der vil ikke være aktiviteter, der går tilbage til kommunerne i forbindelse med opløsningen.
Videre proces for afvikling
Det fremgår af Selskabets vedtægter § 16, stk. 1, at en beslutning om Selskabets opløsning skal træffes i enighed blandt ejerkommunerne med godkendelse i hver enkelt ejerkommunes byråd.
Afviklingen af aktiver og passiver fortsætter i 2021 med den nuværende organisation bestående af repræsentantskab, bestyrelse og forretningsfører (administration).
Hvis der fortsat udestår afviklingsopgaver efter den 31. december 2021, bemyndiges bestyrelsen til at overlade dette til en administrator eller likvidator, der kan afslutte afviklingen og få udarbejdet en slutopgørelse af kapitalen med henblik på udlodning til ejerkommunerne.
Slutkapitalen udloddes i overensstemmelse med vedtægternes § 16, stk. 2, til ejerkommunerne i forhold til deres hæftelse.
I forbindelse med frasalg af aktiviteterne har Selskabet påtaget sig en række fundamentale garantier, hvor den seneste udløber i 2026. Alle ejerkommuner hæfter i henhold til vedtægterne solidarisk for krav mod Selskabet og indbyrdes i forhold til ejerandel.
Ovennævnte garantier kan ikke afvikles, men risikoen for krav under garantierne vurderes lille. Efter opløsning af Selskabet vil ejerkommunerne fortsat hæfte solidarisk for eventuelle krav herunder i overensstemmelse med vedtægternes § 3, dvs. indbyrdes i forhold til ejerandel som angivet i bilag 1 til vedtægterne.
Vilkår for opløsningen
- Selskabets styrelsesorganer nedlægges senest pr. 31. december 2021.
- Alle aktiver og passiver realiseres så vidt muligt inden 31. december 2021.
- Hvis der den 31. december 2021 udestår opgaver med realisering af aktiver og passiver, bemyndiges bestyrelsen til at overlade disse til en administrator/likvidator.
- Når kendte aktiver og passiver er afviklet, udarbejdes en slutopgørelse af Selskabets kapital, som gennemgås og godkendes af Selskabets revisor.
- Selskabets kapital udbetales til ejerkommunerne i forhold til deres hæftelse (bilag 1 til vedtægterne).
- Skulle der senere blive rejst krav mod fællesskabet under f.eks. de fundamentale garantier, hæfter ejerkommunerne på samme måde som efter vedtægternes § 3, herunder indbyrdes i forhold til deres hæftelse (bilag 1 til vedtægterne).
Selskabets bestyrelse og repræsentantskab indstiller til byrådet, at kommunerne godkender opløsningen og vilkårene herfor.
Høring og inddragelse
Sagen har ingen høringspligt.
Finansiering
Kompetence til afgørelse
Bilag
129. Godkendelse af afslag til landzonetilladelse på Sognevejen 10Åbn/luk punkt
Sagsnummer: 01.03.03-G01-14-20
Godkendelse af afslag til landzonetilladelse på Sognevejen 10
Beslutningstema
Økonomi-, teknik- og miljøudvalget skal tage stilling til ansøgninger om landzonetilladelser på Sognevejen 10.
Indstilling
Administrationen indstiller, at:
- Der meddeles afslag til lovliggørende landzonetilladelse til nordlig oplagsplads (opbevaring af forskellige materialer), konvertering af komposteringsplads til oplagsplads og udvidelse, fire containere samlet under ét tag samt oplag af bygge- og anlægsaffald.
- Der meddeles afslag til landzonetilladelse til udvidelse af nordlig oplagsplads med 450 m2 og udvidelse af den østlige oplagsplads med 1961 m2.
Beslutning
Tiltrådt.
Fraværende: Henning Christiansen.
Sagsfremstilling
Baggrund
Sagen forelægges udvalget, idet der er tale om en principiel sag af et væsentligt omfang.
Solrød Kommune modtog i juli 2020 en klage fra en omkringboende vedrørende oplagring af anlægssten m.v. på den nordlige del af ejendommen. Efter en besigtigelse af ejendommen har ejeren ansøgt om lovliggørende landzonetilladelse til en række eksisterende forhold:
- En oplagsplads mod nord på ca. 3000 m2 belagt med 730 tons belægning af knust beton og derudover skillevægge, oplag af anlægssten. Ved etableringen af pladsen er der kørt 670 tons muld sammen i to jordvolde.
- Plads, der uden tilladelse er udvidet fra 1200 m2 til 6000 m2 i 2002. Pladsen er omdannet fra komposteringsplads til oplagsplads med belægning med anlægssten, skillevægge, oplag af anlægssten, fem containere og en teltbygning.
- Fire containere samlet under ét tag til opbevaring af værktøj og materialer for en virksomhed på ejendommen.
- Oplag af bygge- og anlægsaffald mod syd.
Ligeledes har ejeren ansøgt om landzonetilladelse til nye tiltag:
- Udvidelse af oplagspladsen mod nord med 450 m2 samt udvidelse af oplagspladsen mod øst med 1961 m2.
Oversigtskort og billeder er vedlagt sagen som bilag.
Ejendommen og miljø- og planlægningsmæssige forhold
Der er tale om en landbrugsejendom på 21 ha, som den nuværende ejer erhvervede i 2008. Ejeren bor ikke på ejendommen, men udlejer stuehus og en lejlighed. Endvidere lejes tilhørende driftsbygninger ud til fire virksomheder. Ejendommen er i Solrød Kommuneplan 2017 beliggende i potentiel økologisk forbindelse, spredningskorridor for dyr og planter, område med landskabelig værdi samt kulturlandskab. Kommunens landskabsanalyse anbefaler, at landskabet fortsat dyrkes eller afgræsses af dyr. Analysen anbefaler, at området fremstår som et lille skala landbrugslandskab.
Administrationens vurdering
Planloven giver mulighed for, at der i overflødiggjorte landbrugsbygninger kan indrettes virksomheder. Administrationen vurderer, at den aktivitet der er på ejendommen ikke kun sker i overflødiggjorte landbrugsbygninger men går langt herudover. Virksomhederne på ejendommen overstiger i antal og omfang hvad ejendommens overflødiggjorte bygninger kan rumme. Dette ses blandt andet ved det betydelige omfang af oplagspladser samt ni containere der er opsat samt en teltbygning til opbevaring. Den store mængde af oplagring og opbevaring i containere og i teltbygningen er efter administrationens vurdering ikke i overensstemmelse med planlovens regler.
Det er endvidere ikke, efter administrationens vurdering, aktiviteter, der er i overensstemmelse med det visuelle udtryk, som der bør og skal være i landzone. Den aktivitet og oplagring hører sig til i et reelt erhvervsområde. Ejendommens nuværende udseende er skæmmende for landskabet og til gene for naboerne og de omkringboende. Det er administrationens vurdering, at oplagene, ansøgte udvidelser samt containere og teltbygningen har et væsentligt omfang, der medfører og vil medføre en uhensigtsmæssig visuel påvirkning af ejendommen og landskabet i øvrigt.
Ejendommen er beliggende i en del af kommunen, hvortil der knytter sig landskabelige, kulturhistoriske såvel som naturmæssige værdier, som er sårbare over for virksomhedernes udvidelser. Administrationen anbefaler derfor, at der meddeles afslag på ansøgningerne om landzonetilladelse. Administrationen af hensyn til plads, støj, visuel påvirkning af landskabet, lastbiler på mindre veje samt nabohensyn til egentlige erhvervsområder, hvor de fornødne rammer for virksomhederne findes.
Hvis der ikke gives afslag til landzonetilladelse, så vil der skulle gives en lovliggørende landzonetilladelse. En lovliggørende landzonetilladelse vil eventuelt kræve en godkendelse efter miljøbeskyttelsesloven. En sådan eventuel godkendelse vil bero på en konkret vurdring. En landzonetilladelse vil fremadrettet være med til, at danne praksis i lignende sager.
Høring og inddragelse
Sagen har ingen høringspligt.
Finansiering
Kompetence til afgørelse
Bilag
130. Godkendelse af deltagelse i fælles udbud for indsamling af farligt affaldÅbn/luk punkt
Sagsnummer: 07.13.04-P00-1-21
Godkendelse af deltagelse i fælles udbud for indsamling af farligt affald
Beslutningstema
Økonomi-, teknik- og miljøudvalget skal tage stilling til, om Solrød Kommune skal deltage i et fælles udbud af indsamling af farligt affald og tekstiler med seks andre kommuner fra ARGO.
Indstilling
Administrationen indstiller, at:
- Solrød Kommune deltager i det fælles udbud som beskrevet i sagsfremstillingen.
- Solrød Kommunes deltagelse i udbud betinges af, at Solrød Kommunes indtræden i indsamlingskontrakten for miljøkasser og tekstiler er en option i år 2025 i udbudsmaterialet.
Beslutning
Anbefales.
Fraværende: Henning Christiansen.
Sagsfremstilling
Baggrund
Miljøstyrelsen har indført et nyt krav om, at alle kommuner skal indsamle farligt affald ved helårshusstande fra 1. juli 2021.
I øjeblikket er Solrød Kommune den eneste kommune blandt ARGOs ejerkommuner, der allerede har udbredt denne indsamlingsordning.
Det er ligeledes et krav, at der skal indsamles tekstiler fra alle typer husstande på et senere tidspunkt. Solrød Kommune er netop begyndt at indsamle tekstiler i juni 2021.
På baggrund af de nye krav er der lavet et samarbejde mellem kommunerne Kalundborg, Køge, Lejre, Odsherred, Roskilde, Stevns og Solrød med henblik på at indgå i et fælles udbud af indsamling af farligt affald og tekstiler. Formålet med dette udbud er blandt andet at opnå stordriftsfordele, der kan give bedre priser på indsamlingen.
Beskrivelse af udbuddet
Udbuddet består af to delkontrakter. Den første omhandler indsamling af miljøkasser samt option på indsamling af tekstiler. Den anden omhandler tømning på stedet af miljøskabe, som benyttes ved boligselskaber og fælles bebyggelser. Hver kommune vil stå for kontraktstyringen i deres egen kommune.
Udbudsprocessen vil blive sat i gang, når alle deltagende kommuner har besluttet deres videre deltagelse. Det forventes, at kontrakterne kan starte fra 1. maj 2022. Kommunerne vil derefter indgå i den fælles kontrakt, når det passer ind i den enkelte kommunes planer.
Situationen i Solrød Kommune
Solrød Kommune har allerede aftaler for indsamling af miljøkasser og tekstiler samt tømning af miljøskabe.
Der er netop i 2021 lavet nye tillæg om indsamling af miljøkasser og tekstiler til kommunens generelle kontrakt om indsamling af affald. Kontrakten udløber 28. februar 2025, og det gør tillæggene om miljøkasser og tekstiler derfor også, da de er bundet op på kontrakten. I kontrakten er der mulighed for 2 x 1 års forlængelse. Solrød Kommune kan vælge at gøre brug af dette, fx hvis priserne i kontrakten er bedre, end hvad vi ville kunne opnå i et nyt udbud. Men hvis kontrakten forlænges, så forlænges tillæggene om indsamling af miljøkasser og tekstiler samtidig. Solrød Kommune vil derfor tidligst kunne indtræde i den fælles indsamling under ARGO af miljøkasser og tekstiler når kontrakten udløber den 1. marts 2025. Men hvis kontrakten forlænges, vil det først kunne lade sig gøre 1-2 år senere.
Tømning af miljøskabe er en løbende aftale, der kan opsiges med et års varsel inden årets udgang. Med indførelsen af flere miljøskabe i år forventes prisen på opgaven at nå grænsen for udbud inden for de næste par år. Det betyder, at Solrød Kommune inden for nærmeste fremtid står over for at skulle udbyde opgaven med tømning af miljøskabe.
Administrationens vurdering
Administrationen vurderer, at Solrød Kommune bør deltage i det fælles udbud omkring tømning af miljøskabe. Det forventes at kunne ske fra 1. januar 2023.
Administrationen vurderer desuden, at prisen for indsamling af miljøkasser og tekstiler kan være attraktiv i det fælles udbud som følge af stordriftsfordele.
Det foreslås, at Solrød Kommunes deltagelse i den fælles kontrakt om indsamling af miljøkasser og tekstiler betinges af, at der indarbejdes en option. Denne option skal give Solrød Kommune mulighed for på et senere tidspunkt at vælge mellem at indgå i den fælles kontrakt med ARGO fra 1. marts 2025 eller fortsætte med kommunens egen kontrakt, hvis det vælges at forlænge den. Til den tid vil administrationen vurdere, hvilken af de to indsamlinger, der kan give den bedste pris og service.
Høring og inddragelse
Sagen har ingen høringspligt.
Finansiering
Kompetence til afgørelse
131. Godkendelse af projektforslag vedrørende fjernvarmeforsyning af boliger nord for Havdrup SkoleÅbn/luk punkt
Sagsnummer: 13.03.01-P00-2-21
Godkendelse af projektforslag vedrørende fjernvarmeforsyning af boliger nord for Havdrup Skole
Beslutningstema
Byrådet skal tage endelig stilling til projektforslag for fjernvarmeforsyning af boliger nord for Havdrup Skole.
Indstilling
Administrationen indstiller, at projektforslaget godkendes.
Beslutning
Jan Færch (C) ønskede sin habilitet afprøvet. Økonomi-, teknik- og miljøudvalget besluttede, at Jan Færch (C) ikke var inhabil og deltog i sagens behandling.
Anbefales.
Fraværende: Henning Christiansen.
Sagsfremstilling
Solrød Fjernvarme a.m.b.a. har anmodet Solrød Kommune om at godkende et projekt for udvidelse af fjernvarmeforsyningsområdet til et planlagt nyt parcelhusområde med 49 parcelhuse i forhold til Lokalplanforslag 225.1 Boliger nord for Havdrup Skole. Byrådet har den 26. april 2021 besluttet, at administrationen kunne fortsætte sagsbehandlingen af projektforslaget, herunder sende forslaget i høring hos relevante parter. Projektet har været i høring og skal nu endelig godkendes. Der er indkommet ét høringssvar, som ikke har nogen bemærkninger.
Projektforslaget
Projektforslaget går ud på, at der lægges fjernvarme ud til de nye parcelhuse. Fjernvarmen er baseret på det projekt, som Solrød Byråd godkendte i maj 2020.
Varmebehovet vil via fjernvarmeledninger blive dækket af de lokale energiproduktionsanlæg i Havdrup, herunder eksisterende solvarmeanlæg og biogaskraftvarmeværk samt planlagte varmepumpeanlæg dels ved Havdrup solvarmeanlæg og dels ved Solrød Biogasanlæg, hvor overskudsvarme fra afkøling af afgasset biomasse planlægges udnyttet til fjernvarme.
Godkendelsen af projektforslaget medfører hverken tilslutningspligt eller forblivelsespligt. Det betyder, at hvis projektet realiseres, kan borgerne til enhver tid vælge en anden godkendt varmeforsyningskilde end fjernvarme, dog under opmærksomhed af de bestemmelser, som fremgår af den kontrakt, som den enkelte borger indgår med Solrød Fjernvarme. Projektforslaget er vedlagt som bilag 1.
Selskabs- og brugerøkonomi
Anlægsudgiften til fjernvarmenettet er estimeret til 4.677.000 kr. ekskl. moms. Projektets selskabs- og brugerøkonomiske vurderinger er baseret på en lånefinansiering fra KommuneKredit, som kræver, at Solrød Kommune efterfølgende giver en kommunegaranti for lånet, der skal dække anlægsinvesteringen på op til ca. 3,5 mio. kr.
Det antages, at de nye kunder betaler tilslutningsbidrag i form af stikledningsbidrag og investeringsbidrag til projektet, hvilket er normal procedure ved nybyggeri.
Det antages desuden, at udgiften til etablering af gadeledninger i området afholdes af ejendomsejeren som byggemodningsbidrag i forbindelse med opførelse af byggeriet.
For ejere af parcelhuse er fjernvarmens brugerøkonomi konkurrencedygtig i forhold til alternative varmeløsninger, herunder eksempelvis en individuel luft-til-vand varmepumpe. Varmepumper har desuden en kortere teknisk levetid. En mindre varmepumpe vurderes således at have en levetid på omkring 16 år, mens det billigere kundeanlæg til fjernvarme vurderes at have en levetid på omkring 25 år, og fjernvarmledningsnettet kan forventes at have en levetid på mindst 50 år.
Samfundsøkonomi
For at projektet kan godkendes, så er det et krav, at projektet er i overensstemmelse med varmeforsyningslovens formål om at fremme den samfundsøkonomisk set bedste anvendelse af energi til bygningers opvarmning og til forsyning med varmt brugsvand.
Beregningerne af samfundsøkonomien for dette projektforslag viser, at fjernvarmen er samfundsøkonomisk mest fordelagtig sammenlignet med valg af individuelle varmepumper. Samfundsomkostningerne for fjernvarmeprojektet over 20 år er således ca. 600.000 kr. eller omkring 9 % lavere end scenariet med individuelle varmepumper. Det fremhæves også, at fjernvarmens store fleksibilitet med integration af flere forskellige teknologier og energikilder vil gøre det muligt fremover at omlægge til stadig billigere og mere miljøvenlig varmeproduktion til gavn for samfundet.
Administrationen har vurderet, at den samfundsøkonomiske beregning, som Solrød Fjernvarme har vedlagt projektforslaget, er positiv og robust, og at beregningen er i overensstemmelse med kravene i projektgodkendelsen. Kravet om positiv samfundsøkonomi er således opfyldt.
Miljø- og klimafordele
Udbygninger af fjernvarmenettet i Havdrup vil være et vigtigt element i at opfylde Solrød Kommunes målsætninger i Klimaplan 2020-2030.
Fjernvarmen kommer hovedsageligt fra lokale energiproduktionsanlæg, herunder eksisterende solvarmeanlæg og biogaskraftvarmeværk samt planlagte varmepumpeanlæg. CO2-udledninger vil maksimalt udgøre 7 tons årligt, hvilket er omkring 10 % af udledninger, hvis de samme huse havde naturgaskedler. CO2-udledningerne kan yderligere forventes reduceret, efterhånden som fjernvarmeproduktionen i Havdrup gøres stadig mere effektiv og bæredygtig, herunder med forventet udbygning af solvarmeanlægget og kollektive varmepumper. Hvad angår lokalforurening, er fjernvarme den mest gunstige varmeforsyningsform for lokalmiljøet.
Projektforslaget er således helt i tråd med målene i Solrød Kommunes klimaplan.
Høring og inddragelse
Der er indkommet ét høringssvar fra gasselskabet Evida Nord A/S. Evida anfører, at de ikke har nogen bemærkninger til projektforslaget. Høringssvaret er vedlagt sagen.
Projektforslaget kan efter endelig godkendelse påklages i fire uger til Energiklagenævnet.
Finansiering
Kompetence til afgørelse
Bilag
132. Orientering om Danmarkskortet og Ankestyrelsens ankestatistik år 2020Åbn/luk punkt
Sagsnummer: 00.01.00-A00-15-21
Orientering om Danmarkskortet og Ankestyrelsens ankestatistik år 2020
Beslutningstema
Byrådet skal orienteres om Danmarkskortet for 2020, som omhandler kommunernes omgørelsesprocenter på social-, børne- og voksenhandicapområdet. Herudover skal Byrådet orienteres om udviklingen i Ankestatistikken vedrørende sager fra Solrød Kommune, som er behandlet i Ankestyrelsen i 2020.
Indstilling
Administrationen indstiller, at orienteringen tages til efterretning.
Beslutning
Anbefales.
Fraværende: Henning Christiansen.
Beslutning fra Familie- og uddannelsesudvalget, 17. august 2021, pkt. 75:
Anbefales.
Beslutning fra Social-, sundheds- og fritidsudvalget, 16. august 2021, pkt. 73:
Anbefales.
Sagsfremstilling
Ankestyrelsen er klageinstans på beskæftigelses- og socialområdet for afgørelser, hvor borgerne kan klage over kommunens afgørelse. I Solrød Kommune træffes årligt mellem 20.000-21.000 afgørelser inden for beskæftigelsesområdet samt det sociale voksen- og børneområde.
Denne orientering vedrører for det første Socialministerets Danmarkskort over ankestatistik på socialområdet, herunder handicapområdet for børn og voksne. For det andet indeholder orienteringen den samlede Ankestatistik, hvilket udover socialområdet også omfatter ex. beskæftigelsesområdet og dele af dagtilbudslovgivningen.
Danmarkskortet
Formålet med Danmarkskortet er at skabe gennemsigtighed om, hvor mange sager de enkelte kommuner får omgjort i Ankestyrelsen på socialområdet, ligesom Danmarkskortet gør det muligt at sammenligne kommunerne med hinanden. Formålet er samlet set at sikre politisk fokus på og ansvar for kvaliteten i sagsbehandlingen i kommunerne.
Socialministeriet offentliggør tre Danmarkskort:
- Kortet for socialområdet generelt
- Kortet specifikt for børnehandicapområdet
- Kortet specifikt for voksenhandicapområdet
Kortene omhandler alle sager behandlet efter serviceloven (ikke andre lovgrundlag som fx dagtilbudsloven eller beskæftigelseslovgivningen, som indgår i Ankestatistikken nederst i denne sag).
Der anvendes tre begreber, når Ankestyrelsen udregner omgørelsesprocenter:
- Stadfæstelse: Ankestyrelsen er enig i afgørelsen. Der sker ingen ændringer for den, der har klaget.
- Hjemvisning: Hvis der fx mangler væsentlige oplysninger i en sag, og Ankestyrelsen ikke selv kan indhente dem, sender styrelsen sagen tilbage til fornyet behandling i kommunen.
- Ændring/ophævelse: Ankestyrelsen er helt eller delvist uenig i afgørelsen og ændrer/ophæver den.
Tallene for afgørelser på Socialministeriets Danmarkskort vedrører både stadfæstede, hjemviste og ændrede/ophævede sager. Det betyder, at antallet af afgørelser ikke kun er udtryk for de sager, som er enten hjemviste eller ændrede, men altså også de sager, hvor kommunen får medhold. Omgørelsesprocenten er andelen af sager, der bliver omgjort (hjemvist, ændret eller ophævet) af Ankestyrelsen.
Resultaterne af de enkelte kort gennemgås nedenfor. Der vedlægges et bilag, der viser henholdsvis udviklingen over de sidste tre år, samt en oversigt over, hvilke sagsområder der er blevet omgjort.
1. Kortet for socialområdet generelt
Her indgår alle bestemmelser i serviceloven, som giver borgerne mulighed for at klage. Kortet indeholder reglerne fra både børne- og voksenområdet, men derudover indgår en række andre bestemmelser på tværs af børne- og voksenområdet.
I Danmarkskortet for hele socialområdet var der 25 afgørelser i 2020 i Solrød Kommune, der blev behandlet i Ankestyrelsen. I 10 af klagesagerne har Ankestyrelsen omgjort kommunens afgørelse: 2 afgørelser, hvor Ankestyrelsen ikke var enig i vurderingen, og 8 afgørelser, hvor Ankestyrelsen har bedt kommunen behandle sagen på ny.
Det giver en omgørelsesprocent på 40 %. På landsplan er omgørelsesprocenten 36 %.
2. Kortet specifikt for børnehandicapområdet
Dette kort vedrører specifikt reglerne på børnehandicapområdet om pasningstilbud, hjemmetræning mm., merudgifter, tabt arbejdsfortjeneste samt personlig hjælp og ledsagelse.
Der har været en sag til behandling i Ankestyrelsen, sagen blev stadfæstet. Omgørelsesprocenten er på 0 %. På landsplan er tallet 52 %. Vær opmærksom på, at datagrundlaget er spinkelt, da der kun er tale om en enkelt sag.
3. Kortet specifikt for voksenhandicapområdet
Dette kort vedrører specifikt reglerne på voksenhandicapområdet om kontant tilskud, borgerstyret personlig assistance, ledsagerordning og merudgifter.
Solrød Kommune har haft en sag til behandling i Ankestyrelsen, denne ene sag blev hjemvist. Dette svarer til en omgørelsesprocent på 100 %. På landsplan er procenten 42 %. Vær opmærksom på, at datagrundlaget er spinkelt, da der kun er tale om en enkelt sag.
Ankestatistik
Ankestyrelsen sender hvert år en ankestatistik for Ankestyrelsens afgørelser i klagesager. I 2020 har Solrød Kommune fået 73 sager afgjort i Ankestyrelsen. Af disse sager afviste Ankestyrelsen at behandle 12 sager. Det sker typisk, fordi der er klaget for sent, eller hvis Ankestyrelsen ikke er den rette klageinstans. Af de resterende 61 sager blev kommunens afgørelse stadfæstet i 31 tilfælde. Det betyder, at Ankestyrelsen var enig i kommunens afgørelse.
Tilbage er 30 sager, hvor Ankestyrelsen i 15 sager ændrede kommunens afgørelse og i 15 sager hjemviste til fornyet behandling i kommunen.
De hjemviste og ændrede sager fordeler sig bredt hen over lovgivningen, og der er ikke et særligt område, som gør sig bemærket med et stort antal ændringer. Af hensyn til det personhenførbare er det derfor ikke muligt at komme med eksempler. Der vedlægges en oversigt over de paragraffer, hvor Solrød Kommune har fået ændret eller hjemvist en afgørelse samt udviklingen over de sidste tre år. At kommunen fortsat har en række ændrede og hjemviste sager, må ses i lyset af, at lovgivningen og praksis på nogle områder er kompleks, hvorfor der kan være gråzoner, der fører til, at nogle sager prøves i Ankestyrelsen.
Ændrede og hjemviste afgørelser bliver til stadighed fulgt tæt af administrationen, og årsager til ændringer og hjemvisninger bliver løbende indarbejdet og inddraget i sagsbehandlingen med henblik på den mest korrekte sagsbehandling. Solrød Kommune har derudover i 2020 styrket den forvaltningsmæssige opmærksomhed på korrekte afgørelser ved ansættelse af yderligere en jurist på det sociale område.
Høring og inddragelse
Sagen har ingen høringspligt. Sagen sendes til orientering i Handicaprådet og Ældrerådet.
Finansiering
Kompetence til afgørelse
Bilag
133. Godkendelse af etablering af elevator i Havdrup IdrætscenterÅbn/luk punkt
Sagsnummer: 82.20.04-P20-1-20
Godkendelse af etablering af elevator i Havdrup Idrætscenter
Beslutningstema
Byrådet skal tage stilling til, hvorvidt der skal arbejdes videre med etablering af en udvendig eller indvendig elevator på Havdrup Idrætscenter i forbindelse til Pepes bar.
Indstilling
Beslutning
Social-, sundheds- og fritidsudvalgets indstilling blev anbefalet.
Fraværende: Henning Christiansen.
Beslutning fra Social-, sundheds- og fritidsudvalget, 16. august 2021, pkt. 81:
Social-, sundheds- og fritidsudvalget anbefaler, at projektet udskydes til 2022 og rådighedsbeløbet overføres til budget 2022.
Social-, sundheds- og fritidsudvalget anbefaler, at projektet udskydes til 2022 og rådighedsbeløbet overføres til budget 2022.
Sagsfremstilling
Det blev i budgetaftalen for budget 2021 aftalt, at der skulle etableres en udvendig elevator på Havdrup Idrætscenter med adgang til Pepes Bar. Der blev afsat et rådighedsbeløb på 650.000 kr.
I december 2020 blev rådighedsbeløbet frigivet og der blev i sagen lagt op til at undersøge muligheden for en indvendig elevator i området ved cafeteriet for optimere både arbejdsmiljøet for hallens personale, brugere og handicappede. Ved denne placering vil cafeens personale kunne servere til møder mv. uden at skulle op ad trapper. Brugerne kan få adgang til lokalet i tørvejr, uanset om det er kørestolsbrugere eller svagt gående.
Der er indhentet overslag på både en udvendig og en indvendig elevatorløsning. Se placering i bilag.
Udvendig elevator
Ved placering af en udvendig elevator i forbindelse til Pepes bar, er der adgangsvej fra parkeringspladsen (ved brandtrappen, og op til 1. sal Pepes bar.). Arbejderne kan udføres inden for det afsatte rådighedsbeløb på 650.000 kr.
Økonomi
Elevator, leveret og opstillet | 450.000 kr. |
Byggeomkostninger | 105.000 kr. |
Uforudsete udgifter | 40.000 kr. |
Byggeledelse og rådgiver | 55.000 kr. |
I alt ekskl. moms | 650.000 kr. |
Indvendig elevator
Ved placering af en indvendig elevator som placeres ved caféen/indgangspartiet til Havdrup Idrætscenter, vil arbejderne kunne udføres for 1.290.600 kr.
Økonomi
Håndværkerudgifter | 970.090 kr. |
Teknisk Rådgivning | 125.000 kr. |
Uforudsete udgifter | 145.510 kr. |
I alt ekskl. moms | 1.290.609 kr. |
Brugerne af Havdrup Idrætscenter, herunder foreninger, caféen, Handicaprådet og servicepersonalet som har deres gang i Havdrup Idræscenter ønsker en løsning, hvor der etableres en indvendig elevator.
Anbefaling
På grund af de væsentlige merudgifter, der er forbundet med en indvendig elevator anbefaler administrationen, at der arbejdes videre med en udvendig elevator, som kan etableres for de frigivne økonomiske midler. Merudgifterne til en indvendig elevator andrager på 640.600 kr.
Tidsplan
Den valgte løsning skal projekteres og sendes i udbud og kan tidligst igangsættes i 3. kvartal 2021.
Risici
Covid-19-situationen kan have betydning for leveranceforsinkelser samt prisstigninger i markedet.
Høring og inddragelse
Sagen har ingen høringspligt.
Finansiering
Kompetence til afgørelse
Bilag
134. Godkendelse af merbevilling til Børn og Unge Rådgivningens familieafsnitÅbn/luk punkt
Sagsnummer: 27.12.00-Ø00-2-21
Godkendelse af merbevilling til Børn og Unge Rådgivningens familieafsnit
Beslutningstema
Byrådet skal tage stilling til ansættelse af 5 sagsbehandlere og 2 faglige koordinatorer pr. 1. november 2021 i Børn og Unge Rådgivningens familieafsnit. Bevillingen gives foreløbig frem til udgangen af 2023, således at Byrådet ved budget 2024 forelægges en evaluering og status med en vurdering af bemandingsbehovet fra 2024 og frem.
Indstilling
Administrationen indstiller, at:
- Familieafsnittet i Børn og Unge Rådgivningen med virkning fra 1. november 2021 udvides foreløbig frem til udgangen af 2023 med 5 sagsbehandlere og 2 faglige koordinatorer.
- Bemandingen evalueres i 2023, hvorefter Byrådet i forbindelse med budget 2024 forelægges en status med vurdering af bemandingsbehov fra 2024 og frem.
- Tillægsbevilling på 917.000 kr. i 2021 finansieres af budgetsikkerhedspuljen. De økonomiske konsekvenser i 2022 og 2023 indarbejdes i budgetforslag 2022-2025.
Beslutning
Familie- og uddannelsesudvalgets indstilling blev anbefalet.
Fraværende: Henning Christiansen.
Beslutning fra Familie- og uddannelsesudvalget, 17. august 2021, pkt. 74:
Anbefales.
Anbefales.
Familie- og uddannelsesudvalget ønsker en status på projektet ultimo 2022.
Sagsfremstilling
Baggrund
Der er over de seneste år indtrådt en udgiftsvækst på Familieafsnittets område. Senest viste budgetopfølgningen pr. 30. april 2021 et forventet merforbrug på familieområdet svarende til næsten 12 mio. kr. Budgetudfordringen ses bredt på familieområdet. En fremskrivning af den aktuelle udgiftsvækst vil få betydelige konsekvenser for økonomien. Der er derfor behov for at iværksætte tiltag, som kan begrænse væksten, og som samtidig skaber fundamentet for en styrket økonomisk styring videre frem.
Parallelt med budgetudfordringen arbejder Børn og Unge Rådgivningen med at styrke kvaliteten i sagsbehandlingen med vedvarende fokus på:
- At der ydes den rette hjælp.
- At kvaliteten af hjælp svarer til udgiftens størrelse.
- At der arbejdes med relevante mål for indsatserne.
- Om den iværksatte hjælp også skaber den ønskede forandring.
De angivne kvalitetsparametre er tæt knyttet til udgiftssiden, idet den faglige styring er bærende for, at der rettidigt og på rette grundlag kan træffes rette afgørelser også på udgiftssiden og sikre dokumentationen for disse. En stærk økonomistyring hænger således tæt sammen med en tilsvarende stærk faglig og databaseret styring på sagsniveau.
Det er vurderingen, at der ved at sikre kvalitet i sagsbehandlingen og etablere solide aktivitetstal på området er væsentlige potentialer for på såvel kortere som længere sigt at skabe en mere bæredygtig økonomi på familieområdet.
Konkret vurderes der behov for at:
- Gennemgå og genvurdere eksisterende indsatser i verserende sager med henblik på at sikre udførelsen af relevante sagsbehandlingsskridt og sikre den faglige styring.
- Implementere en korrekt anvendelse af Familieafsnittets fagsystem DUBU med henblik på løbende at følge op på status til brug for prioritering i driften.
- Sikre prioriteringen af en faglig ledelse, som understøtter det vedvarende arbejde med datainformeret ledelse.
- Udvikle og implementere relevante arbejdsgange/skabeloner til brug for sagsbehandlingen med henblik på at styrke retssíkkerhed og ensartethed (systematik).
- Sikre relevant kompetenceudvikling og oplæring af medarbejderne på området.
- Styrke arbejdet med opfølgning og målfastsættelse ved iværksættelse af støtte med henblik på at følge progression.
- Udvikle og beskrive kommunens tilbudsvifte på forebyggelsesområdet.
- Udvikle og beskrive serviceniveauer på relevante områder.
Samlet er der således behov for, at der udarbejdes en udviklingsplan for området, hvor målet er at sikre den rigtige hjælp til rette tid ud fra et fundament, hvor retssikkerhed og en stærk (og mere gennemsigtig) økonomistyring bliver gennemgående.
Forudsætninger
Familieafsnittet har i dag en leder af myndighed, et specialrådgivningsteam på 5 rådgivere, et børn- og ungeteam på 7 rådgivere samt et foranstaltningsteam på i alt 6 medarbejdere.
Familieafsnittet har i 2021 haft et sagstal, som varierer mellem 450 og 590 sager. Rådgiverne i Familieafsnittet arbejder aktuelt med gennemsnitligt 38 sager. Hertil kommer, at den faglige ledelsesstøtte er begrænset, da lederen af afsnittet varetager alle opgaver relateret til faglig og personaleledelse samt konkret sagsbehandling i visse sager.
Det er vurderingen, at det forandringsarbejde, som skal understøtte målet om faglig og økonomisk bæredygtighed på kort og lang sigt, ikke realistisk kan skabes med den nuværende bemanding og nuværende sagstal. For at få sikre kvalitet i Familieafsnittets sager og herunder fundamentet for en fremadrettet kvalitet og styring af området er det vurderingen, at der ud fra en investeringstænkning er brug for at iværksætte en betydelig styrkelse af bemandingen (normeringen) i familieafsnittet.
Der er tale om en udvidelse, som foreløbig foreslås bevilget som en imidlertid bevilling frem til udgangen af 2023. Dette med henblik på en fornyet stillingtagen på baggrund af status og evaluering af effekter i forbindelse med budget 2024.
Konkret vurderes der behov for 5 ekstra rådgivere samt 2 faglige koordinatorer. De faglige koordinatorer skal tilknyttes henholdsvis udsatte- og handicapområdet og herunder sikre faglig sparring, sikre løbende sagsgennemgange med fokus på sparring, lovmedholdelighed og aftaler om prioritering, bistå ved revurdering af klagesager, kvalitetssikre afgørelser, have særskilt ansvar for forberedelse af sager til Børn- og ungeudvalget, overgrebssager, Ungdomskriminalitetsnævnssager samt have særlige opgaver i forhold fagsystemet.
Den foreslåede styrkelse af bemandingen vil betyde, at rådgiverne ud fra det nuværende sagstal vil få et gennemsnitligt sagstal svarende til 25-28 sager pr. rådgiver. Det bemærkes, at børn- og ungeteamet i 2016 fik nedsat sagstallet til 23 sager i forbindelse med vedtagelsen af Solrød-modellen, men at sagsantallet efterfølgende er steget.
En udvidet bemanding vil være relevant at få på plads i 2021 senest inden task force forløbet indledes 1. november. Dette for at sikre det bedst mulige udbytte af det 2-årige task force forløb, hvor task forcen skal bistå ved Familieafsnittets udviklingsarbejde og bidrage til at kvalificere arbejdet på området.
Den skitserede udvidelse af Familieafsnittet ligger på flere punkter i tråd med tiltag, som flere andre (og lignende) kommuner også over tid har iværksat for at få styr på såvel faglighed som økonomi. Der tænkes her særligt på lavere antal sager pr. rådgiver samt ansættelse af faglige koordinatorer.
En udvidet normering vil i årene 2022 og 2023 forudsætte en årlig merbevilling (investering) svarende til 3,9 mio. kr., som dækker både lønudgiften og udgifter til bygningsdrift, IT og inventar. Hertil kommer udgifter i 2021 svarende 2/12, hvis nye medarbejdere kan tiltræde 1. november 2021.
Da der er tale om en investeringsmodel, forventes merudgiften dog allerede at blive hentet via effektiviseringer i såvel 2022 som 2023. Effektiviseringen findes via den styrkede faglige og økonomiske styring af området.
År | 2021 | 2022 | 2023 |
Investering | 917.000 kr. | 3.900.000 kr. | 3.900.000 kr. |
Effektivisering | 0 kr. | -3.900.000 kr. | -4.900.000 kr. |
Netto | 917.000 kr. | 0 kr. | -1.000.000 kr. |
Der henvises til uddybende skema i bilag 1.
På længere sigt vil det væsentlige argument imidlertid være, at investeringen i en styrket kvalitet med fokus på datainformeret ledelse også i årene fremover vil sikre fundamentet for en styrket økonomistyring, som er tæt koblet til fagligheden på området. Det er med andre ord vurderingen, at investeringen her og nu er afgørende for sagligt og fagligt at kunne dæmpe den stigende udgiftskurve, som området aktuelt befinder sig på. Det er samtidig målsætningen, at Solrød Kommunes udgifter på det specialiserede børne- og ungeområde, som minimum skal ligge på niveau med sammenligningskommunerne.
Såfremt indstillingen godkendes, og der skal skabes fysisk plads til flere medarbejdere, er det vurderingen, at der vil være relevante ledige kommunalt ejede lokaler på Solrød Gl. Skole. Solrød Gl. Skole er geografisk placeret ved siden af Børn og Unge Rådgivningens adresse på Højagervænget 35.
Høring og inddragelse
Sagen har ingen høringspligt.
Finansiering
Kompetence til afgørelse
Bilag
135. Godkendelse af udarbejdelse af kvalitetsrapport i skoleåret 2021/2022Åbn/luk punkt
Sagsnummer: 17.00.00-G01-368-21
Godkendelse af udarbejdelse af kvalitetsrapport i skoleåret 2021/2022
Beslutningstema
Byrådet skal tage stilling til, om der skal udarbejdes kvalitetsrapport i skoleåret 2021/2022.
Indstilling
Administrationen indstiller, at:
1. Der udarbejdes kvalitetsrapport i skoleåret 2021/2022.
2. Kvalitetsrapporten udarbejdet i skoleåret 2021/2022 kun behandler de obligatoriske emneområder.
Beslutning
Anbefales.
Fraværende: Henning Christiansen.
Beslutning fra Familie- og uddannelsesudvalget, 17. august 2021, pkt. 80:
Anbefales.
Anbefales.
Sagsfremstilling
Baggrund
Ifølge folkeskoleloven skal Byrådet udarbejde en kvalitetsrapport hvert andet år. I Solrød Kommune er ønsket at følge udviklingen tæt, og derfor udarbejdes der en kvalitetsrapport hvert år.
En ny bekendtgørelse giver frihed til, at Byrådet kan beslutte at undlade at udarbejde en kvalitetsrapport i skoleåret 2021/22 som konsekvens af corona-påvirkningerne af folkeskolen.
Byrådet skal derfor tage stilling til, om der i skoleåret 2021/2022 skal udarbejdes en kvalitetsrapport, og hvorvidt kvalitetsrapporten skal indeholde emner ud over de obligatoriske emneområder.
Hvis Byrådet træffer beslutning om ikke at udarbejde kvalitetsrapporter, er der dog en klar forventning fra ministeriet om, at kommunerne fortsat løbende forholder sig til elevernes faglige udvikling og trivsel.
Uddybende brev om bekendtgørelsen fra Børne- og Undervisningsministeriet kan ses i bilag.
Kvalitetsrapportens indhold
Byrådet har besluttet, at kvalitetsrapporten i lige år indeholder en analyse af udvalgte temaer i tillæg til de lovpligtige data vedrørende resultater i folkeskolerne. I ulige år har kvalitetsrapporten primært fokus på de lovpligtige data om skolernes opnåede faglige og trivselsmæssige resultater.
Kvalitetsrapporten indeholder hvert år en beskrivelse af, hvor langt kommunen er nået i forhold til de nationale mål og tilhørende resultatmål samt kommunalt fastsatte mål for skoleområdet. I kvalitetsrapporten følges derfor op på en række forskellige målparametre, herunder blandt andet:
- Karaktergennemsnit i de bundne prøvefag
- Det faglige niveau og de nationale test
- Elevtrivsel
- Inklusion
- Andel af elever, der påbegynder en ungdomsuddannelse
- Kompetencedækning
- Anvendelse af mulighederne for at konvertere den understøttende undervisning til fx. 2-lærerordninger og afkorte skoledagen
Kvalitetsrapporten for skoleåret 2020/2021 (udarbejdet i skoleåret 2021/2022) vil på en række områder bære præg af de særlige forhold, der har været gældende under corona-pandemien. Gældende regler for nødundervisning har blandt andet medført:
- periodevis hjemmeundervisning i løbet af skoleåret
- gennemførelse af særlige undervisningsforløb
- nedprioritering af praktisk, musiske fag
- reduktion i antallet af prøvefag, herunder ophøjelse af årskarakterer til eksamenskarakter
Udarbejdelsen af en kvalitetsrapport i skoleåret 2021/2022 vil betyde, at afrapporteringen og resultaterne i kvalitetsrapporten vil være anderledes end foregående år på baggrund af de særlige forhold under corona-pandemien med særlige forhold for undervisning på skolerne.
Samtidig har ministeriet forsat en forventning om, at der følges op på elevernes trivsel og faglige udvikling i kommende skoleår, som også vurderes at være relevant for Byrådet i Solrød Kommune, særligt i forhold til følge kvaliteten på skolerne i og efter coronatiden. Administration anbefaler derfor, at der udarbejdes en kvalitetsrapport på de obligatoriske emneområder.
Høring og inddragelse
Sagen har ingen høringspligt.
Finansiering
Kompetence til afgørelse
Bilag
136. Godkendelse af tilskud fra Hold Hjernen Frisk - tillægsbevillingÅbn/luk punkt
Sagsnummer: 00.30.00-S00-3-21
Godkendelse af tilskud fra Hold Hjernen Frisk - tillægsbevilling
Beslutningstema
Byrådet skal tage stilling til tilskud på samlet 35.000 kr. fra Hold Hjernen Frisk til Solrød Bibliotek og Kulturhus.
Indstilling
Administrationen indstiller, at tilskuddet på 35.000 kr. modtages, og at indtægtsbevilling på 35.000 kr. og samlet udgiftsbevilling på 35.000 kr., henholdsvis som 28.875 kr. ex. moms til indkøb og 6.125 kr. til momsudligningsordningen, godkendes.
Beslutning
Anbefales.
Fraværende: Henning Christiansen.
Beslutning fra Social-, sundheds- og fritidsudvalget, 16. august 2021, pkt. 75:
Anbefales.
Sagsfremstilling
Solrød Bibliotek og Kulturhus har modtaget et tilskud fra Hold Hjernen Frisk til projektet Støv Hjernen Af! på 35.000 kr. Der er modtaget 28.875 kr. til indkøb og 6.125 kr. til momsudligning.
Tilskuddet er primært afsat til foredragsholdere. Derudover er tilskuddet også afsat til konsulenttimer, forplejning og materialer.
Tilskud fra fonde er underlagt en speciel momsordning, og derfor svarer tilskuddet ikke til det beløb, der må bruges ex. moms. Forskellen tilgår momsudligningsordningen.
Høring og inddragelse
Sagen har ingen høringspligt.
Finansiering
Kompetence til afgørelse
Bilag
137. Godkendelse af bevilling til aftale om håndtering af faglige udfordringer og indsatser for at styrke trivsel hos elever jf. ny aftale af 1. juni 2021 - tillægsbevillingÅbn/luk punkt
Sagsnummer: 00.30.00-G00-4-21
Godkendelse af bevilling til aftale om håndtering af faglige udfordringer og indsatser for at styrke trivsel hos elever jf. ny aftale af 1. juni 2021 - tillægsbevilling
Beslutningstema
Byrådet skal tage stilling til tillægsbevilling til implementering af faglige udfordringer og indsatser for at styrke trivsel hos elever frem til 31. december 2021.
Indstilling
Administrationen indstiller, at der godkendes tillægsbevilling til skolerne på 333.154 kr., der fordeles ud fra elevtallet for skoleåret 2020/2021, der finansieres af midtvejsregulering af bloktilskuddet for 2021.
Beslutning
Anbefales.
Fraværende: Henning Christiansen.
Beslutning fra Familie- og uddannelsesudvalget, 17. august 2021, pkt. 77:
Anbefales.
Anbefales.
Sagsfremstilling
Den 1. juni 2021 indgik Regeringen og Venstre, Dansk Folkeparti, Socialistisk Folkeparti, Radikale Venstre, Enhedslisten, Det Konservative Folkeparti, Liberal Alliance og Alternativet en supplementaftale til aftalen af 18. februar 2021 om håndtering af faglige udfordringer hos elever i grundskolen og på ungdoms- og voksenuddannelser.
Aftalepartierne var enige om, at der afsættes yderligere 295 mio. kr., hvoraf 83 mio. kr. tilgår kommunerne til fagligt løft og trivselsindsatser i grundskolen. Midlerne vil blive fordelt efter indbyggertal. Midlerne til de enkelte kommuner fremgår af oversigten.
Fristen for anvendelsen af tilskuddet givet med supplementaftalen af 1. juni 2021 er blevet rykket fra udgangen af juli 2021 til udgangen af december 2021.
Ramme til skoler, SFO'er samt fritids- og klubtilbud mv.
Midlerne kan anvendes til indsatser, som sikrer et fagligt løft for de elever, som har det største behov samt til indsatser, som kan bidrage til at genstarte de gode fællesskaber og styrke trivslen, som er en forudsætning for læring. I grundskolen kan det fx være indsatser målrettet de fagligt svageste elever, som perioden med nedlukning og nødundervisning forventes at have haft de største negative konsekvenser for, herunder eleverne i udskolingen, som inden for de kommende år skal videre på en ungdomsuddannelse.
I SFO’er samt fritids- og klubtilbud kan midlerne fx anvendes til indsatser, der skal få de børn og unge, som måtte have forladt tilbuddene i perioden med nedlukninger, tilbage, og til opsøgende indsatser samt til forbyggende og motiverende aktiviteter og øvrige trivselsfremmende indsatser. Midlerne kan anvendes til aktiviteter henover efteråret.
Fordeling af rammen til de enkelte skoler er beregnet ud fra elevtallet for skoleåret 2020/21. Solrød Kommunes andel udgør 333.154 kr.
Dette giver følgende fordeling:
Fordeling af tilskud | Andel af elever i skoleåret 2020/2021 | Andel af statslig pulje |
Havdrup Skole | 495 | 59.815 kr. |
Uglegårdsskolen | 1208 | 145.974 kr. |
Munkekærskolen | 860 | 103.922 kr. |
10Solrød/UngSolrød | 194 | 23.443 kr. |
I alt | 2757 | 333.154 kr. |
Høring og inddragelse
Sagen har ingen høringspligt.
Finansiering
Sagen har bevillingsmæssige konsekvenser. Der godkendes en tillægsbevilling på 333.154 kr., der finansieres af midtvejsregulering af bloktilskuddet for 2021.
Kompetence til afgørelse
Bilag
138. Godkendelse af bevilling til aftale om trivselsfremmende aktiviteter i skole, SFO, fritids- og klubtilbud til børn og unge - tillægsbevillingÅbn/luk punkt
Sagsnummer: 00.30.00-G00-5-21
Godkendelse af bevilling til aftale om trivselsfremmende aktiviteter i skole, SFO, fritids- og klubtilbud til børn og unge - tillægsbevilling
Beslutningstema
Byrådet skal tage stilling til tillægsbevilling til implementering af trivselsfremmende aktiviteter i skole, SFO, fritids- og klubtilbud til børn og unge.
Indstilling
Administrationen indstiller, at der godkendes tillægsbevilling til skolerne på 128.445 kr., der fordeles ud fra elevtallet for skoleåret 2020/2021, som finansieres af midtvejsregulering af bloktilskuddet for 2021.
Beslutning
Anbefales.
Fraværende: Henning Christiansen.
Beslutning fra Familie- og uddannelsesudvalget, 17. august 2021, pkt. 78:
Anbefales.
Anbefales.
Sagsfremstilling
Regeringen og Venstre, Dansk Folkeparti, Socialistisk Folkeparti, Radikale Venstre, Enhedslisten, Konservative og Alternativet indgik den 4. juni 2021 en aftale om sommer- og erhvervspakke mv.
Aftalen indebærer en række forskellige initiativer og indsatser til udsatte erhverv og virksomheder under Covid-19 krisen, men også til tiltag, som er målrettet sårbare mennesker med handicap, børn, unge og ældre, der har været hårdt ramt af nedlukningen.
Der er i aftalen afsat 41 mio. kr. til trivselsfremmende aktiviteter i skole, SFO, fritids- og klubtilbud til børn og unge, hvoraf 32 mio. kr. tilgår kommunerne. Midlerne vil blive fordelt efter indbyggertal. Midlerne til de enkelte kommuner fremgår af oversigten.
Rammen for trivselsfremmende aktiviteter i skole, SFO, fritids- og klubtilbud til børn og unge
Nedlukningerne af skoler, fritidstilbud og fritidsaktiviteter har været hård for mange børn, som normalt finder et dagligt frirum og fællesskab i skole, klub eller fritidstilbud. Især elever fra socialt udsatte hjem har trivselsmæssigt været påvirket negativt. Tilrettelæggelsen af aktiviteterne skal tage hensyn til, at elever med særlige behov kan deltage. Trivselsfremmende aktiviteter kan eksempelvis være sommerferieaktiviteter, lejrskoler, åben skoleaktiviteter, ekskursioner mv.
Det er op til kommunerne selv at beslutte, hvorledes de afsatte midler skal anvendes lokalt, herunder bl.a. prioriteringen mellem skoler, fritidstilbud mv.
Aktiviteterne kan organiseres og foregå på tværs af skole og fritidstilbud mv. og kan med fordel ske i samarbejde med eksterne aktører og organisationer, fx Dansk Skoleskak. Aktiviteterne kan ligeledes organiseres på tværs af kommuner. Afholdelse af de trivselsfremmende aktiviteter kan ske i samarbejde med foreningsliv, idræts- og civilsamfundsorganisationer, kulturinstitutioner mv.
Fordeling af rammen til de enkelte skoler er beregnet ud fra elevtallet for skoleåret 2020/2021. Solrød Kommunes andel udgør 128.445 kr.
Dette giver følgende fordeling:
Fordeling af tilskud | Elever i skoleåret 2020/2021 | Andel af statslig pulje |
Havdrup Skole | 495 | 23.062 kr. |
Uglegårdsskolen | 1208 | 56.279 kr. |
Munkekærskolen | 860 | 40.066 kr. |
10Solrød/UngSolrød | 194 | 9.038 kr. |
I alt | 2757 | 128.445 kr. |
Midlerne vil kunne anvendes frem til udgangen af 2021, og vil blive fordelt til de forskellige områder på specifikke konti.
Høring og inddragelse
Sagen har ingen høringspligt.
Finansiering
Kompetence til afgørelse
Bilag
139. Godkendelse af igangsætning af jordarbejder for cykelbro over Cordozavej - anlægsbevillingÅbn/luk punkt
Sagsnummer: 05.04.06-G01-1-20
Godkendelse af igangsætning af jordarbejder for cykelbro over Cordozavej - anlægsbevilling
Beslutningstema
Byrådet skal tage stilling til jordarbejder ved Green Hills til stiforbindelse over Cordozavej.
Indstilling
Administrationen indstiller, at jordarbejder for regional stiforbindelse over Cordozavej igangsættes. Anlægsbevilling med tilhørende rådighedsbeløb på 810.000 kr. frigives.
Beslutning
Anbefales.
Fraværende: Henning Christiansen.
Sagsfremstilling
I forbindelse med salget af Cordozagrunden i 2019 blev et mindre stykke af den samlede grund reserveret til at udføre den offentlige, regionale stiforbindelse. Stilforbindelsen er i samarbejde med Køge Kommune planlagt for at opnå en mere direkte forbindelse til og fra Solrød, til bl.a. Køge Nord Station.
Solrød Kommune har i den forbindelse opgaven med at føre stien frem til Skensved Å mod syd, hvor stien fremtidigt skal mødes med den planlagte stiforbindelse fra Køge langs med banen.
Den østlige del af området (bilag 1) nærmest Køge Bugt Banen er udlagt til offentligt formål med henblik på etablering af regional stiforbindelse, som skal forbinde området til det eksisterende stisystem (mod nord og øst) samt til Køge Nord via en stibro over Cordozavej.
Det indledende arbejde igangsættes, da jordarbejdet skal udføres inden første forventede indflytning i 2022 i Green Hills, således at nytilflyttere undgår gener fra arbejdet.
Projektet indgår desuden i indsatsplanen i Trafikplan 2021-2025 og vil ved endelig færdiggørelse i 2024 også sikre bløde trafikanter fra området let og hurtig adgang til bl.a. Køge Nord, Jersie Station og bidrage til regional sammenhæng samt sikre direkte stiadgang over den befærdede trafikvej, Cordozavej.
I forbindelse med vedtagelsen af budget 2021-2024 blev der afsat et rådighedsbeløb i 2021 på 810.000 kr. til de indledende jordarbejder til den planlagte stiforbindelse over Cordozavej samt 1,015 mio. kr. i 2022 og 3,960 mio. kr. 2023.
Således udgør dette jordarbejde det indledende anlægsarbejde for stiforbindelse/stibro over Cordozavej i retning af Køge.
Tidsplan og risici
Det indledende arbejde kan med fordel udføres i 2021, inden Green Hills skal udføre belægning og andre arbejder. Det kan blive nødvendigt midlertidigt, at lukke et af de to spor på Cordozavej.
Arbejdet består af rydning og opbygning af jordvold samt dialog med BaneDanmark vedr. den økonomiske mest fordelagtige løsning i forhold til en endelig teknisk løsning af selve stibroen, som er planlagt færdig i 2023/2024.
Finansiering
Kompetence til afgørelse
Bilag
140. Lukket: Godkendelse af valg af totalentreprenør for Strandens Hus - tillægs - og anlægsbevilling Åbn/luk punkt
Sagsnummer: 04.01.10-P20-2-18
141. MeddelelserÅbn/luk punkt
Sagsnummer: 85.02.02-P35-49-20
Meddelelser
Indstilling
Meddelelser til orientering:
- Se bilag.
Beslutning
Taget til efterretning.
Fraværende: Henning Christiansen.
Bilag
- Referat af dialogmøde med grundejerforeninger og landsbylaug og Økonomi-, teknik- og miljøudvalget
- Indbyggertal juli 2021
- Likviditetsrapportering pr. 30.06.2021
- Planklagenævnet stadfæster kommunens afslag til landzonetilladelse
- Byggeklageenhedens afgørelse - 2019.0506
- Byggeklageenhedens afgørelse - 2019.0505
142. Lukket: MeddelelserÅbn/luk punkt
Sagsnummer: 85.02.02-P35-49-20
143. Digital godkendelse af referatÅbn/luk punkt
Sagsnummer: 85.02.02-P35-48-20
Digital godkendelse af referat
Indstilling
Administrationen indstiller, at referatet godkendes digitalt.
Beslutning
Tiltrådt.
Fraværende: Henning Christiansen.