Referat
Udvalg: Økonomi-, teknik- og miljøudvalget
Mødedato: 08-02-2021
Mødested: Skype-møde
13. Godkendelse af dagsordenÅbn/luk punkt
Sagsnummer: 85.02.02-P35-38-20
Godkendelse af dagsorden
Indstilling
Administrationen indstiller, at forslag til dagsorden godkendes.
Beslutning
Tiltrådt.
14. Godkendelse af optagelse af lån vedrørende regnskab 2020Åbn/luk punkt
Sagsnummer: 00.34.05-Ø00-1-21
Godkendelse af optagelse af lån vedrørende regnskab 2020
Beslutningstema
Byrådet skal tage stilling til optagelse af langfristet lån vedrørende regnskab 2020.
Indstilling
Administrationen indstiller, at der optages lån for i alt 1.185.000 kr. i Kommunekredit med maksimal løbetid på 25 år inden udgangen af april måned 2021.
Beslutning
Anbefales.
Sagsfremstilling
Byrådet besluttede i budget 2020, at der skulle budgetteres med en lånoptagelse på 1.000.000 kr., hvilket er baggrunden for denne sag. Der kan med Byrådets godkendelse optages lån svarende til de afholdte udgifter (se nedenfor) i 2020 inden udgangen af april måned 2021, hvor låneadgangen bortfalder.
Kommunerne skal som udgangspunkt betale kontant og kan kun i begrænset omfang optage lån til formål, der fremgår af lånebekendtgørelsen. For Solrød Kommune drejer det sig om udgifter til:
- Energibesparende foranstaltninger
- Lån til betaling af grundskyld mv. fratrukket indfriede lån
Lånerammen for 2020
Administrationen har på baggrund af regnskab 2020 opgjort lånerammen for 2020, jf. lånebekendtgørelsen, ud fra de afholdte udgifter:
Formål | Budgetteret lånoptagelse | Låneramme | Forskel |
Energibesparende foranstaltninger | 0 kr. | 1.185.170 kr. | 1.185.170 kr. |
Udgiften til lån til betaling af grundskyld mv. fratrukket indfriede lån | 1.000.000 kr. | 0 kr. | -1.000.000 kr. |
I alt | 1.000.000 kr. | 1.185.170 kr. | 185.170 kr. |
Der kan i alt optages lån på 1.185.000 kr., hvilket er 185.000 kr. mere end budgetteret i regnskab 2020.
Lån til betaling af grundskyld mv.
Udgiften til lån til betaling af grundskyld mv. kan opgøres således:
Beløb i kroner | |
Lån til betaling af ejendomsskat for pensionister (nettoindtægt, idet indfrielser overstiger udlån) | -3.744.067 kr. |
Udlån til midlertidig indefrysningsordning vedrørende grundskyld | 3.594.951 kr. |
Nettoindtægt fra udlån, derfor ingen lånefinansiering | -149.116 kr. |
(- foran beløb = større indtægt fra indfrielser end udgift til nye udlån).
På lån til betaling af ejendomsskat for pensionister er der pr. 31. december 2020 526 aktive lånesager med en samlet gæld til Solrød Kommune på 94,7 mio. kr.
På udlån til midlertidig indefrysningsordning vedrørende grundskyld er der pr. 31. december 2020 en samlet gæld til Solrød Kommune på 8,8 mio. kr.
Kommunaldirektøren og økonomichefen er jf. Økonomisk Politik og finansiel strategi bemyndiget til sammen at foretage selve lånoptagelsen.
Høring og inddragelse
Sagen har ingen høringspligt.
Finansiering
Kompetence til afgørelse
15. Godkendelse af prioritering af midler i Puljen til forskønnelse af Solrød Kommune 2021Åbn/luk punkt
Sagsnummer: 01.00.00-G01-30-20
Godkendelse af prioritering af midler i Puljen til forskønnelse af Solrød Kommune 2021
Beslutningstema
Økonomi-, teknik- og miljøudvalget skal tage stilling til fordeling af midler i Puljen til forskønnelse af Solrød Kommune 2021.
Indstilling
Administrationen indstiller, at midlerne for 2021 prioriteres i henhold til nedenstående sagsfremstilling.
Beslutning
Emil Blücher (I) ønskede sin habilitet afprøvet. Økonomi-, teknik- og miljøudvalget besluttede, at Emil Blücher (I) ikke var inhabil og Emil Blücher (I) deltog i sagens behandling.
Tiltrådt med den bemærkning, at projekt nr. 9 vedr. udbygning af legeplads i Trylleskov Strand tildeles 44.000 kr., som finansieres ved at nedskrive projekt nr. 4 vedr. naturareal bag præstegård med 48.000 kr. (80% af 60.000 kr. til muldtoilet). Endvidere præcises det, at det er en forudsætning for tildeling af midler til projekt nr. 8, at der skal være offentlig adgang.
Sagsfremstilling
Baggrund
Byrådet vedtog i marts 2018, at rådighedsbeløbet fra salget af HMN Naturgas A/S skal indgå i en pulje til forskønnelse af Solrød Kommune. Puljen er startet i 2019 og løber 10 år frem.
Formålet med puljen er ”Tilskud til forskønnelse af grønne områder, legepladser og fællesarealer i Solrød Kommune”. Tildelingskriterierne er, at projektet skal skabe et markant og synligt løft i lokalområdets grønne områder. Der lægges desuden vægt på, hvor mange borgere projektet vil tilgodese samt sikring af projektets fremtidige drift.
Puljen yder maksimalt tilskud op til 80 % af udgifterne pr. projekt. De resterende udgifter kan være selvfinansieret af ansøgeren eller udgøres af frivillig arbejdskraft. I forbindelse med frivillig arbejdskraft kan der maksimalt regnes med 100 kr. i timen.
Det samlede beløb til uddeling i 2021 er på 403.600 kr.
Evaluering af puljen
Byrådet besluttede i november 2020 at Puljen til forskønnelse af Solrød Kommunes grønne områder skal evalueres i starten af den nye valgperiode. Det vil sige i forbindelse med fordeling af puljens midler i februar 2022.
Ansøgninger 2021
Puljen havde ansøgningsfrist den 1. december 2020. Der er indkommet 9 ansøgninger.
En samlet oversigt over ansøgningerne samt de indkomne ansøgninger er vedlagt som bilag. Som det fremgår, er der indkommet ansøgninger til et større beløb, end der er til rådighed. Det er derfor nødvendigt, at der sker en prioritering af de indkomne ansøgninger. Kommentarer til de enkelte ansøgninger findes i vedlagte bilag.
Administrationen foreslår, at Økonomi-, teknik- og miljøudvalget på baggrund af redegørelsen i vedlagte bilag tildeler det fulde ansøgte beløb til ansøgning nr. 3, 6 og 7. Ansøgning nr. 2, 4, 5 og 8 tildeles et reduceret beløb, for at tilgodese så mange ansøgere som muligt. Ansøgning nr. 1 og 9 tildeles ingen midler i denne runde.
Høring og inddragelse
Sagen har ingen høringspligt.
Finansiering
Kompetence til afgørelse
Bilag
- Formål med forskønnelsespuljen
- Oversigt over ansøgninger til Puljen til forskønnelse af Solrød Kommune, skema
- Kommentarer til ansøgninger til Puljen til forskønnelse af Solrød Kommune 2021.
- 1. Legeplads Solrød Strandvej 114, Nikolaj Schwartz
- 2. Forskønnelse af Gl. Havdrup, Gl. havdrup Landsbylaug
- 3. Skabelse af engareal, Kr. Skensved Landsbylaug
- 4. Naturareal bag præstegården, muldtoilet og beplantning, Havdrup Menighedsråd
- 5. Legetårn ved Egeparken, DOK Administration
- 6. Styrkelse af biodiversitet på fællesareal i Klosterparken, Grundejerforeningen Klosterparken
- 7. Fælles terrasse med bivenlig beplantning, AB Strandgården II
- 8. Skovrejsning ml. Åmarken 4 og 6, Ina Lindemark
- 9. Udbygning af legeplads Ø8 Trylleskov Strand, Grundejerforeningen Trylleskov Ø8
16. Godkendelse af forslag til Trafikplan 2021-2025Åbn/luk punkt
Sagsnummer: 05.00.00-G00-1-20
Godkendelse af forslag til Trafikplan 2021-2025
Beslutningstema
Byrådet skal tage stilling til forslag til Solrød Kommunes Trafikplan 2021-2025.
Indstilling
Administrationen indstiller, at forslag til Trafikplan 2021-2025 godkendes.
Beslutning
Anbefales.
Sagsfremstilling
I forbindelse med budgetaftalen for 2020-2023 besluttede Byrådet, at Solrød Kommunens Trafikplan 2016-2020 skulle have et servicetjek.
Forslag til ny trafikplan for 2021-25 er nu udarbejdet. Forslaget til planen består bl.a. af en kortlægning af de nuværende trafikale forhold i kommunen og en handlingsplan med forslag til administrationsprincipper (rammer for hvordan administrationen arbejder med området) for de kommende 5 år. Endvidere indeholder planen en indsatsplan med konkrete trafikindsatser, hvor administrationen har vurderet, at det vil give største værdi/mening at udføre ændringer på veje, stier og p-pladser. Forslag til den nye trafikplan er vedlagt som bilag.
Trafikplanen er ikke lovpligtig og indeholder således heller ikke lovpligtige bestemmelser – hverken for borgere, virksomheder eller kommunen. Trafikplanens væsentligste bidrag er at:
- Sætte rammerne for hvordan administrationen skal arbejde med trafikområdet fremover.
- Opstille nyt forpligtende og realistiske mål på maksimalt een trafikskadet i 2030 i Solrød Kommune på baggrund af Færdselssikkerhedskommissionens nyeste nationale handlingsplan, hvor Solrød Kommune også tilslutter sig visionen om, at ethvert trafikuheld er éet for meget!
- Identificere og beskrive de konkrete trafikindsatser med henblik på at kunne realisere dette mål.
Trafikplanen indeholder et katalog over trafikindsatser, som ved implementering vil betyde, at Solrød Kommunes veje og stier bliver sikrere for Solrød Kommunes borgere.
Trafikplanens opbygning og indhold
Kortlægning - I kapitlet om kortlægning findes følgende indhold/underafsnit bilagt relevante informative GIS-udtræk som kortskitser eks. trafikmængder, hastigheder, trafiksikkerhed/uheldsstatisk, stier og parkeringsforhold.
Målsætning - I kapitlet om målsætning er kortlægningen foldet ud i delelementer og administrationsprincipper (rammer for hvordan administrationen arbejder med området) for, hvordan de i planen beskrevne og konstaterede problemstillinger håndteres. Hastighedskrav i rundkørsler og forhold vedr. parkering er nye målsætninger, som er medtaget i denne trafikplan.
Prioriteret indsatsplan - I kapitlet om forslag til trafikindsatser i Trafikplan 2021-25, er indsatserne kategoriseret og prioriteret. Det er administrationens anbefaling at indsatser, der øger trafiksikkerhed og dermed reducerer risikoen for særligt personuheld, prioriteres først. Foreslået prioritering:
- Indsatser på udpegede, uheldsbelastede lokaliteter/strækninger, der primært reducerer risikoen for særligt personuheld og sekundært skade på materiel.
- Indsatser inden for hastighed og tryghed, hvor fokus er på at sænke hastigheden og/eller skabe større tryghed for de bløde trafikanter.
- Indsatser inden for tilgængelighed, som fremmer en mere hensigtsmæssig afvikling af trafikken for alle trafikanter - på cykel, til fods eller i bil.
For hvert af indsatsforslagene findes også et skøn over, hvad det koster, at realisere forslaget. I skønnet er der forsøgt taget højde for de generelle erfaringer med prisniveauet, dog er der ikke i skønnet indregnet omkostningerne til projektering, opmåling, tilsyn og eventuelle køb af arealer.
Trafikplanens samspil med hjemmesiden
Indsatsplanens forslag til indsatser vil også være at finde på kommunens hjemmeside efter Byrådets godkendelse af trafikplanen. Hvis der efter trafikplanens vedtagelse opstår behov for yderligere indsatser, vil disse også blive prioriteret og fremgå af hjemmesiden som kommende indsatser. På hjemmesiden vil der fremadrettet også kunne findes trafiktællinger længere tilbage end 5 år - og udstillet således, at flereårige trafiktællinger på een og samme destination også kan aflæses tydeligt for hvert tælleår.
Høring og inddragelse
Sagen har ingen høringspligt.
Finansiering
Sagen har ingen bevillingsmæssige konsekvenser. De konkrete indsatser forventes finansieret via Byrådets årlige anlægspuljer til trafiksikkerhed og hastighedsdæmpende foranstaltninger, alternativt finansieres som konkrete budgetlagte anlægsprojekter eller anvist finansiering af overskydende anlægsmidler.
Kompetence til afgørelse
Bilag
17. Godkendelse af tillæg til spildevandsplanen 2014-2026Åbn/luk punkt
Sagsnummer: 06.00.05-P00-1-19
Godkendelse af tillæg til spildevandsplanen 2014-2026
Beslutningstema
Byrådet skal tage stilling til vedtagelse af tillæg nr. 5 til Solrød Kommunes Spildevandsplan. Tillægget fastsætter og prioriterer gennemførslen af en række indsatser frem til 2022.
Indstilling
Administrationen indstiller, at tillæg nr. 5 til Solrød Kommunes Spildevandsplan 2014-2026 - "Indsatser i perioden 2020-2022" godkendes.
Beslutning
Anbefales.
Sagsfremstilling
I Solrød Kommunes Spildevandsplan 2014-2026 er der planlagt en række indsatser. Med tillæg nr. 5 planlægges og prioriteres indsatser frem til 2022.
Indsatserne udføres i samarbejde mellem Solrød Kommune og KLAR Forsyning. Som hovedregel varetager Solrød Kommune myndighedsopgaver, mens KLAR Forsyning har ansvaret for projektering og udførelse af konkrete anlægsprojekter. For det fulde overblik over ansvarsfordelingen på de forskellige indsatser - se bilag.
Indsatserne tager udgangspunkt i de overordnede mål i spildevandsplanen som fremgår nedenfor. Et udpluk af de vigtigste indsatser fremgår under hvert overordnet mål.
• Kloaksystemet skal være effektivt og vedligeholdt.
- Gennemførelse af kloakrenoveringsplan.
- Opsporing af uvedkommende vand i kloaksystemet og fejlkoblinger af spildevand på regnvandskloakken.
• Alt spilde- og regnvand, der tilføres vandløb, søer og hav, er rent.
- Tjek af eksisterende spildevandstilladelser.
- Gennemgang og opdatering af kommunens data i PULS-databasen.
- Opsporing af fejlkoblinger af spildevand på regnvandskloakken.
- Udvikling administrationsgrundlag for fremtidige udledningstilladelser med udgangspunkt i robusthedsanalysen.
• Oversvømmelser af regnvandssystemet er begrænset til max én gang hvert 10 år (en statistisk 10 års hændelse).
- Etablering af ny havledning ved Parkvej.
- Løbende revision af beredskabsplan samt opdatering med henblik på skybrud.
- KLAR Forsynings handlingsplaner for klimatilpasning.
En samlet liste over indsatser og prioritering kan findes i det vedlagte bilag.
Høring og inddragelse
Forslaget til tillæg til spildevandsplanen har været i offentlig høring i perioden 26. november 2020 til 21. januar 2021. I høringsperioden havde borgere og interessenter mulighed for at komme med kommentarer til det fremlagte forslag.
Solrød Kommune har modtaget én henvendelse i høringsperioden. Henvendelsen gik på en nærmere beskrivelse af en indsats fra tidligere planperiode, som er sat i bero. Henvendelsen har ikke givet anledning til ændringer af tillægget.
Finansiering
Kompetence til afgørelse
Bilag
18. Godkendelse af projektforslag for fjernvarmeforsyning af FredensbovejkvarteretÅbn/luk punkt
Sagsnummer: 13.03.01-P00-1-21
Godkendelse af projektforslag for fjernvarmeforsyning af Fredensbovejkvarteret
Beslutningstema
Byrådet skal tage stilling til projektforslag for fjernvarmeforsyning af Fredensbovejkvarteret med henblik på udsendelse i 4 ugers høring hos relevante interessenter.
Indstilling
Administrationen indstiller, at:
- Projektforslaget godkendes med efterfølgende udsendelse i 4 ugers høring hos relevante interessenter.
- Solrød Fjernvarme kan ansøge Fjernvarmepuljen om statstilskud som følge af ovennævnte godkendelse af projektforslaget.
- Scenarier, hvor der anvendes olie og naturgas, ikke skal indgå i den samfundsøkonomiske analyse i dette projektforslag og i fremtidige projektforslag for fjernvarmeforsyning.
Beslutning
Anbefales.
Sagsfremstilling
Solrød Fjernvarme a.m.b.a. har anmodet Solrød Kommune om at godkende deres projektforslag, hvor Fredensbovejkvarteret i Jersie Strand omlægges fra naturgas til fjernvarme.
Ifølge varmeforsyningsloven påhviler det byrådet at godkende projekter for etablering af kollektive varmeforsyningsanlæg. Solrød Kommune skal som varmeplanmyndighed sikre, at projektet er i overensstemmelse med varmeforsyningsloven og projektbekendtgørelsen. Kommunen skal bl.a. foretage en konkret vurdering af, om projektet er det samfundsøkonomisk mest fordelagtige projekt og vurdere de energimæssige, samfundsøkonomiske og miljømæssige konsekvenser af projektet.
Det vurderes, at projektet er det samfundsøkonomisk mest fordelagtige projekt, samt at projektforslaget er i overensstemmelse med Solrød Kommunes Klimaplan 2020-2030 og den retning for klimaindsatsen, som byrådet i Solrød Kommune har vedtaget. Fjernvarmeforsyning af Fredensbovejkvarteret er projekt nr. 5 i Klimaplan 2020-2030.
Projektforslaget
Fredensbovejkvarteret er et villakvarter i Jersie Strand omkranset af Vestre Grænsevej mod nord, Tåstrupvej mod vest, Maglekærvej mod syd og S-togsbanen mod øst. Kvarteret ligger omkranset mod syd, vest og nord af områder udlagt til fjernvarmeforsyning. Derfor bliver området også kaldt ”Gaslommen”, og dets umiddelbar nærhed til andre fjernvarmeområder gør det, ifølge Solrød Fjernvarme, oplagt til fjernvarmeforsyning i fremtiden. Området skal ikke forveksles med kvartererne øst for Strandvejen, hvor der i henhold til Klimaplan 2020-2030 arbejdes på en løsning med biogas som varmeforsyning, idet Solrød Fjernvarme ikke finder det rentabelt at etablere fjernvarme dér.
Projektforslaget vedrører etablering af fjernvarme til at kunne forsyne Fredensbovejkvarterets i alt 216 huse (villaer), idet Solrød Fjernvarme anlægger fjernvarmeledninger i villakvarterets veje og tilslutter de nye fjernvarmekunder med stikledninger. Området er i dag udlagt til naturgas, og de eksisterende huse forsynes af overvejende individuelle naturgasfyr, men der forekommer også huse med oliefyr, elvarme og varmepumper.
I projektforslaget regnes med, at kun huse med gasfyr og oliefyr skifter til fjernvarme op til en tilslutningsgrad ved fuld udbygning på 82 %, svarende til det mål at tilslutte 176 huse. Anlægsudgiften til fjernvarmenettet er estimeret til 15,6 mio. kr. ekskl. moms. Hertil kommer installation af kundeanlæg til i alt 5,6 mio. kr. ekskl. moms.
Solrød Fjernvarme har for at sikre projektets rentabilitet opstillet et vilkår om, at der skal være bindende tilsagn fra 75 % af forbrugerne om tilslutning, svarende til det mål at tilslutte 160 huse.
Godkendelse på vilkår
For at kunne gennemføre projektet ønsker Solrød Fjernvarme at søge om tilskud fra Fjernvarmepuljen. For at opnå tilskud er det en betingelse, at der er opnået kommunal godkendelse af projektforslaget. Det er også en betingelse, at den kommunale godkendelse bortfalder, såfremt der ikke opnås tilsagn om tilskud. Forsyningspligten for Solrød Fjernvarme kan derpå først indtræde ved tilsagn om tilskud fra Fjernvarmepuljen.
Solrød Fjernvarme anmoder derfor om en kommunal godkendelse af projektforslaget på vilkår af, at der opnås tilsagn fra Fjernvarmepuljen om det ansøgte tilskud.
Forsynings-, tilslutnings- og forblivelsespligt
Det følger af byrådets godkendelse, at såfremt Solrød Fjernvarme opnår tilsagn om tilskud samt tilsagn om tilslutning fra 75 % af forbrugerne, vil forsyningspligten for Solrød Fjernvarme indtræde i hele Fredensbovejkvarteret. Forsyningspligten vil medføre, at beboerne i området ikke kan få tilskud til opsætning af varmepumper i henhold til de nuværende støtteregler (Bygningspuljen). Forsyningspligten vil endvidere medføre, at Solrød Fjernvarme på vegne af ejendomsejere med gasfyr kan anmode om gratis gasafpropning via Afkoblingsordningen.
Godkendelsen af projektforslaget medfører ikke hverken tilslutningspligt eller forblivelsespligt. Det betyder, at såfremt projektet realiseres, kan borgerne til enhver tid vælge en anden godkendt varmeforsyningskilde end fjernvarme, dog under opmærksomhed af de bestemmelser, som fremgår af den kontrakt, som den enkelte borger forinden har har indgået med Solrød Fjernvarme.
Selskabs- og brugerøkonomi
Projektet opfylder kriteriet for statstilskud ved, at selskabsøkonomien ikke vil være rentabel over 30 år uden statstilskud. Selskabsøkonomien vil blive rentabel ved opnåelse af statstilskuddet.
For villakunden er fjernvarmens brugerøkonomi bedre end, hvad en alternativ løsning med varmepumpe ville koste. Endvidere fremføres det, at efter omkring 16 år skal det dyre varmepumpeanlæg udskiftes, mens der for fjernvarmen kun vil være tale om at udskifte det langt billigere kundeanlæg - typisk efter ca. 25 år, idet fjernvarmens ledningsnet vil have en teknisk levetid på mindst 50 år.
Fjernvarme er erfaringsmæssigt væsentligt billigere end opvarmning med oliefyr og ligger i øjeblikket på niveau med prisen for opvarmning med gasfyr. Dette er naturligvis afhængigt af forhold hos den individuelle varmekunde samt med forbehold for, at naturgaspriser og afgifter kan ændre sig med tiden.
Samfundsøkonomi
Det er en forudsætning for godkendelse, at projektet er i overensstemmelse med varmeforsyningslovens formål om at fremme den samfundsøkonomisk set bedste anvendelse af energi til bygningers opvarmning og til forsyning med varmt brugsvand.
Både nationalt og i Solrød Kommune med Klimaplan 2020-2030 er der vedtaget initiativer, som skal bidrage til at udfase olie og gas i varmeforsyningen for at nå CO2-reduktionsmål i 2030.
Det følger heraf, at kommunerne nu kan fravælge, at der regnes på scenarier med olie og gas som forsyningskilde til opvarmning, når der laves analyser af den samfundsøkonomisk set bedste anvendelse af energi til varmeformål.
Hvis et område eksempelvis anmodes af fjernvarmeselskabet om at blive konverteret fra individuelle naturgasfyr til fjernvarme, skal analysen ikke længere tage højde for naturgas som et alternativ. I stedet anvendes typisk varmepumper som et alternativt scenarie.
Beregningerne af samfundsøkonomien for dette projektforslag viser, at fjernvarmen er samfundsøkonomisk mest fordelagtig sammenlignet med valg af individuelle varmepumper. Samfundsomkostningerne for fjernvarmeprojektet over 20 år er således ca. 1,1 mio. kr. eller omkring 3 % lavere end scenariet med individuelle varmepumper. Det fremhæves også, at fjernvarmens store fleksibilitet med integration af flere forskellige teknologier og energikilder vil gøre det muligt fremover at omlægge til stadig billigere og mere miljøvenlig varmeproduktion til gavn for samfundet.
Miljø- og klimafordele
Fjernvarme er den mest gunstige varmeforsyningsform for lokalmiljøet. Hvad angår klimaforhold, kommer fjernvarmen fra det storkøbenhavnske fjernvarmesystem, hvor målsætningen er 100 % CO2-neutralitet i 2025.
Projektforslaget vil således bidrage til Solrød Kommunes mål i Klimaplan 2020-2030 om at reducere CO2-udledningen med 70 % i 2030.
Høring og inddragelse
Ifølge Projektbekendtgørelsen skal kommunen fremsende Solrød Fjernvarmes projektforslag i mindst 4 ugers høring hos berørte grundejere og forsyningsselskaber. Efter høringsperioden og eventuelle tilretninger forelægges projektforslaget for Byrådet til endelig godkendelse.
Hvis projektforslaget vedtages, og Solrød Fjernvarme opnår tilsagn om tilskud fra Fjernvarmepuljen, vil ejere af ejendomme, der er omfattet af projektforslaget, ikke længere have mulighed for at få statstilskud til varmepumper fra Bygningspuljen. De berørte grundejere kan derfor have en væsentlig og individuel interesse i sagen og af den grund høres de i lighed med de berørte forsyningsselskaber.
Høringen er ikke et udtryk for, at den enkelte grundejer skal tage endeligt stilling til sin ejendoms tilslutning til fjernvarme. Dette vil efterfølgende være en individuel sag mellem grundejeren og Solrød Fjernvarme.
Finansiering
Kompetence til afgørelse
Bilag
19. Status på arealanvendelse ved Solrød IdrætscenterÅbn/luk punkt
Sagsnummer: 82.20.00-P20-1-21
Status på arealanvendelse ved Solrød Idrætscenter
Beslutningstema
Byrådet besluttede på møde den 21. december 2020 både, at frivgive midler til planlægning af opførsel af en ny hal ved Solrød Idrætscenter (SIC) og give Solrød FC mulighed for at fremkomme med et klubhusprojekt senest 1. april 2021. Med denne sag ønsker administrationen at orienterere om status på mulig kommende anvendelse af arealer ved Solrød Idrætscenter som følge af de to beslutninger.
Indstilling
Administrationen indstiller, at status på anvendelse af areal ved Solrød Idrætscenter tages til efterretning.
Beslutning
Anbefales.
Beslutning fra Social-, sundheds- og fritidsudvalget, 1. februar 2021, pkt. 15:
Beslutning fra Social-, sundheds- og fritidsudvalget, 1. februar 2021, pkt. 15:
Anbefales.
Sagsfremstilling
Placering af nye hal
På byrådsmødet d. 21. december 2020 besluttede byrådet at frigive en anlægsbevlling på 1.000.000 kr. således, at der kan arbejdes videre med opførelse af en ny hal på ca. 1.300 m2 med springgrav og tribunepladser samt omklædningsfaciliteter m.m. (scenarie B) i tilknytning til SIC.
I samarbejde med brugere arbejder adminstrationen umiddelbart med en placering på det nuværende parkeringsareal sydøst for SIC. En placering her vil betyder, at skal reetableres et antal parkeringspladser i nærhed til SIC. Disse kan umiddlart kun etableres på det areal, hvor Solrød FCs midlertidige klubhus ligger. Tilsvarende gør sig gældende ved en alternativ placering af hallen på parkeringsarealet nordøst for SIC. Den sidste mulighed er, opføre hallen på selve arealet, hvor klubhuset ligger. Vælges den løsning skal der ikke reetableres parkeringspladser. De tre mulige placeringer kan ses i skitseform i bilag 1. Der bemærkes, er der i skitserne er udelukkende er tale om reetablering af parkingspladser i forholdet 1:1. Der er dermed ikke taget højde for eventuelt behov for yderligere parkeringpladser som må formodes at blive konsekvensen af den ekstra aktivitet, som en ny hal kan/vil medføre.
Den endelig palcering besluttes først efter yderligere brugerinvolvering, jordbundsundersøgelser, trafikanalyser mv.
Placering af nyt klubhus
På samme byrådsmøde den 21. december 2020 besluttede Byrådet at imødekomme ønske fra Solrød FC om at få mulighed for inden den 1. april 2021 at fremkomme med et realistisk og konkret klubhusprojekt med finansieringsplan (anlæg og drift) ti lafløsning af det eksisterende klubhus. Da arealet hvor det midlertididge klubhus er opført forventes at indgå enten som parkeringsareal eller som grund til den nye hal, har administrationen foretaget en første screening af arealer i tilknytning til SIC og fodboldanlægget, hvor der eventuelt og efter nærmere planlægning/undersøgelser kan opføres et nye klubhus.
De tre potentielle placeringer kan ses af bilag 2.
Generelt for de tre potentielle placeringer er, at planmæssige forhold, fx. trafikale forhold, parkering, forsyning m.m. ikke er undersøgt. Der tages derfor i denne status alle tænkeligt forbehold.
Høring og inddragelse
Sagen har ingen høringspligt.
Finansiering
Kompetence til afgørelse
Bilag
20. Status på projekt nærvær og trivsel i Den Kommunale HjemmeplejeÅbn/luk punkt
Sagsnummer: 81.00.00-A00-2-20
Status på projekt nærvær og trivsel i Den Kommunale Hjemmepleje
Beslutningstema
Byrådet skal orienteres om status på projekt nærvær og trivsel i Den Kommunale Hjemmepleje og tage stilling til de indsatser, der er planlagt i 2021 inden for rammerne af den kommunale pulje.
Indstilling
Administrationen indstiller, at:
1. Orienteringen tages til efterretning.
2. De budgetterede rammer for pulje til rekruttering og fastholdelse godkendes.
Beslutning
Anbefales.
Beslutning fra Social-, sundheds- og fritidsudvalget, 1. februar 2021, pkt. 19:
Beslutning fra Social-, sundheds- og fritidsudvalget, 1. februar 2021, pkt. 19:
Anbefales.
Sagsfremstilling
Den Kommunale Hjemmepleje har i samarbejde med konsulentfirmaet Conopor arbejdet målrettet gennem hele 2020 med projekt nærvær og trivsel i Den Kommunale Hjemmepleje financieret af såvel puljemidler fra STAR som kommunalt afsatte puljemidler. De igangsatte indsatser fortsætter i 2021, hvorefter projektet forventes at være implementeret og dermed en del af den fremtidige daglige drift.
I Den Kommunale Hjemmepleje, som gennem de sidste år har været præget at meget fravær og stor udskiftning blandt såvel ledere som medarbejdere medførende dårlig trivsel, har der og bliver der fortsat arbejdet målrettet med nærvær og trivsel. Der er iværksat en række indsatser rettet mod såvel ledere som medarbejdere. Disse indsatser er beskrevet i vedlagte notat.
Dette har medført en positiv udvikling på både medarbejdertrivslen og på nærledelsen, som er af afgørende betydning for en bedre trivsel blandt alle. Alt i alt opleves mere stabile arbejdsdage, ledelse tæt på og en god stemning på arbejdspladsen. Dette kan også aflæses i fraværsrapporterne, hvor fraværet er faldende. Særlig interessant er korttidsfraværet, som over året er faldet betydeligt.
I forhold til langtidssygdom bliver der arbejdet målrettet med fastholdelse og hurtig tilbagevenden til arbejde. Desværre er Den Kommunale Hjemmepleje lige som alle andre arbejdspladser også ramt af medarbejdere med alvorlige og livstruende sygdomsforløb, og disse antager i efteråret en større procentdel.
Den gennemsnitlige fraværsprocent i 2020 er 9,91%, hvor den i 2019 var 12,7%. I det sidste halvår af 2020 var den gennemsnitlige fraværsprocent 8,39%.
Det videre arbejde kommer hovedsagligt til at handle om implementering og forankring, dels i forhold til adfærdsændrende indsatser i forhold til ledelse og grupper dels i forhold til rutiner og arbejdsgange i samarbejde med øvrige dele af administrationen.
Derudover skal der arbejdes videre med rekruttering og onboarding, således at Ældreområdet samlet styrkes i disse dicipliner. Dette arbejde vil der være særligt fokus på i foråret 2021, hvor der blandt andre skal rekrutteres en leder til Den Kommunale Hjemmepleje.
I forhold til den kommunalt afsatte pulje til rekruttering og fastholdelse estimeres derfor nedenstående budget for 2021:
- Fortsat lederudvikling ved Conopor: 310.400 kr.
- Kommunal medfinanciering af STAR-projektet: 128.000 kr.
- Rekruttering og onboarding: 165.000 kr.
- T-shirts som supplement til arbejdsbeklædning indtil fornyet udbud: 175.000 kr.
- Tilbud om zoneterapi til Hjemmeplejens medarbejdere: 78.000 kr.
- Virtuel informationstavle inkl program: 100.000 kr.
- Ikke placeret budget: 43.600 kr.
Høring og inddragelse
Sagen er sendt i høring i Ældrerådet. Høringssvar forventes at foreligge ved sagens behandling.
Finansiering
Kompetence til afgørelse
Bilag
21. Godkendelse af dannelse af børnehaveklasser skoleåret 2021/22Åbn/luk punkt
Sagsnummer: 17.20.01-A21-1-20
Godkendelse af dannelse af børnehaveklasser skoleåret 2021/22
Beslutningstema
Byrådet skal tage stilling til antallet af børnehaveklasser på Solrød Kommunes folkeskoler i skoleåret 2021/22.
Indstilling
Administrationen indstiller, at:
- Der oprettes i alt 12 børnehaveklasser, heraf 3 klasser på Havdrup Skole, 5 klasser på Uglegårdsskolen og 4 klasser på Munkekærskolen.
- Der søges om dispensation for styrelsesvedtægten for Solrød Kommunes skolevæsen ved oprettelse af 4 klasser på Munkekærskolen, idet klassekvotienten overstiger 25.
- Der gives dispensation fra skoledistrikt til 18 børn på skolerne.
- Merudgiften på 291.666 kr. til den 12. børnehaveklasse i 2021 finansieres af demografipuljen på skoleområdet.
Beslutning
Anbefales.
Beslutning fra Familie- og uddannelsesudvalget, 2. februar 2021, pkt. 19:
Beslutning fra Familie- og uddannelsesudvalget, 2. februar 2021, pkt. 19:
Anbefales.
Sagsfremstilling
Hvert år i januar måned skal Byrådet tage stilling til oprettelse af antallet af børnehaveklasser for det kommende skoleår.
Der er i alt indskrevet 277 børn til børnehaveklasserne den 1. august 2021, hvoraf der er søgt om dispensation fra skoledistrikt for i alt 18 børn.
I forhold til den økonomiske styring af kommunens udgifter på folkeskoleområdet er det udgangspunktet, at dannelsen af klasser på de enkelte skoler følger de principper, som er gældende i styrelsesvedtægten for Solrød Kommunes skolevæsen, jf. afsnittet om Frit skolevalg side 9 og bilag 5. I styrelsesvedtægten er en maksimal klassekvotient sat til 25 elever, da der skal være plads til tilflyttere i skoledistriktet, uden at dette udløser ekstra klasser i det pågældende skoleår. Jf. folkeskolelovens § 17 må elevtallet i grundskolens klasser normalt ikke overstige 28, og det betyder således, at der kan gives plads til 3 yderligere elever fra skoledistriktet i løbet af skoleåret.
I budgettet for 2021 er der indregnet oprettelse af 11 børnehaveklasser på baggrund af befolkningsprognosen, hvilket ikke stemmer overens med det faktuelle behov, der som minimum udgør oprettelse af 12 klasser. Den samlede merudgift ved oprettelse af en børnehaveklasse udgør i skoleåret 2021/22 291.666 kr. i perioden 1. august til den 31. december 2021. Merudgiften på 291.666 kr. til den 12. børnehaveklasse finansieres i 2021 af demografipuljen på skoleområdet. Den enkelte skole får tildelt budget til børnehaveklasserne ud fra tildelingsmodellen, som er en kombineret tildelingsmodel. Dvs. skolerne får tildelt beløb både pr. klasse og pr. elev.
Administrationen har udarbejdet to forslag til dannelse af børnehaveklasser i 2021/22:
Administrationen har udarbejdet to forslag til dannelse af børnehaveklasser i 2021/22:
- Forslag 1: Der oprettes i alt 12 klasser, og alle 18 børn, som der er søgt om dispensation for skoledistrikt for, gives dispensation. Der oprettes 3 klasser på Havdrup Skole, 5 klasser på Uglegårdsskolen og 4 klasser på Munkekærskolen. Idet klassekvotienten på Munkekærskolen udgør 25,25, ansøges der om dispensation fra styrelsesvedtægten for Solrød Kommunes skolevæsen.
- Forslag 2: Der oprettes i alt 12 klasser, og 6 børn med søskende får dispensation for skoledistrikt. Der oprettes 3 klasser på Havdrup Skole, 4 klasser på Uglegårdsskolen og 5 klasser på Munkekærskolen. I dette forslag vil der blive oprettet 5 klasser på Munkekærskolen, hvilket vil udfordre lokalekapaciteten på Munkekærskolen.
Kapacitet
Oprettelsen af i alt 12 klasser i kommende skoleår har betydning for den samlede kapacitet på skoleområdet. Ved valg af forslag 2, der indebærer oprettelse af 5 børnehaveklasser på Munkekærskolen, vil der allerede fra skoleåret 2021/2022 kunne opleves et pres på de fysiske rammer.
Høring og inddragelse
Sagen har ingen høringspligt.
Finansiering
I budgettet for 2021 er der indregnet oprettelse af 11 børnehaveklasser på baggrund af befolkningsprognosen. Den samlede merudgift ved oprettelse af en ekstra børnehaveklasse udgør i skoleåret 2021/22 291.666 kr. i perioden 1. august til den 31. december 2021.
Merudgiften på 291.666 kr. til den 12. børnehaveklasse finansieres i 2021 af demografipuljen på skoleområdet.
Kompetence til afgørelse
Bilag
22. Godkendelse af det videre arbejde med analyse af perspektiverne ved Borgernes Hus - anlægsbevillingÅbn/luk punkt
Sagsnummer: 82.06.04-P20-3-20
Godkendelse af det videre arbejde med analyse af perspektiverne ved Borgernes Hus - anlægsbevilling
Beslutningstema
Byrådet blev skal tage stilling det videre arbejde med Borgernes Hus samt udvikling af Solrød Center. Dels skal der frigives midler til analyse og forundersøgelse, dels skal den politiske organisering afklares.
Indstilling
Administrationen indstiller, at:
- Det videre arbejde med analyse af perspektiverne ved i Borgernes Hus og udvikling af Solrød centeret i gangsættes. Anlægsbevilling med tilhørende rådighedsbeløb på 1.500.000 kr. frigives.
- Der i forhold til organisering af den politiske inddragelse i arbejdet med Borgernes Hus og udvikling af Solrød centeret nedsættes en af de i sagsfremstillingen to skitserede modeller.
Beslutning
Tiltrådt med den bemærkning, at multifunktionssalen skal give kulturelle tilbud og muligheder for alle borgere i Solrød Kommune som fx koncerter, kunstudstillinger eller andre større begivenheder.
Med hensyn til indstillingens punkt nr. 2 anbefales modellen med hele Byrådet som politisk følgegruppe.
Emil Blücher (I) kunne ikke støtte indstillingen.
Sagsfremstilling
Baggrund
Byrådet besluttede i budgetaftalen 2021 at sætte gang i den videre analyse af perspektiverne ved et Borgernes Hus og udvikling af Solrød centeret. Målet med den videre analyse er at frembringe et kvalificeret beslutningsgrundlag således, at Byrådet i første kvartal 2022 kan tage stilling til, om der skal igangsættes en konkret udbudsproces. Såfremt byrådet går videre med anlægsprocessen, skal der træffes endelig beslutning om igangsættelse af byggeriet medio 2022.
Byrådet besluttede i budgetaftalen 2021 at sætte gang i den videre analyse af perspektiverne ved et Borgernes Hus og udvikling af Solrød centeret. Målet med den videre analyse er at frembringe et kvalificeret beslutningsgrundlag således, at Byrådet i første kvartal 2022 kan tage stilling til, om der skal igangsættes en konkret udbudsproces. Såfremt byrådet går videre med anlægsprocessen, skal der træffes endelig beslutning om igangsættelse af byggeriet medio 2022.
På budgetkonferencen i juni 2020 blev Byrådet præsenteret for en forundersøgelse med tre scenarier for mulighederne for et nyt rådhus (se bilag). I forbindelse med vedtagelsen af budgettet for 2021 blev aftaleparterne enige om, at der skal arbejdes videre med scenarie 1. Scenariet vil betyde én indgang til Solrød Kommune samt mulighed for kulturelle og frivillige aktiviteter i et nyt rådhus - Borgernes Hus:
”Et vigtigt element i udviklingen af Solrød Bymidte vil være opførelsen af et Borgernes Hus som samlingssted for borgerne, som desuden indeholder rådhusets funktioner. Borgernes Hus skal i samspil med Solrød Bibliotek og Kulturhus skabe en mangfoldighed af nye aktivitetsmuligheder, øge bymidtens synlighed og bidrage til, at handels-, by- og kulturliv understøtter hinanden. Borgerne i Solrød Kommune – unge som ældre - skal være stolte af Solrød Bymidte: De skal have lyst til at gå tur i bymidten og til at vise den frem, når de har gæster.”
Det fremgår ligeledes af budgetaftalen, at aftaleparterne er enige om, at der i 2020 skal igangsættes en analyse af det nuværende og kommende pladsbehov.
Borgernes Hus
Et nyt Borgernes Hus vil medføre, at:
- Borgere får én samlet fysisk adgang til Solrød Kommune som supplement til en forventet digital stigning i digitale henvendelser.
- Der kan skabes nye og moderne rammer bl.a. en multifunktionssal til glæde for Solrøds mange frivillige og foreninger, herunder at der kan ske en aflastning af Aktivitets- og Frivilligcenteret, hvor der i dag er et stort pres på lokalerne som følge af flere ældre medborgere og et stort behov for at udvide daghjemmet.
- Der kan ske en samling af funktionerne fra det eksisterende rådhus, it-afdelingen samt de øvrige borgerrettede funktioner som Jobhuset og Børne- og ungerådgivningen.
- Etablering af Borgernes Hus ikke må påvirke kommunens serviceniveau negativt.
- Det er forventningen, at der etableres private boliger på Stationspladsen og frasalg af eksisterende rådhus til boliger (boliger til seniorer).
Supplerende pladsanalyse
Den i budgetaftalen aftalte pladsanalyse er nu gennemført (se bilag). Hovedkonklusionerne i afrapporteringen er, at:
- Rådhuset ikke giver medarbejderne hensigtsmæssige og tidssvarende fysiske rammer.
- Den forventede vækst i antal medarbejdere ikke kan rummes på rådhuset.
- De nuværende (møde)rammer i forhold til borgerne er uhensigtsmæssige.
Politisk organisering
Administrationen foreslår, at Byrådet vælger en af følgende to modeller for politisk involvering arbejdet med analysen (se bilag):
- Bred følgegruppe: En følgegruppe der består af en kombination af politikere og repræsentanter for forenings- og erhvervsliv. Ved denne model skabes et tværgående forum og at interesser og ønsker fra foreninger og erhvervsliv bringes direkte ind i følgegruppen.
- Politisk følgegruppe: En følgegruppe der består at det samlede byråd. Ved denne model sikre, at det samlede Byråd kan følge processen tæt.
Uanset valg af følgegruppemodel kan de enkelte medlemmerne af byrådet deltage i workshops, arbejdsgrupper sammen med Solrød Kommunes øvrige borgere.
Inddragelse af borgere, foreninger og erhvervsliv – erfaringer fra Havdrup, Kystsikring og Solrød Bibliotek
Analyse og oplæg til beslutningsgrundlag udarbejdes med afsæt i en ambitiøs og bred inddragelse af borgere, foreninger og erhvervsliv således, at det sikres, at alle interesserede får mulighed for at komme med ønsker og idéer til Borgernes Hus. Ligeledes vil der ske en inddragelse af medarbejdere og ledere. Der vil i analyseperioden ligeledes være en kontinuerlig involvering af Byrådet, så projektet får en stærk forankring i Byrådet.
Den konkrete inddragelsesproces planlægges henover foråret 2021 i dialog med følgegruppen. I forhold til inddragelsesprocessen vil der blive hentet inspiration og trukket på de mange gode erfaringer med borgerinddragelse fra projekterne om udvikling af Havdrup bymidte, kystsikring og udviklingen af Solrød bibliotek og kulturhus.
Økonomi
Til at forestå analyse ansættes en intern projektleder samt entreres med ekstern bygherrerådgiver. Overslag over anvendelse af midler kan ses herunder:
Analyse af det samlede projekt herunder afklaringer af inddragelsesbehov og intern projektleder | 400.000 kr. |
Udarbejdelse af byggeprogram herunder brugerinddragelse og bygherrerådgiver | 1.000.000 kr. |
Forundersøgelser, jordbundundersøgelser o.lign. | 100.000 kr. |
Høring og inddragelse
Sagen har ingen høringspligt.
Finansiering
Kompetence til afgørelse
Bilag
23. Godkendelse af baneplacering af kunstgræsbane ved Havdrup Idrætscenter - anlægsbevillingÅbn/luk punkt
Sagsnummer: 18.20.00-P20-12-20
Godkendelse af baneplacering af kunstgræsbane ved Havdrup Idrætscenter - anlægsbevilling
Beslutningstema
Byrådet skal tage stilling til baneplacering og projektering af kunstgræsbanen i Havdrup frem til tilbudsindhentning samt finansiering fra Havdrup Fodbold.
Indstilling
Administrationen indstiller, at:
- Kunstgræsbanen placeres ved stadionbanen i Havdrup.
- Der udarbejdes projektmateriale og indhentes tilbud. Anlægsbevilling med tilhørende rådighedsbeløb på 255.000 kr. frigives.
- Bidraget fra Havdrup Fodbold nedsættes fra 500.000 kr. til 100.000 kr., hvilket finansieres ved nedskrivning af Idrætstanlægsfondens midler fra 2022 fra 650.000 kr. til 250.000 kr.
- Havdrup Fodbolds bidrag på 100.000 kr. sker i form af indkøb af rekvisitter til den nye bane.
Beslutning
Anbefales med den præcisering, at Havdrup Fodboldklub skal give skriftligt tilsagn om at ville bidrage med 100.000 kr. til rekvisitter mm. inden anlægsarbejdet med kunststofbanen påbegyndes.
Beslutning fra Social-, sundheds- og fritidsudvalget, 1. februar 2021, pkt. 14:
Beslutning fra Social-, sundheds- og fritidsudvalget, 1. februar 2021, pkt. 14:
Anbefales.
Sagsfremstilling
Efter et mangeårigt ønske fra Havdrup Fodbold og en afklarende proces i 2018 blev der til Byrådets budgetaftale 2019-2022 afsat anlægsmidler til en kunstgræsbane i Havdrup i 2022.
I april 2020 ved fremrykningen af Covid-19 projekter blev der frigivet 250.000 kr. til forundersøgelser, og ved budgetaftalen for 2021 blev etableringen af kunstgræsbanen fremrykket fra 2022 til 2021.
Der har været holdt møder med brugerne af Havdrup Idrætscenter, og der er nu nedsat en projektgruppe med deltagere fra Havdrup Fodbold, Solrød Idrætsunion og gymnastikforeningen.
Der har tidligere været tale om en placering på bane 7, da det blev forudsat, at det ikke var muligt på stadionbanen pga. drikkevandsinteresser, herunder bl.a. et ledningsbælte over området. Forundersøgelsen har vist, at det ikke har nogen indflydelse og betydning for placeringen af banen. Ved en placering på stadionbanen kan der skabes en større afstand til naboer.
Projektgruppen er på den baggrund enig om, at stadionbanen vil være den bedste placering for kunstgræsbanen. Stadionbanen er tættere på selve idrætscenteret, og banen bliver ikke brugt ret meget i dag, da området i forvejen trænger til en renovering/omlægning, og faciliteterne ved bane 7 kan bibeholdes.
Omkring den eksisternde stadionbane er der i dag en løbebane og en længdespringsgrav, som benyttes af Havdrup Skoles atletiklinje. Ved placeringen af kunstgræsbanen er det et ønske, at der tages hensyn til skolens atletiklinje. Skolen ønsker, at den eksisterende løbebane og længdespringsbane indgår i projektet som helhed således, at idrætsfaciliteterne ikke forringes. Der undersøges flere løsningsforslag.
Banetype
Siden etableringen af kunstgræsbanen i Solrød er der sket meget angående miljø og banetyper.
Projektgruppen har undersøgt banetyper, og der er fordele og ulemper ved de forskellige banetyper, og nogle er mere miljøvenlige end andre. Der bliver indhentet tilbud på en 3. generationsbane (3 G bane) og en 4. generationsbane (4 G bane).
Der lægges op til en banestørrelse, som lever op til FIFA´s standarter for afholdelse af officielle kampe. Dertil kommer mindre omkringliggende træningsbaner, hvis omfang afhænger af, om det samlede tilbud kan holdes inden for budgettet.
3 G banen er med indfyld i form af gummigranulat fra fx. bildæk og er mindre miljøvenligt end en 4 G bane. Der kommer i 2021 skærpede krav til dokumentation for, at indfyldningsmaterialet bliver på banen (hvordan vides endnu ikke).
4 G banen er uden indfyld, dog er der ikke på nuværende tidspunkt en dokumenteret levetid på banetypen. Der kan forventes en lidt kortere levetid end en 3 G bane, dog er 4 G banen billigere i drift og vedligeholdsomkostninger.
Efter udbud vil det vindende tilbud blive præsenteret for Byrådet. Der vil blive belyst fordele og ulemper samt brugernes kommentarer vedr. de to banetyper, inden Byrådet skal tage stilling til, hvilken banetype der ønskes i Havdrup.
Økonomi
Der er afsat et rådighedsbeløbet på 8.885.000 kr. i budgettet for 2021.
Frem til udbuddet søges der frigivet:
Projektering frem til udbud (udbudsmateriale) | 200.000 kr. |
Uforudsete udgifter | 55.000 kr. |
I alt eks. moms. | 255.000 kr. |
Havdrup Fodbolds bidrag til sagen
Havdrup Fodbold skal ifølge budgetaftalen bidrage med 500.000 kr. til kunstgræsbanen. Havdrup Fodbold er indforstået med dette, men grundet Covid-19 situtationen har det ikke i 2020 været muligt at udføre frivilligt arbejde ved fx. Roskilde Festival, og fremrykningen af kunstgræsbanen fra 2022 til 2021 gør det ikke muligt for klubben at skaffe det foreslåede beløb.
Administrationen foreslår, at 400.000 kr. finansieres ved nedskrivning af Idrætstanlægsfondens midler fra 2022 fra 650.000 kr. til 250.000 kr. Rådighedsbeløbet til kunstgræsbanen forhøjes tilsvarende med 400.000 kr. i 2021.
Havdrup Fodbolds resterende bidrag på 100.000 kr. sker i form af indkøb af rekvisitter til den nye bane som f.eks. mål, tavler, kejler, hegn mm. Havdrup Fodbold er indforstået med, at den aftalte sum skal være på plads med underskrift fra klubbens bestyrelse, inden arbejdet påbegyndes.
Risici
Der er en risiko for, at de tilbud, som indhentes, ikke kan holdes inden for det afsatte rådighedsbeløb. En rådgiver har estimeret en højere pris, men en anden rådgiver har estimeret en lavere. Hvis det bliver en meget våd sommer, kan det betyde en længere anlægsperiode. Støjkrav kan betyde, at der skal afskærmes til banen fx. ved etablering af en mindre jordvold.
Tidsplan
Udbud og tilbudsindhentning marts - april 2021.
Politisk behandling af indkommet tilbud april - maj 2021.
Udførelse af kunstgræsbanen fra juni til august 2021.
Ibrugtagning september 2021.
Høring og inddragelse
Der har været og er fortsat inddragelse af Havdrup Fodbold, Solrød Idrætsunion og gymnastikforeningen som også deltager i projektgruppen.
Finansiering
Sagen har bevillingsmæssige konsekvenser. Rådighedsbeløbet på 8.885.000 kr. er afsat i budgettet for 2021, heraf frigives 255.000 kr. til udarbejdelse af udbudsmateriale. Havdrup Fodbolds bidrag til kunstgræsbanen finansieres med 400.000 kr. ved nedskrivning af Idrætstanlægsfondens midler fra 2022 fra 650.000 kr. til 250.000 kr. Rådighedsbeløbet til kunstgræsbanen forhøjes tilsvarende med 400.000 kr. i 2021.
Kompetence til afgørelse
Bilag
24. Godkendelse af opførelse af en lift til handicappede i Solrød Svømmehal - anlægsbevillingÅbn/luk punkt
Sagsnummer: 82.13.00-P20-1-20
Godkendelse af opførelse af en lift til handicappede i Solrød Svømmehal - anlægsbevilling
Beslutningstema
Byrådet skal tage stilling til opførelse af en handicap-lift i Solrød Svømmehal.
Indstilling
Administrationen indstiller, at der opføres en handicap-lift i Solrød Svømmehal. Anlægsbevilling med tilhørende rådighedsbeløb på 300.000 kr. frigives til udførelsen af arbejdet.
Beslutning
Anbefales.
Beslutning fra Social-, sundheds- og fritidsudvalget, 1. februar 2021, pkt. 16:
Beslutning fra Social-, sundheds- og fritidsudvalget, 1. februar 2021, pkt. 16:
Anbefales.
Sagsfremstilling
Der er i Byrådets budgetaftale for 2021 afsat midler til at opføre en handicap-lift for at sikre bedre forhold for gangbesværede og borgere med handicap i Solrød Svømmehal. Handicaprådet har flere gange påpeget behovet for bedre forhold, bl.a. i forbindelse med den nuværende og sidste renovering af svømmehallen.
Der etableres derfor en lift, så det er muligt at benytte hallens varmtvandsbassin for gangbesværede og borgere med handicap.
Risici
Der er ikke umiddelbart nogen risici i projektet.
Tidsplan
Arbejdet forventes udført i februar og marts 2021.
Høring og inddragelse
Sagen er sendt i høring i Handicaprådet, og svar forventes at foreligge ved sagens behandling. Handicaprådet og svømmehallen inddrages i projektet med etablering af liften.
Finansiering
Kompetence til afgørelse
Bilag
25. Godkendelse af ny placering for daginstitutionen Lillebirk - anlægsbevillingÅbn/luk punkt
Sagsnummer: 82.20.04-P20-2-19
Godkendelse af ny placering for daginstitutionen Lillebirk - anlægsbevilling
Beslutningstema
Byrådet skal tage stilling til renovering af Lindebo med henblik på, at Lillebirk flyttes fra Birkebo Børnehave til Lindebo Børnehave.
Indstilling
Administrationen indstiller, at Lindebo Børnehave i Havdrup renoveres med henblik på, at den nuværende Lillebirk flyttes fra Birkebo Børnehave til den nye lokation. Anlægsbevilling med tilhørende rådighedsbeløb på 2.350.000 kr. frigives til arbejdets udførelse. Rådighedsbeløb i 2021 nedskrives med 3.450.000 kr. som tilgår kassebeholdningen.
Beslutning
Anbefales.
Emil Blücher (I) kunne ikke støtte indstillingen, da han ikke fandt alternativerne belyst tilstrækkeligt.
Beslutning fra Familie- og uddannelsesudvalget, 2. februar 2021, pkt. 20:
Beslutning fra Familie- og uddannelsesudvalget, 2. februar 2021, pkt. 20:
Anbefales.
Sagsfremstilling
Byrådet frigav i december 2019 en anlægsbevilling på 500.000 kr. til projektafklaring og udbud i forbindelse med en ny placering af Lillebirk.
Administration foreslår, at Lille Birk bliver flyttet til det tidligere Lindebo Børnehave i Havdrup. De fysiske rammer her vil i langt højere matche de behov, som børnegruppen har. Samtidig bliver der frigivet pladskapacitet i strandområdet, som der er behov for i forhold til væksten i antallet af børn.
Renovering
Lindebo Børnehave er opført 1971, og der et stort behov for renovering, hvis den skal bruges fremadrettet. Dog er bygningens ydre rammer samt nyere køkken i generel god stand, så en renovering vil primært omhandle indvendige arbejder.
Bygningens indre fremstår meget slidt, og det vurderes, at bygningen skal totalrenoveres indvendigt. Dette vurderes nødvendigt for at opnå et tilfredsstillende arbejdsmiljø for de ansatte samt sikre et tilfredsstillende miljø for børn i institutionen.
- Alle gulve er nedslidte og bør skiftes. Der skal i forbindelse med dette arbejde undersøges for fugt under gulv.
- Alle vægge strippes og malerbehandles fra bunden af.
- Gamle lofter overholder ikke krav til akustik, derfor fjernes disse, og der monteres nye akustikregulerende lofter samt ny LED belysning.
- Toiletrum og personalefaciliteter renoveres.
- Legeplads skal delvist renoveres/reetableres.
Økonomi
De estimerede udgifter til projektet udgør:
Rådgiver | 150.000 kr. |
Håndværker udgifter, udearealer, omkostninger og uforusete udgifter | 2.300.000 kr. |
Inventar | 300.000 kr. |
I alt excl. moms | 2.750.000 kr. |
Til valg af placering er brugt 100.000 kr. af de 500.000 kr., hvilket betyder, at de resterende 400.000 kr. kan indgå til færdiggørelse af projektet. Der søges derfor om frigivelse af en anlægsbevilling på yderligere 2.350.000 kr.
Anlægssummen i 2021 bliver i alt på 2.750.000 kr. I budgettet for 2021 er der afsat 6.200.000 kr. til projektet. Rådighedsbeløb i 2021 kan derfor nedskrives med 3.450.000 kr., som tilgår kassebeholdningen.
Anlægssummen i 2021 bliver i alt på 2.750.000 kr. I budgettet for 2021 er der afsat 6.200.000 kr. til projektet. Rådighedsbeløb i 2021 kan derfor nedskrives med 3.450.000 kr., som tilgår kassebeholdningen.
Tidsplan
Projektering og udbud: Marts, april 2021.
Udførsel: Maj, juni, juli, august, september 2021.
Aflevering og indflytning: Ultimo september 2021.
Risici
I forbindelse med renoveringssager er der en øget risiko for, at der kan opstå uforudsete udgifter til bygningsdele, der ligger skjult. Dette kan påvirke både tid og økonomi. Enkelte risici er dog medregnet i budgettet. Der er i forbindelse med, at det er en renoveringssag, også afsat ekstra midler under uforudsete udgifter.
Høring og inddragelse
Sagen sendes i høring i Handicaprådet.
I forbindelse med projekteringen indrages personale for at sikre, at institutionens behov bliver indarbejdet i projektet.
Finansiering
Kompetence til afgørelse
Bilag
26. Godkendelse af 4. etape af genopretningsplanen for Uglegårdsskolen - anlægsbevillingÅbn/luk punkt
Sagsnummer: 82.00.00-P20-1-20
Godkendelse af 4. etape af genopretningsplanen for Uglegårdsskolen - anlægsbevilling
Beslutningstema
Byrådet skal tage stilling til igangsættelse af 4. etape af genopretningsplanen for Uglegårdsskolen.
Indstilling
Administrationen indstiller, at 4. etape af genopretningsplanen igangsættes. Anlægsbevilling med tilhørende rådighedsbeløb på 1.980.000 kr. frigives til arbejdets udførelse.
Beslutning
Anbefales.
Beslutning fra Familie- og uddannelsesudvalget, 2. februar 2021, pkt. 21:
Beslutning fra Familie- og uddannelsesudvalget, 2. februar 2021, pkt. 21:
Anbefales.
Sagsfremstilling
Uglegårdsskolen har behov for en større bygningsrenovering. Derfor er der udviklet en plan i 2018 for genopretning af bygningerne over en 10-årig periode. Skolen er bygget i etaper i perioden fra 1972-1976 og er dermed 42 år gammel. Bygningen er opført i træ og blev fredet i 2016. Som følge af fredningen skal Slots- og Kulturstyrelsen godkende vedligeholdelses- og ombygningsarbejder.
Byrådet tiltrådte den 24. februar 2020 frigivelse af 2.991.000 kr. til etape 1 af genopretningsplanen for Uglegårdsskolen.
I forbindelse med fremrykning af projekter som følge af COVID-19 godkendte Byrådet i april 2020 at frigive midler til etape 2 og 3, på henholdsvis 3.900.000 kr. til renovering af pergola samt vinduer og døre og 3.100.000 kr. til renovering af facaden. På grund af fremrykninger i 2020 i forbindelse med COVI-19 udføres etape 4 i 2021, det var i den oprindelige plan planlagt til udførsel i 2023.
Etape 4 omhandler udskiftning af vandrør på skolen. Skolen oplever jævnligt rørbrud på koldt og varmt vand på grund af gennemtæringer af de gamle rør. Derfor udskiftes i stort omfang de gamle rør, og brugsvandsanlægget gennemgås. Derudover skal der installeres anlæg, der sikrer, at rør ikke tærer påny. Da dette arbejde er udskiftning af et teknisk anlæg identisk med eksisterende og ikke ændrer på bygningen, vurderes det, at Slots- og Kulturstyrelsen ikke skal behandle sagen først.
Risici
Selv om arbejderne er afgrænset, så kan der som ved de fleste renoveringer opstå uforudsete udfordringer, der påvirker anlægsøkonomien og tidsplanerne. Det vil i perioder blive nødvendigt at lukke for vandet, og der vil i situationen være nødvendige midlertidige foranstaltninger i forhold til hygiejne og COVID-19.
Forventet tidsplan
Projektering og udbud vil foregå i foråret 2021.
Forudsat at processen i Slots- og Kulturstyrelsen er uden større problemer, er det forventningen, at bygningsarbejderne bliver udført henover sommeren og efteråret 2021 med aflevering i december 2021.
Høring og inddragelse
Uglegårdsskolen inddrages i planlægningen af renoveringen.
Finansiering
Kompetence til afgørelse
27. Lukket: Godkendelse af valg af leverandør til Solrød Kommunes erhvervsindsatsÅbn/luk punkt
Sagsnummer: 15.00.00-A26-1-21
28. MeddelelserÅbn/luk punkt
Sagsnummer: 85.02.02-P35-39-20
Meddelelser
Indstilling
Meddelelser til orientering:
- Se bilag.
Beslutning
Taget til efterretning.
Bilag
- Planklagenævnets afgørelse - Kommuneplantillæg nr. 6 og lokalplan nr. 411.2 - 22. januar 2021
- Orientering om administrativt høringssvar til planforslag for Køge Nord
- Decisionsskrivelse - beretning om revision af de sociale regnskaber 2019 - Udlændinge- og Integrationsministeriet
- Årlig redegørelse - Salg af ejendomme med tab 2020 på lån til betaling af ejendomsskat (Ingen sager i 2020)
- Svar af 29. januar 2021 fra Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen på henvendelse af 12. august 2020 fra Center for Demokratisk Facilitering vedr. Solrød Biogas A/S udbud af driften af biogasanlægget
- Henvendelse af 18. december 2020 fra Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen til Solrød Biogas AS vedr. vedr. henvendelse af 12. august 2020 fra Center for Demokratisk Facilitering
- Klage af 12. august 2020 fra Center for Demokratisk Facilitering til Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen
- Henvendelse fra Henrik Busch vedr. erhvervspolitik og detailhandel samt svar
29. Lukket: MeddelelserÅbn/luk punkt
Sagsnummer: 85.02.02-P35-39-20
30. Digital godkendelse af referatÅbn/luk punkt
Sagsnummer: 85.02.02-P35-39-20
Digital godkendelse af referat
Indstilling
Administrationen indstiller, at referatet godkendes digitalt.
Beslutning
Tiltrådt.