Referat
Udvalg: Økonomi-, teknik- og miljøudvalget
Mødedato: 17-05-2021
Mødested: Lokale 130A, Solrød Rådhus
74. Godkendelse af dagsordenÅbn/luk punkt
Sagsnummer: 85.02.02-P35-44-20
Godkendelse af dagsorden
Indstilling
Administrationen indstiller, at forslag til dagsorden godkendes.
Beslutning
Tiltrådt.
75. Dialogmøde mellem Hoved-MED-Udvalget og Økonomi-, teknik- og miljøudvalget den 17. maj 2021 kl. 15.30 - 17.00Åbn/luk punkt
Sagsnummer: 00.01.00-A00-20318-20
Dialogmøde mellem Hoved-MED-Udvalget og Økonomi-, teknik- og miljøudvalget den 17. maj 2021 kl. 15.30 - 17.00
Beslutningstema
Økonomi-, teknik- og miljøudvalget afholder det årlige dialogmøde med Hoved-MED-Udvalget den 17. maj 2021 kl. 15.30-17.00.
Indstilling
Administrationen indstiller, at den foreslåede dagsorden følges.
Beslutning
Tiltrådt.
Sagsfremstilling
Økonomi-, teknik- og miljøudvalget skal som en del af procedure og tidsplan for budgetlægning 2021-2024 tilrettelægge dialogmøder med institutioner/bestyrelser/afdelinger.
Økonomi-, teknik- og miljøudvalget mødes en gang årligt med Hoved-MED-udvalget (HMU) i henhold til en aftale mellem Forhandlingsfællesskabet og KL for at drøfte emner af fælles interesse med særlig vægt på arbejds- og personaleforhold i kommunen.
Økonomi-, teknik- og miljøudvalget har på mødet den 19. april 2021 godkendt følgende dagsorden for dialogmødet:
Proces
Hoved-MED-Udvalget foreslår en proces, hvor man efter en kort indledning med præsentation af programmet fordeler Økonomi-, teknik- og miljøudvalgets og Hoved-MED-Udvalgets medlemmer ved tre borde. Hoved-MED-Udvalget har som forberedelse til dialogmødet stillet deres kollegaer spørgsmålene og medbringer udsagnene på dialogmødet, så Økonomi-, teknik- og miljøudvalgets medlemmer ikke kun hører udsagn fra Hoved-MED-Udvalget, men også fra medarbejdere rundt omkring i organisationen.
Økonomi-, teknik- og miljøudvalgets medlemmer cirkulerer mellem bordene, så de på den måde bliver præsenteret for udsagn fra forskellige områder i organisationen.
Hoved-MED-Udvalgets medlemmer vil indlede dialogen med en kort præsentation af temaet, og der vil være fokus på, at alle får taletid.
Efter dialogen skriver alle en lille note med det, som de var mest optagede af i dialogen.
Spørgsmål
Det overordnede tema for spørgsmålene er: Medarbejdernes ønsker og holdninger til fremtidens kommune som arbejdsplads.
Det overordnede tema for spørgsmålene er: Medarbejdernes ønsker og holdninger til fremtidens kommune som arbejdsplads.
Ledelsen af dialogmødet varetages af medarbejderrepræsentanterne fra Hoved-MED-udvalget.
Høring og inddragelse
Sagen har ingen høringspligt.
Finansiering
Kompetence til afgørelse
76. Godkendelse af forslag til lokalplan for Jersie PrivatskoleÅbn/luk punkt
Sagsnummer: 01.02.05-P00-2-19
Godkendelse af forslag til lokalplan for Jersie Privatskole
Beslutningstema
Økonomi-, teknik- og miljøudvalget skal tage stilling til forslag til lokalplan for Jersie Privatskole.
Indstilling
Administrationen indstiller, at:
- Forslag til lokalplan 492.4 for Jersie Privatskole godkendes med henblik på udsendelse i offentlig høring i perioden fra den 20. maj til den 15. juli 2021.
- Ovennævnte planforslag ikke miljøvurderes.
- Der afholdes et borgermøde den 10. juni 2021. Hvis COVID-19 forhindrer et fysisk fremmøde, vil mødet blive afholdt digitalt.
Beslutning
Tiltrådt.
Sagsfremstilling
Økonomi-, teknik- og miljøudvalget besluttede i marts 2019 at igangsætte en udarbejdelse af en lokalplan, som skulle muliggøre opførelsen af en permanent privatskole på matr. 8b, Jersie By, Jersie. Området er i dag ikke omfattet af en lokalplan. Området er i Kommuneplan 2017-2021 udlagt til offentlig anvendelse som skole og daginstitution. Jersie Privatskole har i dag til huse på samme grund i midlertidige bygninger på ca. 718 m².
Lokalplanforslag 492.4
Forslaget til lokalplanen udlægger området til offentlige formål i form af skole og daginstitution.
Den nye bebyggelse må opføres i maks. 8,5 meters højde, og der må bebygges med maks. 30 %. Lokalplanforslaget muliggør opførelsen af to hovedbygninger mod Åsvej og Yderholmvej, samt en sportshal på det bagvedliggende areal. Lokalplanen giver desuden mulighed for at opføre et fladt tag over arealet mellem hovedbygningerne og sportshallen.
Hovedbygningerne skal opføres i stil med landsbyens arkitektur og karakter. Bygningerne skal således opføres bl.a. med hvide eller lyse facader, symmetriske saddeltage og vinduespartier med respekt for landsbyens udtryk. Hovedbygningerne skal opføres som to trelængede gårdstrukturer.
Sportshallen må opføres i maks. 8,5 meters højde og kan desuden opføres med gulvkote under terræn (maks. 2 meter). Hallen skal udføres med fladt tag, evt. som grønt tag. Der er mulighed for etablering af solceller på sportshallens tag.
Vejadgang til området skal ske via Åsvej til områdets syd-østlige hjørne. Der skal anlægges en parkeringsplads pr. fire elevpladser - dog minimum 34 pladser. Heraf skal minimum tre pladser anlægges som handicapparkering, hvoraf en plads skal være til handicapbus.
Parkeringspladser skal med undtagelse af handicapparkering anlægges med vandgennemtrængelig (permeabel) belægning.
Lokalplanen stiller krav om, at der minimum etableres en elladestander samt forberedes til elladestander på minimum hver femte parkeringsplads.
Lokalplanen giver mulighed for opførelse af støjskærme i maks. 2 meters højde langs Yderholmvej og Åsvej, hvis det bliver nødvendigt for at sikre at miljøstyrelsens vejledende støjgrænser kan overholdes.
For at sikre, at kapaciteten i regnvandssystemet ikke overskrides stiller lokalplanen krav til udledningen. En del regnvand skal håndteres inden for lokalplanområdet. Derfor stiller lokalplanen også krav om, at der skal etableres anlæg til håndtering af regnvand, eksempelvis regnvandsbassin.
Miljøvurdering
Ifølge Lov om miljøvurdering af planer og programmer og konkrete projekter skal kommunen gennemføre en miljøvurdering, hvis en plan mv. kan få væsentlig indvirkning på miljøet.
Som hovedregel er planer, der fastlægger rammerne for fremtidige anlægstilladelser til projekter, omfattet af lov om miljøvurdering, og disse planer skal derfor "screenes", dvs. der skal gennemføres en kort, indledende vurdering af, om der skal gennemføres en egentlig miljøvurdering.
På baggrund af en screening af lokalplanforslag 492.4 har administrationen vurderet, at der ikke skal foretages en miljøvurdering. Det begrundes i, at planforslaget udelukkende giver mulighed for, at der opføres en skole for op til 200 elever samt sportshal. Det vurderes at planforslaget ikke medfører væsentlige miljøpåvirkninger. På den baggrund indstiller administrationen at lokalplanforslag 492.4 ikke miljøvurderes. Screeningen er vedlagt som bilag.
Høring og inddragelse
Der blev afholdt et forhåndsdialogmøde som led i sagsforberedelserne den 14. januar 2021 med deltagelse af seks borgere. På mødet blev projektet for Jersie Privatskole præsenteret for en kreds af naboer. Der blev rejst spørgsmål til bl.a. højden på sportshallen og fremtiden for de eksisterende træer på grunden. Spørgsmål og kommentarer er indgået i arbejdet med udformningen af lokalplanen. Referat fra forhåndsdialogmødet er vedlagt som bilag.
Der er krav om offentlig høring i forbindelse med udarbejdelsen af planforslag. Administrationen indstiller derfor, at lokalplanforslaget sendes i offentlig høring i 8 uger i perioden fra den 20. maj til den 15. juli 2021, begge dage inklusive.
Det anbefales, at der i høringsperioden afholdes borgermøde om planforslaget. Borgermødet foreslås afholdt den 10. juni 2021 i Jersie Forsamlingshus. Hvis COVID-19 restriktioner forhindrer et fysisk møde, afholdes borgermødet digital.
Finansiering
Kompetence til afgørelse
Bilag
77. Orientering om ændring af sluse ved Solrød BækÅbn/luk punkt
Sagsnummer: 09.00.00-P20-2-21
Orientering om ændring af sluse ved Solrød Bæk
Beslutningstema
Økonomi-, teknik- og miljøudvalget skal orienteres om ændring af placering af sluse ved Solrød Bæk, som skal beskytte kystsikringsområde C vest for Strandvejen.
Indstilling
Administrationen indstiller, at orienteringen tages til efterretning.
Beslutning
Tiltrådt.
Sagsfremstilling
Byrådet godkendte i januar 2021 kystsikringsprojektet for område C.
For at undgå oversvømmelse af område C vest for Strandvejen ved en stormflod skal der etableres en sluse i Solrød Bæk ved Strandvejen.
Det fremgår af den tekniske beskrivelse, at slusen ved Solrød Bæk skal placeres på vestsiden af Strandvejen. Detailprojekteringen har imidlertid vist, at det er mere hensigtsmæssigt at placere slusen på østsiden af Strandvejen, da der i forbindelse med detailprojekteringen er der blevet afdækket tekniske udfordringer ved "vest-løsningen".
Den primære udfordring omfatter sikring af de regnvandsudløb, der har udløb i rørerne, der leder Solrød Bæk under Strandvejen. Sikring af udløbene, hvis slusen placeres på vestsiden, ville fordyre projektet eller alternativt resultere i en uhensigtsmæssig driftssituation med besværlige eller farlige arbejdsforhold.
Der er udført en tilstandsvurdering af broen over Solrød Bæk, der viser, at det har en lang restlevetid. Det giver mulighed for at placere højvandslukket i forbindelse med bygværket på østsiden af Strandvejen. Denne placering er ud fra et driftsmæssigt perspektiv god og vil have samme funktion, som de øvrige højvandslukker i Solrød, der også er placeret på østsiden af strandvejen.
Det er administrationens vurdering at ændringen ikke vil medføre en fornyet høring hos berørte grundejere i område C, idet formålet er, at gøre indgrebet mindre og mere skånsomt end det forslag, der indgik i det første anlægsprojekt. Det forventes også, at omkostninger til anlæg af slusen på østsiden af Strandvejen ikke forventes at overstige de nuværende anslåede anlægs- og driftsudgifter.
Administrationen har været i kontakt med de to naboer umiddelbart nord og syd for slusen. De to naboer vil blive berørt i forbindelse med anlægsarbejdet, og der arbejdes derfor på at indgå frivillige aftaler om erstatning for midlertidig arealafståelse.
Høring og inddragelse
Sagen har ingen høringspligt.
Finansiering
Kompetence til afgørelse
Bilag
78. Orientering om generalforsamling i Solrød Biogas A/SÅbn/luk punkt
Sagsnummer: 13.29.00-A00-1-21
Orientering om generalforsamling i Solrød Biogas A/S
Beslutningstema
Økonomi-, teknik- og miljøudvalget skal orienteres om generalforsamling i Solrød Biogas A/S den 31. maj 2021.
Indstilling
Administrationen indstiller, at orienteringen tages til efterretning.
Beslutning
Tiltrådt.
Sagsfremstilling
Solrød Biogas A/S har på bestyrelsesmødet den 15. april 2021 besluttet at orientere Solrød Kommune som 100 % ejer om, at der afholdes ordinær generalforsamling i selskabet den 31. maj 2021.
Dagsordenen for den ordinære generalforsamling omfatter jf. vedtægter for Solrød Biogas:
- Bestyrelsens beretning om selskabets virksomhed i det forløbne regnskabsår
- Fremlæggelse af revideret årsrapport samt beslutning om godkendelse heraf og om anvendelse af overskud eller dækning af underskud i henhold til den godkendte årsrapport
- Forslag fra bestyrelsen eller kapitalejerne
- Valg af medlemmer til bestyrelsen
- Valg af revisor
På mødet skal generalforsamlingen tage stilling til Årsrapport 2020, som bestyrelsen har indstillet, og som er vedlagt som bilag.
Hovedlinjerne i Årsrapporten 2020 er følgende:
Solrød Biogas A/S har i 2020 haft en tilfredsstillende biogasproduktion og et mindre tilfredsstillende økonomisk resultat, som er en væsentlig forbedring i forhold til 2019. Resultat før skat udgør -90.000 kr. mod et resultat i 2019 på -6.246.000 kr.
Resultatet afspejler et år med stigende råvarepriser og betydelige ekstraomkostninger til transport og afsætning af biogødning. Samtidig har afsætningen af produktet – biogas – ikke kunnet eskaleres til et tilstrækkeligt højt niveau til at kunne skabe et tilfredsstillende resultat på bundlinjen.
Afsætningen af biogas er dog steget væsentligt i 2020, hvilket bl.a. har betydet mere vedvarende energi i det lokale fjernvarmenet og en positiv betydning for Solrød Kommunes klimaregnskab.
Solrød Biogas A/S indgik efter et EU-udbud pr. 1. maj 2020 en driftsaftale på koncessionsvilkår med Solrød Bioenergi ApS (en del af Bigadan-gruppen).
Ifølge aftalen overgår det økonomiske ansvar for driften af biogasanlægget til Solrød Bioenergi ApS mod betaling af en koncessionsafgift i en årrække. Dette har betydet en markant omstrukturering af de økonomiske forhold i Solrød Biogas A/S, som forventes af have en positiv effekt på selskabets økonomi.
Den væsentligste begrundelse for at indgå en koncessionsaftale er, at Solrød Biogas A/S og ejeren Solrød Kommune har mulighed for at videreføre visionen om en bæredygtig biomassebehandling med produktion af vedvarende energi, der understøtter lokale og nationale klimamålsætninger uden de betydelige driftsrisici, som følger af driftsansvaret for biogasproduktion.
Det er Solrød Biogas A/S’ forventning, at der allerede fra 2021 og frem er sikret et grundlag for en stabil og positiv resultatudvikling, og det vil sikre en tilfredsstillende forrentning af selskabets egenkapital.
Regnskabet viser aktiver på 86.412.000 kr., herunder immaterielle anlægsaktiviteter på 4.712.000 kr., anlægsaktiver på 78.294.000 kr. og omsætningsaktiver på 8.125.000 kr.
Af de samlede passiver udgør egenkapitalen 19.875.000 kr. (soliditet: 23 %) efter regulering med årets resultat på -70.000 kr., udskudt skat på 1.097.000 kr., langfristede gældforpligtelser på 56.252.000 kr. og kortfristede gældforpligtelser på 9.194.000 kr.
Likvider pr. 31. december 2020 jf. årsregnskab: 4.496.000 kr.
Afskrivninger:
Produktionsanlæg og maskiner: 10-40 år
Bygninger: 50 år
Andre anlæg, driftsmateriel og inventar: 5-10 år
Bestyrelsen i Solrød Biogas A/S har desuden indstillet til generalforsamlingen genvalg af statsaut. revisor Morten Hagerup, BDO Statsautoriseret Revisionsaktieselskab.
Link: www.solrodbiogas.dk
Høring og inddragelse
Sagen har ingen høringspligt.
Finansiering
Kompetence til afgørelse
Bilag
79. Forslag til emner til dialogmøde mellem grundejerforeninger og landsbylaug og Økonomi-, teknik- og miljøudvalget mandag den 14. juni 2021 kl. 15.30-17.00Åbn/luk punkt
Sagsnummer: 00.01.00-A00-20318-20
Forslag til emner til dialogmøde mellem grundejerforeninger og landsbylaug og Økonomi-, teknik- og miljøudvalget mandag den 14. juni 2021 kl. 15.30-17.00
Beslutningstema
Økonomi-, teknik og miljøudvalget skal tage stilling til forslag til emner til det årlige dialogmøde mellem grundejerforeninger og landsbylaug og Økonomi-, teknik- og miljøudvalget mandag den 14. juni 2021 kl. 15.30-17.00.
Indstilling
Administrationen indstiller, at:
Beslutning
Tiltrådt, med den bemærkning, at sætningen; "herunder udarbejdelse af helhedsplan for Solrød Landsby" udgår af mødets dagsorden.
Endvidere skal det i forbindelse med planlægningen af næste års dialogmøde undersøges, om der findes en fælles (paraply) grundejerforening for Havdrup.
Sagsfremstilling
Økonomi-, teknik- og miljøudvalget skal som en del af procedure og tidsplan for budgetlægning 2021-2024 tilrettelægge dialogmøder med grundejerforeninger og landsbylaug. Formålet er at drøfte væsentlige lokale problemstillinger med udgangspunkt i erfaringer og input fra grundejerforeninger og landsbylaug.
Det planlagte møde i 2020 blev først udsat, for herefter i september 2020 på Økonomi-, teknik- og miljøudvalget, at blive aflyst.
Administrationen foreslår, at følgende foreninger og laug inviteres:
Paraplyforeninger, grundejerforeninger:
- Karlstrup Strands Grundejerforening
- Grundejerforeningen Admiralparken
- Grundejerforeningen Ejegården
- Jersie Strands Grundejerforening
- Solrød Strands Grundejerforening
- Grundejerforeningen Ulvemosen
- Søndre Jersie Strands Grundejerforening
- Solrød Center Grundejerforening
- Grundejerforeningen Trylleskoven
- Fællesgrundejerforeningen Maglekæret
- Ejerlavet Trylleskov Strand
Landsbylaug:
- Karlstrup Landsbylaug
- Gl. Havdrup Landsbylaug
- Jersie Landsbylaug
- Solrød Landbylaug
- Kirke Skensved Landsbylaug
- Naurbjerg Landsbylaug
Den vedtagne dagsorden fra 2020 fastholdes:
- Velkomst
- SKAT/BBR til boligejer fra efteråret - lovliggørelsessager / RetBBR
- Status på størrer projekter i kommuen bl.a. Solrød Erhvervskile, Strandens Hus, Green Hills og Borgerens Hus.
- Orientering om kommende kommuneplanrevision med særlig vægt på emner af betydning for landsbyer og byudvikling, herunder udarbejdelse af helhedsplan for Solrød Landsby.
- Emner fra grundejerforeninger og landsbylaug
- Eventuelt
Høring og inddragelse
Sagen har ingen høringspligt.
Finansiering
Kompetence til afgørelse
80. Godkendelse af lokalplan for boliger nord for Havdrup SkoleÅbn/luk punkt
Sagsnummer: 01.02.05-P00-6-19
Godkendelse af lokalplan for boliger nord for Havdrup Skole
Beslutningstema
Byrådet skal tage stilling til endelig vedtagelse af Lokalplan 225.1 og Kommuneplantillæg nr. 12 for boliger nord for Havdrup Skole.
Indstilling
Administrationen indstiller, at Lokalplan 225.1 for boliger nord for Havdrup Skole og Kommuneplantillæg nr. 12 endeligt vedtages med de ændringer, der er beskrevet i sagen.
Beslutning
Sagen udsættes.
Sagsfremstilling
Økonomi-, teknik- og miljøudvalget besluttede den 18. januar 2021 at sende forslaget til lokalplanen 225.1 for boliger nord for Havdrup Skole og kommuneplantillæg nr. 12 i høring i perioden den 21. januar 2021 til den 17. marts 2021, begge dage medregnet.
Lokalplanen giver mulighed for op til 50 nye åben-lav boliger (fritliggende enfamilieshuse) i højst en etage med udnyttet tagetage og grunde af mindst 750 m2. Der skal etableres et rekreativt, grønt fællesareal centralt i bebyggelsen, som både tjener som fælles opholdsareal med legeplads mv. og anlæg til håndtering af regnvand.
Kommuneplantillæg nr. 12 muliggør etablering af boliger i en del af den nuværende kommuneplanramme 225 og sikrer samtidig en klar adskillelse mellem erhverv og boliger.
Ændringer fra planforslagene
Administrationen vurderer på baggrund af de indkomne høringssvar, at der bør foretages følgende ændringer til lokalplanen:
- Præcisering af bestemmelser for terrænregulering.
- Fastsættelse af beplantningsbæltets bredde til 3 meter mod nord, øst og syd.
- Præcisering af kloakeringsbestemmelserne.
- Mindre ændringer til bebyggelsen såsom gadelygters højde, parkering på vendepladser, stiudlæg og bygningsmaterialer.
I lokalplanens redegørelse er der foretaget følgende ændringer:
- Omlægning af krydset ved Kildebrogårdsvej, Salbjergvej og Industrivænget er kun en mulighed, hvis undersøgelser viser at fordele opvejer ulemper.
- Præcisering af regler for olieudskiller.
- Påmindelse om stillingtagen til skybrudsveje, når bassinkapaciteten er fyldt.
- Henvisning til vandløbsloven angående beplantningsafstand til drænrør.
Derudover er der foretaget konsekvensrettelser til kortbilag 3 og kortbilag 4. Den fulde oversigt over ændringer er angivet i bilaget Høringsnotat.
Der er ikke foretaget ændringer i Kommuneplantillæg nr. 12.
Høring og inddragelse
Der blev afholdt et virtuelt borgermøde den 2. marts 2021 med deltagelse af i alt ca. 50 borgere, byrådsmedlemmer og medarbejdere fra administrationen. Referat fra mødet, samtlige høringssvar og høringsnotat er vedlagt som bilag.
Ved høringsfristens udløb var der indkommet 21 skriftlige høringssvar med bemærkninger og ændringsforslag til planforslaget. Der er høringssvar fra 15 borgere, en grundejerforening, en skolebestyrelse, KLAR Forsyning, projektudvikleren samt to høringssvar fra myndigheder.
Høringssvar og bemærkninger fra borgermødet handler overvejende om trafikafvikling uden for lokalplanområdet. Høringsnotatet besvarer, hvor det er muligt også spørgsmål uden for lokalplanområdet. Planloven tillader dog kun lokalplaner, at regulerer forhold inden for lokalplanområdet. Derfor kan afvikling af trafik uden for lokalplanområdet ikke reguleres med lokalplanens bindende bestemmelser. Lokalplanens redegørelse er ikke juridisk bindende, men må gerne inddrage elementer uden for planloven. Lokalplanens redegørelse understreger nu, at krydset ved Kildebrogårdvej, Salbjergvej og Industrivænget først kan omlægges når fordele og ulemper er fuldt belyst.
Der blev i høringssvar og på borgermødet bl.a. også spurgt til alternativ stiføring ud af området og beplantningsbæltets bredde. De alternative stiforbindelser har indgået i sagsbehandlingen og det er administrationens vurdering at stiføringen fra lokalplanforslaget af trafiksikkerhedsmæssige grunde stadig er den bedste. Der er nu tilføjet en bredde på beplantningsbæltet på 3 meter.
Finansiering
Kompetence til afgørelse
Bilag
81. Godkendelse af vedtægter til etablering af et klitlaug i område A øst for StrandvejenÅbn/luk punkt
Sagsnummer: 01.24.04-P24-1-20
Godkendelse af vedtægter til etablering af et klitlaug i område A øst for Strandvejen
Beslutningstema
Byrådet skal tage stilling til, om forslag til vedtægter for etablering af et fælles klitlaug for kystsikringsområdet A øst for Strandvejen skal godkendes med henblik på udsendelse i høring hos berørte grundejere og ledningsejere.
Indstilling
Administrationen indstiller, at:
- Forslag til vedtægter for etablering af et fælles klitlaug for kystsikringsområde A øst for Strandvejen godkendes med henblik på udsendelse i høring i 4 uger hos berørte grundejere og ledningsejere.
- Solrød Kommune yder administrativ bistand til klitlauget.
- Der nedsættes en midlertidig bestyrelse til forberedelse af klitlaugets arbejde og deltagelse i løbende udviklingsopgaver under realiseringen af projektet. Det tilstræbes at den midlertidige bestyrelse består af repræsentanter fra de berørte grundejerforeninger og Solrød Kommune, og fungerer frem til klitlaugets endelige etablering med valg af bestyrelse.
- Byrådet udpeger en repræsentant til den midlertidige bestyrelse.
Beslutning
Anbefales med den bemærkning, at formanden for Økonomi-, teknik- og miljøudvalget indstilles jf. indstillingens punkt nr. 4.
Sagsfremstilling
Håndteringen af en oversvømmelse fra havet er en fælles opgave for den gruppe af ejere af fast ejendom, der vurderes at opnå en beskyttelse eller anden fordel af et kommunalt fælles kystsikringsprojekt. Byrådet besluttede derfor i april 2019 at starte processen med dannelsen af et klitlaug i kystsikringsområdet A øst for Strandvejen. Det forventes, at der senere skal oprettes et klitlaug for område B, når kystsikringen for dette område er afklaret. Der oprettes ikke et laug for område C.
Byrådet kan beslutte, at der under Solrød Kommunes tilsyn oprettes et klitlaug efter kystbeskyttelseslovens § 7, stk. 1. Klitlaugets medlemmer kan både være private og offentlige grundejere. De berørte grundejere har pligt til at være medlemmer af klitlauget. Medlemspligten tinglyses på ejendommene, jf. kystbeskyttelsesloven § 8.
Organisering af disse ejere i et klitlaug har flere fordele:
- Foreningsstrukturen med vedtagne vedtægter giver klare rammer for finansiering, udgiftsfordeling, beredskab og vedligeholdelse.
- Lauget er en forening, der som selvstændig juridisk person kan optage lån og indgå aftaler på medlemmernes vegne.
- Det årlige driftsbidrag til klitlauget fra medlemmerne opkræves via ejendomsskatterne, og der er således sikkerhed for indtægterne til lauget.
- Gennem medlemskab af lauget får medlemmerne tryghed og sikkerhed for, at kystbeskyttelsen bliver vedligeholdt, og at det nødvendige økonomiske fundament til driften er til stede.
- Medlemskabet af klitlauget giver det enkelte medlem mulighed for at være opdateret og få indflydelse i forhold til vedligeholdelsesplaner, økonomi og evt. fremtidige planer for ændringer af kystbeskyttelsen.
- I et kommunalt oprettet klitlaug vil kommunen sammen med lauget have ansvaret for økonomi og teknisk tilsyn. Det tekniske tilsyn skal sikre, at anlægget er vedligeholdt, og at laugets bestyrelse varetager de opgaver, som det påhviler lauget at løse.
Vedtægterne tager udgangspunkt i de standardvedtægter, som Kystdirektoratet har udarbejdet. Herudover følger vedtægterne de almindelige foreningsregler omkring generalforsamlinger, flertalsbeslutninger mv. Vedtægterne indeholder en beskrivelse af foreningens formål og regler for, hvordan lauget skal styres, og for udførelsen af laugets opgaver, herunder vedligeholdelse af anlæggene. Derudover indeholder vedtægterne en oversigt over medlemmerne af klitlauget. Solrød Kommune har ligeledes været i dialog med repræsentanter fra Solrød Strands Grundejerforening i forbindelse med udarbejdelsen af forslag til vedtægterne, ligesom kommunen har fået advokatbistand til udarbejdelsen. Forslag til vedtægter er vedlagt som bilag.
Solrød Kommunes rolle og opgaver i relation til klitlauget
Solrød Kommune skal sikre fremdriften i processen i forbindelse med oprettelse af klitlauget, herunder afholdelse af den første generalforsamling. Solrød Kommune er grundejer i det berørte område og skal i kraft af dette udpege et medlem til klitlaugets bestyrelse, jf. § 11 i vedtægterne.
I henhold til kystbeskyttelseslovens § 13 skal Byrådet hvert år inden den 1. oktober fastsætte, hvilke bidrag de enkelte bidragspligtige ejendomme skal betale til Solrød Kommune og lauget. Solrød Kommune indkræver bidragene. Bidragene tillægges udpantningsret. Beløbet indbetales til kommunen efter de for kommunal grundskyld og dækningsafgift gældende regler, jf. lov om beskatning til kommunerne af faste ejendomme.
Administrativ bistand til klitlauget
Som støtte til klitlauget foreslår arbejdsgruppen, at Solrød Kommune udpeger en administrativ medarbejder, der skal fungere som sekretær for klitlauget. Sekretærens opgave vil være at indkalde til møder, skrive referat, lægge relevante dokumenter på klitlaugets hjemmeside, være behjælpelig med gennemførelse af kampagner mv. og stå for bogholderiet i samarbejde med kasseren fra klitlauget. Byrådet har i forbindelse med godkendelse af kystsikringsprojektet i område A godkendt, at der kan opkræves et administrativt bidrag sammen med det årlige driftsbidrag.
Nedsættelse af en midlertidig bestyrelse
Grundet corona har arbejdsgruppen vurderet, at det ikke er muligt at afholde den første generalforsamling (med bestyrelsesvalg) for klitlauget i 2021. Solrød Kommune har imidlertid behov for løbende drøftelser og sparring omkring udarbejdelsen af udbudsmaterialet og anlæg af kystsikringen med repræsentanter for grundejerne i område A. Det er fortsat kommunen, der står for anlægsarbejdet og indgår kontrakten med entreprenøren. Kommunen har derfor også tilsynet med entreprenøren, mens entreprenøren har ansvaret for det arbejde, han udfører.
Placering af Solrød Strandsti og udformning af overgange bliver ikke en del af udbudsmaterialet, men besluttes, efter at den fysiske sikring er foretaget blandt andet ved hjælp af droneoptagelser af klitrækken. I denne proces vil repræsentanter fra de berørte vejlaug blive inddraget.
Bestyrelsen skal også fastlægge krav til drift og vedligeholdelse af anlæggene, udkast til den kommende bestyrelses forretningsorden og kommunikation til medlemmerne om laugets kommende arbejde. Derudover skal den første generalforsamling planlægges og afholdes i 2022. På baggrund af dette foreslår arbejdsgruppen, at der nedsættes en midlertidig bestyrelse, som tilstræbes at bestå af to repræsentanter fra hver af de to berørte grundejerforeninger og en repræsentant fra Solrød Byråd, jf. vedtægternes § 10. Byrådet skal således udpege en repræsentant. Byrådets repræsentant og de øvrige medlemmer af den midlertidige bestyrelse skal indsættes i vedtægterne inden byrådet efter høringsperioden træffer den endelige beslutning om godkendelse af vedtægterne.
Tidsplan
Følgende tidsplan er under forudsætning af, at vedtægterne for klitlauget godkendes af Byrådet, og at vedtægterne ikke påklages.
Aktiviteter | Periode |
Høring af vedtægter | 1. juni 2021 – 1. juli 2021 |
Byrådets endelig godkendelse af vedtægter | 30. august 2021 |
Klageperiode | 1. september 2021 – 1. oktober 2021 |
Nedsættelse af midlertidig bestyrelse for klitlauget | Oktober 2021 |
Detailprojektering og udbud | August 2021 – februar 2022 |
Anlæg af kystsikringen | Marts 2022 – november 2022 |
Afholdelse af den første generalforsamling for klitlauget | Efteråret 2022 |
Høring og inddragelse
Efter kystbeskyttelsesloven § 7 skal forslag til vedtægter sendes i høring i 4 uger til laugets medlemmer.
Når høringsfristen er udløbet, kan Byrådet træffe endelig afgørelse om godkendelse af vedtægterne. Herefter kan Byrådets afgørelse påklages til Miljø- og Fødevareklagenævnet.
Finansiering
Sagen har ingen bevillingsmæssige konsekvenser, idet omkostningerne til Solrød Kommunes deltagelse i klitlauget med sekretærbistand finansieres over det årlige administrations- og driftsbidrag, som opkræves af alle medlemmerne af klitlaget. Der er det første år afsat max 90.000 kr. til administration. Område A omfatter 976 husstande.
Kompetence til afgørelse
Bilag
82. Godkendelse af Regulativ for husholdningsaffaldÅbn/luk punkt
Sagsnummer: 07.18.00-P24-1-21
Godkendelse af Regulativ for husholdningsaffald
Beslutningstema
Byrådet skal tage endelig stilling til Regulativ for husholdningsaffald.
Indstilling
Administrationen indstiller, at Regulativ for husholdningsaffald godkendes.
Beslutning
Anbefales.
Sagsfremstilling
Folketinget har besluttet, at genanvendelsen i Danmark skal øges. Dette resulterer i, at der i Solrød Kommune skal indføres nye affaldsordninger med start 1. juni 2021. Byrådet skal derfor tage stilling til forslag til det nye regulativ for husholdningsaffald. Regulativet giver Solrød Kommune hjemmel til at udmønte de nye affaldsordninger.
Byrådet vedtog den 20. marts 2021 at sende forslag til regulativ for husholdningsaffald i høring.
Administrationen har valgt at udsende regulativet i en supplerende høring, da en formulering i regulativet om anskaffelse af materiel til farligt affald ikke var i tråd med den indstilling, Byrådet havde tiltrådt i marts 2020. Den supplerende høring har forløbet fra den 21. april til 7. maj 2021. Høringsperioden er nu slut og regulativet skal derfor endeligt godendes. Der er i alt kommet tre høringssvar.
Behandling af høringssvar
Høringssvarene vedrører:
- Nødvendigheden af obligatoriske beholdere til pap
- Tilgængeligheden af kommunens affaldsløsninger for handicappede
- Den administrative byrde for grundejerforeninger ved at opstille miljøskabe til farligt affald
For papbeholdere argumenteres der i et høringssvar for, at alle ikke har behov for en papbeholder grundet meget begrænsede mængder. Administrationen forklarer, at opstilling af papbeholder nu bliver obligatorisk på grund af nye nationale krav fra staten, som skal efterleves. Det er derfor ikke muligt at ændre dette.
Foreningen DH-Solrød (Danske Handicaporganisationer) svarer til høringen, at tilgængelighed for handicappede er af største vigtighed. Det forklares, at tilgængelighed opnås ved ergonomiske løsninger for beholdere, handicapvenlige beholdere i det offentlige rum, nemme adgangsforhold, handicapvenlig markering af beholdere, handicapvenligt informationsmateriale og afsættelse af tid til, at hjemmehjælpen kan hjælpe med affaldshåndtering i husstanden. Solrød Kommune står til rådighed for at indgå i dialog og finde brugbare løsninger til konkrete problemer.
Grundejerforeningen boligø 5, Troldmans Allé, svarer til høringen at kommunen burde stå for en større del af arbejdet med udlevering og opstilling af miljøskabe for at sikre, at dette sker korrekt. Samtidigt har man ikke personale til at administrere ordningen. Grundejerforeningen regner derfor med at fortsætte med den individuelle ordning med miljøkasser. Solrød Kommune svarer at mindre grundejerforeninger med velfungerende individuelle ordninger med fordel kan fastholde disse, og at kommunen står til rådighed for vejledning og dialog ved opsætning af miljøskabe, hvor der er behov for disse.
På den baggrund indstiller administrationen, at regulativet godkendes. Behandlingen af høringssvarene er vedlagt sagen.
Høring og inddragelse
Sagen har været i høring fra den 23. marts til den 20. april 2021. Der er herudover udsendt en supplerende høring til berørte parter om ændringer til bestemmelserne om farligt affald fra den 21. april til den 7. maj 2021.
Finansiering
Kompetence til afgørelse
Bilag
83. Orientering om årsrapport 2020 fra Solrød Kommunes databeskyttelsesrådgiverÅbn/luk punkt
Sagsnummer: 85.10.00-G01-5-21
Orientering om årsrapport 2020 fra Solrød Kommunes databeskyttelsesrådgiver
Beslutningstema
Byrådet skal orienteres om årsrapporten for 2020 fra Solrød Kommunes databeskyttelsesrådgiver.
Indstilling
Administrationen indstiller, at orienteringen tages til efterretning.
Beslutning
Anbefales.
Sagsfremstilling
Solrød Kommunes databeskyttelsesrådgiver (data protection officer - DPO) udarbejder hvert år en årsrapport for kommunens overholdelse af reglerne i EU´s databeskyttelsesforordning (GDPR) og administrationens håndtering af forordningens krav til sikkerhed i forhold til beskyttelse af borgernes oplysninger. Årsrapporterne skal forelægges Byrådet.
Årsrapporten for 2020 gennemgår 35 punkter og indeholder en modenhedsmåling og DPO´ens egen analyse af kommunens overholdelse af GDPR. Årsrapporten for 2020 viser, at Solrød Kommune generelt overholder GDPR-reglerne.
Modenhedsmålingen
Modenhedsmålingen beskriver, i hvor høj grad intentionerne i EU´s databeskyttelsesforordning (GDPR) overholdes. Modenhedsmålingen er foretaget på en skala fra 1 til 5, hvor 5 er bedst. Målingen blev gennemført i november 2020.
Solrød Kommunes gennemsnitlige modenhedsniveau på tidspunktet for målingen var 4,2. Ved modenhedsmålingen for 2019 var det gennemsnitlige modenhedsniveau 2,9. Der er altså tale om en væsentlig stigning i kommunens modenhedsniveau.
Solrød Kommunes gennemsnitlige modenhedsniveau på tidspunktet for målingen var 4,2. Ved modenhedsmålingen for 2019 var det gennemsnitlige modenhedsniveau 2,9. Der er altså tale om en væsentlig stigning i kommunens modenhedsniveau.
I rapporten vurderes det, at kommunens GDPR-modenhedsniveau er på 4 eller højere i forhold til langt hovedparten af kriterierne for opfyldelse af GDPR-krav. Der er dog fortsat enkelte områder, hvor kommunen ligger på modenhedsniveau 3. DPO´en vurderer, at kommunen som minimum bør stræbe efter et modenhedsniveau på 3 eller højere for at overholde kravene i databeskyttelsesforordningen.
Årsrapportens konklusioner
Generelt konkluderes det i årsrapporten, at der er sket meget på databeskyttelsesområdet i Solrød Kommune i 2020, og at indsatsen har ført til positive resultater for kommunens niveau og forudsætninger for overholdelse af GDPR.
I rapporten konkluderes, at kommunen fortsat lægger en stor arbejdsindsats i implementeringen af databeskyttelsesforordningens regler og i driften i den forbindelse.
Det øgede modenhedsniveau afspejler ifølge DPO´en, at kommunens intense arbejde på at øge modenheden har båret frugt og har udmøntet sig i målbare resultater, og at kommunens niveau og forudsætninger for at overholde GDPR således er markant forbedret. DPO´en konkluderer i sin rapport, at "Kommunen har dermed taget et stort skridt i den rigtige retning mod overholdelse af GDPR-kravene, hvilket er glædeligt".
Det kommende arbejde med GDPR
Administrationen vil fortsat arbejde med at højne organisationens viden (awareness) om GDPR, og der vil fremover ske en struktureret uddannelse og træning af alle ledere og medarbejdere. Dette vil bl.a. ske via et GDPR-kursus i et e-learningssystem, som alle ansatte i Solrød Kommune skal gennemføre én gang om året.
Administrationen vil desuden fortsætte arbejdet med GDPR i al almindelighed og styrke samarbejdet med kommunens DPO.
DPO´ens rolle
Solrød Kommune skal i henhold til lovgivningen have en DPO (databeskyttelsesrådgiver). Solrød Kommune er en del af Den Storkøbenhavnske Digitaliseringsforening sammen med Rødovre, Hvidovre, Albertslund, Høje-Taastrup, Glostrup, Brøndby, Ishøj, Vallensbæk, Dragør og Herlev kommuner, som deles om to DPO´er. DPO´ens rolle er i databeskyttelsesforordningen beskrevet til at være en rådgiverfunktion, der skal inddrages i alle spørgsmål om databeskyttelse og rådgive om de databeskyttelsesretlige regler. Herudover er DPO´ens funktion at understøtte og føre tilsyn med Solrød Kommunes overholdelse af reglerne i databeslyttelsesforordningen.
Solrød Kommune skal som dataansvarlig tage højde for DPO´ens vurderinger, men det er i sidste ende Solrød Kommunes egen vurdering, hvilke foranstaltninger der skal undersøtte og benyttes ved behandlingen af personoplysninger.
Solrød Kommune skal som dataansvarlig tage højde for DPO´ens vurderinger, men det er i sidste ende Solrød Kommunes egen vurdering, hvilke foranstaltninger der skal undersøtte og benyttes ved behandlingen af personoplysninger.
Høring og inddragelse
Sagen har ingen høringspligt.
Finansiering
Kompetence til afgørelse
Bilag
84. Godkendelse af foranalyse vedrørende udbud af tøjvask i hjemmeplejen (borgere i eget hjem)Åbn/luk punkt
Sagsnummer: 88.12.03-Ø54-1-20
Godkendelse af foranalyse vedrørende udbud af tøjvask i hjemmeplejen (borgere i eget hjem)
Beslutningstema
Byrådet skal tage stilling til foranalysen for udbud af tøjvask i hjemmeplejen (borgere i eget hjem).
Indstilling
Administrationen indstiller, at:
- Foranalysen godkendes, og der gennemføres et udbud.
- Egenbetaling fastsættes i forbindelse med vedtagelse af budget 2022-2025.
Beslutning
Niels Hörup (V) og Emil Blücher (I) stillede ændringsforslag om, at sagen tilbagesendes til fornyet behandling i Social-, sundheds- og fritidsudvalget.
Økonomi-, teknik- og miljøudvalgets vedtog ændringsforslaget.
Beslutning fra Social-, sundheds- og fritidsudvalget, 10. maj 2021, pkt. 50:
Social-, sundheds- og fritidsudvalget kan ikke anbefale indstillingen.
Et mindretal, bestående af Venstres 3 medlemmer, støtter administrationens indstilling, da det vurderes, at et udbud vil levere en serviceforbedring for borgerne, og bakkes op af medarbejderrepræsentanter, Ældreråd og Handicapråd.
Sagsfremstilling
Social-, sundheds- og fritidsudvalget har på mødet den 8. marts 2021 behandlet en foranalyse vedr. udbud af tøjvask i hjemmeplejen og sendt sagen retur til administrationen med henblik på en fornyet behandling på baggrund af udvalgets afgivne bemærkninger. En opdateret foranalyse er bilagt sagen.
Samlet set viser foranalysen, at et udbud af tøjvask i hjemmeplejen vil give serviceforbedringer for borgeren, en ressourceoptimering i hjemmeplejen og kvalitets- og miljøforbedringer af selve vaskeprocessen og det rene tøj.
Hjemmeplejen i Solrød Kommune er som i mange andre kommuner udfordret i forhold til medarbejderressourcerne, da det er svært at rekruttere personale nok til at udføre det stigende antal opgaver særligt som følge af øget kompleksitet og demografi.
Der blev på den baggrund fremlagt et effektiviseringskatalog til budget 2020, hvori udbud af tøjvask i hjemmeplejen blev udvalgt med henblik på at kunne frigive ressourcer til kerneopgaven i Hjemmeplejen. Da udbuddet er et førstegangsudbud, skal Byrådet godkende:
- Foranalyse forud for udbuddet
- Udbudsmateriale
- Tildeling af kontrakten
Procesplanen for udbud fremgår af tabel 1 i Foranalyse - Udbud af tøjvask til hjemmeboende pensionister.
Nuværende serviceniveau
Aktuelt er serviceniveauet, at borgere som hovedregel tilbydes tøjvask hver 14. dag. I den afsatte tid kan alene vaskes én maskinfuld (dvs. hvid eller kulørt), da vasketiden på en husholdningsmaskine er så lang, at hjemmeplejen ikke både kan nå at sætte en vask over og hænge tøjet op under samme besøg. Hvis borgerne har daglig personlig pleje tilbydes ugentlig vask af tøj, således at disse borgere kan få vasket det ekstra linned, der typisk anvendes i forbindelse med den personlige pleje. Tøjvask tilbydes alene i egen bolig, og de borgere, der ikke har egen vaskemaskine, kan ikke visiteres til tøjvask af hjemmeplejen.
Udbud af tøjvask i hjemmeplejen
Udbuddet omfatter borgere, der er visiteret til vaskeordningen i Solrød Kommune af kommunens visitation på baggrund af en individuel vurdering af borgernes behov og kommunens servicestandard. Borgeren vil få vasket en vasketøj-sæk på ca. 8 kg til blandet tøj hver 14. dag og få det leveret tøjet retur rent, tørt, pænt foldet og klar til at lægge i skabet. Der vil også blive mulighed for en vasketøjssæk på ca. 12 kg til samboende og borgere med stort behov. Borgeren vil have mulighed for at købe tilkøbsydelser fx. vask af dyne, pude eller gardiner og rens af blazer, benklæder, frakker osv.
Ved udlicitering af tøjvask lægges op til en egenbetaling for borgeren svarende til de estimerede "falde væk" omkostninger. Egenbetaling dækker over de udgifter, som borgeren selv har afholdt i forbindelse med af vask af tøj i egen maskine i form af vand- og strømforbrug, vaske- og skyllemiddel, løbende reparation og vedligeholdelse samt indkøb af ny vaskemaskine, når den er slidt op. Beboerne på Plejecenteret Christians Have betaler også selv for vaskemiddel og skyllemiddel via husholdningskassen, ligesom udgifterne til vaskemaskine og tørretumler med tilhørende vand og el betales via huslejen. Administrationen har ikke kendskab til kommuner, der fritager borgere for en egenbetaling. I bilaget fremgår, at blandt de 32 adspurgte kommuner er egenbetalingen enten 104-260 kr. pr. måned for afhentning af en vasketøjsæk hver 14. dag eller 50-90 kr. pr. vasketøjssæk (ca. 8 kg).
En udlicitering af tøjvask vil give en bedre anvendelse af medarbejderressourcerne i hjemmeplejen, idet der frigøres tid til andre visiterede omsorgs- og plejeopgaver, ligesom køretiden mindskes som følge af, at den uforholdsmæssige høje køretid i forbindelse med vaskeopgaven udgår. Der vil endvidere være færre tunge eller uhensigtsmæssige løft, og bedre hygiejne omkring håndtering af vasketøj.
Økonomiske konsekvenser
I oktober 2020 udgjorde antallet af visiterede timer til tøjvask ca. 1.225 timer årligt svarende til i gennemsnit 135 borgere pr. måned. Dette giver følgende økonomiske konsekvenser (i 2022 priser), der er beregnet med udgangspunkt i, at alle har vasketøjssække på 8 kg:
Udgift til leverandør af tøjvask | 773.000 kr. |
Besparelse af visiterede hjemmeplejetimer | -469.200 kr. |
Merudgift årligt uden egenbetaling | 303.900 kr. |
Egenbetaling på 45 kr. pr. vasketøjssæk (8 kg) | -158.000 kr. |
Merudgift årligt ved 45 kr. pr. vasketøjssæk (8 kg) | 145.900 kr. |
Egenbetaling på 70 kr. pr. vasketøjssæk (8 kg) | -245.700 kr. |
Merudgift årligt ved 70 kr. pr. vasketøjssæk (8 kg) | 58.200 kr. |
Størrelsen af den skønnede merudgift afhænger af en eventuel egenbetaling samt et muligt frafald af borgere, der af forskellige årsager kunne vælge ikke at gøre brug af ordningen ved en udlicitering. Med en egenbetaling på 45 kr. pr. vasketøjssæk (8 kg) og dermed samlet ca. 100 kr. pr. måned skønnes merudgiften at udgøre 145.900 kr. En egenbetaling på 70 kr. pr. vasketøjssæk (8 kg) svarende til ca. 150 kr. pr. måned skønnes at indebære en merudgift på ca. 58.200 kr. Med udgangspunkt i kommunens samlede økonomi sammenholdt med øvrige kommuners brug af egenbetaling anbefaler administrationen en egenbetaling på 70 kr. pr. vasketøjssæk på 8 kg og 100 kr. pr. vasketøjssæk på 12 kg. Såfremt Byrådet godkender udbud af tøjvask til hjemmeboende borgere, fastsætter Byrådet egenbetalingen i forbindelse med vedtagelse af budget 2022-2025.
I de økonomiske beregninger ovenfor er forudsat, at der ikke sker frafald af borgere. Et frafald af borgere vil reducere de opgjorte merudgifter, men administrationen vil understøtte, at frafaldet bliver minimeret. Samtidig vil der være borgere, der lige nu ikke kan tilbydes vaskeordning, fordi de ikke har en vaskemaskine, men som fremover kan visiteres til tøjvask.
Der er i budgettet for 2021 og 2022-2025 indlagt en effektiviseringsgevinst på 200.000 kr. årligt ud fra en forventet egenbetaling på 150 kr. pr. måned samt et frafald fra ordningen på 57 pct., der er forudsat med baggrund i egenbetaling og frafald i øvrige kommuner, der har gennemført udbud af tøjvask. Der skal således tilvejebringes finansiering til den manglende effektiviseringsgevinst på 200.000 kr. samt de merudgifter, der vil være forbundet med en ny ordning i budget 2022-2025, idet udbud af opgaven først vil være tilendebragt i 4. kvartal 2021, hvorefter implementeringen kan begynde.
Høring og inddragelse
Sagen har været forelagt Ældrerådet, Lokal-MED og Handicaprådet. Derudover har sagen været behandlet i Hoved-MED-udvalget. Høringssvar fra Ældrerådet, Handicaprådet og Lokal MED er vedlagt sagen som bilag.
Finansiering
Kompetence til afgørelse
Bilag
- Foranalyse - Udbud af tøjvask i hjemmeplejen (eget hjem) - PDF
- Bilag 1 - Priser på praktisk bistand tøjvask
- Ældrerådets høringssvar vedr. foranalyse på udbud af tøjvask i Hjemmeplejen
- Høringssvar fra Lokal Med for ældreområdet vedr. foranalyse på udbud af tøjvask i Hjemmeplejen
- Høringssvar fra Handicaprådet vedr. foranalyse på udbud af tøjvask i Hjemmeplejen
85. Godkendelse af brovedligeholdelse 2021 - anlægsbevillingÅbn/luk punkt
Sagsnummer: 05.03.06-G01-2-20
Godkendelse af brovedligeholdelse 2021 - anlægsbevilling
Beslutningstema
Byrådet skal tage stilling til reparationsprojekter på 13 af kommunens broer og tekniske anlæg - heraf 2 reparationsprojekter for klargøring til kystsikringen og højvandslukke ved Solrød Bæk og Karlstrup Mosebæk.
Indstilling
Administrationen indstiller, at der igangsættes udbud og efterfølgende anlægsopgaver på de 13 bygværker, som er beskrevet i sagsfremstillingen. Anlægsbevilling med tilhørende rådighedsbeløb på 1.4 mio. kr. frigives.
Beslutning
Anbefales.
Sagsfremstilling
Kommunens samlede broer og tekniske anlæg (bygværker) blev sidst gennemgået i 2018 ved et samlet hovedeftersyn. Broerne blev vurderet efter en tilstandsskala fra 1 til 5, hvor 5 er den ringeste tilstand. Den samlede hovedtilstandskarakter i 2018 af kommunens broer og bygværker blev opgjort til 1,6 mod tidligere vurdering i 2016, hvor den samlede tilstand var på 1,8.
Den økonomisk mest fordelsagtige hovedtilstandskarakter vurderes at skulle være 1,0 - 1,2 for den samlede tilstand af broerne og de tekniske anlæg (brokapital).
Oversigten over kommunens broer og tekniske anlæg er vedhæftet (se bilag 1) og omfatter i alt 63 konstruktioner.
Årets renovering anbefales at omfatte i alt 13 broer/bygværker:
Nr. | Placering | Reparationsarbejder |
16 | Sti ved Gordozavej | Udskiftning af div. korroderede vindtræksbånd (stabilisernede konstruktion) og beslag samt udligning af niveauforskel ved broender. |
17 | Sti ved Strandhaven | Reparation af belægninger ved broender. |
22 | Tåstrupvej | Reparation af autoværn. |
25 | Sti til stationen | Reparation af rækværk og udligning af niveau samt reparation af belægning. |
29 | Vestre Grænsevej | Reparation af rækværk. |
36 | Veststien | Reparation af hegn, rækværk mm. |
50 | Solrød Byvej | Reparation af autoværn. |
60 | Sti ved Trylleskoven | Udligning af niveauforskel ved broender. |
64/25 | Sti ved Parkvej/Parkvej | Udbedring af skader og om-isolering af brodæk på off. sti. Reparationer af vægge og reparation af belægning på underført sti. |
4 | Bistrupvang | Udbedring af skader/revner på underside af brodæk. |
58 | Karlstrup Mosebæk(strandvejen) | Betonrenovering forud for kystsikring/montering af højvandslukke. |
46 | Solrød Bæk(strandvejen) | Betonrenovering forud for kystsikring/montering af højvandslukke. |
Sammenhæng med igangværende kystsikringsprojekt og nødvendigheden af at renovering udføres forud for højvandslukker
Renovering af bro 58 og bro 46 sker nogle år tidligere end planlagt, da der vil være synergi i at montere højvandslukke til kystsikringen på disse eksisterende broanlæg og derved nedbringe de samlede vedligeholdelsesomkostninger, da der kun vil være tale om ét anlæg og ikke to seperate. Ved sammenbygning af de to funktioner, bro og højvandslukke skal broen være renoveret forud for sammenbygning, da brosiderne på "havsiden" mod øst bliver skjult/beskyttet ved montering af højvandslukker, og således vil det ikke være nødvendig efterfølgende at renovere igen. Detaljer for de planlagte reparationsarbejder for bro 58 og 46, kan ses som henholdsvis bilag 2 og 3.
Høring og inddragelse
Sagen har ingen høringspligt. For så vidt angår renoveringsarbejder på bro 48 og 56, så vil allerede igangværende orientering af borgerne via kystsikringsprojektet sikre et vis kendskab til disse forberedende broarbejder.
Finansiering
Kompetence til afgørelse
Bilag
86. Godkendelse af anlæg af grønne områder i Trylleskov Strand - anlægsbevillingÅbn/luk punkt
Sagsnummer: 01.00.05-P20-10-17
Godkendelse af anlæg af grønne områder i Trylleskov Strand - anlægsbevilling
Beslutningstema
Byrådet skal tage stilling til drift og vedligeholdelse af grønne områder ved Trylleskov Strand.
Indstilling
Administrationen indstiller, at der foretages drift og vedligeholdelse af etape 2A, 4A og 5 i Trylleskov Strand. Anlægsbevilling med tilhørende rådighedsbevilling på 273.000 kr. frigives.
Beslutning
Anbefales.
Sagsfremstilling
Solrød Kommune anlægger de grønne områder mellem boligøerne i Trylleskov Strand og overdrager dem efter to år til Ejerlavet Trylleskov Strand. Arbejdet skal sikre naturpræg i hele bydelen efter en samlet landskabsplan (se bilag). Friarealerne er inspireret af områderne Karlstrup Mose, Engstrup Mose og Trylleskoven, som ligger i tilknytning til bydelen. De grønne områder er inddelt i etaper (se bilag).
I løbet af 2021 bliver etape 2A etableret. Denne er udsat fra 2020 som følge af manglende færdiggørelse af boligøerne 3 og 6/7 på Troldmands Allé. Anlægget omfatter såning af engarealer samt plantning af træer og buske.
Derefter mangler kun en mindre del af etape 5 omkring boligø 19, som afventer færdiggørelse af boligøen.
I 2021 skal arealerne i Etape 2A, 4A og 5 driftes og vedligeholdes.
Status for anlæg og overdragelse af de grønne områder
Efter anlæg af de forskelige etaper drifter og vedligeholder Solrød Kommune arealerne i to år, hvorefter de overdrages til Ejerlavet Trylleskov Strand.
Ejerlavet har fået overdraget etape 1A og 1B.
I 2021 overdrages etape 1C, 2, 3 og 4 samt legepladsen på Trylleskov Allé.
Økonomi
Der er i budget 2021 afsat 273.000 kr. til anlæg af grønne områder i Trylleskov Strand. Der søges om frigivelse af rådighedsbeløbet med tilhørende anlægsbevilling på 273.000 kr. til drift og vedligeholdelse af etape 2A, 4A og 5.
Høring og inddragelse
Der er løbende dialog, og der afholdes møder mellem Solrød Kommune og Ejerlavet Trylleskov Strand, hvorigennem borgere i området bliver involveret i udviklingen af de grønne områder, som de senere skal overtage.
Finansiering
Kompetence til afgørelse
Bilag
87. Godkendelse af salg af bolig på Klosterparken 39 - anlægsbevillingÅbn/luk punkt
Sagsnummer: 82.02.00-G10-1-20
Godkendelse af salg af bolig på Klosterparken 39 - anlægsbevilling
Beslutningstema
Byrådet skal tage stilling til salg af Klosterparken 39.
Indstilling
Administrationen indstiller, at:
- Klosterparken 39 udbydes til salg til en vejledende pris på 3.000.000 kr. Der frigives en anlægsbevilling med tilhørende rådighedsbeløb på 120.000 kr. til omkostninger i forbindelse med salg, som finansieres af kassebeholdningen.
- Administrationen bemyndiges til at forhandle bedst mulig salgspris, som forelægges til Byrådets godkendelse.
Beslutning
Anbefales.
Sagsfremstilling
Medio 2015 begyndte Solrød Kommune at modtage et stigende antal flygtninge. Der har siden da været 22 ejendomme i brug som midlertidige flygtningeboliger for at dække behovet. 11 ejendomme har været lejet af private, tre ejendomme er solgt, to ejendomme er overgået til andet formål, en er nedrevet.
I marts 2017, hvor der var flest flygtninge, var der 107 beboere i de midlertidige boliger. På nuværende tidspunkt er der 14 flygtninge fordelt på seks ejendomme, som ejes af kommunen. De seks ejendomme er den gamle materielgård på Den Lille Gade, parcelhus på Åsvej, to lejligheder i Egeparken, rækkehus i Klosterparken og parcelhus på Majsmarken.
Social-, sundheds- og fritidsudvalget besluttede den 18. januar 2021, at Majsmarken skulle ændre anvendelse fra opgangsfællesskab til flygtningebolig, og der i den forbindelse skulle indhentes ejendomsmæglervurderinger for den eksisterende flygtningebolig på Klosterparken med henblik på et salg.
Tilbage i februar 2015 besluttede Byrådet, at der skulle indkøbes ejerlejligheder/huse til midlertidige boliger til flygtninge. Solrød Kommune købte et rækkehus i 2015 på 146 m² i Klosterparken 39 for 2.100.000 kr., som siden har været hjem for flygtninge.
Behovet for midlertidige flygtningeboliger er markant faldende, og der er ikke på nuværende tidspunkt behov for boligen.
Der er indhentet salgsvurderinger fra tre ejendomsmæglere. Vurderingerne lyder på 2.845.000 kr., 2.995.000 kr. og 3.000.000 kr.
Administrationen anbefaler, at ejendommen udbydes igennem en ejendomsmægler til en vejledende pris på 3.000.000 kr., og at administrationen bemyndiges til at forhandle den bedst mulige pris, som forelægges til Byrådets godkendelse.
Omkostningerne i forbindelse med salget, herunder ejendomsmæglerudgifter, tilstandsrapporter, juridisk bistand mm., forventes at udgøre ca. 120.000 kr.
Høring og inddragelse
Sagen har ingen høringspligt.
Finansiering
Kompetence til afgørelse
Bilag
88. MeddelelserÅbn/luk punkt
Sagsnummer: 85.02.02-P35-45-20
Meddelelser
Indstilling
Meddelelser til orientering:
- Se bilag.
(Orienteringen om helhedsplan for Solrød Landsby har tidligere været sendt til Byrådet pr. mail den 24. april 2021)
Beslutning
Tiltrådt.
Bilag
89. Lukket: MeddelelserÅbn/luk punkt
Sagsnummer: 85.02.02-P35-45-20
90. Digital godkendelse af referatÅbn/luk punkt
Sagsnummer: 85.02.02-P35-44-20
Digital godkendelse af referat
Indstilling
Administrationen indstiller, at referatet godkendes digitalt.
Beslutning
Tiltrådt.