Nyt format tiltrak over 150 borgere til diskussioner om borgerinddragelse og byudvikling
Hvornår skal borgerne i Solrød Kommune egentlig inddrages i nogle af de mange forskellige beslutninger, der bliver taget af det lokale byråd? Og hvordan sikrer man, at der er boliger til borgere i alle livets faser?
Det var to af de centrale spørgsmål, da byrådet i Solrød Kommune torsdag aften havde inviteret borgerne til et temamøde, hvor drøftelserne handlede om temaerne borgerinddragelse og byudvikling. Det er emner, der er fyldt med dilemmaer, og som deler vandene.
”Forud for temamødet havde jeg både fået beskeder fra borgere, der var kede af, at de ikke kunne deltage og fra borgere, som mente, at borgerinddragelsen måske var ved at gå for vidt, da vi jo har et repræsentativt demokrati. Det illustrerer meget godt, at borgerinddragelse er et tema, som deler vandene, og som derfor er så relevant at diskutere med borgerne. En anden udfordring er at finde frem til, hvornår borgerne skal inddrages,” fortæller borgmester Emil Blücher og konstaterer på baggrund af temamødet:
”Selvom det nye format med et temamøde på sin vis var en succes med flere end 150 deltagere, så var særligt de unge borgere og børnefamilierne desværre underrepræsenteret ved mødet. Det er en udfordring at aktivere det tavse flertal, og temamødet viser, at vi ikke er færdige med at teste forskellige formater af.
Forsamlingshus-format med kendt journalist
Konceptet for temamødet var en form for forsamlingshus-format med journalist Nynne Bjerre Christensen som ordstyrer, der sørgede for at holde snor i debatten, styre de enkelte temaers paneler og få borgernes input fra salen. For input var der masser af.
En af de store dilemmaer for byudviklingen i Solrød Kommune er, at kommunen er ved at være en fuldt udbygget. Det betyder i praksis, at næsten alle evt. nye boliger skal erstatte allerede eksisterende byggeri for at kunne realiseres.
”Byudvikling er et kompleks tema for, hvordan sikrer vi mindre boliger til fraskilte, seniorer eller andre med behovet for mindre boliger, når der samtidig for eksempel udtrykkes ønske om, at vi ikke bygger mere i Solrød Kommune. Det er et dilemma, vi skal diskutere i byrådet,” siger Emil Blücher.
Det var desuden et stort ønske fra flere deltagere på temamødet, at kommunen og byrådet tog en strammere styring med de developere, som i fremtiden eventuelt skal stå for nyt byggeri i kommunen. Det blev påpeget af panelet, at der var opmærksomhed på det fra politisk side, og at det kræver en længere proces i arbejdet med lokalplaner og kommuneplaner for at sætte tydeligere rammer for developerne.
Hjem og dykke ned i input
Temamødet var i sig selv et forsøg på en ny form for borgerinddragelse, og borgerne blev under mødet bedt om at melde ind med input via en digital portal. De input blive givet videre til byrådet, som ser frem til at dykke ned i dem, fortæller borgmester Emil Blücher.
”Vi fik præsenteret nogle af inputtene på mødet, og det bliver rigtig spændende at læse resten af dem. Det var en interessant aften med en masse indtryk, som lige skal lagre sig, inden vi i byrådet evaluerer på temamødet, og om det kan give mening at bruge i andre sammenhænge.”
Fakta
Byrådet havde torsdag den 29. august 2024 inviteret alle borgere i Solrød Kommune over 18 år til et temamøde om emnerne borgerinddragelse og byudvikling. Idéen om et temamødet var en del af budgetaftalen for 2024-2027, og den samlede ramme for mødet var på 100.000 kr.
I aftenens første panel, hvor emnet handlede om borgerinddragelse, sad byrådsmedlemmerne Kim Sunesen og Ina Lindemark samt borgmester Emil Blücher. Da emnet byudvikling blev drøftet sad stadsarkitekt i Horsens Kommune, Jesper Pagh, byrådsmedlem Jonas Ring Madsen, borgmester Emil Blücher og direktør Peter Søndergaard.