NyhederNyheder

Skoleelever flyttes i pavilloner

Efter en arbejdsulykke, hvor en håndværker gik gennem loftet på et klasselokale i forbindelse med renovering af taget og asbestsanering på Munkekærskolen, er der nu taget beslutning om, at eleverne i de berørte bygninger for en sikkerheds skyld skal rykkes i pavilloner. Styrelsen for Patientsikkerhed har vurderet, at der ikke er grund til at tro, at eleverne har været udsat for en betydelig grad af asbest i forbindelse med arbejdsulykken.

Når indskolingseleverne på Munkekærskolen vender retur efter efterårsferien, skal de ikke tilbage til deres vante klasselokaler. Efter en arbejdsulykke sidste fredag morgen, hvor en ekstern håndværker gik gennem loftet på et klasselokale i indskolingsbygningen, har byrådet onsdag aften hastebehandlet en sag om at bruge 2,5 mio. kr. på at sætte pavilloner op på skolens område, som indskolingseleverne kan undervises i.

”At en håndværker går gennem loftet, er naturligvis en fuldstændig uacceptabel situation, som aldrig skulle have fundet sted. Vi er meget berørte af episoden og forstår til fulde, at det var en voldsom oplevelse for både elever, forældre og medarbejdere. Det er afgørende for os, at forældre kan sende deres børn trygt i skole, og at vores medarbejdere kan gå trygt på arbejde,” siger Peter Søndergaard, der er direktør med ansvar for Center for By og Bæredygtighed.

Kommunen er nu ved at lægge sidste hånd på en aftale med et pavillonfirma, som kan sætte pavillonerne op på skolens område inden for kort tid. I mellemtiden undervises eleverne i andre lokaler på skolen.

Styrelsen for Patientsikkerhed: Ingen grund til at foretage sig yderligere

Arbejdsulykken på skolen skete i forbindelse med, at den eksterne håndværker var i gang med at asbestsanere på skolens loft, efter at tagpladerne var blevet fjernet. På grund af asbestsaneringen var loftet udsat for et stort undertryk, der sugede støv og partikler væk fra loftet gennem store filtre. Da ulykken skete, og håndværkeren gik gennem loftet, faldt der noget støv og materialer med ned i klasselokalet, og kommunen har efter ulykken bedt Styrelsen for Patientsikkerhed om at vurdere den risiko, eleverne har været udsat for.

Styrelsen skriver i den forbindelse følgende til Solrød Kommune:

”Ud fra det forelagte vurderer Styrelsen for Patientsikkerhed, at der ikke er grund til at mistænke, at børnene har været udsat for en betydende udsættelse for asbest. Vi finder ikke, at der er grund til at foretage yderligere.”

Kommunen forstår bekymring

Hos Solrød Kommune forstår man godt, at situationen har skabt bekymringer. 

”Det er klart, at der er flere forældre, som har været bekymrede over situationen, og med den udvikling, som sagen har taget, er det den helt rigtige beslutning, at der fremadrettet ikke skal være elever i bygningerne, imens byggeriet står på,” siger Peter Søndergaard og fortæller, at Solrød Kommune hele vejen igennem processen har søgt råd og vejledning hos eksperter på området.

Hverken kommunens bygherrerådgiver, Arbejdstilsynet eller Styrelsen for Patientsikkerhed har på noget tidspunkt i løbet af processen alarmeret kommunen eller givet udtryk for, at arbejdet ikke kunne håndteres efter de beskrevne arbejdsbeskrivelser med fortsat undervisning i bygningen. Det er den vejledning, kommune har lænet sig op ad.

”Der er taget en lang række initiativer for at sikre, at alle arbejdsgange omkring tagrenoveringen skulle foregå sikkert og fagligt korrekt, og at alle parter var indforståede og opdateret på instruktioner og arbejdsgange. De initiativer og instruktioner har vi som kommune haft en klar forventning om og tillid til, at alle involverede parter levede op til. Når det er sagt, må vi konstatere, at projektet ikke er håndteret godt nok, når der går en håndværker gennem loftet,” siger Peter Søndergaard.

Arbejdet ligger stille

Straks efter arbejdsulykken sidste fredag morgen bad Solrød Kommune den eksterne entreprenør om at stoppe med arbejdet, og arbejdet på bygningen har ligget stille siden.

”Vi skal nu afklare, hvordan vi kommer videre med den nødvendige renovering af skolens tag. Det vigtigste for os nu er, at vi i samarbejde med vores bygherrerådgiver finder en løsning, som alle parter kan have tillid til,” siger direktøren. 

Imens arbejdet ligger stille, vil byggepladsen hver dag blive kontrolleret, og det bliver bl.a. tjekket, at teltet omkring taget fortsat er hermetisk lukket.

Fakta

Byrådet i Solrød Kommune har onsdag den 9. oktober besluttet, at der kan anvendes 2,5 mio. kr. til at sætte pavilloner op på Munkekærskolens område til brug for undervisning, mens skolens tag bliver renoveret.