NyhederNyheder

Kæmpe donation på 11,5 mio. kr.: Solrøds ældre får unik sansehave

En million-donation fra Annie og Otto Johs. Detlefs´ Fonde - OJD gør det muligt at skabe en enestående perle af en sansehave på godt 8000 m2 omkring Plejecenter Christians Have i Solrød.

Yndefulde magnolietræer, duftende krydderurter, kyssebænk med udsigt og en træningshave i en frugtlund - udelivet kommer formentlig til at trække ekstra meget i beboerne på Plejecenter Christians Have i Solrød i fremtiden. Christians Have får nemlig etableret en enestående sansehave på godt 8000 m2, der kommer til at omkranse plejecentret og invitere til livsbekræftende sanseoplevelser henover hele året. (Se oversigt over sansehaven længere nede)

Haven, der kommer til at bestå af ni forskellige sanse- og aktivitetshaver og et 60 m2 stort orangeri, bliver bragt til live som følge af en særdeles gavmild donation fra Annie og Otto Johs. Detlefs´ Fonde (OJD) på hele 11,5 mio. kr.

”Vi er dybt, dybt taknemmelige for, at Annie og Otto Johs. Detlefs´ Fonde giver os muligheden for at tilbyde vores beboere på Christians Have så pragtfulde omgivelser. I denne sammenhæng er tak kun et fattigt ord,” siger Niels Hørup, borgmester i Solrød Kommune.

Også formand for Social-, sundheds- og fritidsudvalget, Ivar Haugaard-Hansen, er både ydmyg og taknemmelig over Annie og Otto Johs. Detlefs´ Fondes store engagement i Solrød Kommune, som skaber unikke muligheder for beboerne på plejecentret.

”Der er ingen tvivl om, at sansehaven bliver en drømmehave, som kommer til at øge livskvaliteten for beboerne på Christians Have,” siger Ivar Haugaard-Hansen.

Ud over de 9 forskellige sanse- og aktivitetshaver kommer der i gårdhaven en ”solplads”, hvor demente kan færdes frit uden at forvilde sig væk fra området. Det er også i gårdhaven, det store orangeri kommer til at være, som vil give mulighed for, at beboerne i højere grad og i en større del af året kan komme udenfor og få lys, varme og sanseindtryk.

Enestående have
Det er landskabsarkitekt Helle Nebelong, der i tæt samarbejde med beboere, pårørende, Ældrerådet og fagfolk inden for plejeområdet, har stået i spidsen for designet af sansehaven. Hun er begejstret over den høje kvalitet i projektet og ikke mindst havens størrelse.

”Mig bekendt findes der ikke en lignende have af samme kvalitet og størrelse andet sted i Danmark. Det er et ganske unikt projekt, der sætter en helt ny standard for udearealer omkring et plejecenter,” siger Helle Nebelong.

Frivillige kræfter
Solrød Kommune har i aftalen med OJD forpligtet sig til at vedligeholde sansehaven og det store orangeri i minimum 20 år. Men kommunen vil også meget gerne engagere frivillige kræfter til at være en del af sansehaven og dens mange muligheder.

”Vi ved fra andre institutioner med sansehaver, at de har stor glæde af at have tilknyttet en gruppe frivillige, der dels kan hjælpe med havearbejdet, men som også kan være behjælpelig med at arrangere aktiviteter for beboere i haven,” siger Ivar Haugaard-Hansen og fortæller, at de første interesserede frivillige allerede har meldt sig på banen, og at han håber, at flere vil byde ind på det frivillige arbejde.

Der er planlagt indvielse af haven den 7. maj 2019, når alle de smukke og duftende planter og træer springer ud.    

Fakta
På de åbne arealer rundt om det samlede byggeri på Plejecenter Christians Have etableres 9 forskellige sanse- og aktivitetshaver, der er forbundet med gangstier, som er velegnede til gangbesværede. Det drejer sig om en træningshave, en magnolielund, en musikhave, en skovhave, en urtehave, en strandhave, en udsigtsbakke, en trærute og en aktivitetsbane.

Herudover bliver der etableret et 60 m2 stort orangeri med mulighed for både ophold og spisning.

Læs hele projektbeskrivelsen her

Projektforslag Christians Have Sansehave Tegning 18 06 2018