Flygtninge
Sådan modtager vi flygtningeÅbn/luk punkt
Når Solrød Kommune modtager en flygtningefamilie, får mor og far tildelt hver deres sagsbehandler samt en familiekonsulent.
Inden for to uger afholdes der et møde, hvor familien screenes for at få afdækket familiemæssige, sociale og helbredsmæssige forhold. På den baggrund vurderes det, om der er behov for en koordineret indsats eller et specialtilbud.
Er der behov for en koordinerede indsats eller et specialtilbud, er den tildelte familiekonsulent som ud-gangspunkt tovholder.
Er der ikke behov for en koordineret indsats eller et specialtilbud, er familiekonsulenten, daginstitutioner og skoler løbende i tæt kontakt i forhold til det enkelte barns trivsel og interne indsatser, ligesom det løbende drøftes, om behovet for en koordineret indsats er opstået.
De voksne flygtninge starter desuden på sprogskole inden for få uger efter deres ankomst.
Så mange flygtninge modtager viÅbn/luk punkt
I Solrød Kommune har vi i perioden 2013-2016 modtaget 124 flygtninge. Dette tal er væsentligt lavere end Udlændingestyrelsens første forudsigelse, og samtidig er antallet af flygtninge for 2017 også nedjusteret fra 55 til 4.
Herunder kan du se, hvor mange flygtninge Solrød Kommune har modtaget i perioden 2013-2016:
2016: 34
2015: 44
2014: 24
2013: 22
Hvor skal flygtningene bo i Solrød Kommune?Åbn/luk punkt
Solrød Kommune har forholdsvis få almene boliger, og det gør det sværere at finde egnede boliger til de mange flygtninge. Kommunen har derfor i vid udstrækning gjort brug af private lejemål, og med hjælp fra en række borgere er det lykkedes at indgå otte private lejemål med X antal værelser. Derud-over har kommunen taget otte af sine egne adresser i brug.
Solrød Kommune har nedsat en særlig arbejdsgruppe, som håndterer boligsituationen, og ud over at arbejde i retning af flere private lejemål, undersøger gruppen forskellige andre muligheder for indkvarte-ring – herunder bofællesskaber i almene boligselskaber, leje af erhvervsbyggeri og evt. køb af ejerboli-ger.
Hvad modtager flygtninge? Åbn/luk punkt
Når flygtninge ankommer til Solrød Kommune bliver de tildelt en midlertidig bolig og får udleveret en startpakke bestående af køkkenudstyr, bestik, service, sengetøj og linned.
Derudover får de ubetalt en engangshjælp på 2.800 kr. i kontanter, som de skal leve af indtil første udbetaling af integrationsydelsen, som er den sidste hverdag i næstkommende måned.
Størrelsen på den månedlige integrationsydelse ligger mellem 5.130 kr. og 8.815 kr. efter skat, afhængigt af om flygtningen er enlig eller samboende, og om vedkommende har børn at forsørge.
Hvad er flygtninge forpligtet til? Åbn/luk punkt
Når flygtninge modtager integrationsydelse, er de forpligtet til at deltage i et integrationsprogram, der består af danskuddannelse og aktivering i et beskæftigelsesrettet tilbud. For 18-25 årige kan der også være pligt til at påbegynde en kompetencegivende uddannelse.
Integrationsprogrammet kan vare op til tre år og skal i gennemsnit være på 37 timer om ugen. Hovedformålet er, at flygtningen hurtigst muligt bliver selvforsørgende.
En flygtning, der modtager offentlig forsørgelse i form af integrationsydelse, har både pligt til at deltage i integrationsprogrammet og stå til rådighed for arbejdsmarkedet. Herudover skal de deltage i opfølgningsmøder med kommunen minimum hver 3. måned.
Hvis en flygtning ikke lever op til disse forpligtelser, kan der trækkes i integrationsydelsen.
Sådan kan du hjælpeÅbn/luk punkt
Boliger
Med et historisk højt antal flygtninge, der kommer til kommunen, er det en udfordring at finde tilstrækkeligt med midlertidige boliger.
Solrød Kommune forhandler blandt andet løbende med private borgere, der ønsker at udleje deres boliger ud som flygtningeboliger. Ønsker du at leje din bolig ud, så kontakt Teknik og Miljø på tlf. 56182316.
Sprogpraktik
Solrød Kommune efterlyser desuden virksomheder, der er interesserede i at tage en flygtning i sprogpraktik to dage om ugen. Flygtningen tilbringer de tre andre dage om ugen på sprogskole.
Det er gratis for virksomheden, og formålet er, at flygtningene lærer ”arbejdsmarkeds-dansk” og inspireres og introduceres til det danske arbejdsmarked. Og virksomheden møder måske en kommende medarbejder.
Praktikken er som udgangspunkt to dage om ugen i 13 uger med mulighed for forlængelse, og Solrød
Kommunes virksomhedskonsulenter følger tæt med i forløbet. Driver du en privat virksomhed og er interesseret i at få en flygtning i sprogpraktik, så kontakt
virksomhedskonsulent Martin Bo Madsen på tlf. 21423977 eller Jobcenteret på tlf. 56182000.
Frivillig
Solrød Kommune får rigtig mange henvendelser fra borgere, som gerne vil hjælpe ved at donere tøj, møbler og lignende til flygtningene, og kommunen sætter stor pris på, at så mange borgere vil hjælpe vores flygtninge.
I Solrød Kommune er det de frivillige foreninger, der modtager donationer af tøj, og du er derfor velkommen til at tage kontakt til fx Røde Kors eller Dansk Flygtningehjælp.
Men der er også en lang række frivillige borgere, som gør en stor indsats på integrationsområdet i samarbejde med kommunen, og ønsker du at bidrage til det, kan du kontakte Solrød Kommunes frivilligkoordinator Helene Pihl på hhp@solrod.dk for yderligere information.
KontaktpersonerÅbn/luk punkt
Ejer du en privat bolig, som du har lyst til at leje til kommunen som flygtningebolig, så kontakt Teknik og Miljø på 56182316.
Driver du en privat virksomhed og er interesseret i at få en flygtning i sprogpraktik, så kontakt virksomhedskonsulent Martin Bo Madsen på tlf. 21423977 eller Jobcenteret på tlf. 56182000.
Ønsker du at hjælpe med det frivillige arbejde på flygtninge- og integrationsområdet kan du kontakte Solrød Kommunes frivilligkoordinator Nadia Krøjgaard Eriksen på nke@solrod.dk for yderligere information.