Landbrug
Det er kommunen der modtager og behandler ansøgninger og anmeldelser fra borgere, som ønsker at oprette et nyt eller ændre et eksisterende husdyrbrug. Derudover tager kommunen sig af klager over landbrug.
Reglerne for husdyrbrug er forskellige alt efter størrelsen og placeringen. Nedenfor kan du læse mere om, hvilke krav der stilles til husdyrbrugene, eksempelvis hvis du bor i by- eller landzone, samt hvornår et husdyrbrug betragtes som erhvervsmæssigt.
Erhvervsmæssigt dyrehold eller hobbydyreholdÅbn/luk punkt
Husdyrbrug opdelt i to forskellige grupper; erhvervsmæssigt dyrehold og hobbydyrehold.
For at blive betragtet som erhvervsmæssigt dyrehold, skal der være mere end:
- 30 høns
- 4 voksne hunde med hvalpe (op til 18 uger)
- 2 malkekøer eller ammekøer med tilhørende kalve (op til 6 måneder), eller 4 stykker andet kvæg
- 4 heste med tilhørende føl (op til 12 måneder)
- 2 søer med tilhørende smågrise (op til 40 kg)
- 15 slagtesvin
- 10 moderfår med lam (op til 12 måneder)
- 10 modergeder med kid (op til 12 måneder) eller
- øvrige dyretyper, hvis areal ikke fylder mere end 25 m2
Såfremt du ikke overstiger grænserne, vil dyreholdet være et hobbydyrehold. Overstiges ovenstående grænser, er der forskellige krav du skal leve op til – disse kan ses i afsnittet ”erhvervsmæssigt dyrehold”.
Ønsker du at have blandede dyrehold, med eksempelvis både heste, køer og kaniner, skal du være opmærksom på, at reglerne er lidt anderledes. Orienter dig derfor i Miljøstyrelsens Husdyrvejledning, hvor disse regler er nærmere beskrevet.
Er du boende i byzone, sommerhusområde eller lokalplanlagte boligområder, gælder der dog særlige regler for dyrehold, se afsnittet om ”dyrehold i by- og landzone”.
Hvis du har forskellige dyr, eller andre dyr end dem, som er nævnt ovenfor, er det kommunen som vurderer, om dyreholdet er erhvervsmæssigt. Kontakt gerne kommunen inden du anskaffer dig dyrene, så hjælper vi gerne med at foretage en forudgående vurdering.
Dyrehold i by- eller landzoneÅbn/luk punkt
I byzone eller sommerhusområde er det ikke tilladt at have svine-, kvæg-, fåre-, gede- og hestehold.
Hundehold
Det er tilladt at have op til 4 voksne hunde med hvalpe (op til 18 uger) i byzone, sommerhusområde og lokalplanlagt boligområde. Det er ikke tilladt at drive hundekennel eller hundepension i byzone eller sommerhusområder samt lokalplanlagte boligområder.
Er hundeholdet større end nævnt ovenfor, betragter kommunen det som et erhvervsmæssigt dyrehold – se mere i afsnittet ”erhvervsmæssigt dyrehold”.
Hønsehold
I Solrød Kommune er det tilladt at have et hold af op til 8 høns og 1 hane i byzone, sommerhusområde og lokalplanlagte boligområder. I landzone gælder de grænser, som er nævnt i afsnittet ”erhvervsmæssigt dyrehold eller hobbydyrehold”.
Hvis du ønsker at anskaffe dig høns, kan det være en god idé at informere dine naboer inden da. Samtidigt bør du overveje, om det er nødvendigt at have en hane, eller om denne helt kan undgås – der stilles nemlig skærpede krav til haner. Om du har høns, en hane eller andre fugle og fjerkræ, skal du overholde Solrød Kommunes regulativ for fuglehold.
I regulativet står de regler, som du skal leve op til, hvis du har høns eller andre fugle og fjerkræ. Der står blandt andet:
- Fugleholdet skal enten etableres indendørs eller med et fuglehus.
- Fuglegårde og –huse skal etableres mindst 2,5m fra naboskel.
- Fuglenes frie færden skal sikres begrænset til grundejerens ejendom.
- Fugleholdet må ikke give anledning til uhygiejniske forhold og lugtgener.
- Anvendelse af eget køkkenaffald som foder er tilladt, såfremt overskydende affald fjernes dagligt.
- Gødningen fra fuglene skal enten opbevares i en lukket beholder og bortskaffes som restaffald, iblandes jorden til gødningsformål eller tilsættes sammen med kompost.
Specielt for hønsehold med hane:
- Hanen skal holdes inde i et mørkelagt lokale fra solnedgang indtil kl. 07:00 fra mandag til fredag.
- Lørdage samt søn- og helligdage, skal hanen holdes inde indtil kl. 09:00.
- Der må ikke tændes lys i fuglehuset i nævnte tidsrum.
Hvis fugleholdet, giver anledning til væsentlige gener, kan kommunen påbyde afhjælpende foranstaltninger eller helt forbyde holdet.
Såfremt du påtænker at anskaffe dig andre fugle eller fjerkræ end høns, kan du med fordel kontakte Solrød Kommune, da det er landbrugsafdelingen der vurderer, hvor mange der kan gives tilladelse til, samt på hvilke vilkår.
Erhvervsmæssigt dyreholdÅbn/luk punkt
Den nye Husdyrbruglov trådte i kraft 1. august 2017, hvilket blandt andet har medført, at tilladelser og godkendelser skal udregnes efter produktionsareal (m2) og ikke længere antal dyr på enheden.
Med det stilles der altså forskellige krav til dyreholdene, alt efter deres produktionsarealer, og nye tilladelser og godkendelser gives på baggrund af denne størrelse. De tilladelser og godkendelser, der er meddelt efter tidligere lovgivning, behandles dog stadig ud fra den tidligere lovgivning.
Alle ansøgninger og anmeldelser skal sendes til kommunen via det digitale ansøgningssystem www.husdyrgodkendelse.dk. På Miljøstyrelsens hjemmeside kan du finde en vejledning til hvad der skal stå i ansøgningerne. Vejledningen kan findes her.
Ændringer uden godkendelsespligt men med anmeldelsespligt
Der er forskellige etableringer, udvidelser og ændringer på husdyrbrug, som kan gennemføres uden det udløser krav om miljøtilladelse eller godkendelse – disse skal dog anmeldes til kommunen.
Etableringerne omhandler:
- Nye driftsbygninger (halmlade, maskinhal, malkerum mv, kornlager eller lager til foder)
- Ensilagepladser
- Vinterstalde
- Hobbydyrehold
- Skift i dyretype/staldsystem
- Skift i miljøteknologi
- Afprøvning af miljøteknologi
- Produktionstilpasninger (fulde stalde)
Efter modtagelsen af anmeldelsen, vil kommunen vurdere hvorvidt projektet kan gennemføres, eller om det kræver en tilladelse eller godkendelse. Alle anmeldelser skal være sendt til kommunen senest 14 dage før eventuelle ændringer finder sted.
Mindre dyrehold
Du skal anmelde det til kommunen, hvis du ønsker at etablere, udvide eller ændre fast placerede stalde, gødningsopbevaringsanlæg eller ensilageopbevaringsanlæg på dit husdyrbrug, såfremt produktionsarealet (staldarealet med dyr på) er mindre end:
- 100 m2 for mindre besætninger
- 175 m2 for besætninger med heste, ammekvæg, geder og får på dybstrøelse (dog 300 m2 hvis det kun er vinteropstaldning i perioden 1. oktober til 15. maj).
Hvis du ønsker at udvide eller ændre dit dyrehold i ikke-fastplacerede husdyranlæg, skal det anmeldes til kommunen hvis:
- Det samlede grundareal bliver på højest 100 m2
- Hvis du har afgræsningsdyrehold, der går ude hele året uden brug af husdyranlæg
Større dyrehold
Hvis du ønsker at etablere, udvide eller ændre et større dyrehold, skal Solrød Kommune godkende dette efter Husdyrbruglovens § 16 a. Det kræver nemlig en godkendelse, hvis der er:
- en ammoniakemission på mere end 3.500 kg NH3-N om året
- flere end 750 stipladser til søer,
- flere end 2.000 stipladser til fedesvin (over 30 kg) eller
- flere end 40.000 stipladser til fjerkræ.
Er det samlede produktionsareal under 100 m2, og det ikke overskrider grænserne for mindre dyrehold (se afsnittet ”mindre dyrehold”), skal der ikke søges om tilladelse eller godkendelse, det skal dog anmeldes til kommunen.
Hvis du ønsker at etablere, udvide eller ændre dit husdyrbrug, som er erhvervsmæssigt men ikke omfattet af grænserne for mindre dyrehold, skal du søde om miljøtilladelse efter Husdyrbruglovens § 16b.
Hundehold
Hvis du ønsker at etablere et hundehold, herunder hundekennel eller hundepension, er der forskellige krav som skal efterleves.
Hundeholdene må ikke etableres i byzone, sommerhusområder eller lokalplanlagte boligområder. Der skal desuden være afstand fra hundeholdet til ovennævnte områder. Hundekenneler skal placeres minimum 200 meter fra områderne og hundepensioner skal placeres minimum 300 meter fra områderne.
En hundekennel skal samtidigt holde en afstand på minimum 100 meter fra nærmeste nabobeboelse – en hundepension skal holde en afstand på 200 meter.
Hundehold skal anmeldes til kommunen på landbrug@solrod.dk. I mailen skal du oplyse din adresse, placering af hundeholdet, afstanden til nærmeste naboer samt en beskrivelse af hvilken type hundehold du ønsker at etablere.
Ophør med dyrehold
Hvis du ikke længere ønsker at have dit dyrehold, skal kommunen gives besked om dette. Der gives nemlig ikke automatisk besked fra andre myndigheder eller systemet, såsom CHR-registeret, Plandirektoratet eller SKAT.
Kontakt derfor kommunen ved ophør af dit dyrebrug ved at ringe til tlf. 56 18 20 00 eller skrive til mailen landbrug@solrod.dk.
Anmeldelse af og tilladelse til dyreholdÅbn/luk punkt
Inden du skal etablere, udvide eller ændre et erhvervsmæssigt dyrehold, skal du sende en ansøgning til Solrød Kommune.
Du finder ansøgningsskema og lovgivning på www.husdyrgodkendelse.dk. Hvis ansøgningen drejer sig om bygninger/anlæg, skal du også indsende en anmeldelse eller søge om en byggetilladelse. Anlæg kan være en bygning, en møddingsplads m.m.
Du kan med fordel orientere dig i Miljøstyrelsens Husdyrvejledning inden du påbegynder arbejdet med ansøgningen.
Anmeldelse
Kommunen har fire uger til at behandle en anmeldelse, hvis alle generelle lovkrav kan overholdes. Hvis ikke, tager sagsbehandlingen længere tid.
Anmeldelsen skal indeholde oplysninger om:
- Afstand til vandindvindingsanlæg
- Afstand til vandløb (herunder dræn)
- Afstand til søer
- Afstand til omgivende ejendomme og bebyggelse
- Kommuneplanen (er området udlagt til sommerhusområde eller byzone)
- Lokalplan (er området udlagt til boligområde, institutioner eller lignende)
Tilladelse og godkendelse
På baggrund af ansøgningen vurderer kommunen, om der kan gives tilladelse og på hvilke vilkår. Normalt er det landmandens konsulent, der står for ansøgningen. Kommunen får automatisk besked om ansøgningen.
Ansøgningssystemet foretager beregninger på fastlagte beskyttelsesniveauer for ammoniak, lugt, fosfor og nitrat, så det skal man ikke selv gøre.
Såfremt man på forhånd har lavet en aftale om udspredning af husdyrgødning på en tredjeparts arealer, skal dette enten fremgå af ansøgningen eller indsendes som en særskildt anmeldelse.
Tilsyn med landbrug Åbn/luk punkt
Kommunen skal føre tilsyn med landbrug med erhvervsmæssigt dyrehold.
Sådan foregår tilsynet
Tilsynet bliver som regel varslet 14 dage før, og kun i særlige tilfælde bliver der foretaget uanmeldt tilsyn. I forbindelse med tilsynet gennemgår kommunens medarbejder landbruget sammen med dig. Bagefter får du en tilsynsrapport med eventuelle henstillinger eller indskærpelser om miljøforhold, der ikke er i orden. På et efterfølgende tilsyn sikrer kommunen, at forholdene er bragt i orden.
Hvad koster tilsynet?
Landbrug med erhvervsmæssigt dyrehold skal betale for en del af den tid, der bruges på miljøtilsyn og udarbejdelse af tilladelser og godkendelser. Der skal betales for selve tilsynet, forberedelse af tilsynet og udarbejdelse af tilsynsrapport m.m. Transporttid bliver ikke regnet med. Timetaksten er fastsat af Miljøstyrelsen.
Gødningstilsyn
Selvom dit husdyrbrug ikke er godkendelsespligtigt efter husdyrbrugloven, kan det stadig høre under reglerne i husdyrgødningsbekendtgørelsen. Derfor kan kommunen stadig komme på tilsyn med din gødningshåndtering og -opbevaring. Gødningstilsynet vil på samme måde som miljøtilsynet blive varslet, men kan også foretages uanmeldt. Prisen er den samme som ved et miljøtilsyn.
Kontrol af beholdere til husdyrgødning, ensilage og spildevandÅbn/luk punkt
Alle beholdere over 100 m3 til flydende husdyrgødning, ensilagesaft eller spildevand skal kontrolleres mindst hvert 10. år. Kontrollen skal foretages af en autoriseret kontrollant, der vurderer beholderens tæthed og styrke.