Landbrug
Kommunen fører tilsyn med og vejleder omkring miljøforhold på landbrug, udarbejder tilladelser og godkendelser. Derudover tager kommunen sig af klager over landbrug.
Reglerne på området afhænger bl.a. af, om der er tale om landbrug med erhvervsmæssigt dyrehold og af landbrugets størrelse.
Ikke- erhvervsmæssigt dyreholdÅbn/luk punkt
Husdyrhold i mindre omfang kræver ikke kommunens tilladelse. Følgende dyrehold bliver ikke betragtet som erhvervsmæssigt:
- 2 køer med tilhørende kalve eller 4 stykker andet kvæg eller
- 4 heste med tilhørende føl eller
- 2 søer med opfedning af maksimum 5 slagtesvin eller
- 10 får med lam eller 10 geder med kid eller
- 30 høns eller 4 voksne hunde med hvalpe under 18 uger
I byzone- og sommerhusområder og lokalplanlagte boligområder er svine-, kvæg-, fåre-, gede- og hestehold ikke tilladt. Kommunen kan dog i særlige tilfælde dispensere.
Miljøtilsyn med landbrug Åbn/luk punkt
Kommunen skal føre tilsyn med landbrug med erhvervsmæssigt dyrehold
Sådan foregår tilsynet
Tilsynet bliver som regel varslet 14 dage før og kun i særlige tilfælde bliver der foretaget uanmeldt tilsyn. I forbindelse med tilsynet gennemgår kommunens medarbejder landbruget sammen med dig. Bagefter får du en tilsynsrapport med eventuelle henstillinger eller indskærpelser om miljøforhold, der ikke er i orden. På et efterfølgende tilsyn sikrer kommunen, at forholdene er bragt i orden.
Hvad koster tilsynet?
Landbrug med erhvervsmæssigt dyrehold skal betale for en del af den tid, der bruges på miljøtilsyn og udarbejdelse af tilladelser og godkendelser. Der skal betales for selve tilsynet, forberedelse af tilsynet og udarbejdelse af tilsynsrapport m.m. Transporttid bliver ikke regnet med. Timetaksten er fastsat af Miljøstyrelsen.
Anmeldelse af og tilladelse til dyrebrug Åbn/luk punkt
Inden du skal etablere, udvide eller ændre et erhvervsmæssigt dyrehold, skal du sende en ansøgning til Solrød Kommune.
Du finder ansøgningsskema og lovgivning på www.husdyrgodkendelse.dk Hvis ansøgningen drejer sig om bygninger/anlæg, skal du også indsende en anmeldelse eller søge om en byggetilladelse. Anlæg kan være en bygning, en møddingsplads m.m.
Anmeldelse
Kommunen har 4 uger til at behandle en anmeldelsen, hvis alle generelle lovkrav kan overholdes. Hvis ikke, tager sagsbehandlingen længere tid.
Anmeldelsen skal indeholde oplysninger om:
- Afstand til vandindvindingsanlæg
- Afstand til vandløb (herunder dræn)
- Afstand til søer
- Afstand til omgivende ejendomme og bebyggelse
- Kommuneplanen (er området udlagt til sommerhusområde eller byzone)
- Lokalplan (er området udlagt til boligområde, institutioner eller lignende)
Tilladelse og godkendelse
På baggrund af ansøgningen vurderer kommunen, om der kan gives tilladelse og på hvilke vilkår. Normalt er det landmandens konsulent der står for ansøgningen. Kommunen får automatisk besked om ansøgningen. Ansøgningssystemet foretager beregninger på fastlagte beskyttelsesniveauer for ammoniak, lugt, fosfor og nitrat. Hvis der i forbindelse med § 11 eller § 12 miljøgodkendelser bliver lavet en aftale, om at husdyrgødning skal udspredes på tredjemandsarealer, skal der søges om en § 16 miljøgodkendelse til.
Kontrol af beholdere til husdyrgødning, ensilage og spildevandÅbn/luk punkt
Alle beholdere over 100m3 til flydende husdyrgødning, ensilagesaft eller spildevand skal kontrolleres mindst hvert 10. år. Kontrollen skal foretages af en autoriseret kontrollant, der vurderer beholderens tæthed og styrke.
Ansøgning om genopdyrkningsretÅbn/luk punkt
Hvis du ønsker at lade et areal ligge hen i ”naturtilstand” og samtidig bevare genopdyrkningsretten, skal du anmelde det til kommunen.
Med en anmeldelse kan du bevare retten til at dyrke jorden igen, selvom arealet med tiden udvikler sig til en natur, der opfylder betingelserne for beskyttelse efter Naturbeskyttelsesloven. Du skal være opmærksom på, at du ikke kan anmelde arealer, der i dag er beskyttet efter Naturbeskyttelsesloven.
Hvis du ikke får en begrundet afvisning inden 4 uger efter, at kommunen har modtaget en korrekt udfyldt anmeldelse, har du ret til at genopdyrke arealet indenfor de næste 15 år.
Brug selvbetjeningsløsningen i boksen til højre, hvis du vil søge om 15 års genopdyrkningsret.
Husk at vedlægge kopi af markblokkort eller luftfoto med tydelig angivelse af arealet, når du sender din anmeldelse.