Stranden
Størstedelen af kyststrækningen består af bred sandstrand med klitter og børnevenlige badeforhold, samtidig har kysten stor herlighedsværdi.
BadevandskvalitetÅbn/luk punkt
Badevandsundersøgelser
I badesæsonen fra 1. juni til 1. september undersøger Solrød Kommune løbende badevandet på fire badevandsstationer langs kyststrækningen: Trylleskoven, Solrød Strandpark, Østre Strandvej og Staunings Ø.
Se resultatet af den seneste badevandsundersøgelse her.
Generelt varierer badevandskvaliteten meget afhængigt af bl.a. temperatur, vind og strømforhold. Du skal derfor selv være opmærksom på, hvordan vandet ser ud. Det frarådes, at du bader steder, hvor vandet på grund af tang eller brunalger er så uklart, at du ikke kan se dine fødder, hvis du går ud, hvor det er en meter dybt. Umiddelbart efter store regnskyl er der stor risiko for forringet badevandskvalitet. Solrød Kommune fraråder derfor generelt badning 2-3 dage efter et større regnskyl. Høj vandtemperatur kan fx medføre en opblomstring af blågrønalger, der kan være giftige.
Klassificering af badevandet
Kommunen klassificerer hvert år vandets kvalitet på baggrund af de seneste fire års badevandsundersøgelser. Klassificeringen vil fremgå af skilte opsat ved stranden på de fire badevandsstationer. Fordi klassificeringen er baseret på de sidste fire års badevandsundersøgelser, kan der være forskel på denne og den aktuelle kvalitet. Klassificeringen sker inden for skalaen udmærket, god, tilfredsstillende og ringe. Resultatet for den enkelte badevandsstation kan du se på skilte, der bliver opsat på eller ved indgangen til stranden. Resultaterne fremgår også af badevandsprofilen for hver badevandsstation.
Se badevandsprofilerne her:
Har du spørgsmål om badevandets kvalitet, kan du kontakte Natur og Klima i Solrød Kommune.
Du kan få mange flere informationer om badevand og gode badestrande på Miljøstyrelsens hjemmeside.
BadesikkerhedÅbn/luk punkt
Langs stranden finder du fem redningsposter symboliseret ved redningstrekanter. Bag hver trekant er et lifeboard.
Nedenfor kan du finde gode råd om badesikkerhed fra Rådet for Større Badesikkerhed.
Spring kun på hovedet, hvor vandet er dybt nok.
Du kan også læse mere om badesikkerhed på www.respektforvand.dk og se deres 5 baderåd her.
Almindelig vedligeholdelse af strandenÅbn/luk punkt
Solrød Kommune tømmer affaldsbeholderne langs stranden og foretager almindeligt renhold omkring affaldsbeholderne. I perioden 1. juni - 31. august sker det tre gange om ugen på hverdage. Den resterende del af året sker det en gang om ugen.
Solrød Kommune fjerner også rester efter fx Sankt Hans-bål.
Har du spørgsmål om renholdelse af stranden, kan du kontakte Natur og Klima i Solrød Kommune.
Regler for hunde på strandenÅbn/luk punkt
Reglerne for at have hund med på stranden er forskellige, alt efter hvilket område du færdes i, fordi der nogle steder skal tages særlige hensyn til fuglenes yngletid og dyrelivet.
- Generelt skal hunde føres i snor på stranden fra 1. april til 30. september.
- I Trylleskoven og på de fredede landarealer ved Staunings Ø – mellem Fuglesangsvej i nord og Skensved Å i syd – skal hunde føres i snor hele året.
- På Staunings Ø og Ølsemagle Revle må du ikke have din hund med fra 1. april til 31. august, og resten af året skal hunde føres i snor.
Om sommeren er det vigtigt at vise hensyn til badegæster og at medbringe hundeposer.
Reglerne for færdsel med hunde på stranden er fastsat i Naturbeskyttelseslovens § 22.
Regler for både på strandenÅbn/luk punkt
En del borgere har deres både liggende på stranden. Desuden tager mange til stranden om sommeren for at bade og sole sig især omkring badebroer og strandkiosker. Du kan læse om reglerne for oplæg af både på stranden her på denne side.
Hvilke regler er for oplæg af både på stranden?
Ifølge naturbeskyttelseslovens § 22, stk. 1 er det tilladt kortvarigt at have en båd uden motor liggende på strandbredden.
Ved ”kortvarigt ophold” forstås i praksis et ophold, der ikke varer længere end én ”dag”. Det kortvarige ophold må gerne finde sted i nattetimerne. Det er dog ikke tilladt at opstille telte eller lignende.
Grundejerens rolle
Det er op til grundejeren at afgøre, hvor strengt bestemmelsen skal administreres. Det betyder, at man som grundejer gerne må tåle et længerevarende ophold end en dag. I denne forbindelse er det relevant at nævne, at den yderste matrikel, selvom det ikke fremgår af matrikelkortet, rent juridisk går helt ud til vandet.
Kommunens rolle
Bådenes placering må dog ikke hindre eller på nogen måde vanskeliggøre offentlighedens færdsel jf. naturbeskyttelseslovens § 22 stk. 3.
For at give god plads til alle opfordrer kommunen derfor bådejere til at friholde strandbredden ud for besøgsområderne ved Østre Strandvej, Solrød Strandpark og Jersie Strandpark for oplæg af både i en afstand af minimum 75 meter på begge sider af badebroerne. Endvidere skal alle stier og veje friholdes for både.
Kommunen opfordrer til, at klitterne helt friholdes for både af hensyn til bevoksningen. Hvis bevoksningen forsvinder, vil det i mange tilfælde føre til massiv sandflugt til nærliggende haver og veje.
Kommunen tilskynder desuden til, at liner (fald) mv. enten fjernes eller bindes til, så de ikke klaprer i vinden.
Kystdirektoratets rolle
Det er også vigtigt at være opmærksom på, at strandarealet også er omfattet af strandbeskyttelseslinjen. Inden for strandbeskyttelseslinjen er det forbudt at opføre nye bygninger eller ændre og udvide eksisterende bygninger, opsætte camping- eller skurvogne, opsætte hegn, master, stativer, skilte m.m., ændre på terrænet ved at flytte, fjerne eller tilføre f.eks. jord og sten og plante træer og buske m.v.
Regler for ridning på strandenÅbn/luk punkt
Ifølge Naturbeskyttelseslovens § 22 er det i perioden 1. september til 31. maj tilladt at ride på den ubevoksende strandbred og direkte ned dertil, hvis der er lovlig adgang til stranden.
Det betyder, at det er forbudt at ride på stranden i sommermånederne. Det skyldes hensynet til strandens øvrige gæster. Naturbeskyttelsesloven åbner ikke muligheder for dispensation fra disse bestemmelser.
Det er i Solrød Kommune forbudt at ride inden for fredningen ved Trylleskoven og fredningen ved Staunings Ø hele året rundt.
Bål og grill på strandenÅbn/luk punkt
I Solrød Kommunes regulativ for husholdningsaffald er det vedtaget, at man i Solrød Kommune ikke må brænde haveaffald af.
Det er dog tilladt at have ”hyggebål”, dvs. afbrænde tørt, rent træ i et mindre bål i haven eller på stranden. Det er vigtigt, at man sørger for at slukke bålet og fjerne resterne. Sluk aldrig et bål ved at dække det til med sand. Sandet bliver meget varmt, og dyr eller mennesker kan blive forbrændt, hvis de træder i sandet.
Til Sankt Hans er det dog tilladt at afbrænde haveaffald. Solrød Kommune tillader, at der henlægges træer, buske og andet tørt, rent træ op til Sankt Hans-bål 1-2 uger før Sankt Hansaften. Da Sankt Hans-bål typisk er store bål med mange tilskuere, er det ekstra vigtigt at overholde nedenstående sikkerhedsregler. Især er det vigtigt at holde afstand til bygninger og tørre naturarealer.
Solrød Kommune fjerner resterne af Sankt Hans-bål fra stranden.
For alle former for ild er det vigtigt at:
- Holde afstand - til tørre naturarealer, bygninger og lign.
- Være opmærksom på vindretningen og vindstyrken.
- Være opmærksom på børn og dyr.
- Hæld aldrig brandfarlig væske som benzin og sprit, på bål eller grill.
- Vise hensyn – undgå, at røgen generer naboer og omgivelser.
- Holde ild og gløder under opsyn – tjek, at alt er slukket, før du forlader stedet.
- Huske at have vand i nærheden.
Vær også opmærksom på sikkerhedsreglerne, når du bruger ukrudtsbrænder eller lignende.
Du kan læse mere om sikkerhedsreglerne i Beredskabsstyrelsens folder.