Vand og naturVand og natur

Hjælp Solrød Kommune med at registrere stor vandsalamander

Stor vandsalamander er en truet art, som kræver særlig beskyttelse. Hjælp Solrød Kommune med at registrere fund af stor vandsalamander i kommunen.

Stor vandsalamander er en art beskyttet af EU's habitatdirektiv og er en af de såkaldte ”bilag IV arter”. Det betyder, at arten som helhed er truet i Europa og kræver særlig beskyttelse. Derfor er det forbudt at udføre aktiviteter, som forringer artens levevilkår eller som skader arten.

Stor vandsalamander er relativt udbredt i Solrød Kommune, men der er kun begrænset kendskab til udbredelsen af denne beskyttede art. Derfor vil Solrød Kommune gerne opfordre borgere til at hjælpe med at registrere fund af stor vandsalamander. Registreringen kan foregå via appen iNaturalist, på arter.dk eller via mail til mnj@solrod.dk med placering af fundet samt fotos, hvis muligt.

Hvordan genkender man stor vandsalamander?

Stor vandsalamander er, som navnet antyder, den største salamander i Danmark med en længde på 10 til 16 cm. Stor vandsalamander kendetegnes især ved at have mange vorter på huden, som på siden er hvide. Rygsiden er mørkegrå eller sortbrun med sorte pletter, mens bugen er gul eller orange med store sorte pletter. I parringstiden udvikler hannen en savtakket rygkam, som slutter lige før haleroden. Der udvikles også en halebræmme, som kan være bølget og takket ligesom rygkammen. Derudover udvikler der sig et hvidt perlemorsagtig bånd på hver side af halen.

Hvor finder man stor vandsalamander?

Man kan finde stor vandsalamander i månederne marts til september især i små, solrige vandhuller. Det kan være vandhuller af forskellig størrelse, hvor der som hovedregel ikke må være fisk og/eller andefugle til stede. I Solrød Kommune findes der bestande i naturområderne Karlstrup Kalkgrav, Engstrup og Karlstrup Moser og Gl. Havdrup Mose, men der er også bestande knyttet til isolerede vandhuller i det åbne landskab spredt rundt omkring i kommunen.

I vandhullerne, hvor de yngler, er det muligt at se larver af stor vandsalamander i perioden maj til juli. Fra sensommeren til efteråret vandrer voksne individer op på landjorden, hvor de overvintrer i skjul ved såkaldte rasteområder. Rasteområderne ligger især nær skov samt boliger, da de gerne overvintrer under grene, dødt træ, sten, nedfaldende blade, huller i jorden, stendiger, levende hegn eller i kældre, udhuse og lignende. Hvis man støder på en stor vandsalamander under en potteplante eller lignende, skal man altså ikke fjerne den, men bare lade den ligge til foråret, hvor den selv vil vandre ud i vandhullerne.

Hvad kan man selv gøre for stor vandsalamander?

Det er muligt at fremme betingelserne for stor vandsalamander selv. For haveejere er det mest nærliggende at etablere skjule- og rastesteder som voksne vandsalamandere kan vandre imellem og overvintre. Eksempelvis kan man udlægge stenbunker samt bunker af træ, grene og kvas til naturligt henfald. Arten er især glad for at gemme sig under døde træstammer. Hvis man gerne vil gøre mere for at bringe biodiversiteten ind i sin have, kan man se andre tiltag på Solrød Kommunes hjemmeside.

Siden er sidst ændret: 06-08-2024 Til top