Biodiversitet i Solrød Kommune
Biodiversitet eller biologisk mangfoldighed er et udtryk for variationen i den levende natur. Biologisk mangfoldighed betyder kort sagt mangfoldigheden af levende organismer i alle miljøer både på land og i vand samt de økologiske samspil, som organismerne indgår i.
Biodiversiteten i Danmark er ligesom i resten af verden i krise. Arter forsvinder hastigt, og den hurtige nedgang kan i stor stil tilskrives menneskelige aktiviteter. Den vigtigste årsag til den store nedgang af arter skyldes ødelæggelse af arternes naturlige levesteder samt mangel på sammenhøngende naturarealer. I Danmark er det især arealer med skov, mose, eng, hede og græsland, der er mangel på, fordi de udnyttes til landbrug og skovbrug. I Solrød Kommune har vi få, men vigtige naturområder. Vi værner om disse områder og prioriterer vores kommunale indsatser om de mest naturrige områder med den mest sjældne, oprindelige natur.
Solrød Kommune gør en indsats for at øge biodiversiteten. Der er altid mindre og større naturprojekter i gang, og flere naturprojekter vil bliver sat i værk i fremtiden for at forbedre naturen og styrke biodiversiteten.
Solrød Kommune deltog i 2021 sammen med mange andre kommuner i Danmark i konkurrencen om at blive Danmarks Vildeste Kommune. Konkurrencens formål var at igangsætte en masse projekter, der kunne gøre landets kommuner vildere. Solrød Kommune bød ind med naturambassadørerne som finaleprojekt. Projektet blev blandt andet valgt, fordi det når rigtig langt ud i kommunen. Borgerne bliver inddraget og laver egne projekter, samt formidler deres viden ud til en masse andre. Solrød Kommune løb desværre ikke med sejren, men det gav et rigtig godt skub mod mere fokus på biodiversitet i kommunen, og korpset af naturambassadører er stadig aktivt i 2024.
Herunder kan du læse om kommunens nuværende intiativer til at øge biodiversiteten.
Mere biodiversitet på skoler og institutioner Åbn/luk punkt
Solrød Kommune øger biodiversiteten på skoler og institutioner. Formålet er at omlægge ”ubrugte” arealer som fx græsarealer eller mindre hjørner på kommunens institutioner og skoler til naturarealer og få engageret både børn, unge og voksne til at få mere viden om og et forhold til naturen. En øget mangfoldighed af blomster, biller, fugle mv. ved institutionerne og skolerne, giver mange muligheder for at inddrage disse elementer i lærende lege, undervisningen eller i dagligdagens øvrige aktiviteter.
Som opstart af projektet fik alle institutioner og skoler et besøg af en biodiversitetskonsulent i juni 2021. Biodiversitetskonsulenten er ekspert i fremme af biodiversitet og har givet hver enkelt institution og skole skræddersyet hjælp til at fremme biodiversiteten. Ved besøget blev der set på følgende forhold:
Hvilke biologiske værdier der er på institutionens udearealer?
Hvordan bliver institutionens udearealer driftet i dag?
Er der særlige områder og evt. arter, man skal tage hensyn til?
Efter besøgene blev der udarbejdet en handleplan, der beskriver, hvilke tiltag der kan gavne biodiversiteten på de udpegede arealer. Disse handleplaner har sidenhen igangsat initiativer blandt andet beplantning af frugttræer og ændring i slåning af græsarealer.
Projektet omfatter også en efteruddannelse i fremme af biodiversitet af de medarbejdere, der står for pleje og drift af de grønne arealer på kommunens institutioner og skoler.
Øget biodiversitet kommunale arealerÅbn/luk punkt
Solrød Kommune omlægger udvalgte kommunale arealer til naturarealer med større variation af planter og dyr, forbedret CO2 balance og rekreativ værdier. Øgningen af biodiversiteten på kommunale arealer tager udgangspunkt i kortlægning med fokus på forskellige forhold. Vi fokuserer på den eksisterende vegetation og vurderer, om der er vegetation, der kan bygges videre på, eller om der skal startes fra bunden. Desuden har vi fokus på jordbundsforhold og påvirkninger fra omkringliggende arealer. Mange vilde planter kræver næringsfattig jord, og derfor er områder med meget fed muldjord og med intensivt dyrkede marker områder, hvor det vil være svært at skabe vild natur.
Konkret kan de kommunale arealer f.eks. være følgende:
Grøftekanter langs de kommunale veje, hvor slåningen kan tilpasses, så de vilde blomsterplanter fremmes, eller der kan anlægges blomsterstriber af hjemmehørende, flerårige arter.
Rekreative stier, hvor slåningen kan optimeres for at styrke et varieret plante- og dyreliv. Det er f.eks. strækninger langs med støjvolden og større grønne områder f.eks. ved Havdrup Nyskov.
NaturambassadørerÅbn/luk punkt
I 2021 og 2022 uddannede Solrød Kommune borgere til at være naturambassadører.
Formålet var at uddanne borgere til at gennemføre egne biodiversitetsprojekter og hjælpe og rådgive andre borgere og virksomheder, der ønsker at gøre noget for at skabe mere biodiversitet på egne arealer og fællesarealer. Derudover inviteres naturambassadørerne også til at fungere som bindeled mellem kommunen og lokalsamfundet ved gennemførelsen af større naturprojekter.
I alt blev 24 borgere uddannet som naturambassadører. Flere af naturambassadørerne har implementeret tankerne om vild natur i deres egne haver og på fællesarealer. Naturambassadørerne har holdt oplæg i deres grundejerforeninger og landsbylaug og har medvirket til at omdanne deres fællesarealer fra kedelige ensformige græsplæner til spændende levesteder for vilde dyr og planter.
Er du interesseret i at komme i kontakt med en naturambassadør, kan du kontakte CBB@solrod.dk eller benytte vores facebookgruppe: Sammen om et vildere Solrød.
Sammen om Solrøds natur - værktøjskasserÅbn/luk punkt
Solrød Kommune har udarbejdet en række foldere under temaet "Sammen om Solrøds Natur".
Folderne indeholder anbefalinger til, hvordan man kan forbedre forholdene for naturen i disse 6 sammenhænge (klik på hver for at se og downloade dokumentet):
- Private haver
- Skoler og institutioner
- Landejendomme
- Kirkens jorde
- Ehvervs- og industriområder
- Byernes grønne fællesområder
I hver folder er der en sektion, der hedder "Grøn værktøjskasse", hvor vi har samlet nogle af de væsentligste fokuspunkter, som kan gøre forskellen på, om et område vil have en positiv eller negativ påvirkning på biodiversiteten.