ledighed og beskæftigelse
Hvis du skal modtage dagpenge fra en a-kasse, kan du tilmelde dig på jobnet.dk, og du behøver ikke møde op i jobcenteret.
Hvis du søger om kontanthjælp eller uddannelseshjælp, skal du på din første ledighedsdag ringe til jobcenteret for at aftale en tid for et møde.
Når du modtager dagpenge eller kontanthjælp/uddannelseshjælp og er jobparat, skal du stå til rådighed for arbejdsmarkedet. Det betyder, at du skal:
- kunne og ville tage et arbejde med dags varsel
- være tilmeldt Jobcenteret
- udarbejde dit CV og lægge det på Jobnet.dk. Hvis du er dagpengemodtager skal du gøre det inden for 2 uger. Hvis du modtager kontanthjælp/uddannelseshjælp, skal du gøre det inden for 3 uger
- jævnligt ajourføre dit CV
- mindst én gang om ugen bekræfte din tilmelding på Jobnet.dk
- deltage i de tilbud, som Jobcenteret giver dig
Tilmeld dig jobnet her (kræver Nem ID)
I de perioder, hvor du får dagpenge eller kontanthjælp, skal du have kontakt med Jobcenteret (eller en anden aktør, som kommunen samarbejder med). Kontaktforløbet skal forbedre dine muligheder for at komme i gang på arbejdsmarkedet så hurtigt som muligt, og du har pligt til at deltage. Du kan godt være tilmeldt jobcenteret og få hjælp af jobcenteret, selvom du modtager anden forsørgelse end kontanthjælp eller dagpenge. Det samme gælder, hvis du ikke modtager nogen ydelse eller hvis du er i arbejde, men søger andet job.
Herunder kan du læse mere om de pligter, rettigheder og muligheder du har når du er ledig eller modtager støtte til at fastholde beskæftigelse.
225-timersreglen - krav om ustøttet beskæftigelseÅbn/luk punkt
Modtager du kontanthjælp mv., er der fra 1. april 2016 et krav om 225 timers arbejde. Du kan læse mere om 225-timersreglen her.
AktiveringÅbn/luk punkt
Når du modtager dagpenge, vil du på et tidspunkt få ret og pligt til at deltage i et aktiveringstilbud, der skal forbedre dine muligheder for at komme i arbejde.
Du kan læse mere om aktivering her
FleksjobÅbn/luk punkt
Et fleksjob er en ansættelse, hvor der tages hensyn til, at din arbejdsevne er begrænset på grund af sygdom. Både private og offentlige arbejdsgivere kan oprette fleksjob. Kommunen kan bevilge dig fleksjob, hvis du ikke har mulighed for at arbejde i det omfang, du kunne tidligere på grund af sygdom. Din arbejdsevne skal være væsentligt og varigt nedsat.
Du kan læse mere om fleksjob her
FastholdelsesfleksjobÅbn/luk punkt
Med de nye fleksjobregler er der indført nye regler for, hvornår man kan ansættes i et fleksjob på hidtidig arbejdsplads, - de såkaldte fastholdelsesfleksjob.
Fortsæt i job efter de 60 årÅbn/luk punkt
Når du fortsætter med at arbejde, efter du er blevet 60 år, kan du måske få skattenedslag, ventetillæg eller efterlønspræmie.
Du kan læse mere om reglerne her
HandicapserviceÅbn/luk punkt
Med handicapservice kan jobcenteret bevilge dig redskaber og støtte, der kan hjælpe dig med at få eller fastholde et arbejde.
Du kan læse mere om handicapservice her
Job med løntilskud for ledigeÅbn/luk punkt
Job med løntilskud betyder, at du bliver ansat i en virksomhed på almindelige overenskomstmæssige vilkår, og din arbejdsgiver får så et tilskud til din løn fra det offentlige. Du kan både blive ansat i løntilskud hos en offentlig og en privat arbejdsgiver.
Job med løntilskud til førtidspensionisterÅbn/luk punkt
Job med løntilskud for førtidspensionister er en ordning, hvor en privat eller offentlig arbejdsgiver ansætter en ledig førtidspensionist, gerne på nedsat tid. Løn og arbejdsvilkår aftales ud fra medarbejderens individuelle behov. Job med løntilskud for førtidspensionister kan kun oprettes til personer, der er tilkendt førtidspension af kommunen.
Du kan læse mere om job med løntilskud til førtidspensionister her
Jobrettede samtaler og aktiv jobsøgningÅbn/luk punkt
Når du bliver ledig vil jobcenteret og din a-kasse (hvis du modtager dagpenge) hurtigst muligt hjælpe dig med at finde et nyt job. Det foregår via et intensivt opstartsforløb med hyppige jobrettede samtaler.
Du kan læse mere om jobrettede samtaler og aktiv jobsøgning her
JobrotationÅbn/luk punkt
Når en virksomhed har en medarbejder på efteruddannelse, giver det dig som ledig mulighed for at blive ansat som vikar i den midlertidigt ledige stilling. Ordningen kaldes jobrotation. Du får løn efter overenskomst og mulighed for at bruge dine kompetencer.
Jobrotationsprojekter giver virksomheder mulighed for at holde driften i gang, når medarbejderne er på efteruddannelse. Virksomheden kan ansætte en vikar og få et tilskud til at betale lønnen – en såkaldt jobrotationsydelse. Som vikar ansættes du igennem jobcenteret.
Du kan læse mere om jobrotation her
Jobsøgning i udlandetÅbn/luk punkt
Du har mulighed for at tage til et andet EØS-land og søge job og samtidig modtage dagpenge. Du kan bruge op til 3 måneder med dagpenge på at søge job i udlandet.
MentorordningÅbn/luk punkt
Mentorordningen kan anvendes til alle, der har behov for en mentor for at opnå eller fastholde beskæftigelse eller en beskæftigelsesfremmende aktivitet. Jobcenteret kan bevilge mentorstøtte til såvel ledige, sygemeldte, revalidender samt til personer under uddannelse, i virksomhedspraktik, løntilskudsjob, fleksjob og ordinære ansættelser, når blot behovet for mentoren er afgørende. En mentor er typisk en erfaren medarbejder i virksomheden eller en ekstern person, der sørger for introduktion og oplæring samt hjælper med at overkomme andre barrierer, der gør det vanskeligt at fastholde eller få job.
Jobplan og uddannelsespålægÅbn/luk punkt
”Min plan” er en skriftlig aftale mellem dig og jobcenteret, hvor I angiver hvilke aktiviteter, der skal iværksættes på hvilke tidspunkter, for at du hurtigst muligt kan komme i arbejde eller uddannelse.
NytteindsatsÅbn/luk punkt
Hvis du ikke kan finde et job, kan du komme i nytteindsats på en offentlig arbejdsplads.
Det arbejde, du skal udføre, vil være noget, der ikke allerede bliver udført af kommunen eller staten, men som der er behov for. Formålet med nytteindsatsen er, at du kommer til at indgå i et arbejdsfællesskab, og at du samtidig udfører en samfundsnyttig opgave for den ydelse, du modtager fra kommunen.
Du kan læse mere om nyttejob her
RevalideringÅbn/luk punkt
Revalidering er erhvervsrettede aktiviteter samt økonomisk hjælp, der kan bidrage til, at en person med begrænsninger i arbejdsevnen fastholdes eller kommer ind på arbejdsmarkedet.
SeniorjobÅbn/luk punkt
Et seniorjob er en ansættelse i kommunen, hvor du får ordinær løn efter overenskomsten, og hvor du kan blive, til du kan gå på efterløn.
Du kan læse mere om seniorjob her
Tilskud til hjælpemidlerÅbn/luk punkt
Hvis du har brug for hjælpemidler, undervisningsmaterialer eller mindre indretninger af arbejdspladsen, kan du søge om tilskud i jobcenteret.
VirksomhedspraktikÅbn/luk punkt
Med en virksomhedspraktik kan du få indsigt i et fag, du ikke kender eller få erfaring med et område du allerede har en uddannelse i. En virksomhedspraktik kan give dig mulighed for at lære en virksomhed at kende og for potentielt at vise, at du passer til jobbet, så virksomheden efterfølgende kan tilbyde dig et job med eller uden løntilskud.
FritidsjobÅbn/luk punkt
Når man er fyldt 13 år, har man mulighed for at tage et fritidsjob.
Du kan læse mere om fritidsjob her
Socialt frikortÅbn/luk punkt
Socialt frikort giver dig mulighed for at tjene op til 20.000 kr. skattefrit om året - uden at du bliver trukket i dine forsørgelsesydelser fx kontanthjælp, førtidspension eller boligsikring.
Tilskud til selvstændigt erhvervsdrivende med nedsat arbejdsevneÅbn/luk punkt
Hvis du driver selvstændig virksomhed, kan du søge om tilskud, hvis du har en varig og væsentligt nedsat arbejdsevne i forhold til arbejdet i virksomheden.
Du kan læse mere om tilskud til selvstændigt erhvervsdrivende med nedsat arbejdsevne her
SmåjobÅbn/luk punkt
Selv få ordinære løntimer kan øge din motivation og give dig fornyet tro på at få et fast arbejde og muligheden for at forsørge dig selv. Småjobs på ned til seks timer om ugen kan også hjælpe med at sikre, at du som kontanthjælpsmodtager ikke bliver ramt af kontanthjælpsloftet og 225-timersreglen.
Du kan læse mere om småjob her