Nævninge og domsmænd
I Danmark er der tradition for, at almindelige borgere optræder som domsmænd og nævninge i visse straffesager, hvor de har til opgave at hjælpe rettens juridiske dommere med at dømme.
Nævninge og domsmænd kaldes som en samlet betegnelse for lægdommere, og de udvælges blandt helt almindelige borgere, som har ansøgt om at blive lægdommere.
Som lægdommer bliver man valgt for en fireårig periode, som denne gang løber fra den 1. januar 2020 til den 31. december 2023.
Næste gang, du kan ansøge om at blive lægdommer, vil være henover årskiftet 2022/2023, hvilket vi vil annocere på vores hjemmeside og sociale medier.
Derefter skal du søge om at blive lægdommer via Solrød Kommune, og herefter vælger et grundlisteudvalg i kommunen ud fra ansøgningerne de personer, som udgør den grundliste, der bliver sendt til Østre Landsret.
Du kan læse mere om det at være lægdommer, og hvordan du ansøger om at blive det nedenfor.
Hvem kan blive lægdommer?Åbn/luk punkt
Nævninge og domsmænd kaldes som en samlet betegnelse for lægdommere og skal afspejle befolkningen bredt i form af begge køn, forskellige aldersgrupper, uddannelse, beskæftigelse og etnisk oprindelse.
Der er dog enkelte krav, du skal opfylde for at blive lægdommer i Solrød Kommune:
- Du skal bo i Solrød Kommune
- Du skal være fyldt 18 år, være dansk statsborger og beherske det danske sprog.
- Du skal have en ren straffeattest.
- Du må ikke fylde 80 år, inden den fireårige periode udløber.
- Du må ikke have en mental eller legemlig svaghed, der gør dig ude af stand til at fyldestgøre en nævnings og domsmands pligter.
Har du et af følgende erhverv, kan du ikke være lægdommer:
- Du må ikke være advokat, advokatfuldmægtig eller minister
- Du må ikke være ansat i ministeriers departementer eller i en chefstilling i andre af statens myndigheder, som er underordnet ministeriernes departementer
- Du må ikke være ansat ved domstolene, i politiet, anklagemyndigheden, Kriminalforsorgen eller andre myndigheder under Justitsministeriet
- Du må ikke være præst i folkekirken eller andre trossamfund
Du kan læse mere på domstolen.dk
Godt at vide om det at være lægdommerÅbn/luk punkt
Hvis du er interesseret i at være lægdommer, er det vigtigt, at du tænker over, at det er et meget stort ansvar at være med til at dømme andre mennesker.
Du skal samtidig vide, at hvis du bliver udpeget som lægdommer, kan du som udgangspunkt ikke takke nej til opgaven, da det er et borgerligt ombud og dermed en borgerpligt at være lægdommer - der er derfor også mødepligt.
Som lægdommer bliver man udpeget for en fireårig periode, hvor man i gennemsnit er lægdommer fire gange i løbet af et år.
Sådan bliver du lægdommer Åbn/luk punkt
For at blive lægdommer skal du optages på en grundliste i Solrød Kommune. Den grundliste sender Solrød Kommune videre til Østre Landsret, som ved lodtrækning sammensætter den endelige liste over lægdommere.
Der er sammensat en grundliste for den kommende fireårige periode, som løber fra 1. januar 2020 til 31. december 2023. Næste gang, du kan ansøge om at blive optaget på grundlisten, vil være henover årskiftet 2022/2023.
Hvis der kommer flere ansøgere end de nødvendige, vil et grundlisteudvalg, som er udpeget af byrådet, udvælge blandt de interessede, så listen bliver så repræsentativ som muligt.
Bliver du udvalgt som nævning eller domsmand, er du forpligtet til at påtage dig opgaven i hele perioden.