Lovliggøre byggeri
Det er din pligt som ejer af en ejendom at sikre, at dine bygninger er lovlige. Her kan du få et overblik over, om dine bygninger er lovlige, og hvordan du kan lovliggøre et byggeri.
Hvornår er bygninger lovlige?Åbn/luk punkt
Dine bygninger er lovlige, hvis:
- der er givet tilladelse til dem, eller
- hvis de kan opføres uden tilladelse.
At bygninger fremgår af BBR-meddelelsen er ikke ensbetydende med, at de er lovligt opført. Hvis det viser sig, at der er bygninger på din grund, som ikke er lovligt opført, skal du enten rive dem ned eller ansøge om at få lov til at beholde dem.
Kan mine bygninger være ulovlige?Åbn/luk punkt
- Har du udvidet boligarealet (også selvom det er inden for eksisterende byggemasse), opført en udestue, opført et shelter eller nedrevet en bolig (herunder udestue), så vil det altid kræve byggetilladelse/nedrivningstilladelse.
- Har du ændret anvendelsen af en bygning til fx beboelse, lager eller erhverv, som normalt kræver byggetilladelse, så kræver det også en lovliggørelse.
- Har du opført en sekundær bygning, fx en carport, skur eller overdækning, som krævede byggetilladelse eller var i strid med bygningsreglementet, lokalplan, byplanvedtægt, servitut eller anden gældende lovgivning?
Er du i tvivl, om dine bygninger kræver lovliggørelse, kan du orientere dig i Bygningsreglementet.
I Solrød Kommunes digitale byggearkiv kan du desuden søge din ejendom frem og se alle byggetilladelser, der er givet på ejendommen.
Sådan lovliggør du dine bygningerÅbn/luk punkt
Hvis du ønsker at beholde dine bygninger, skal du ansøge om lovliggørelse af dem.
Du skal ansøge gennem portalen Byg og Miljø, hvor du vedlægger de relevante oplysninger og tegninger.
Når du ansøger, foregår det på samme måde, som hvis du endnu ikke havde opført din bygning, men du skal under ’Planlagt arbejde’ gøre opmærksom på, at du søger om lovliggørelse af en eksisterende bygning.
Et byggeri er lovligt, når du har modtaget en tilladelse fra kommunen, og sagen er afsluttet.
Det skal ansøgningen indeholde af oplysninger og tegninger
Du kan tegne videre på de tegninger, som vi eventuelt har liggende på weblageret.
- Fuldmagt, hvis du ikke selv er ejer af ejendommen.
- Tegninger:
- Situationsplan, der viser placering om omfang af samtlige bygninger på din grund, samt
a. Mål på bygningernes afstande til vej-, sti- og naboskel
b. Mål på hver bygning (længde, bredde og eventuelt tagudhæng)
c. Oplysning om hvilke af de eksisterende bygninger, der er meddelt tilladelse til, samt sagsnr. og dato for tilladelsen
- Situationsplan, der viser placering om omfang af samtlige bygninger på din grund, samt
-
- Facadetegninger eller fotos af alle bygningssider for hver ulovlig bygning, du ønsker at beholde. Tegninger/fotos skal vise:
a. Mål på bygningshøjden regnet fra naturligt terræn. Hvis bygningshøjden varierer f.eks. pga. skrående terræn, så er det den største højde, du skal oplyse
b. Det skrå højdegrænseplan
c. Terrænnets afvikling til de(t) nærmeste skel
- Facadetegninger eller fotos af alle bygningssider for hver ulovlig bygning, du ønsker at beholde. Tegninger/fotos skal vise:
-
- Plantegning, der viser indretningen, hvis dette ikke fremgår af situationsplanen
- Oplysninger om afledning af regnvand
- Oplysning om farver og materialer
- Oplysning om opførelsesår
- Indplacering i brand- og konstruktionsklasse, jf. BR18 hhv. §§493 og 489
- En ansøgning om dispensation fra lokalplan, byplaner, deklaration eller bygningsreglement, hvis bygningen overskrider bestemmelserne heri.
Ansøgningen skal også indeholde:
- En saglig begrundelse for at imødekomme dispensationsansøgningen
- En beskrivelse af, hvilke bestemmelser bygningen overskrider
- En beskrivelse af størrelsen på overskridelsen
Sådan sender du ind - hvis du både skal søge om lovliggørelse og evt. boligudvidelse
For at gøre det lettest for dig i dialogen med os, skal du sende én samlet lovliggørende ansøgning for de sekundære bygninger og én samlet lovliggørende ansøgning for eventuelle boligudvidelser.
Når vi skal træffe afgørelse, vil sagerne blive opdelt svarende til antallet af bygninger/boligudvidelser, der skal lovliggøres.
Søg om lovliggørelse af byggeri på Byg og Miljø.
Hvis du vil nedrive din bygningÅbn/luk punkt
Hvis du ikke kan finde en tilladelse til dine bygninger, kan du fx lovliggøre ved at rive dem ned. Hvis bygningerne fremgår af BBR-meddelelsen, skal du indberette nedrivningen via Ret BBR.
Hvis du har en ansøgning under behandling, anbefaler vi, at du ikke river bygningerne ned, inden vi har godkendt et samlet lovliggørelsesforslag for ejendommen.
Vi opkræver gebyrÅbn/luk punkt
Vi opkræver gebyr for hver lovliggørende tilladelse, vi skal meddele. Gebyrstørrelse, og hvilke øvrige afgørelser, der er omfattet af gebyr, kan du finde på vores hjemmeside.
Gå til siden Gebyrer for byggesagsbehandling.
Fuldt oplyst materiale vil forkorte sagsbehandlingstidenÅbn/luk punkt
Lovliggørelsessager behandles i princippet på samme måde som almindelige ansøgninger. Det betyder, at ansøgningen bliver returneret til ansøger, hvis materialet er mangelfuldt. Jo flere gange vi skal gå materialet igennem og returnere det, jo længere tid går der. Et fuldt oplyst materiale kan derfor forkorte sagsbehandlingen væsentligt.
Overskrider byggeriet lovgrundlag, fx byggeret eller lokalplan, skal ansøgningen sendes i orientering eller høring, og sagsbehandlingen forlænges som konsekvens heraf. Det samme gælder, hvis byggeriet kræver tilladelse efter øvrig lovgivning, fx planlovens landzonebestemmelser.
Hvis overskridelserne er for store til, at vi kan give tilladelse til dem, vil vi meddele afslag på det ansøgte og gå i dialog med ansøger om, hvordan byggeriet i stedet kan lovliggøres.
Det gælder for småbygninger på højst 50 m2 samletÅbn/luk punkt
Småbygninger med et samlet areal på højst 50 m² kræver ikke en byggetilladelse fra kommunen. Småbygninger, der ikke kræver tilladelse, skal du alene indberette til BBR. Indberet småbygninger via BBR her.
Småbygningerne skal dog overholde alle andre regler i bygningsreglementet sammen med anden lovgivning som fx lokalplan og deklarationer. Du kan vælge at søge om dispensation fra byggereglerne via Byg og Miljø.
Se status på dine byggetilladelser i weblageretÅbn/luk punkt
Vi har et åbent, digitalt byggesagsarkiv. Her har du adgang til alle byggesager, herunder verserende byggesager, i Solrød Kommune, og du kan søge din ejendom frem og finde de byggetilladelser, vi har meddelt på ejendommen.