Bygge altan mv.
Vi har i Danmark en vis tradition for altaner på enfamiliehuse og specielt på ældre huse. Altanerne har dog altid været af forholdsvis beskeden størrelse og dermed indgået som en lille tilføjelse på huset.
I dag ser vi indimellem ønsker om endog meget store hævede opholdsarealer, der som udgangspunkt fordeler sig på tre typer:
- Altaner i forbindelse med øverste etage
Disse hænger typisk ikke bare på bygningen, men står på en stolpekonstruktion. - Tagterrasser i forbindelse med øverste etage
Disse er typisk lagt oven på en lavere tilbygning eller spændt ud mellem to bygninger, men kan også være større indsnit i tagfladen. - Hævede opholdsarealer
Har man f.eks. høj kælder eller faldende terræn, vil en terrasse i forbindelse med stueetagen blive hævet over terrænet.
Skal jeg søge om tilladelse?
Byggeloven og bygningsreglementet er desværre ikke helt skarpe på, hvornår du skal søge, men når vi taler om altan/tagterrasse, skal du i hvert fald søge om tilladelse i disse tilfælde:
- Når byggeriet går ud over byggeretten i bygningsreglementet eller ud over bebyggelsesregulerende bestemmelser i en lokalplan, det vil sige bliver for højt eller kommer for tæt på skel.
- Hvis en lokalplan fastlægger området til boligbebyggelse i en etage med udnyttelig tagetage.
- Hvis din bygning er bevaringsværdig
Hvilke krav er der til opholdsarealer?Åbn/luk punkt
Uanset hvor stort arealet er, skal alle tre typer overholde de samme bebyggelsesregulerende bestemmelser om højde og afstand m.v. som enfamiliehuset. Hvis din ejendom er omfattet af en lokalplan, der indeholder bestemmelser om højde og afstand, er det dem, du skal følge.
Hvis ikke der er en lokalplan med sådanne bestemmelser, skal du overholde bygningsreglementets bestemmelser om byggeret.
Hvis lokalplanen fastlægger området til boligbebyggelse i en etage med udnyttelig tagetage, må du som udgangspunkt ikke have en altan/tagterrasse, da den vil blive betragtet som en ekstra fuld etage.
En altan/tagterrasse må ikke have en størrelse, der medvirker til, at bebyggelsesprocenten bliver større end tilladt.
I øvrigt anbefaler vi, at du udfører et børnesikkert værn, selvom det ikke er et krav. Det vil sige god højde på min. 110 cm. og sider af enten plader (fx glas eller perforeret stål) eller lodrette lister med max. 12 cm. åbning.
Hævede opholdsarealer i forbindelse med stueetagenÅbn/luk punkt
Ud over de almindelige bebyggelsesregulerende bestemmelser gælder det, at du ikke må etablere hævede opholdsarealer i en afstand af 2,5 m til skel i parcelhusområder. Etablering af opholdsarealer op til 30 cm over naturligt terræn vil almindeligvis ikke anses som et hævet opholdsareal.
Du skal være opmærksom på, at hævede opholdsarealer ofte ikke kan udføres ved jordpåfyldning med støttemur. Mange lokalplaner indeholder nemlig bestemmelser om, hvor meget du må terrænregulere på din grund.
Hvor store må opholdsarealerne være?Åbn/luk punkt
Hævede opholdsarealer har stor betydning for, hvilke indbliksgener dine naboer bliver udsat for. Jo højere og større arealet er, jo mere sandsynligt er det, at der vil forekomme væsentlige indbliksgener. Måske vil generne endda for flere omkringliggende i et område med enfamiliehuse af store altaner mv. ofte have et omfang, som man som nabo hverken må forvente eller skal tåle. Det er vores opgave at sikre sådanne forhold for dine nuværende naboer, men også for fremtidige naboer, ved, at kvarteret ikke udvikler sig i en uønsket retning.
Der kan derfor ikke gives et generelt svar på, hvor store opholdsarealerne må være, men når vi taler om altaner og tagterrasser, er der nogle forhold, der skal tages i betragtning. Herunder beskrives nogle af forholdene, som vi skal vurdere på. Det understreges dog, at der indgår nogle generelle betragtninger om størrelse, der alene skal ses som vejledende, idet vi altid skal foretage en vurdering af, hvor stor en altan eller tagterrasse kan blive i det konkrete tilfælde.
EtageantalÅbn/luk punkt
Der er i dag mange lokalplaner, der har bestemmelser om altaner og tagterrasser i områder med enfamiliehuse, og dem skal du selvfølgelig iagttage.
Som oftest tillader lokalplanen, at du gerne må have en udnyttet tagetage, men ikke en bygning i to etager. Vi vil altid skulle vurdere, om en altan/tagterrasse udgør en ekstra etage, og jo større den er, jo mere vil den kunne opfattes som en etage. Der har efterhånden dannet sig en praksis for, at på enfamiliehuse af normal størrelse i byområder kan en størrelse på op til 13-15 m2 ofte vurderes til ikke at udgøre en selvstændig etage. Det vil være det, vi betragter som normalt omfang.
Vi har dog altid mulighed for i det enkelte tilfælde at beslutte, at en altan skal medregnes som en etage og dermed meddele dig et afslag.
BebyggelsesprocentÅbn/luk punkt
Så længe din altan er åben uden overdækning eller lukkede sider, så skal den ikke medregnes til etagearealet og bebyggelsesprocenten.
Imidlertid vil arealet under altan/tagterrasse blive vurderet til at være et overdækket areal, der skal medregnes tit etagearealet. Dette gælder dog ikke, når den er af mindre eller normalt omfang. Til sammenligning skal også større tagudhæng medregnes til etagearealet. Hvis det forøgede etageareal bevirker, at bebyggelsesprocenten bliver for høj, vil du få afslag til opførelse af altan/tagterrasse.