Kystsikring
Høring af kystsikring område A
Byrådet godkendte mandag den 23. november 2020 etablering af kystsikring med tilhørende miljøvurdering og fordeling af udgifter i område A øst for Strandvejen mellem Karlstrup Mosebæk og Ventegodtsvej. Projektet er i offentlig høring i perioden fra den 26. November 2020 til den 4. januar 2021.
Her kan du læse høringsmaterialet
Baggrund
I 2007 vedtog EU et oversvømmelsesdirektiv om vurdering og styring af risikoen for oversvømmelse fra kystzonen. På baggrund af Kystdirektoratets kortlægning blev Køge Bugt udpeget som et af 10 områder i Danmark med størst risiko for oversvømmelser. Udpegningen betød, at Solrød Kommune skulle udarbejde en risikostyringsplan med angivelse af et fremtidigt ønsket sikringsniveau for kystsikring og med angivelse af mulige indsatser. Planen blev vedtaget på byrådsmødet den 5. oktober 2015 med et sikringsniveau på 2,8 m DVR90 (dvs. 2,8 m over havoverfladen) vest for Strandvejen og 1,54 m DVR90 øst fra Strandvejen, og med krav om udarbejdelse af et katalog med mulige kystsikringsløsninger. Du kan se Risikostyringsplanen på kommunens hjemmesiden under fanen Politik/Planer og politikker.
Kystsikringen og sikringsniveauer i område A, B og C
På Byrådsmødet den 29. april 2019 blev det besluttet, at ændre sikringsniveauet til kote 2,0 m øst for Strandvejen på strækningen fra Karlstrup Mosebæk til Ventegodsvej (kaldet område A), kote 2,5 m øst for Strandvejen på strækningen fra Ventegodsvej til Skensved Å (kaldet område B), og fastholde sikringsniveauet til kote 2,8 m vest for Strandvejen (kaldet område C).
Her kan du læse om placering og udformning af kystsikringen i område A, B og C. Kortet nedenfor viser afgræsningen af områderne.
Område A øst for Strandvejen
Område A øst for Strandvejen dækker området fra Mosebækken til Ventegodtsvej.
Sikringsniveau i område A
Sikringsniveauet i område A er kote 2,0 m.
Kystsikring i område A
I dette område består kystsikringen af en forhøjelse af den eksisterende klitrække til kote 2,2 m svarende til et sikringsniveau til kote 2,0 m inklusiv bølgetillæg mv. Derudover etableres et højvandslukke i udløbet ved Solrød Bæk til kote 2,40 m og et dige på den sydlige brink af Karlstrup Mosebæk til kote 2,0-2,2 m. De varierede højder af de enkelte kystbeskyttelseselementer skyldes forskellig eksponering for bølger. Diget placeres i de tilstødende haver. Endvidere etableres en mobil spærring ved Østre Strandvej.æ Der anlægges overgange ved alle vejudgange til stranden, og at der sker en flytning af den eksisterende gangbro ved Solrød Bæk mod vandet for at hindre utilsigtet gang i klitten.
Område B øst for Strandvejen
Område B øst for Strandvejen dækker området fra Ventegodsvej til kommunegrænsen ved Skensved Å. Det samlede område B er kendetegnet af laguneområdet Staunings Ø. Laguneområdet er naturbeskyttet ved Natura-2000 fredning og indeholder lokal beskyttet natur.
Sikringsniveau i område B
Sikringsniveauet i område B er kote 2,5 m.
Kystsikring i område B
Der etableres et landdige, der lægges som en kombination mellem et dige og højvandsmur på hele strækningen fra Ventegodsvej til Skensved Å. Diget etableres på ydersiden af den eksisterende sti ud mod kysten. Diget og højvandsmuren anlægges, således at de kan forhøjes, når det bliver nødvendigt, uden at der skal inddrages yderligere arealer til kystbeskyttelse. Derudover etableres et dige på den nordlige brink af Skensved Å. Diget placeres i de tilstødende haver.
Område C vest for Strandvejen
Område C vest for Strandvejen dækker i store træk området fra Strandvejen til Tåstrupvejen.
Sikringsniveau i område C
Sikringsniveauet i område C er kote 2,8 m.
Kystsikring i område C
Der etableres en højvandsmur på tre korte strækninger langs Strandvejen. Vandløbene i Solrød Kommune sikres mod indstrømmende vand, ved at opsætte højvandslukker i Karlstrup Mosebæk, Solrød Bæk og Skensved Å.
Her kan du se, hvordan vandet vil brede sig ved en stormflodshændelse
Her kan du se et eksempel på hvordan vi beregner dit bidrag
Her kan du se, hvordan kystsikringsløsningerne virker i område A
Hvordan udfordrer en stormflod Solrød?Åbn/luk punkt
Hvad er en stormflod?
Stormflod er betegnelsen for en kraftigt forhøjet vandstand langs kysten, som er forårsaget af stormvejr (DMI, 2019), hvorved kraftig vind presser vandmasser ind over land. Omfanget af en stormflod er defineret ud fra atmosfærisk tryk, vindstyrke og tidevand.
Påvirkningen fra det atmosfæriske tryk kan forklares med, at et lavt lufttryk lægger et mindre ”pres” på vandet, hvilket forårsager stigningen i vandstanden. Vinden forhøjer vandstanden ved at presse vandmasserne ind over land. Særligt lavvandede kystområder er mere udsatte og mere letpåvirkelige over for vinden. Vandstanden kan forhøjes yderligere ved sammenfald af meteorologisk betinget vandstands stigninger og flod (tidevands maksimum). Det sidste er dog ret begrænset i Køge Bugt.
Der kan forekomme højvande, uden at det defineres som stormflod.
Dette er hændelser hvor lavtryk og vindpåvirkning forhøjer vandstanden i Køge Bugt, men hvor vandstanden ikke kan defineres som en egentlig ekstremhændelse.
Højvande og stormflod er oftest sammenfaldende med efterår- og vintermånederne, hvor større lavtrykspassager bevæger sig ind over Danmark.
De mest ugunstige situationer forekommer under lavt atmosfærisk tryk, kraftig vind og højt tidevand.
Hvordan udfordrer stormflod Solrød Kommune?
Når vandet presses op i Østersøen og den Botniske Bugt under vestlige og nordvestlige vinde, og vinden enten ophører, svækkes eller skifter til østlige- og sydøstlige vinde, presses vandet tilbage ud igennem Danmarks bælter og sund. Dette tilbageskvulp kan beskrives som en ”badekarseffekt”; hvis vand presses ned i den ene ende, kommer det tilbage igen ad samme vej.
Tilbageskvulpet i Østersøen forårsager forhøjet vandstande og øget sandsynlighed for oversvømmelse af lavtliggende arealer i Køge Bugt. Den seneste hændelse, hvor et sådan tilbageskvulp forekom, var i januar 2017, hvor vandstanden i Køre Havn nåede 1,6 m over middelvandstanden. De mest ekstreme højvande i Køge Bugt sker når en sådan hændelse er sammenfaldende med at vinden vender og der forekommer østenstorm samtidigt med tilbageskvulpet. En sådan situation skete i 1872 hvor vandstanden i Køge nåede et niveau 2,8 m over middelvandstanden.
Det er ikke ualmindeligt, at kraftig nedbør også kan være sammenfaldende med højvande i Køge Bugt. Dette medfører opstuvning af vand i åløb og søer med oversvømmelse i baglandet til følge. Solrød er i dag udsat under højvandshændelser over 140-175cm, da vand ved disse koter begynder at trænger hen over forstranden og igennem klitlandskabet og ind i baglandet.
Klimaforandringers påvirkning af kysterne
De senere års hyppigere storme, øget erosion og oversvømmelser er primært forårsaget af ændringer i atmosfæren, der relateres til klimaforandringer. Kombinationen af flere og kraftigere storme og de forventede havspejlstigninger øger yderligere risikoen for erosion og oversvømmelse i kystområder i fremtiden.
Danmark forventes at opleve hyppigere og kraftigere storme. De største bidrag til stigningen forventes at være den generelle stigning i middel havniveau samt de ændrede kystmorfologiske processer, som følger af ændrede vejrforhold. Det må derfor forventes, at risikoen for problematiske højvande stiger over tid, og medfører større risiko for oversvømmelse og deraf følgende skader.
Der er forsat stor usikkerhed forbundet med, hvor store klimaforandringerne vil være og dermed konsekvenserne heraf. Beslutningsgrundlaget kan derfor forventes at skulle opdateres og ændres, når nye oplysninger kommer til. Kommunen har valgt at følge Kystdirektoratets reviderede risikovurdering på baggrund af EU's Oversvømmelsesdirektiv.
Er stormflodssikring nødvendig?
Solrød Kommune, er som en del af Køge Bugt udpeget som risikoområde i forbindelse med implementeringen af EU’s Oversvømmelsesdirektiv. Solrød Kommune har aktivt i klimatilpasningsplanerne arbejdet med identificering af udsatte områder og muligheden for risikostyring.
Risikoen for oversvømmelse estimeres på baggrund af sandsynligheden for oversvømmelse og vurderingen af et områdes sårbarhed og eksponering. Det forventede skadespotentiale og dermed de årlige, forventede omkostninger kan sammenholdes med udgifterne til stormflodssikring.
I dette arbejde er det vigtigt, at der pågår en koordinering om en sammenhængende stormflodssikring med Greve og Køge Kommuner. Vand kender ikke administrative grænser, men løber til og fra nabokommune, og det er derfor vigtigt, at vi finder løsninger i fællesskab.
Kort med angivelse af risiko for oversvømmelseÅbn/luk punkt
På Solrød Kommunes digitale kort, kan du se oversvømmelser ved forskellige stormflodshændelser.
Under punktet "klima" i menuen til venstre, kan du tænde og slukke for de forskellige hændelser. Du kan også søge på din adresse og se, hvordan din ejendom bliver berørt ved oversvømmelser.
Beredskab ved stormflodÅbn/luk punkt
En lang række offentlige myndigheder står klar, hvis vi igen oplever en faretruende forhøjet vandstand i Køge Bugt.
Du kan følge de seneste prognoser for vejret på www.dmi.dk
Brancheorganisationen Forsikring og Pension har udviklet et værktøj, som kan hjælpe dig med at være ajourført med vejret:
- Vejrtjenesten Forsikringsvejr - en gratis sms-tjeneste med varsel om hårdt vejr på udvalgte lokaliteter.
Faste sikringer
Kommunen arbejder på at etablere faste anlæg til sikring mod stormflod i de oversvømmelsestruede område øst og vest for Strandvejen. Arbejdet er gået i gang og forventes færdigt i 2021. Du kan se de oversvømmelsestruede områder øverst på denne side.
Beredskabsplan for stormflod i Solrød Kommune
Du kan finde Solrød Kommunes Beredskabsplan for Stormflod her.
Vi står klar ved forhøjet vandstand
Disse myndigheder er klar til at gå i aktion, hvis varslerne viser en forhøjet vandstand, der kan true boliger, inden de faste sikringer er etableret:
- Østsjællands Beredskab
- Midt- og Vestsjællands Politi
- Beredskabsstyrelsen Sjælland
- Det frivillige beredskab i Solrød
- Solrød Kommune
- Klar Forsyning
ProjektaktiviteterÅbn/luk punkt
Kystsikring øst og vest for Strandvejen
Her kan du finde alle relevante rapporter og notater, der er udarbejdet i forbindelse med forundersøgelser og detailundersøgelser af mulige kystsikringsløsninger i Solrød Kommune i området øst og vest for Strandvejen. Derudover vil du kunne finde alle myndighedstilladelser (godkendelser, dispensationer mv) og udbudsmaterialer vedrørende de enkelte projekter, når de er endelig godkendt. Pt. er der endnu ikke udarbejdet noget udbudsmateriale.
Den løbende information til berørte grundejere omfatter statusbreve i e-boks, nyhedsbreve på kommunens hjemmeside og borgermøder. Dem kan du se her på siden under punktet "Nyhedsbreve og statusopdateringer".
Her kan du se, hvordan kystsikringsløsningerne virker i område C
Rapporter og notater mv. vedrørende kystsikring
Indledende Kystsikringsprojekt
Forundersøgelser
Højvandsstatistik Køge Havn, DHI 2006
Katalog, Forslag til kystsikringsløsninger
Konsekvensvurdering Klitdige på Øslemagle Revle, Marts 2017
Konsekvensvurdering Landdige på Ølsemagle Revle, Marts 2017
Tekniske løsninger til stormflodssikring
Referat fra besigtigelse og møde 04.04.2017
Forudsætningsnotat, Rambøll, April 2019
Myndighedsbehandling
Udtalelse fra Kystdirektoratet
Juridisk notat, udgiftsfordeling
Kystsikring område C
Kystbeskyttelse af område C teknisk projektbeskrivelse
Oversvømmelseskort kote 2,8 m.
Tilladelse til kystbeskyttelse område C
Miljøvurdering og væsentlighedsvurdering
Oversigt over berørte matrikler og bidrag
Byrådets beslutninger vedrørende kystsikringÅbn/luk punkt
Her kan du få overblik over Byrådets beslutninger om kystsikring fra perioden 2015-2019. Oversigten viser dato for byrådsmøderne og byrådets beslutning vedrørende kystsikring. Du kan læse referat og bilag til de enkelte byrådssager ved at trykke på linket.
5. oktober 2015 - Risikostyringsplan for oversvømmelse fra kystzonen, se pkt. 136
26. februar 2018 - Forslag til principper for udgiftsfordeling vedrørende kystbeskyttelse, pkt. 21
26. februar 2018 - Katalog med løsninger til kystsikring, se pkt. 20
27. august 2018 - Kystbeskyttelsesprojektet, se pkt. 111
29. april 2019 - Kystsikring, Anlægsbevilling, se pkt. 66
7. oktober 2019 - Orientering om afslag fra RealDania til kystsikring, se pkt. 134
16. december 2019 - Godkendelse af model for bidragsfordeling - kystsikring, se pkt. 172
27. januar 2020 - Godkendelse af etablering af kystsikring i område C vest for Strandvejen, se pkt. 8
27. april 2020 - Endelig godkendelse af etablering af kystsikring i område C vest for Strandvejen se pkt. 66
Udviklingsgruppen for kystsikringÅbn/luk punkt
I forbindelse med byrådets vedtagelse af ”Risikostyringsplan for oversvømmelse fra kystzonen” den 5. oktober 2015 blev det samtidig vedtaget, at der skulle nedsættes en udviklingsgruppe for kystsikring. Udviklingsgruppen skulle bistå administrationen:
- i valg af teknisk rådgiver til udarbejdelse af et katalog med mulige indsatser for at sikre kysten ved oversvømmelser
- udarbejdelse af et forslag til en model for finansiering af indsatserne
- med input til løbende statusrapporteringer og indstillinger til styregruppen og byrådet
Udviklingsgruppen skulle bestå af et lille udvalg af fagmedarbejdere og teknisk chef fra Teknik og Miljø i Solrød Kommune, 1-2 repræsentanter fra grundejerforeningerne langs med kysten, 1 repræsentant fra Damarks Naturfredningsforening og 1 repræsentant fra Solrød Klimaagenter. Oversigten nedenfor viser medlemmerne. Fra medio 2019 deles udviklingsgruppen i arbejdsgrupper, der hver i sær skal arbejde med færdiggørelsen af kystsikringsprojekterne inden for de 3 kyssikringsområder; Område A og B øst for Strandvejen og område C vest for Strandvejen.
Møder i udviklingsgruppen for kystsikring fra 2015-2019
Her kan du få et overblik over møder i udviklingsgruppen for kystsikring i perioden fra 2015-2019. Oversigten viser dato og dagsorden for de enkelte møder og du kan læse referat og oplæg mv. ved at trykke på de enkelte link.
28.01.2016: Referat
10.03.2016: Referat
31.03.2016: Referat
19.05.2016: Referat
27.06.2016: Referat
15.09.2016: Referat
03.11.2016: Referat
08.12.2016: Referat
17.01.2017: Oplæg v. Niras samt Referat
06.02.2017: Referat
30.03.2017: Referat
20.12.2017: Referat
27.09.2018: Oplæg v. Solrød Kommune, Oplæg v. advokat Poul Heidmann, Oplæg v. Rambøll samt Referat
01.11.2018: Oplæg v. advokat Poul Heidmann samt Referat
20.12.2018: Oplæg v. Rambøll samt Referat
11.03.2019: Oplæg v. Solrød Kommune samt Referat
21.05.2019: Oplæg v. Solrød Kommune samt Referat
Borgermøder om kystsikringÅbn/luk punkt
Her kan du få et overblik over borgermøder om kystsikring fra perioden 2015-2019. Oversigten viser dato og dagsorden for de enkelte møder og du kan læse referat og oplæg mv. ved at trykke på de enkelte link.
07.09.2015: Referat
04.05.2016: Oplæg v. Niras
29.05.2018: Referat
06.12.2018: Oplæg v. Rambøll samt Referat
17.12.2018: Referat
29.01.2019: Referat
25.02.2019: Oplæg v. Solrød Kommune, Oplæg v. Rambøll samt Referat
06.03.2019: Oplæg v. Solrød Kommune, Oplæg v. Rambøll samt Referat
21.03.2019: Oplæg v. Solrød Kommune, Oplæg v. Rambøll, Referat samt spørgsmål og svar
28.05.2019: Møde med Miljøstyrelsen
Nyhedsbreve og statusorienteringerÅbn/luk punkt
Her kan du få et overblik over nyhedsbreve og statusorienteringer om kystsikring fra perioden 2015-2019. Nyhedsbreve har været offentliggjort på kommunens hjemmeside og statusorienteringer har været sendt til e-boks til alle berørte grundejere.
Nyhedsbreve
Statusorienteringer til berørte grundejere