Rotter/skadedyr
Anmeldelse af rotter
Du skal anmelde rotter ved at bruge selvbetjeningsløsningen i boksen til højre her på siden.
Når du har anmeldt rotter, vil du blive kontaktet af rottefængeren.
Anmeldelse af rotter udfyldes uden brug af NemID.
Typiske kendetegn ved rotter
Der er flere tegn på, om du har rotter. Du kan høre dem, de piber og kradser. De lugter skarpt og ubehageligt, det minder lidt om både kloak og grisestald. Rottelortene er sorte, aflange og runde og samtidig spidse i den ene ende - lidt mindre end en pegefingerspids. Udenfor laver rotterne huller i jorden, gerne tæt på et dæksel eller ved husets fundament. Hvis dine fliser, eller asfalt synker, kan det være fordi, rotterne har lavet gange nedenunder. Indendørs kan rotterne gnave sig igennem paneler, vægge og gulve. Hullerne er runde og cirka på størrelse med en tennisbold. Hold øje med friske, afgnavede træspåner.
Handlingsplan for rottebekæmpelse i Solrød Kommune 2022-2025Åbn/luk punkt
Lovgrundlag
I henhold til Bekendtgørelse om forebyggelse og bekæmpelse af rotter § 6 skal Byrådet sørge for at foretage en effektiv bekæmpelse af rotter. Den 1. januar 2019 trådte den nye bekendtgørelse i kraft, som stiller større krav til kommunens indsats herunder krav om udarbejdelse af en handlingsplan på området. Handlingsplanen skal offentliggøres og skal som minimum revideres hvert 3. år.
Overordnede mål for rottebekæmpelsen i kommunen
Solrød Kommunes overordnede mål for rottebekæmpelsen 2022-2025 er at nedbringe antallet
af rotteanmeldelser frem til 2025. Dog med forbehold for eventuelle ”rotteår”, hvor antallet
af rotteanmeldelser kan være op til 40 % højere end gennemsnittet.
Desuden er det målet at nedbringe behandlingstid/bekæmpelsestid. Målene nås ved hjælp af de tiltag, som er beskrevet nedenfor.
Beskrivelse af tiltag til opnåelse af mål
- Den digitale selvbetjeningsløsning til rotteanmeldelse, som skal anvendes pr. 1. december 2013, gør det lettere for borgerne at anmelde rotter.
- Kommunen vil som følge af selvbetjeningsløsningen bedre kunne planlægge og styre en målrettet indsats mod rotter, da alle rotteanmeldelser registreres i et system, som både kommunen og rottebekæmperen har adgang til.
- Den digitale løsning skal sikre bedre overblik over rotteanmeldelserne og rotternes udbredelse samt medvirke til at forbedre informationen til borgerne og virksomheder om forebyggelse og bekæmpelse af rotter.
- Sikre at der sker en minimering og udfasning af brugen af bekæmpelsesmidler (gift), hvor det er praktisk og teknisk muligt.
Tildelte ressourcer
Solrød Kommune har udliciteret den kommunale rottebekæmpelse til et privat rottebekæmpelsesfirma. Denne indsats finansieres over ejendomsskatten, og bekæmpelsen foregår kun på jordoverfladen.
KLAR Forsyning er ansvarlig for bekæmpelsen af rotter i de fælles offentlige kloakledninger
og afholder udgifterne hertil.
KLAR Forsyning kan kontaktes på tlf.: 56 65 22 22.
Status for rottebekæmpelse i Solrød Kommune
Hvert år forårsager rotter skader med store omkostninger for grundejere, institutioner og virksomheder. Rotteforekomster skyldes ofte dårligt vedligeholdte eller defekte kloakker/stikledninger samt tilgængelighed til føde i form af affald, nedfalden frugt og uhensigtsmæssig opbevaring i skure og lignende.
I Danmark er det lovpligtigt for kommunen at foretage rottebekæmpelse. I Solrød Kommune foretages bekæmpelsen på baggrund af anmeldelser fra borgere og virksomheder. Kommunen modtager ca. 400 anmeldelser årligt, og disse samt forårs- og efterårskampagnen danner grundlag for tilsyn.
Solrød Kommune har udliciteret den praktiske del af rottebekæmpelsen til Rentokil Initial PLC.
Råger
Hvis man er plaget af råger på egen ejendom og har behov for at regulere dem, skal man kontakte Naturstyrelsen. Naturstyrelsen kan give råd og vejledning, og det er også hos dem, man skal søge om tilladelse til eventuelt at skyde råger. Kommunen regulerer råger på offentlige arealer, såfremt dette er muligt.