Klimatilpasning
Klimaforandringerne vil i Danmark skabe mildere vintre med mere regn og varmere somre med lange tørkeperioder og kraftigere regnskyl. Den gennemsnitlige årlige nedbør og stormstyrke er stigende, ligesom den globale opvarmning vil forøge vandstanden i havene omkring Danmark. Det er derfor vigtigt at sikre Solrød Kommune mod klimaforandringer samt at bidrage til en mindre global opvarmning.
På denne side kan du læse om kommunens arbejde med klimatilpasning med henblik på at nedsætte risikoen for tab af værdier forårsaget af klimaforandringerne. På F&Ps hjemmeside, der er brancheorganisation for forsikrings- og pensionsselskaber, kan du desuden læse mere om klimatilpasning og skybrud.
Klimatilpasningsplan
Solrød Kommune har lavet flere tiltag med henblik på at nedbringe risikoen for oversvømmelser fra både kystzone, vandløb og overbelastning af kloaksystemet. Disse tiltag indgår i Solrød Kommunes Klimatilpasningsplan, som indgår i Solrød Kommuneplan 2017.
De mere konkrete indsatser fremgår af Klimatilpasningsstrategi for Solrød Kommune (2011), hvor der hovedsageligt fokuseres på at begrænse risikoen for oversvømmelser, som følge af overbelastning af regnvandsafstrømningen i regnvandskloaken, regnvandsledninger og vandløb. Med udgangspunkt i klimastilpasningsstrategien er det fastlagt, hvilket serviceniveau på regnvandsafstrømningen, som spildevandsforsyningen skal leve op til i Solrød Kommune. Serviceniveauet er fastlagt i Byrådet og er ligesom tiltagene i klimatilpasningsstrategien indarbejdet i kommunens spildevandsplan.
Beredskab ved Stormflod
Vejledning i sikring af din ejendom ved stormflod
Risikostyringsplan for oversvømmelse af kystzonenÅbn/luk punkt
Området omkring Køge Bugt er udpeget som et af ti oversvømmelsestruede områder i Danmark, da det er vurderet, at oversvømmelser fra hav og vandløb, kan beskadige værdier i området.
Solrød Kommune har derfor udarbejdet en risikostyringsplan for oversvømmelse af kystzonen. Planen skal sikre, at kommunen er forberedt på konsekvenserne af en oversvømmelse og dermed kan handle effektivt, når risikoen opstår. Risikostyringsplanen er vedtaget af Byrådet den 5. oktober 2015.
I risikostyringsplanen er der vedtaget 2 niveauer for stormflodssikring i kommunen. Der sikres til en 100 års hændelse (en stormflodshændelse, der statistisk sker 1 gang på 100 år) i strandområdet.
Herudover er det besluttet at sikre vigtig infrastruktur og beredskabsveje. Det er derfor valgt at sikre Strandvejen og områder vest for Strandvejen mod en 1000 års hændelse.
Hvilke andre konkrete tiltag der er besluttet, kan du læse i Risikostyringsplanen samt på Solrød Kommunens hjemmeside under kystbeskyttelse. Der udarbejdes jævnligt et nyhedsbrev, der giver en opdatering af arbejdet med stormflodssikring og risikostyring.
Nyhedsbrevene kan du finde her:
Statusorienteringer til berørte grundejere:
KystsikringÅbn/luk punkt
En af indsatserne i Risikostyringsplanen for oversvømmelse af kystzonen i Solrød Kommune er det aktuelle kystsikringsprojekt.
På byrådsmødet den 29. april 2019 blev det besluttet at fastsætte sikringsniveauet til kote 2,0 m øst for Strandvejen på strækningen fra Karlstrup Mosebæk til Ventegodsvej (kaldet område A), kote 2,5 m øst for Strandvejen på strækningen fra Ventegodsvej til Skensved Å (kaldet område B) og fastholde sikringsniveauet til kote 2,8 m vest for Strandvejen (kaldet område C).
Yderligere information om kystsikringsprojektet kan findes på siden her.
Det kan du selv gøreÅbn/luk punkt
Mange boligejere kender ikke til deres ansvar for at sikre eget hjem mod oversvømmelse.
I brevet Vejledning om indsatser mod skader ved oversvømmelse kan du læse mere om dine muligheder for at sikre dig selv og dit hus. Du kan også tilmelde dig kurset ”Robust Borger”, der afholdes af beredskabsforbundet Region Sjælland. På kurset lærer du blandt andet at forebygge og agere hensigtsmæssigt i kritiske situationer. Kurset er gratis, og man kan tilmelde sig på www.bfsjaelland.nemtilmeld.dk.
Stormrådet har lavet to videoer, der beskriver, hvordan du skal forholde dig, hvis du bliver ramt af stormflod, og om du er omfattet af stormflodsordningen. Videoerne kan findes på Stormrådets hjemmeside her.
Yderligere information kan blandt andet findes på www.klimatilpasning.dk.