Klima og energi
Byrådet i Solrød Kommune har godkendt Klimaplan 2050, som du kan læse her.
Med den nye klimaplan er der sat nye ambitiøse målsætninger på klima- og energiområdet. I 2030 skal de samlede drivhusgasudledninger i Solrød Kommune, som geografisk område, være reduceret med 80 %, mens kommunen i 2050 skal være klimaneutral og klimarobust.
For at sikre opfyldelse af målene er der i planen fremlagt en række forskellige projekter. Det indebærer bl.a. udfasning af gasfyr, opførsel af vedvarende energi, klimatilpasning af regnvandssystemer, kystsikring og etablering af mere vild natur. Til sammen vil projekterne mindske udledningen af drivhusgasser, bidrage til at mindske klimaforandringerne og gøre kommunen mere robust mod konsekvenserne af klimaforandringerne.
Du kan se en samlet oversigt af projekterne i indsatskataloget på side 68 i klimaplanen.
DK2020
Klimaplan 2050 er udarbejdet som et resultat af det landsdækkende klimasamarbejde DK2020. DK2020 har givet kommunen mulighed for at hente rådgivning og sparring i arbejdet med klimaplanen, så den lever op til Parisaftalens målsætninger. Planen er desuden godkendt af Danmarks grønne tænketank CONCITO og den internationale klimaorganisation C40.
Klimaplan 2050 bygger videre på den hidtidige indsats
Klimaplan 2050 afløser og bygger videre på den nu forhenværende Klimaplan 2020-2030.
Du kan se en film om Klimaplan 2020-2030 her:
Klimaplan 2020-2030 blev også præsenteret i et særligt tema om Klimaplan 2020-2030, som blev bragt i Sydkysten i 2021. Du kan læse temaet her.
Kommunen som virksomhed
Klimaplan 2050 afløser også den hidtidige indsats under aftalen med Danmarks Naturfredningsforening (DN). Her havde Solrød Kommune forpligtet sig til, at drivhusgasemissioner fra kommunens egne aktiviteter skulle reduceres med minimum 2 % hvert år. Læs mere om klimakommuner og se Solrød Kommunes tidligere indsatser her. I Klimaplan 2050 er ambitionsniveauet hævet, og Byrådet har nu forpligtet sig til at reducere de samlede drivhusgasudledninger fra kommunen som virksomhed (drift af bygninger og transport) med 95 % inden 2030 i forhold til 1990-niveau.
EU's borgmesterpagt
Solrød Kommune deltager også i EU’s Borgmesterpagt og har via dette samarbejde med andre lokale myndigheder i EU blandt andet forpligtet sig til at reducere drivhusgasemissioner med 40 % i 2030. Solrød Kommune har allerede i 2019 nået denne målsætning. Læs mere om Borgmesterpagten og se Solrød Kommunes indsatser her.
Varmeforsyning
Solrød Kommune er også myndighed ved ansøgninger om skift af varmeforsyning og ved godkendelse af projektforslag om ny kollektiv varmeforsyning. Det kan du læse mere om her.
Solrød Kommune og Solrød Fjernvarme a.m.b.a har i juni 2022 indgået en partnerskabsaftale, der skal styrke parternes samarbejde om hurtigere udbredelse af fjernvarme til solrødborgerne. Samtidig er det målet, at al den lokale fjernvarme skal være 100 procent bæredygtig i 2025. Læs aftalen her.
Klimatilpasning
Klimatilpasningsindsatsen er integreret i Klimaplan 2050. Du kan i øvrigt læse mere om denne indsats på kommunens hjemmeside her.
Igangværende projekterÅbn/luk punkt
Se et udvalg af de aktuelle klima- og energiprojekter her:
Solrød Kommunes Klimaplan 2020-2030Åbn/luk punkt
Solrød Kommune har siden begyndelsen af 1980'erne haft en varmeplan. Den sidste af slagsen blev udarbejdet i 2007. Herefter er indsatsen på varmeforsyningsområdet blevet inkorporeret i klimaplanen. Klimaplanen er ikke lovpligtig og indeholder således heller ikke juridisk bindende bestemmelser – hverken for borgere, virksomheder eller kommunen.
Klimaplanen er derfor først og fremmest et projektværktøj og et katalog over indsatser, som kan iværksættes.
I 2009 godkendte Solrød Byråd Klimaplan 2010-2025 og satte med den et ambitiøst mål om i 2025 at have reduceret drivhusgasudledningen med 55 %. Status i 2019 var, at der allerede var opnået en drivhusgasreduktion på 41 % svarende til 59.200 tons.
Samtidig viser opgørelser, at indsatser i Solrød Kommune i perioden op til 2019 har bidraget til at reducere drivhusgasudledningen andre steder i Danmark og verden med 27.600 tons/år yderligere.
Det er markante resultater, og det gør, at Solrød Kommune kan sætte nye ambitiøse mål for klimaindsatsen.
Med Klimaplan 2020-2030 forpligter Solrød Kommune sig på at reducere drivhusgasudledningen
med 70 procent i 2030. Det er et mål, der er på niveau med den nationale klimalov og Parisaftalen
under FN.
Klimaplanen fokuserer på seks indsatsområder, som skal skubbe til den grønne omstilling. Det drejer sig om grøn myndighedsbehandling, grønne erhverv, grøn energiforsyning, grøn transport, grøn affaldsindsats og grønt indkøb og forbrug. Klimaplanen favner bredt, og alle kan bidrage aktivt til klimaindsatsen i Solrød Kommune. Borgere, virksomheder og kommunens ejendomme og institutioner samt myndighedsbehandlingen af projekter spiller en vigtig rolle i at indfri vores målsætning. Allerede nu er der i klimaplanen formuleret 21 konkrete projekter inden for grøn energi og transport, som kan iværksættes.
En gang hvert andet år udarbejdes der en Status på Energi- og klimaindsatsen i Solrød Kommune. Her gives en status på de igangværende og afsluttede indsatser. Desuden kan det ses, hvor langt kommunen er i sin indsats med at reducere drivhusgasser i forhold til målsætningerne.
Solrød Kommunes mest ambitiøse projekt til dato er Solrød Biogas. Biogasanlægget stod færdigt i sommeren 2015 og har siden leveret grøn el og varme til borgerne. Anlægget bidrager fra 2020 med drivhusgasreduktioner for over 60.000 tons årligt, hvoraf en stor del har direkte betydning for Solrød Kommunes drivhusgasregnskab.
Indsatser i medfør af aftalen med Danmarks Naturfredningsforening om at være en KlimakommuneÅbn/luk punkt
Solrød Kommune tilsluttede sig Danmarks Naturfredningsforenings klimakommune-aftale i oktober 2008. Målsætningen for Solrød Kommune er at reducere CO2 udledningen med 2 % om året frem til år 2025.
Solrød Kommunes grønne regnskab tager udgangspunkt i kommunen som virksomhed. Det vil sige forbruget i kommunens ejendomme, og hvad der bruges af kørsel i forbindelse med drift af disse ejendomme.
Hvert år udarbejdes en rapport, der viser status på indsatsen. Af rapporten fra 2016, som kan læses her, fremgår det, at de årlige målsætninger nås, og at der siden aftalens start i gennemsnit har været større CO2 besparelser end måltallene.
2009 | 2010 | 2011 | 2012 | 2013 | 2014 | 2015 | |
Besparelse pr. år | 0,8% | 5,1% | 4,8% | 5,5% | 5,4% | 3,9% | 5,6% |
Klimakommune blev udfaset i foråret 2021, og Danmarks Naturfredningsforening har givet stafetten videre til DK2020, der er et klima-partnerskab mellem Realdania, KL og de fem regioner samt C40 og Concito.
Myndighed ved ansøgninger om skift af varmeforsyningÅbn/luk punkt
Solrød Kommune er opdelt i distrikter, hvor der enten er kollektiv varme (naturgas el. fjernvarme) eller individuel opvarmning ved f.eks. oliefyr, træfyr, halmfyr, elvarme eller jordvarme.
På siden Bolig og Byggeri – Varmeforsyning kan du læse mere om alternative varmeforsyningskilder, samt hvilke regler der gælder for at ansøge om at skifte varmekilde. Her finder du også et kort over, hvor i kommunen der i øjeblikket tilbydes kollektiv varmeforsyning.