Dagtilbud
Dit barn kan blive passet hos en dagplejer, i en vuggestue eller i en børnehave
Du kan skrive dit barn op til en institutionsplads på selvbetjeningsløsningen Digital Pladsanvisning i den røde boks.
Du kan tidligst søge om en institutionsplads, når dit barn er født
Hvis ansøgningen er modtaget i Pladsanvisningen, inden dit barn er 8 uger, vil ansøgningsdatoen være den samme som fødselsdatoen. Hvis den modtages efter de 8 uger, vil ansøgningsdatoen være den dato, hvor ansøgningen er modtaget i Pladsanvisningen.
Er du tilflytter eller bosat i en anden kommune, som ønsker plads i Solrød Kommune, vil dit barns ansøgningsdato være den dato, ansøgningen er modtaget i Pladsanvisningen.
I perioden fra d. 1. september 2024 til og med d. 31. januar 2025 er det ikke muligt, at se dit barns ventelisteplacering via den digitale pladsanvisning. Hvis du ønsker at få oplyst, hvad nummer dit barn har på ventelisten er du velkommen til at tage kontakt til Pladsanvisningen.
Du søger om SFO-plads, når du skriver dit barn op til skole
Du skriver dit barn op til skole her. Optagelse i SFO sker den 1. april det år, hvor dit barn starter i skole. Du kan læse mere om vores skoler og SFO'er til højre på siden.
Spørgsmål og svar
Du kan se flere spørgsmål og svar i vores FAQ til højre på siden.
Herunder er nogle af de mest stillede spørgsmål.
Hvordan er den aktuelle pladssituation Åbn/luk punkt
Solrød Kommune er populær hos børnefamilier, og mange har valgt at flytte hertil. Det betyder, at vi lige nu næsten fuldt ud udnytter den plads, vi har i kommunens mange gode dagtilbud. Derfor kan vi have svært ved at opfylde specifikke ønsker til institutionsvalg. Det beklager vi, og vi håber på din forståelse.
Det er vigtigt at understrege, at vi i Solrød Kommune naturligvis overholder pasningsgarantien. Vi anbefaler, at du som forælder skriver dit barn op til pasningsgaranti, så dit barn er sikret pasning inden for 3 måneder.
Hvis du takker ja til en plads, selvom det ikke er ønskepladsen, kan du blive på ventelisten til ønskeinstitutionerne, så dit barn undervejs kan skifte til den ønskede institution.
Vi er godt klar over, at den nuværende situation, hvor vi ikke har så mange pladser ledige i de forskellige daginstitutioner, ikke er optimal for børnefamilierne, og vi gør alt, hvad vi kan for at finde gode løsninger.
Derfor har byrådet blandt andet besluttet, at Havestuen på Solrød Bibliotek og Kulturhus fra efteråret 2023 vil blive brugt fast af Poppelbo Børnehave til en børnehavegruppe. Poppelbo Børnehave har siden starten af 2023 brugt Havestuen, imens Poppelbo blev renoveret, og instutitionen derfor havde brug for nye rum til pædagogiske aktiviteter. Den midlertidige løsning har været en succes, hvorfor byrådet har besluttet, at Havestuen fortsat skal kunne bruges af Poppelbo og evt. også andre daginstitutioner ved behov.
Byrådet har samtidig givet alle dagtilbud i strandområdet mulighed for at bruge Kunda som et udflugtsmål. Kunda er et sommerhus, der ligger på samme matrikel som Strandens Hus og derfor midt i den dejlige natur ved stranden.
Hvornår kan mit barn blive passet?Åbn/luk punkt
Som hovedregel har Solrød Kommune pasningsgaranti, i den måned det er ønsket, fra barnet er 30 uger og frem til skolestart.
Hvis du ønsker at flytte fra et privat pasningstilbud til kommunal pasning, skal du give kommunen besked tre måneder før den ønskede overflytningsdato, så er du garanteret en plads.
Hvis det private pasningstilbud lukker, kan der gå op til tre måneder, før der er plads i et kommunalt tilbud.
Ansøgningstidspunktet er afgørende for pasningsgarantien
Hvis du skal bruge en plads i direkte forlængelse af barselsorloven, skal pladsanvisningen have modtaget ansøgningen om en plads, inden barnet er 8 uger. Du er så garanteret pasning, senest når barnet er 30 uger.
Hvis du søger om pasning, når barnet er mere end 8 uger gammelt, bliver garantidatoen 30 uger plus barnets alder fratrukket de 8 uger. Du bliver dog tilbudt en plads senest tre måneder efter udløb af barselsorloven, dvs. når barnet er ca. ni måneder gammelt. Dette gælder også, hvis du flytter til Solrød Kommune i barselsperioden.
Hvad dækker pasningsgarantien ikke?
Med pasningsgarantien er du ikke sikret en bestemt institution, en bestemt åbningstid eller dagplejeplads, hvor der ikke er dyr. Du er heller ikke sikret en plads i et bestemt område af kommunen. Det vil sige, hvis du bor i Solrød, kan du blive tilbudt en plads i Havdrup og omvendt.
Hvis du siger "nej tak" til en tilbudt plads, vil din oprindelige garantidato blive forlænget med tre måneder, fra den dato, du takker nej. Du bevarer dog den oprindelige garantidato, hvis du siger ”nej tak” til tilbuddet om en plads i Havdrup og bor i Solrød eller omvendt.
Hvis du ikke har valgt pasningsgaranti?
Hvis du kun skriver dit barn op til bestemte institutioner, er du ikke omfattet af pasningsgarantien. Så vil du få tilbudt en plads til den ønskede pasning med anciennitet efter ansøgningsdatoen. Du må forvente, at der kan gå lidt længere tid, inden pladsanvisningen kan tilbyde plads, og der er stadig ingen garanti for, at du kan få den ønskede plads.
Du skal derfor gøre op med dig selv, om du ønsker at være omfattet af pasningsgarantien eller ønsker valgmuligheder uden pasningsgaranti. Børn, der i forvejen har plads i dagpleje, vuggestue eller børnehave, kan ikke blive skrevet op til pasningsgaranti og er ikke garanteret en anden plads inden for tre måneders fristen.
Du kan skrive dit barn op på ventelisten til pasning på to måder:
Hvis du vælger pasningsgaranti:
- Dit barn bliver skrevet op til alle institutioner samt dagpleje i Solrød Kommune.
- Du kan stadig sætte prioriteter på dine ønskeinstitutioner.
- Du er ikke sikret en bestemt institution eller dagplejeplads uden dyr.
- Du er ikke sikret en plads i et bestemt område.
- Du får tilbudt en plads, i den måned garantidatoen gælder.
Hvis du ikke vælger pasningsgaranti:
- Du kan ønske én eller flere bestemte institutioner eller dagpleje.
- Du bliver først tilbudt en plads i den ønskede institution/dagpleje, når der er en plads, og det er dit barns tur på ventelisten.
- Der er ingen garanti for, hvornår dit barn får tilbudt en plads.
- Der er ingen garanti for, at dit barn får den/de ønskede pladser.
Hvis du siger nej tak til en tilbudt plads:
- Kan der gå op til tre måneder, før vi tilbyder en ny plads til dit barn.
- Dit barn beholder den samme plads på ventelisten.
Hvordan bliver pladserne fordelt? Åbn/luk punkt
Hvis du mener, der er særlige forhold, Pladsanvisningen skal tage hensyn til, skal du fortælle det.
Når du skriver dit barn op på Den digitale pladsanvisning, kan du tilføje en bemærkning i kommentarfeltet.
Pladsanvisningen tager hensyn til børnefamilier med særlige sociale eller pædagogiske behov efter anbefaling fra fagpersoner i Solrød Kommunes børne- og ungerådgivning.
Pladsanvisningen vil inddrage det i den konkrete vurdering, når der bliver truffet en afgørelse om, hvor dit barn bliver tilbudt en plads.
Børn, der har søskende i en institution, har fortrinsret til en plads i samme institution, når de børn, der står foran på ventelisten, kan tilbydes en anden plads.
En plads kan ikke stå ledig og vente på søskende, hvis der er andre alderssvarende børn på ventelisten, der ønsker pladsen.
Ønsker du at benytte dig af søskendes fortrinsret, skal du selv gøre pladsanvisningen opmærksom på det.
Dagpleje
Dagplejepladser tilbydes efter ønske om åbningstider - model I, II eller III - samt ønske om, at der ikke er dyr.
Herudover tages der så vidt muligt hensyn til:
- aldersfordelingen i dagplejehjemmet
- tvillinger i samme dagpleje
- ønske om bestemt dagpleje
- ønske om bestemt geografisk beliggenhed
Hvornår kan og skal mit barn flytte institution? Åbn/luk punkt
Dit barn rykker fra dagpleje eller vuggestue i børnehave, når barnet er 3 år og 1 måned:
Dit barn bliver overflyttet fra dagpleje eller vuggestue til børnehave, den 1. i den måned barnet fylder 3 år og 1 måned. Hvis der ikke er plads i den ønskede børnehave, skal du tage imod den tilbudte plads inden for en rimelig geografisk afstand. Barnet kan ikke blive i dagplejen/vuggestuen, når det er fyldt 3 år og 1 måned, med mindre der er særlige grunde.
Børn, der går i vuggestue i en integreret institution, er garanteret en børnehaveplads i samme institution.
Overflytning mellem pasningstilbud:
I kan fortsat blive stående på ventelisterne til ønskeinstitutionerne, selvom I takker ja til et andet tilbud. Det vil sige, at dit barn kan blive overflyttet til et andet pasningstilbud, hvis I får plads:
- i en dagpleje, men har ønsket en vuggestue (eller omvendt)
- i et andet dagtilbud end sine søskende
- i en anden børnehave end ønske børnehaven
Børnehaveudsættelse:
Hvis en fagperson i Solrød Kommune vurderer, at dit barn ikke er klar til at rykke fra dagpleje/vuggestue til børnehave, kan dit barn blive børnehaveudsat og fortsætte i dagpleje/vuggestue. Det er lederen i barnets dagtilbud, der har beslutningskompetencen til at børnehaveudsætte barnet. Forældre kan altid sige nej tak til en børnehaveudsættelse. Hvis dit barn bliver børnehaveudsat, og derved bliver længere tid i dagplejen/vuggestuen, opkræves der dagplejetakst/vuggestuetakst, indtil barnet starter i børnehave, idet normeringen følger barnet.
Hvornår kan vi få fripladstilskud og søskendetilskud? Åbn/luk punkt
Ligger familiens samlede indtægt under en vis grænse, kan I få et ekstra tilskud fra kommunen, så det bliver billigere eller helt gratis at have barnet i dagtilbud. Det kaldes et økonomisk fripladstilskud.
Ved en samlet husstandsindkomst dvs. husstandsindkomsten pr. måned x 12 (2024):
- op til 200.301 kr. – fuld friplads
- 200.302 kr. til 622.200kr. – delvis friplads
- 622.201 kr. eller derover – fuld forældrebetaling.
Fripladsskalaens indtægtsgrænser forhøjes med:
- 7.000 kr. for hvert hjemmeboende barn under 18 år ud over det første
- 70.089 kr. (2024) når den forældre, der har retten til pladsen og til fripladstilskuddet, er enlig forsørger
Du søger om fripladstilskud på Digital Pladsanvisning. Se boksen til højre.
Hvis du har et barn med betydelig og varig nedsat fysisk eller psykisk funktionsevne, som er optaget i et dagtilbud af behandlingsmæssige årsager, skal kommunen give et ekstra tilskud. Det kaldes et behandlingsmæssigt fripladstilskud.
Kommunen skal ligeledes give et økonomisk tilskud, når ophold i dagtilbud må anses som særligt påkrævet af sociale eller pædagogiske årsager, og jeres økonomi står i vejen for barnets optagelse eller forbliven i et dagtilbud. Det kaldes et socialpædagogisk fripladstilskud.
Hvornår kan jeg få søskendetilskud?
I kan få søskendetilskud, hvis I har mere end ét barn i husstanden, der går i dagtilbud, SFO, SFOII eller privat pasning. Hvis I har mere end et barn i et dagtilbud, SFO eller SFOII, skal I betale fuld pris for den dyreste plads, men kun halv pris for de øvrige pladser i dagtilbud, SFO og SFOII.
Hvis dit barn bliver passet i en privat pasningsordning, får I ikke fuldt søskendetilskud. I kan få 85 % af søskendetilskuddet af det billigste aldersvarende dagtilbud i kommunen. For at beregne tilskuddet trækkes der først 50% af prisen for kommunens billigste dagtilbud og dernæst 85 % af dette beløb.
Som søskende regnes både biologiske søskende, adoptivsøskende og sammenbragte børn. Børnene skal have bopæl på samme adresse for at opnå søskendetilskud. Tilskuddet til sammenbragte børn ydes ikke automatisk. I kan kontakte pladsanvisningen for at få søskenderabatten.
Kan jeg få tilskud til en plads i privatinstitution?
Ønsker du, at barnet skal gå i en godkendt privatinstitution i din egen kommune, skal kommunen give et økonomisk tilskud til pladsen. Tilskuddet består af et driftstilskud, et bygningstilskud og et administrationstilskud. Du har ligeledes ret til at få økonomisk tilskud til en privatinstitution i andre kommuner. Du har dog først krav på tilskuddet fra det tidspunkt, hvor barnet er berettiget til et dagtilbud i din egen kommune.
Privatinstitutioner kan selv bestemme, hvor meget forældre skal betale for en plads i institutionen.
Ønsker du plads i en privatinstitution, skal du henvende dig direkte til institutionen. Kommunen kan hverken anvise pladser eller optage børn i privatinstitutioner.
Kan vi få mit barn passet i anden kommune? Åbn/luk punkt
Når du flytter til Solrød Kommune, kan du bevare din plads i din tidligere kommune, indtil du ønsker at få tilbudt en plads i Solrød Kommune.
Flytter du til en anden kommune, kan du beholde pladsen i Solrød Kommune, indtil du ønsker at få tilbudt en plads i den nye opholdskommune.
Det er vigtigt i begge tilfælde at kontakte pladsanvisningen i opholdskomunen for at få oplyst, hvad forældrebetalingen bliver. Der kan blive tale om en væsentlig takststigning, da det er kommunernes driftsudgifter, der ligger til grund for beregningen.
Forældrenes egenbetaling for en plads i et dagtilbud i en anden kommune udgør forskellen mellem tilskuddet fra jeres egen kommune og bruttodriftsudgiften for det benyttede dagtilbud.
Hvis serviceniveauet i institutionskommunen er højere end i jeres opholdskommune. Hvis bruttodriftsudgifterne for en plads er højere i institutionskommunen end i jeres egen kommune, kan det betyde, at I som forældre skal betale ekstra for pladsen i institutionskommunen.
Når man har pasning over kommunegrænser, opkræves forældrebetalingen over 12 måneder. Der er ikke betalingsfri måned i juli, når man har pasning over kommunegrænser.
Hvordan bliver mit barn meldt ud af pasningstilbud?Åbn/luk punkt
Hvis du ønsker at melde dit barn ud af et dagtilbud, SFO eller SFOII (Klub), skal du gøre det med mindst én måneds varsel senest den sidste dag i en måned.
Det vil sige, at hvis du melder dit barn ud i for eksempel januar, så betaler du for resten af måneden og den efterfølgende måned altså januar og februar.
Du skal bruge selvbetjeningsløsningen Digital Pladsanvisning i den røde boks til højre.
Når dit barn flytter fra én plads til en anden, for eksempel fra dagpleje eller vuggestue til børnehave eller fra børnehave til SFO, bliver barnet automatisk udmeldt og indmeldt.
Hvis dit barn skifter fra børnehave til private skoler, sker udmeldelsen ikke automatisk. Her skal du også bruge selvbetjeningsløsningen Digital Pladsanvisning i den røde boks til højre.
Må mit barn bade og soppe ved udflugter til vandet? Åbn/luk punkt
Det er ikke tilladt at bade eller soppe med børnene ved dagtilbuddenes udflugter til vandet.