Børn og unge med handicap eller alvorlig sygdom
Hvis I er forældre til et barn eller en ung med et handicap, langvarig eller kronisk sygdom, er der mange muligheder for at få rådgivning og støtte fra kommunen.
Målet med hjælpen er, at både I og jeres barn kan leve så normalt som muligt trods de særlige udfordringer og belastninger, der følger med barnets handicap eller sygdom.
Læs mere om mulighederne her på siden.
Du kan bruge selvbetjeningsløsningerne i boksen til højre nederst på siden, hvis du vil søge om tilskud til merudgifter eller om tabt arbejdsfortjeneste.
Døgn- og aflastningstilbudÅbn/luk punkt
Kommunen kan tilbyde aflastning i hjemmet, i plejefamilie eller på døgninstitution. Antallet af aflastningstimer/-døgn kan variere fra familie til familie. Det er kommunen, der i samråd med jer træffer beslutning om aflastning herunder omfanget.
Hvis I ikke har mulighed for at have jeres barn med handicap hjemme permanent, findes der forskellige tilbud, hvor barnet kan bo. Det er i plejefamilie, på opholdssted eller på døgninstitution. Forældremyndigheden vil fortsat være jeres. Det er kommunen, der i samråd med jer træffer beslutning om en anbringelse uden for hjemmet.
Når barnet er anbragt, har I ret til en støtteperson, der kan vejlede og støtte jer under barnets anbringelse. En støtteperson er en neutral person, som ansættes og lønnes af kommunen.
Særlig pasning til børn med handicapÅbn/luk punkt
Når behovet for at få passet dit handicappede barn opstår, skal kommunen sørge for et dagtilbud. Kommunen vil som udgangspunkt søge at integrere dit barn i de almindelige dagtilbud dagpleje, vuggestue og børnehave. Kommunen skal samtidig sørge for, at der er den nødvendige støtte til rådighed som fx støttepædagog, hjælpemidler, særligt legetøj mv.
Har dit barn på grund af sit handicap et særligt behov for støtte, behandling m.v., er der som regel andre muligheder for pasning fx specialgrupper i almindelige tilbud eller en specialbørnehave til børn på 0-6 år.
Hvis dit barn på grund af sit handicap har betydelig og varigt nedsat funktionsevne, er der mulighed for efter en konkret individuel vurdering, at kommunen kan give en forælder tabt arbejdsfortjeneste, så barnet kan blive passet i sit eget hjem.
Sagsbehandleren i kommunen vil sammen med relevante fagfolk og dig selv finde den bedste løsning for dit barn og din familie som helhed.
Ud over fripladstilskud for økonomisk trængte og søskenderabat er der et behandlingsmæssigt fripladstilskud. Du kan læse om de forskellige tilskudsordninger og de aktuelle fripladsgrænser under 'Regler for dagtilbud'.
Rådgivning og familievejledningÅbn/luk punkt
Forældre til et barn med betydelig og varigt fysisk eller psykisk handicap vil få tilbudt en samtale med en familievejleder.
Familievejlederen kan oplyse jer om de rettigheder, I har som familie og om de muligheder, der er for at få hjælp fra kommunen. Familievejlederen kan dog ikke bevilge hjælpen.
Familievejlederen vil normalt kontakte jer med tilbud om en samtale senest tre måneder efter, at barnet er født eller har fået stillet en diagnose. Får kommunen først senere at vide, at jeres barn har nedsat funktionsevne, vil I blive tilbudt en samtale på det tidspunkt.
Samtalen med familievejlederen kan enten finde sted i jeres hjem, hos Børn og Unge Rådgivningen eller i Væksthuset.
Søg om støtte til merudgifter for et barn med handicapÅbn/luk punkt
Kommunen skal dække de nødvendige merudgifter til at forsørge et barn under 18 år, som har betydelig og varig nedsat fysisk eller psykisk funktionsevne eller indgribende kronisk eller langvarig lidelse. I kan kun modtage tilskuddet, hvis barnet bliver forsørget i hjemmet. Det er også en betingelse, at merudgifterne er en konsekvens af den nedsatte funktionsevne.
I kan som familie til et barn med handicap fx have merudgifter til:
- særlig kost
- medicin
- beklædning
- ekstra vask
- aktiviteter i fritiden
- handicaprettede kurser til jer og andre pårørende.
Der kan også være merudgifter til befordring af barnet.
Merudgifterne fastsættes ud fra et skøn over de årlige merudgifter. Beløbet afrundes til det nærmeste kronebeløb, som er deleligt med 100. Merudgifterne skal pr. år være på mindst 5.519 kr. (2024).
Beløbet er skattefrit og uafhængigt af familiens indtægter.
Du kan ansøge om dækning af merudgifter hos kommunen, som afgør, om du kan få dækket merudgifter. Hvis kommunen ikke har en digital selvbetjeningsløsning, eller du ikke ønsker eller er i stand til at søge digitalt, skal du kontakte kommunen.
Ansøger du som partsrepræsentant på vegne af en anden, og kan du ikke bruge den digitale selvbetjening, skal du kontakte kommunen.
Søg om kompensation for tabt arbejdsfortjenesteÅbn/luk punkt
Hvis du er forælder til et barn med handicap, kan du få hjælp til dækning af tabt arbejdsfortjeneste, hvis det er nødvendigt og mest hensigtsmæssigt, at du selv passer dit barn i hjemmet.
Du kan også søge om hjælp til dækning af tabt arbejdsfortjeneste, når det er nødvendigt, at du ledsager dit barn til undersøgelser, behandling mv. som følge af barnets handicap.
Begge forældre kan søge om tabt arbejdsfortjeneste, og dermed deles om pasningen mv.
Du skal opfylde en række betingelser for at få bevilget tabt arbejdsfortjeneste, og det er kommunen, som skal udbetale ydelsen.
Du kan modtage ydelsen i de tilfælde, hvor dit barn skal passes i hjemmet, og hvor det er mest hensigtsmæssigt, at det er en forælder, som tager sig af pasningen. Dit barns handicap skal medføre en betydelig og varigt nedsat funktionsevne, eller dit barn skal have en indgribende kronisk eller langvarig lidelse. At lidelsen er indgribende betyder, at den har alvorlige følger i barnets daglige liv.
Hjælpen til dækning af tabt arbejdsfortjeneste bliver fastsat på baggrund af din tidligere bruttoindtægt. Hvis du modtager tabt arbejdsfortjeneste i 37 timer om ugen, er loftet for den månedlige ydelse 35.247 kr. (2024).
Du kan ansøge om dækning af tabt arbejdsfortjeneste hos kommunen, som afgør, om du kan få dækket tabt arbejdsfortjeneste. Hvis kommunen ikke har en digital selvbetjeningsløsning, eller du ikke ønsker eller er i stand til at søge digitalt, skal du kontakte kommunen. Husk at bestille tid.
Ansøger du som partsrepræsentant på vegne af en anden, og kan du ikke bruge den digitale selvbetjening, skal du kontakte kommunen. Husk at bestille tid.
Du kan læse om reglerne på hjemmesiden for Social-, Bolig- og Ældreministeriet.