Dagtilbud

Ønsker du at skrive dit barn op til en institutionsplads eller se dit barns placering på ventelisten, skal du bruge selvbetjeningsløsningen Digital Pladsanvisning i boksen.
Du kan tidligst søge om plads, når barnet er født. Ansøgningsdatoen bliver barnets fødselsdato, hvis ansøgningen er modtaget inden barnet er to måneder. Hvis den modtages senere end de to måneder, vil ansøgningsdatoen være den dag, hvor ansøgningen er modtaget i pladsanvisningen.
Tilflyttere og borgere fra andre kommuner, der ønsker plads i en institution i Solrød, får ansøgningsdato fra den dag, pladsanvisningen modtager ansøgningen.
Ansøgning om plads i SFO
Du søger om plads i skolefritidsordningen samtidigt med, at du skriver dit barn op til skole. Optagelse sker den 1. april det år, hvor barnet starter i skole.
Den aktuelle pladssituation Åbn/luk punkt
Solrød Kommune er populær hos børnefamilier, og mange har valgt at flytte hertil. Det skaber nogle pladsudfordringer på vores dagtilbudsområde, som betyder, at vi kan have svært ved at opfylde specifikke ønsker til institutionsvalg.
Vi er godt klar over, at det ikke er en optimal situation for børnefamilierne, og vi gør alt, hvad vi kan for at løse situationen.
Vi har blandt andet udvidet vores daginstitutioner Børnes Idrætshus og Tryllehytten i Solrød Strand. Vi har derudover bygget den helt ny institution Eventyrhaven i Havdrup Vest.
Solrød Kommune overholder naturligvis pasningsgarantien, og vi anbefaler, at man som forælder skriver barnet op til pasningsgaranti, så man er sikret pasning inden for 3 måneder.
Takker man ja til en plads, selvom det ikke var ønskepladsen, kan man naturligvis blive på ventelisten til 1. prioriteten, så barnet undervejs kan skifte til den ønskede institution.
Vi beklager, at pladsudfordringerne kan medfører, at nogle forældre i første omgang ikke kan få deres ønskeinstitution, og vi håber på jeres forståelse.
Hvornår kan vores barn blive passet?Åbn/luk punkt
Som hovedregel har Solrød Kommune pasningsgaranti i den måned det er ønsket, fra barnet er 30 uger og frem til skolestart.
Hvis du ønsker at flytte fra et privat pasningstilbud til kommunal pasning, skal du give kommunen besked tre måneder før den ønskede overflytnings dato, så er du garanteret en plads.
Hvis det private pasningstilbud lukker, kan der gå op til tre måneder, før der plads i et kommunalt tilbud.
Ansøgningstidspunktet er afgørende for pasningsgarantien
Hvis du skal bruge en plads i direkte forlængelse af barselsorloven, skal pladsanvisningen have modtaget ansøgningen om en plads inden barnet er 8 uger. Du er så garanteret pasning senest når barnet er 30 uger.
Hvis du søger om pasning, når barnet er mere end 8 uger gammelt, bliver garantidatoen 30 uger plus barnets alder fratrukket de 8 uger. Du bliver dog tilbudt en plads senest tre måneder efter udløb af barselsorloven, dvs. når barnet er ca. ni måneder gammelt. Dette gælder også, hvis du flytter til Solrød Kommune i barselsperioden.
Hvad dækker pasningsgarantien ikke?
Med pasningsgarantien er du ikke sikret en bestemt institution, en bestemt åbningstid eller dagplejeplads, hvor der ikke er dyr. Du er heller ikke sikret en plads i et bestemt område af kommunen. Det vil sige, hvis du bor i Solrød, kan du blive tilbudt en plads i Havdrup og omvendt.
Hvis du siger "nej tak" til en tilbudt plads, bortfalder den oprindelige garantidato og erstattes af en ny garantiperiode på op til tre måneder. Du bevarer dog den oprindelige garantidato, hvis du siger ”nej tak” til tilbuddet om en plads i Havdrup og bor i Solrød eller omvendt.
Hvis du ikke har valgt pasningsgaranti?
Hvis du kun skriver dit barn op til bestemte institutioner, er du ikke omfattet af pasningsgarantien. Så vil du få tilbudt en plads til den ønskede pasning med anciennitet efter ansøgningsdatoen. Du må forvente at der kan gå lidt længere tid, inden pladsanvisningen kan tilbyde plads, og der er stadig ingen garanti for, at du kan få den ønskede plads.
Du skal derfor gøre op med dig selv, om du ønsker at være omfattet af pasningsgarantien, eller ønsker valgmuligheder uden pasningsgaranti. Børn, der i forvejen har plads i dagpleje, vuggestue eller børnehave, er ikke garanteret en anden plads indenfor tre måneders fristen.
Du kan skrive dit barn op på ventelisten til pasning på to måder:
Hvis du vælger pasningsgaranti:
- Dit barn bliver skrevet op til alle institutioner samt dagpleje i Solrød Kommune.
- Du er ikke sikret en bestemt institution eller dagplejeplads uden dyr.
- Du er ikke sikret en plads i et bestemt område.
- Du får tilbudt en plads i den måned garantidatoen gælder.
Hvis du ikke vælger pasningsgaranti:
- Du kan ønske én eller flere bestemte institutioner eller dagpleje.
- Du bliver først tilbudt en plads i den ønskede institution/dagpleje når der er en plads og det er dit barns tur på ventelisten.
- Der er ingen garanti for hvornår dit barn får tilbudt en plads.
- Der er ingen garanti for at dit barn får den/de ønskede pladser.
Hvis du siger nej tak til en tilbudt plads:
- Kan der gå op til tre måneder før vi tilbyder en ny plads til dit barn.
- Dit barn beholder den samme plads på ventelisten.
Hvordan bliver pladserne fordelt? Åbn/luk punkt
Hvis du mener, der er særlige forhold pladsanvisningen skal tage hensyn til, for at familiens hverdag kan hænge sammen, skal du fortælle det.
Pladsanvisningen vil inddrage det i den konkrete vurdering, når der bliver truffet en afgørelse om, hvor dit barn bliver tilbudt en plads.
Pladsanvisningen tager hensyn til børnefamilier med særlige sociale eller pædagogiske behov, efter anbefaling fra fagpersoner i Solrød Kommunes børne- og ungerådgivning.
Børn der har søskende i en institution, har fortrinsret til en plads i samme institution, når de børn, der står foran på ventelisten, kan tilbydes en anden plads.
En plads kan ikke stå ledig og vente på søskende, hvis der er andre alderssvarende børn på ventelisten, der ønsker pladsen.
Ønsker du at benytte dig af søskendes fortrinsret, skal du selv gøre pladsanvisningen opmærksom på det.
Dagpleje
Pladsen tilbydes efter ønske om åbningstider - model I, II eller III - samt ønske om, at der ikke er dyr.
Herudover tages der så vidt muligt hensyn til:
- aldersfordelingen i dagplejehjemmet
- tvillinger i samme dagpleje
- ønske om bestemt dagpleje
- ønske om bestemt geografisk beliggenhed
Hvornår kan og skal mit barn flytte institution? Åbn/luk punkt
Dit barn bliver overflyttet fra dagpleje eller vuggestue til børnehave, den måned barnet fylder 2,10 år eller snarest derefter. Hvis der ikke er plads i den ønskede børnehave, skal du tage imod den tilbudte plads indenfor en rimelig geografisk afstand. Barnet kan ikke blive i dagplejen/vuggestuen, når det er fyldt 2,10 år med mindre der er særlige grunde.
Fra 01.04.17 rykker barnet fra dagpleje eller vuggestue i børnehave når det er 2 år og 10 måneder.
Børn der går i vuggestue i en integreret institution er garanteret en børnehaveplads i samme institution.
Overflytning mellem pasningstilbud
Dit barn kan blive overflyttet til et andet pasningstilbud hvis, det får plads:
- i en dagpleje, men har ønsket en vuggestue (eller omvendt)
- i et andet dagtilbud end sine søskende
- i en anden børnehave end ønske børnehaven
Hvornår kan vi få fripladstilskud og søskenderabat? Åbn/luk punkt
Ligger familiens samlede indtægt under en vis grænse, kan I få et ekstra tilskud fra kommunen, så det bliver billigere eller helt gratis at have barnet i dagtilbud. Det kaldes et økonomisk fripladstilskud.
Ved en samlet husstandsindkomst (2020):
- op til 181.501 kr. er egenbetalingen 0 procent
- mellem 181.501 og 185.524 kr. er egenbetalingen 5 procent
- mellem 185.525 - 563.799 kr. bliver egenbetalingen forhøjet med 1 procent point for hver 4.023 kr. i indtægtsstigning
- fra 563.800 kr. og derover er egenbetalingen 100 procent
Fripladsskalaens indtægtsgrænser forhøjes med:
- 7.000 kr. for hvert hjemmeboende barn under 18 år ud over det første
- 63.506 kr. (2020) når den forældre, der har retten til pladsen og til fripladstilskuddet, er enlig forsørger
Du søger om fripladstilskud på Digital Pladsanvisning – se boksen til højre.
Hvis du har et barn med betydelig og varig nedsat fysisk eller psykisk funktionsevne, som er optaget i et dagtilbud af behandlingsmæssige årsager, skal kommunen give et ekstra tilskud. Det kaldes et behandlingsmæssigt fripladstilskud.
Kommunen skal ligeledes give et økonomisk tilskud, når ophold i dagtilbud må anses som særligt påkrævet af sociale eller pædagogiske årsager, og jeres økonomi står i vejen for barnets optagelse eller forbliven i et dagtilbud. Det kaldes et socialpædagogisk fripladstilskud.
Hvornår kan jeg få søskendetilskud?
I kan få søskendetilskud, hvis I har mere end ét barn i husstanden, der går i dagtilbud, SFO, SFOII eller privat pasning. Hvis I har mere end et barn i et dagtilbud, SFO eller SFOII, skal I betale fuld pris for den dyreste plads, men kun halv pris for de øvrige pladser i dagtilbud, SFO og SFOII.
Hvis barnet bliver passet i en privat pasningsordning, får I ikke fuldt søskenderabat. I kan få 85 % af søskendetilskuddet af det billigste aldersvarende dagtilbud i kommunen. For at beregne tilskuddet trækkes der først 50% af prisen for kommunens billigste dagtilbud, og dernæst 85 % af dette beløb.
Som søskende regnes både biologiske søskende, adoptivsøskende og sammenbragte børn. Børnene skal have bopæl på samme adresse for at opnå søskendetilskud. Tilskuddet til sammenbragte børn ydes ikke automatisk - kontakt pladsanvisningen for at få søskenderabatten.
Kan jeg få tilskud til en plads i privatinstitution?
Ønsker du, at barnet skal gå i en godkendt privatinstitution i din egen kommune, skal kommunen give et økonomisk tilskud til pladsen. Tilskuddet består af et driftstilskud, et bygningstilskud og et administrationstilskud. Du har ligeledes ret til at få økonomisk tilskud til en privatinstitution i andre kommuner. Du har dog først krav på tilskuddet fra det tidspunkt, hvor barnet er berettiget til et dagtilbud i din egen kommune.
Privatinstitutioner kan selv bestemme, hvor meget forældre skal betale for en plads i institutionen.
Ønsker du plads i en privatinstitution, skal du henvende dig direkte til institutionen. Kommunen kan hverken anvise pladser eller optage børn i privatinstitutioner.
Kan vi få vores barn passet i anden kommune? Åbn/luk punkt
Når du flytter til Solrød Kommune, kan du bevare din plads i din tidligere kommune, indtil du ønsker at få tilbudt en plads i Solrød.
Flytter du til en anden kommune, kan du beholde pladsen i Solrød, indtil du ønsker at få tilbudt en plads i den nye opholdskommune.
Det er vigtigt, i begge tilfælde at kontakte pladsanvisningen i opholdskomunen, for at få oplyst hvad forældrebetalingen bliver. Der kan blive tale om en væsentlig takststigning, da det er kommunernes driftsudgifter, der ligger til grund for beregningen.
Forældrenes egenbetaling for en plads i et dagtilbud i en anden kommune udgør forskellen mellem tilskuddet fra jeres egen kommune og bruttodriftsudgiften for det benyttede dagtilbud.
Hvis serviceniveauet i institutionskommunen er højere end i jeres opholdskommune. Hvis bruttodriftsudgifterne for en plads er højere i institutionskommunen end i jeres egen kommune, kan det betyde, at I som forældre skal betale ekstra for pladsen i institutionskommunen.
Hvordan bliver mit barn meldt ud af pasningstilbud?Åbn/luk punkt
Hvis du ønsker at melde dit barn ud af barnets dagtilbud, SFO eller SFOII (KLUB), skal du gøre det med mindst én måneds varsel senest den sidste dag i en måned. Det betyder, at når du melder dit barn ud i januar, betaler du for resten af måneden og den følgende måned.
Du skal bruge selvbetjeningsløsningen Digital Pladsanvisning i boksen til højre.
Når dit barn flytter fra én plads til en anden, fx. fra dagpleje/vuggestue til børnehave eller fra børnehave til skolefritidsordning, bliver barnet automatisk udmeldt og indmeldt.
Hvis dit barn skifter fra børnehave til private skoler sker udmeldelsen ikke automatisk. Da skal du også bruge selvbetjeningsløsningen Digital Pladsanvisning i boksen til højre.
Se flere FAQ spørgsmål og svar for dagtilbud i højre side.