NyhederNyheder

OL-flammen blev tændt på Christians Have

Kørestoleræs, bowling, dåsekast og fodbold var disciplinerne i mandagens olympiske lege på Plejecenter Christians Have.

Der var smil at spore blandt beboere på Christians Have, for det store fællesrum var mandag omdannet til en sportsarena med fodboldmål, flag og dåsekast.

For første gang nogensinde havde Christians Have nemlig arrangeret De Olympiske Lege for plejecentrets beboere i tæt samspil med genoptræningscentret og frivillige kræfter. Et arrangement, der ligger i tråd med byrådets vision om et værdigt og sundt ældre liv:

”Et værdigt ældreliv handler blandt andet om at give beboerne nogle gode og fælles oplevelser, der i øjeblikket gør dem glade, og som de efterfølgende kan tale om ved bordet og mindes. OL har vi aldrig prøvet før, så vi er meget spændte på, hvordan beboerne tager imod det,” fortæller ergoterapeut Cecilie Rendsborg.

Fornøjeligt kørestoleræs

Først og fremmest var personalet meget spændte på, hvor mange ældre de kunne lokke med. Trods rollator og kørestol var der dog hurtigt 15 beboere på plads, og syv mere kom til.

Selv tilskuere var mødt op. Mere præcist 11 glade børn fra Nøddebo Børnehave, og de ankom med favnen fuld af hjemmelavede guld-, sølv- og bronzemedaljer.

Så var legene skudt i gang, og nu skulle beboerne igennem alle fire discipliner; ræs i kørestol, dåsekast, fodbold og bowling. Alle disciplinerne frembragte jubelskrig, grin og klapsalver, men særligt ræset var en fornøjelse at være vidne til.

Kørestolen susede omkring i et aldeles uvant tempo. De aldrende hænder klemte hårdt om armlænene, håret fløj tilbage og en ungdommelig gnist brændte sig fast i øjnene. Smilene var bare ekstra store, som de sad der med adrenalinen pumpende ud i kroppen.

Børnene jublede, og senere fik de også selv lov til at prøve kørestolsræs – til deres særdeles store fornøjelse. De grinte højtlydt og forsvorede til den næste i køen, hvor sindssygt fedt det var. 

Overrækkelse og nationalsang

Da pointene var talt op, var det tid til at overrække de flotte medaljer. Først skulle nummer 1, 2 og 3 findes for hver enkel disciplin, og til sidst skulle de samlede vindere kåres.

Med genoptræningscentret som medarrangør bestod podiepladserne naturligvis af tre stepbænke i tre forskellige højder – og selvfølgelig med podienummer foran; 1, 2 og 3.

Inden vinderne kunne lade sig hylde, skulle alle atleter, hjælpere og arrangører dog lige igennem nationalmelodien. Det hører sig jo til.

”Der er et yndigt laaaaand, det står med brede bøgeeee…”

Så kunne Cecilie Randsborg endelig hænge medaljerne om halsen, og nogle af beboerne endte med en temmelig stor samling. Til sidst var det Frode, der kunne strække armene højst i vejret og lade sig hylde som den samlede vinder. Og så tog de da lige nationalsangen én gang til.

”Det er helt sikkert ikke sidste gang, at vi laver OL for vores beboere. Det er gået ud over al forventning, og vi gik heldigvis også fri for skader. Det har bare været en super dag!” konstaterer Gitte Skov Winther, der er aktivitetsmedarbejder på Christians Have.