NyhederNyheder

Havdrup indviede sprælsk og innovativ bymidte

Bymidten i Havdrup er blevet forvandlet fra et gennemkørselsområde til et attraktivt byrum, hvor borgere i alle aldre kan mødes og hygge sig.

Et ”børneværelse” med bakker og en ”hems”, en ”kælder” hvor regnvandet kan opsamles, og en indbydende ”stue” med en kæmpe stor sofa. Bymidten i Havdrup har fået et markant anderledes udseende, som blev fejret lørdag den 1. december, da borgmester Niels Hörup sammen med bestyrelsesformand for Klar Forsyning, Niels Rolskov, indviede byens nye samlingspunkt, hvor der i dagens anledning også var julemarked og juletræstænding.  

”Vi har kaldt projektet for ”Vi hjerter Havdrup”, fordi man siger, at ”hjemme er der, hvor hjertet er.”

Mit hjerte føler sig rigtig godt tilpas her i Havdrups nye ”hus”, jeg håber, I har det på samme måde”, lød det fra borgmester Niels Hörup, som også takkede de mange Havdrupborger for deres store engagement og gejst i projektet samtidig med, at han understregede, at projektet helt sikkert ikke var blevet så godt uden dem.  

Byudviklingsprojektet tog sin start for knapt to år siden, hvor borgerne i Havdrup sammen med Solrød Kommune begav sig ud på en fælles rejse med et mål om at forvandle Havdrup Bymidte til et sprælsk, indbydende og fleksibelt byrum med plads til både børn, unge og ældre.

Bymidten er bygget op som værelser i et hus, der lægger op til forskellige sociale aktiviteter og leg som fx et ”børneværelse” og en ”stue”. Værelserne afgrænses og markeres af søjler, der også er husets tag. Projektet har samtidig haft til formål at lave en stor trafikomlægning for at gøre bymidten mere tryg, og husets "værelser" forbinder centergaden med stationen og busholdepladserne samtidig med, at der er etableret en dobbeltrettet sivegade mellem pladsen og stationen samt ekstra parkeringspladser i den nordlige del af området.  

Også klimaaspektet er tænkt ind i det innovative byudviklingsprojekt, og i samarbejde med KLAR Forsyning er der etableret et ca. 350 m3 stort opsamlingsbassin til regnvand, der udgør ”husets” kælder.

”De 350 m3 lyder måske ikke af meget, men det svarer til, at hvis man stabler halv liters vandflasker oven på hinanden, så får man en 140 km. lang stribe af vandflasker – eller sagt på en anden måde: en række med vandflasker fra Havdrup til Nakskov på Lolland,” lød det fra Niels Hörup ved indvielsen.

Det anderledes byudviklingsprojekt har i alt kostet 8 mio. kr., og både SuperBrugsen i Havdrup, Klar Forsyning og Movia har støttet økonomisk op om projektet.